EU Arts & Culture

Βραβείο Κοινού LUX 2022: Τρεις σημαντικές ταινίες διεκδικούν φέτος την ψήφο των ευρωπαίων πολιτών

Βραβείο Κοινού LUX 2022: Τρεις σημαντικές ταινίες διεκδικούν φέτος την ψήφο των ευρωπαίων πολιτών Facebook Twitter
0

Οι ταινίες «Flee»,«Quo Vadis Aida;» και «Great Freedom» είναι αυτές που διεκδικούν από σήμερα την ψήφο των ευρωπαίων πολιτών καθώς διαγωνίζονται για το Βραβείο Κοινού LUX.
 
       
Κατά τη διάρκεια της 34ης Απονομής των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που φιλοξενήθηκε το Σάββατο στο Βερολίνο, αποκαλύφθηκαν και οι τρεις ταινίες που προκρίθηκαν για το Βραβείο Κοινού LUX 2022.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να ψηφίζουν τις ταινίες από τις 12 Δεκεμβρίου, ενώ το ποια θα κερδίσει το βραβείου επιλέγεται από κοινού από τους πολίτες (50%) και τους ευρωβουλευτές (50%). Υπάρχει αρκετός χρόνος να απολαύσουν οι σινεφίλ τις ταινίες και να επιλέξουν την αγαπημένη τους καθώς η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου 2022 και η νικήτρια ταινία θα ανακοινωθεί στις 8 Ιουνίου 2022 στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Sabine Verheyen (EPP,DE) δήλωσε: «Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους επικοινωνίας των ευρωπαϊκών αξιών μας όπως η ισότητα, η ελευθερία της έκφρασης και η δημοκρατία. Ως Επιτροπή Πολιτισμού είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για αυτό». «Οι ταινίες που προτάθηκαν για να κερδίσουν το Βραβείο Κοινού LUX είναι, όπως πάντα, υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας και καθεμία αντιπροσωπεύει μια διαφορετική οπτική γωνία της ευρωπαϊκής μας ιστορίας. Αξίζουν την προσοχή μας γιατί μας συγκινούν και μας κάνουν πάντα να σκεφτόμαστε. Συγχαίρω όλους όσους δούλεψαν για τις επιλεγμένες ταινίες. Τώρα η επιλογή είναι δική μας. Ως Ευρωπαίοι, μπορούμε όλοι να παρακολουθήσουμε και να ψηφίσουμε τις ταινίες. Η απόφαση για το ποια ταινία θα κερδίσει το Βραβείο Κοινού LUX είναι δική μας», κατέληξε η πρόεδρος.

Το «Flee» του Δανού σκηνοθέτη Jonas Poher Rasmussen είναι ένα animation με πρωταγωνιστή τον Amin, έναν Αφγανό ο οποίος αφηγείται το ταξίδι του ως παιδί πρόσφυγας και το πώς έφτασε μόνος του στη Δανία. Η ταινία δείχνει πώς προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το παρελθόν αλλά και με τον εαυτό του και τα μυστικά που έκρυβε.

Το «Great Freedom» του Αυστριακού σκηνοθέτη Sebastian Meise, μας μεταφέρει στην μεταπολεμική Γερμανία, όπου ο Χανς καταλήγει να φυλακίζεται ξανά και ξανά επειδή είναι ομοφυλόφιλος. Στη φυλακή καταλήγει να είναι σταθερά μαζί με τον Βίκτορ, έναν καταδικασμένο δολοφόνο με τον οποίο θα πρέπει να μοιράζεται το κελί.

Το «Quo vadis Aida;»  υπογράφει σκηνοθετικά η Jasmila Žbanić από τη Σερβία. Η Aida εργάζεται ως μεταφράστρια για τις ειρηνευτικές δυνάμεις το καλοκαίρι του 1995, στη Σρεμπρένιτσα. Η οικογένειά της είναι μεταξύ των χιλιάδων αμάχων που αναζητούν καταφύγιο στον καταυλισμό του ΟΗΕ. Η Aida μαθαίνει ότι μια τρομερή μοίρα περιμένει την οικογένειά της και τους ανθρώπους της, αλλά μπορεί άραγε να κάνει κάτι για να το σταματήσει;

Τις ταινίες ψηφίζουμε στο https://luxaward.eu/en

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθιέρωσε το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX το 2007 για να βοηθήσει στη διανομή ευρωπαϊκών ταινιών υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας που αντικατοπτρίζουν την πολιτιστική ποικιλομορφία στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν, και που θίγουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ισότητα, η ένταξη, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη.

EU Arts & Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βραβείο Κοινού LUX 2022: Τρεις Ευρωπαίοι σκηνοθέτες, τρεις εξαιρετικά επίκαιρες ταινίες

EU Arts & Culture / Βραβείο Κοινού LUX 2022: Τρεις Ευρωπαίοι σκηνοθέτες, τρεις εξαιρετικά επίκαιρες ταινίες

Η LiFO βρέθηκε στο Στρασβούργο, παρακολούθησε από κοντά την τελετή απονομής του φετινού Βραβείου Κοινού LUX στο Ευρωκοινοβούλιο και συνομίλησε με τους σκηνοθέτες Σεμπάστιαν Μάιζε («Μεγάλη Απόδραση»), Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν («Flee») και Τζασμίλα Ζμπάνιτς («Κβο Βάντις, Άιντα;»).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Βραβείο Κοινού LUX 2022: Μεγάλος νικητής η ταινία «Κβο Βάντις, Άιντα;»

EU Arts & Culture / Βραβείο Κοινού LUX 2022: Μεγάλος νικητής η ταινία «Κβο Βάντις, Άιντα;»

Στην ταινία «Κβο Βάντις, Άιντα;» της Βόσνιας σκηνοθέτιδας Τζασμίλα Ζμπάνιτς απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Κοινού LUX, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
ΕΠΕΞ LUX ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ 2022

EU Arts & Culture / Βραβείο Κοινού LUX 2022: Ψηφίστε μία από τις τρεις εξαιρετικές υποψήφιες ταινίες

«Flee», «Μεγάλη Απόδραση», «Κβο Βάντις, Άιντα;»: Βαθμολογήστε τις ταινίες που έχετε παρακολουθήσει και κερδίστε την ευκαιρία να βρεθείτε στην απονομή του βραβείου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ελευσίνα γιόρτασε την Ημέρα της Ευρώπης με νέους και πλήθος δράσεων για όλες τις ηλικίες. 

EU Arts & Culture / Η Ελευσίνα γιόρτασε την Ημέρα της Ευρώπης με νέους και πλήθος δράσεων για όλες τις ηλικίες

Ευρωπαϊκές Ημέρες Νεολαίας: Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης συνδιοργάνωσαν στην Ελευσίνα σειρά εκδηλώσεων με επίκεντρο τον πολιτισμό και τη δημοκρατία στην Ευρώπη του σήμερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

EU Arts & Culture / Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Επιτακτική ανάγκη βελτίωσης των ασταθών συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες, διασυνοριακά προγράμματα για νέους δημιουργούς, καλύτερη προστασία από τις κυρίαρχες διαδικτυακές πλατφόρμες αναμετάδοσης
THE LIFO TEAM