Το αρχείο της Βίβιαν Λι εγκαθίσταται στο V&A

Το αρχείο περιλαμβάνει στοιχεία που δύσκολα θα βλέπαμε

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 19.8.2013 | 12:43

 

Τα εγγόνια της σπουδαίας Βρετανής δέχτηκαν και έδωσαν στο V&A (Victoria and Albert Museum) ό,τι για χρόνια κρατούσε η γιαγιά τους. Το αρχείο περιλαμβάνει στοιχεία που δύσκολα θα βλέπαμε καθώς ανάμεσά τους υπάρχουν δεκάδες γράμματά της στον αγαπημένο της σύζυγο Λόρενς Ολίβιε, φωτογραφίες, φιλμ, τα πολυάριθμα βραβεία της και θεατρικά σενάρια γεμάτα με τις σημειώσεις της.

 

 

Μια επιλογή του υλικού θα εκτεθεί στο μουσείο από αυτό το φθινόπωρο.

 

 


Τα ημερολόγιά της δεν αφήνουν καμιά κρυφή πτυχή στη ζωή της και την καριέρα της, αφού η Βίβιαν Λι άρχισε να γράφει το 1929 σε ηλικία 16 χρονών και δεν παρέλειπε να σημειώνει μέχρι το θάνατό της το 1967.

 

 

 

H σπουδαία ηθοποιός κρατούσε λεπτομερές αρχείο με κριτικές, σχόλια, παντός είδους δημοσιεύματα. "Το αρχείο εξετάζει πραγματικά τη ζωή του ενός από τους διασημότερους καλλιτέχνες της Μεγάλης Βρετανίας" λέει ο επιμελητής Keith Lodwick. "Δεν ήταν ποτέ πριν διαθέσιμο στο κοινό κι έτσι σήμερα μπορούμε και ανακαλύπτουμε ψήγματα πληροφοριών σχετικά με Βίβιαν Λι τα οποία θα μας δώσουν μια νέα εικόνα για τη ζωή της".

 

Πορτρέτο της σε εξαιρετικά νεαρή ηλικία από τον Angus McBean

 

Μεταξύ των ντοκουμέντων του αρχείου υπάρχουν περί τις 7.500 προσωπικές επιστολές από φίλους και συναδέλφους. Ανάμεσά τους ο T. Σ. Ελιοτ, η Μέριλιν Μονρό, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και η Βασιλομήτωρ.

 

 

Ξεχωριστή θέση έχει ένα γράμμα που έλαβε από το θεατρικό συγγραφέα Τενεσί Γουίλιαμς. Ηταν γραμμένο το 1950. Της το έστειλε για να εκφράσει την ικανοποίησή του για την ερμηνεία της στην κινηματογραφική εκδοχή του έργου "Λεωφορείον ο Πόθος" –ερμηνεία που άλλωστε της χάρισε το Οσκαρ. «Είναι περιττό να δηλώσω το θαυμασμό μου για την ταινία και κυρίως για την δική σου συνεισφορά. Είσαι η Μπλανς που είχα πάντα ονειρευτεί», της έγραψε . Αδικο είχε;

 

 

H Bίβιαν Λι και ο Μάρλον Μπράντο σε σκηνή από τα γυρίσματα του έργου "Λεωφορείον ο πόθος".

 

*****