European LiFO

«Ποτέ ξανά»: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

«Ποτέ ξανά»: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
0

Τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος τίμησαν σήμερα οι ευρωβουλευτές, 77 χρόνια μετά την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945.

«Την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος θυμόμαστε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο παρελθόν, αλλά θυμόμαστε επίσης ότι είναι σημαντικό να μην σιωπούμε στο παρόν», ανέφερε η πρόεδρος του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα κηρύσσοντας την έναρξη της τελετής.

«Ενωμένοι στην πολυμορφία, στεκόμαστε απέναντι στους αρνητές του Ολοκαυτώματος, στις θεωρίες συνωμοσίας, στην παραπληροφόρηση και σε κάθε είδους βίας που στοχεύει και αποκλείει μέλη των κοινοτήτων μας», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας, σημείωσε πως «θα τιμήσουμε την μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος αν δεν ξεχάσουμε ποτέ. Αν δεν εφησυχάσουμε ποτέ. Αν δεν γίνουμε ποτέ συνεργοί. Αν δεν σιωπήσουμε ποτέ».

Επιζώσα Ολοκαυτώματος: Δεν μπορούμε να αγαπάμε όλους τους ανθρώπους, αλλά όλοι αξίζουν σεβασμό

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν τα όσα περιέγραψε η 100 ετών επιζώσα του Ολοκαυτώματος Margot Friedländer. Η γυναίκα, η οποία έγινε μάρτυρας απερίγραπτων βασανιστηρίων, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η μητέρα της και ο αδερφός της σκοτώθηκαν στο Άουσβιτς, καθώς και το πώς η ίδια ίδια συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Theresienstadt.

Η Margot Friedländer εξήγησε πως από τη στιγμή που μετεγκαταστάθηκε από τη Νέα Υόρκη στο Βερολίνο σε ηλικία 88 ετών, ταξιδεύει στη Γερμανία και συναντάει μαθητές, στους οποίους ζητά να γίνουν αυτοί μάρτυρες των φρικαλεοτήτων του Ολοκαυτώματος, δεδομένου ότι η ίδια και οι συνεπιζήσαντές της δεν θα είναι σε θέση να το πράττουν για πολύ καιρό ακόμα. «Να είστε άνθρωποι! Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν ό,τι έκαναν επειδή δεν αναγνώριζαν τους άλλους ανθρώπους ως όντα», δήλωσε. «Δεν μπορούμε να αγαπάμε όλους τους ανθρώπους, αλλά όλοι αξίζουν σεβασμό. Δεν υπάρχει ούτε χριστιανικό, ούτε εβραϊκό ούτε μουσουλμανικό αίμα, υπάρχει μόνο ανθρώπινο αίμα. Είμαστε όλοι ίδιοι. Ό,τι έγινε, έγινε - δεν μπορούμε πλέον να το αλλάξουμε. Δεν πρέπει όμως να συμβεί ποτέ, μα ποτέ ξανά».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία της στο γεγονός ότι η μνήμη του Ολοκαυτώματος «εργαλειοποιείται πολιτικά και μερικές φορές γελοιοποιείται και καταπατάται», όπως χαρακτηριστικά  ανέφερε, για να συμπληρώσει: «Το λεγόμενο άστρο του Δαυίδ χρησιμοποιείται σήμερα χωρίς αιδώ από νέους εχθρούς της δημοκρατίας που παρουσιάζονται δημόσια — σε δημοκρατίες! — ως θύματα»

Την ίδια στιγμή απεύθυνε έκκληση σε μία ημέρα σαν τη σημερινή να είμαστε ενωμένοι, «ώστε η μνήμη του Ολοκαυτώματος να παραμένει αληθινή και να μην καταχράται από κανέναν».

Τέλος, η κ. Friedländer, κάλεσε τους ανθρώπους να είναι «σε επαγρύπνηση και να μην αποστρέφουν το βλέμμα όπως συνέβη τότε.  Όπως υποστήριξε, το  μίσος, ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός δεν πρέπει να είναι η τελευταία λέξη στην ιστορία, στέλνοντας το μήνυμα πως  «η αντιμετώπιση των ανθρώπων ως ανθρώπων, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία ή την εθνική καταγωγή τους, είναι σημαντική και σήμερα, ιδιαίτερα σήμερα. Η ανθρώπινη αντιμετώπιση, η ανεκτικότητα και ο σεβασμός είναι πιο σημαντικά παρά ποτέ για την ειρηνική συνύπαρξη. Αυτή είναι η ευχή μου αυτή τη σημαντική ημέρα μνήμης, για τον κόσμο, για την Ευρώπη και για όλους μας»

Σαρλ Μισέλ: Όλοι έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη και ιδιαίτερο καθήκον

Για μία ευρωπαϊκή τραγωδία έκανε λόγο με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σημειώνοντας ότι αδιανόητα εγκλήματα διαπράχθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Όλοι έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη και ιδιαίτερο καθήκον. Είμαστε όλοι θεματοφύλακες αυτής της μνήμης», δήλωσε, τονίζοντας ότι η Ευρώπη είναι πατρίδα πολλών Εβραίων και ότι η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας σημαίνει καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ένωση που θέλουμε να οικοδομήσουμε είναι ένας χώρος όπου όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα

«Η Ένωση που θέλουμε να οικοδομήσουμε είναι ένας χώρος στον οποίο όλοι μπορούν να είναι εκείνοι που θέλουν να είναι» ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαντώντας στη μαρτυρία της κ. Friedländer.

«Ένας τόπος στον οποίο μία Εβραία γυναίκα όπως η Simone Veil, επιζώσα του Ολοκαυτώματος, μπορεί να φτάσει στο αξίωμα του προέδρου αυτού του υπερήφανου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενός χώρου όπου όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και αντιμετωπίζονται με την ίδια αξιοπρέπεια», συμπλήρωσε.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και με ένα μουσικό ιντερλούδιο.

European LiFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νιαζί Κιζιλγιουρέκ

European LiFO / Νιαζί Κιζιλγιουρέκ: «Η Κύπρος δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική, είναι μια ανεξάρτητη κρατική οντότητα»

Ο πρώτος Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλά για όλα στη LiFO με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου «Μια ιστορία βίας και μνησικακίας – η γένεση και η εξέλιξη της εθνοτικής διένεξης στην Κύπρο» (εκδ. Heteroτοπία).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν οικουμενικές λύσεις: «Η Δημοκρατία σήμερα» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

European LiFO / Τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν οικουμενικές λύσεις: «Η Δημοκρατία σήμερα» στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα συμμετέχει στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Όσα συζήτησαν οι ευρωβουλευτές Markus Ferber και Πέτρος Κόκκαλης με τον επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Τσουτσοπλίδη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Φον ντερ Λάιεν: Φρικτές δολοφονίες στη Μπούσα κι άλλες πόλεις – «Οι οδυνηρές εικόνες δεν θα μείνουν αναπάντητες»

European LiFO / Φον ντερ Λάιεν: Φρικτές δολοφονίες στη Μπούσα κι άλλες πόλεις – «Απαιτείται μία παγκόσμια απάντηση»

Η ΕΕ έχει συστήσει μία κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας
THE LIFO TEAM
Ρομπέρτα Μέτσολα: «Αυτό που κάνουν Πούτιν και Λουκασένκο στην Ουκρανία είναι εγκληματικό. Πρέπει να λογοδοτήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο»

European LiFO / Ρομπέρτα Μέτσολα: «Πούτιν και Λουκασένκο πρέπει να λογοδοτήσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο»

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη στη LiFO, εν μέσω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ