Η Κοινωνία των Γονιδίων και η μάχη τους στον αγώνα για την επιβίωση

Ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Ροπή.

LIFOTEAM UPDATED 1.3.2021 | 09:34

Πριν από τέσσερις περίπου δεκαετίες ο Ρίτσαρντ Ντόκινς δημοσίευσε το βιβλίο: Το Εγωιστικό Γονίδιο, στο οποίο είχε διατυπώσει την πολύκροτη άποψη πως οι άνθρωποι αποτελούν τις «μηχανές επιβίωσης» των «εγωιστικών μορίων που είναι γνωστά ως γονίδια».

 

Όμως το πώς τα ιδιοτελή αυτά γονίδια συνεργάζονται ώστε να οικοδομήσουν έναν οργανισμό είναι κάτι που παραμένει εν πολλοίς άγνωστο. Το βιβλίο «Η κοινωνία των γονιδίων», αξιοποιώντας τον πλούτο των δεδομένων που προσκόμισε η σύγχρονη έρευνα, παρέχει μια προοπτική για το πώς τα γονίδια συνεργάζονται, αλλά και πώς ανταγωνίζονται στον αγώνα για την επιβίωση.

 

Οι Ιτάι Γιανάι, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ και συνεργάτης στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών Ράντκλιφ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ο Μάρτιν Λέρτσερ, Καθηγητής Βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine, Ντίσελντορφ, πρωτοπόροι ερευνητές στο πεδίο της βιολογίας συστημάτων προτείνουν ένα νέο συναρπαστικό εννοιολογικό πλαίσιο για την κατανόηση της εξέλιξης του ανθρώπινου γονιδιώματος, στο οποίο οι αλληλεπιδράσεις καταλαμβάνουν τη θέση του βασικού παραδείγματος της βιολογίας.

 

Αντίθετα από τον τρόπο με τον οποίο προσελήφθη η δημοφιλής μεταφορά του Ντόκινς, οι δύο συγγραφείς θεωρούν ότι το γονιδίωμα δεν είναι ένα σύνολο μεμονωμένων γονιδίων που αποσκοπούν απλώς στην επιβίωσή τους, αλλά ότι συνιστά μια κοινωνία γονιδίων, που όπως οι ανθρώπινες κοινωνίες αποτελείται από μέλη που ταυτόχρονα συνεργάζονται και ανταγωνίζονται.

 

«Η Κοινωνία των Γονιδίων» είναι γραμμένη σε γλώσσα προσβάσιμη από το ευρύ κοινό, ώστε να αποκαλύπτει στον μη ειδικό αναγνώστη τις γενετικές στρατηγικές της συνεργασίας και του ανταγωνισμού σε βιολογικές κλίμακες που εκτείνονται από τα μεμονωμένα κύτταρα ως τα βιολογικά είδη.

 

Στο βιβλίο καταγράφεται πώς λειτουργεί το γονιδίωμα στα καρκινικά κύτταρα και στους προγόνους μας, τους Νεάντερταλ, στη φυλετική αναπαραγωγή και κατά την προέλευση της ζωής, με τρόπο όμως που επισημαίνει πάντα ένα κρίσιμο σημείο: ότι η λογική της ζωής δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή, παρά μόνον αν θέσουμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας τις αλληλεπιδράσεις των γονιδίων.

 

Η Κοινωνία των Γονιδίων

Συγγραφείς: Ιτάι Γιανάι & Μάρτιν Λέρτσερ / Itai Yanai & Martin Lercher

Μετάφραση: Σπύρος Καλαλής

Επιμέλεια: Θεοδώρα Κατσινέλου

Επιστημονική επιμέλεια: Θάνος Καψάλης

Πρόλογος Ελληνικής Έκδοσης: Μαρίκα Σύρρου (Καθ. Τμήμα Ιατρικής Παν. Ιωαννίνων)

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροπή

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 26.2.2021
Οδηγός Βιβλίου