Unlikely Outcomes.The Exhibition | Ατομική έκθεση του Νικόλα Βεντουράκη

Η ισορροπία που βρίσκει ο Βεντουράκης με την έκθεση Unlikely Outcomes.The.Exhibition είναι μια ισορροπία μεταξύ αφαίρεσης και τεκμηρίωσης, μεταξύ οικείου και απροσδόκητου, μεταξύ απόλαυσης και αδρανοποίησης.

The LiFO team, 1.7.2022 | 14:10

Η MISC παρουσιάζει την ατομική έκθεση Unlikely Outcomes.The Exhibition**, το τρίτο μέρος της σειράς που ξεκίνησε το 2019, του εικαστικού καλλιτέχνη Νικόλα Βεντουράκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 8 Ιουνίου 2022 έως τις 30 Ιουλίου 2022.
 

Η έκθεση είναι μια ευκαιρία για τον Βεντουράκη να επανεξετάσει ορισμένες από τις σημαντικότερες θεματικές και προσεγγίσεις που τον απασχολούν. Περιπλανώμενοι ανάμεσα σε οικείες και δημόσιες σκηνές, ερχόμαστε αντιμέτωποι με υπαρξιακά ερωτήματα μέσα από μια ασυνήθιστη χρήση των ντοκιμαντερίστικων πτυχών του μέσου της φωτογραφίας με στόχο την αμφισβήτηση της χρηστικής της αξίας. Ο Βεντουράκης εναποθέτει στον παρατηρητή την ευθύνη να συναρμολογήσει τα θραύσματα μιας αφήγησης που τελικά μας οδηγεί στα πιο θεμελιώδη κατώφλια: του φωτός και του σκότους, της ζωής και του θανάτου. Το κάνει αυτό μέσα από εικόνες ικανές να μας βυθίσουν σε καταστάσεις οικείες σε εμάς, αλλά υπογραμμίζοντας την υπερβατικότητά τους με την προεκβολή και την αφαίρεση του σημαίνοντος μέσα από μια προσεκτική επιλογή συνειρμών, χρωμάτων και υφών.
 

Η ισορροπία που βρίσκει ο Βεντουράκης με την έκθεση Unlikely Outcomes.The.Exhibition είναι μια ισορροπία μεταξύ αφαίρεσης και τεκμηρίωσης, μεταξύ οικείου και απροσδόκητου, μεταξύ απόλαυσης και αδρανοποίησης.

Ωστόσο, το κλειδί για το ξεκλείδωμα αυτών των διχοτομιών φαίνεται να βρίσκεται στην ικανότητα του καλλιτέχνη να εγείρει εικόνες πέρα από αυτές που παρουσιάζονται, μετατρέποντας στατικές φωτογραφικές εικόνες σε επιτελεστικές χειρονομίες στις οποίες κάθε προσεκτικά μελετημένη λεπτομέρεια ανοίγει έναν διάλογο με ένα άλλο πιο περίπλοκο αλλά και απροσδόκητα οικείο θέμα.

Άλλωστε τα έργα τέχνης είναι τις περισσότερες φορές, απλά ίχνη της καλλιτεχνικής διαδικασίας και πρόσκληση να συμμετάσχουμε σε έναν διάλογο μεταξύ του εαυτού μας, του καλλιτέχνη και του κόσμου τους.

Επιμέλεια: Christian Oxenius και Sylvia Sachini.

Επιμελητικό κείμενο: Christian Oxenius

Δοκίμιο: Δανάη Γιαννόγλου

 

Unlikely Outcomes.The Exhibition | Ατομική έκθεση του Νικόλα Βεντουράκη

           

Ο Νικόλας Βεντουράκης (γ. 1981, γεννημένος στην Αθήνα, ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου) είναι εικαστικός με εξειδίκευση στο μέσο της φωτογραφίας. Στο καλλιτεχνικό του έργο επιχειρείται η ανάλυση των παρανοήσεων και των υποθέσεων που  δημιουργούνται κατά την διάδραση μεταξύ έργου και θεατή. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στις Καλές Τέχνες (Φωτογραφία) με έπαινο στη σχολή καλών τεχνών Central Saint Martins στο Λονδίνο και είναι αποδέκτης του βραβείου της Deutsche Bank στη Φωτογραφία (2013). Είχε επιλεγεί στο Future Map (2013), στο Catlin Guide (2014) και το Fresh Faced Wild Eyed (2014) της Photographer’s Gallery ως έναν από τους κορυφαίους αποφοίτους καλών τεχνών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει προταθεί για πολλαπλά διεθνή βραβεία και το 2014 ήταν Fulbright Visiting Artist στο CalArts. Έχει παρουσιάσει έργα του στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Κροατία και στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ άλλων. Επιλογή από πρόσφατες εκθέσεις: The Same River Twice, στο Μουσείο Μπενάκη, Hors Pistes 14, στο Κέντρο Πομπιντού, Perfect Storm στο NRW Forum, MAC International, Μπιενάλε Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη, Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στα Τίρανα, Παράλληλο πρόγραμμα της Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης 2017. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Lucy Art Residency και συν-επιμελητής του “A Hollow Place” στην Αθήνα. Επιλέχθηκε ως Artworks Fellow 2020 και ήταν ένας από τους καλλιτέχνες του Onassis AiR για το 2021.

 

MISC ATHENS

Τούσα Μπότσαρη 20, 11741 

Διάρκεια: έως 30.07.22

Ωράριο Έκθεσης: Τετάρτη και Σάββατο 12.00 - 18.00 / Πέμπτη και Παρασκευή 14.00 - 20.00

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός