European LiFO

Κριτική σε Μητσοτάκη για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα: Έδειξε πρωτοσέλιδα- Τσίπρας: Απάντηση τύπου Όρμπαν

Κριτική σε Μητσοτάκη για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα: Έδειξε πρωτοσέλιδα- Τσίπρας: Απάντηση τύπου Όρμπαν Facebook Twitter
0

Κριτική για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τον Ολλανδό ευρωβουλευτή Μαλίκ Αζμανί. 

Ο πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του στο ευρωκοινοβούλιο, απάντησε στα σχόλια του ευρωβουλευτή μεταξύ άλλων δείχνοντας δύο πρωτοσέλιδα, των εφημερίδων «Αυγή» και «Δημοκρατία». Κίνηση που επέκρινε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας ότι «πιθανότατα μόνο ηγέτες τύπου Όρμπαν» θα απαντούσαν με αυτό τον τρόπο. 

«Ανησυχία για την επιδείνωση της ελευθεροτυπίας» 

Ο Μαλίκ Αζμανί στην τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε ανησυχία για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έχει τη χειρότερη επίδοση στους 27 της ΕΕ. 

«Ανησυχούμε για την επιδείνωση της ελευθεροτυπίας και της πολυφωνίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Τα προειδοποιητικά φώτα αναβοσβήνουν», επεσήμανε ο Ολλανδός ευρωβουλευτής. 

«Η Ελλάδα τώρα έχει τη χειρότερη επίδοση στους 27 της ΕΕ σε ό,τι αφορά στην ελευθεροτυπία. Ελπίζω να συμφωνείτε μαζί μου ότι η ελευθεροτυπία είναι βασική στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας», συνέχισε ο Μαλίκ Αζμανί. 

«Δεν θέλουμε να δούμε άλλη μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση να συκοφαντεί τα ελεύθερα ΜΜΕ», τόνισε. «Γνωρίζουμε ότι κάποιοι από την πολιτική οικογένειά σας έχουν δώσει το κακό παράδειγμα. Σας παρακαλώ, μην ακολουθήσετε τα καταστροφικά βήματά τους. Σταματήστε το», υπογράμμισε μεταξύ άλλων. 

Η απάντηση του Μητσοτάκη 

Στην δευτερολογία του, απαντώντας στον Ολλανδό ευρωβουλευτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα «είναι μια χώρα στην οποία όλοι μπορούν να γράψουν και να δημοσιεύσουν οτιδήποτε για τον καθένα, χωρίς οποιαδήποτε λογοκρισία και κανέναν έλεγχο από την κυβέρνηση». 

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός έδειξε τα πρωτοσέλιδα της «Αυγής» και της «Δημοκρατίας». «Ρίξτε μια ματιά. Έχω εκτυπώσει δύο ενδεικτικά πρωτοσέλιδα από τα σημερινά φύλλα εφημερίδων, οι οποίες με κατηγορούν ότι είμαι ψεύτης, συκοφάντης. Και πρόκειται για καθημερινά πρωτοσέλιδα από τουλάχιστον τέσσερις καθημερινές εφημερίδες στην Ελλάδα. Η ίδια ελευθερία του Τύπου επικρατεί όσον αφορά τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και φυσικά στο ίντερνετ, όπου ο καθένας είναι ελεύθερος να γράψει οτιδήποτε για οποιονδήποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Αζμανί να διαβάζει «με κάποια επιφυλακτικότητα» τις αξιολογήσεις που δημοσιεύουν μη κυβερνητικές οργανώσεις. 

«Υπάρχει αλήθεια κάποιος σε αυτή την αίθουσα που να θεωρεί ότι χώρες όπως το Τσαντ στην Αφρική έχουν μεγαλύτερη ελευθεροτυπία από την Ελλάδα; Γιατί αυτό ακριβώς παρουσιάστηκε στις μετρήσεις που επικαλείστε. Επομένως, όταν συμβουλεύεστε νέους συναδέλφους σας, θα σας πρότεινα να διερευνήσετε λίγο βαθύτερα την πραγματικότητα που επικρατεί στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: 

«Είμαστε μια πολύ δυναμική και πολύ ζωντανή δημοκρατία και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως η ελευθερία του Τύπου είναι η πραγματικότητα εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα». 

Τσίπρας: Μόνο ηγέτες τύπου Όρμπαν θα απαντούσαν με αυτόν τον τρόπο

«Είναι πράγματι αξιοζήλευτο. Αλλά πιθανότατα μόνο ηγέτες τύπου Όρμπαν θα απαντούσαν με αυτόν τον τρόπο», σχολίασε στα social media ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα. 

«Μετά τη σφοδρή επίθεση του Μαλίκ Αζμανί, αντιπρόεδρου του Renew Europe, δηλαδή της Ομάδας του Μακρόν στην Ευρωβουλή, για τη κατάντια της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης  απάντησε κραδαίνοντας την “Αυγή” και τη “Δημοκρατία” στο Ευρωκοινοβούλιο. 
Ιδού η τρανή απόδειξη της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα: Κυκλοφορούν ελεύθερα στα περίπτερα…
Σας ευχαριστούμε, κ. Μητσοτάκη, που είστε τόσο μεγαλόκαρδος και αφήσατε την ιστορική “Αυγή”, που ιδρύθηκε το 1952 και διέκοψε κυκλοφορία μόνο στην Επταετία, να συνεχίσει να υπάρχει», σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Όσο για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έδειξε και το πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατίας», ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο εκδότης της εν λόγω εφημερίδας «ίσως έχει άλλους λόγους να είναι ευτυχής, αφού παρά τις προσπάθειές σας δεν καταφέρατε να τον βάλετε φυλακή, όπως ούτε τους Βαξεβάνη και Παπαδάκου, που μαζί κατηγορήσατε για συμμορίτες, επειδή ξεσκέπασαν το σκάνδαλο Novartis». 

Κριτική σε Μητσοτάκη για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα: Έδειξε πρωτοσέλιδα- Τσίπρας: Απάντηση τύπου Όρμπαν Facebook Twitter

European LiFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εurostat: H Eλλάδα βελτιώθηκε σε πολλά, παραμένει ωστόσο ουραγός της Ε.Ε.

Οπτική Γωνία / Σε ποιούς τομείς παραμένει η Ελλάδα ουραγός της Ε.Ε.;

Από την υψηλότερη υπερβάλλουσα θνησιμότητα πληθυσμού μέχρι το πιο αργόσυρτο σύστημα Δικαιοσύνης, ακολουθούν έξι δείκτες και γραφήματα της Eurostat και άλλων διεθνών φορέων που τοποθετούν τη χώρα μας στις χαμηλές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μένουν πολλά να γίνουν.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ουκρανία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

European LiFO / Ουκρανία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά σύσταση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου Ρωσίας και Λευκορωσίας

Σε προηγούμενο ψήφισμα Ευρωβουλευτών, κατά ψήφισαν οι Αλαβάνος- Παπαδάκης ενώ «παρών» οι Παπαδημούλης, Κούλογλου, Κουντουρά και Γεωργούλης
NEWSROOM
Ουκρανία: Ευρωβουλευτές ζητούν σύσταση ειδικού δικαστηρίου- Για τη δίωξη της ηγεσίας Ρωσίας και Λευκορωσίας

European LiFO / Ουκρανία: Ευρωβουλευτές ζητούν σύσταση ειδικού δικαστηρίου- Για τη δίωξη της ηγεσίας της Ρωσίας και των συμμάχων της

Το κείμενο εγκρίθηκε με 472 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 33 αποχές- Κατά ψήφισαν οι Αλαβάνος- Παπαδάκης από το ΚΚΕ ενώ «παρών» ψήφισαν Παπαδημούλης, Κούλογλου, Κουντουρά και Γεωργούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ