Digital EU Forward

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Ανάπτυξη και ισχυρή οικονομία σημαίνουν γεωπολιτική ισχύ και εθνική ασφάλεια»

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου «Ανάπτυξη και ισχυρή οικονομία σημαίνουν γεωπολιτική ισχύ και εθνική ασφάλεια. Το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο και σε αυτούς τους τομείς.» Facebook Twitter
Είναι σημαντικό, ειδικά σήμερα, να αξιοποιήσουμε τις σχέσεις φιλίας και να ενισχύσουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς, με τις παραδοσιακές αγορές των Βαλκανίων, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.
0

ΚΑΝΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να αμφισβητήσει ότι η Ελλάδα, παρά τις αντιξοότητες και τις δύσκολες συγκυρίες, κάνει σταθερά βήματα προς τα εμπρός. Η Ελλάδα αλλάζει, ισχυροποιείται και προοδεύει. Διασφαλίζει συνθήκες ευημερίας για τους πολίτες και διεκδικεί δυναμικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αξίζει, στις εξελίξεις στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Αυτό σίγουρα δεν προέκυψε τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης μιας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής, από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θέτει την οικονομία σε ανθεκτική, βιώσιμη και δυναμική τροχιά ανάπτυξης.

Στο εσωτερικό καταφέραμε να αποσβέσουμε τους κλυδωνισμούς που επέφερε η πανδημία, δίνοντας προτεραιότητα στη δημόσια υγεία, ενισχύοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας και περιορίζοντας, σε μεγάλο βαθμό, τις οικονομικές συνέπειες για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Παράλληλα, με τολμηρές μεταρρυθμίσεις και τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, αποκαταστάθηκε η διεθνής εικόνα της χώρας, καθώς και το κλίμα εμπιστοσύνης σε αγορές και επενδυτές, με αποτέλεσμα η Ελλάδα, σήμερα, να αποτελεί θετικό παράδειγμα ανάπτυξης και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο της πανδημίας και των δυσκολιών που αυτή επέφερε διεθνώς, στο παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση των εξαγωγών της κατά 24,7%, καθώς επίσης και αύξηση στις ξένες επενδύσεις κατά 34%.

Ισχυρός κρίκος του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης αποτελεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Εξωστρέφεια, που παρουσίασε πρόσφατα το Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως έχω πολλές φορές επισημάνει, ανάπτυξη της οικονομίας σημαίνει ανταγωνιστικότητα. Και με προϋπόθεση την ανταγωνιστικότητα, απόλυτο κριτήριο είναι η εξωστρέφεια, με τη μέγιστη αξιοποίηση της οικονομικής διπλωματίας. Η ανάπτυξη θεμελιώνεται στη βάση της δημιουργίας πλούτου. Πλούτου που διανέμεται δίκαια και παραγωγικά, εξασφαλίζοντας μια ανάπτυξη ισχυρή και αειφόρο. Μια ανάπτυξη που τελικά οδηγεί στην ευημερία για όλους, στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, σε περισσότερες ευκαιρίες για αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας –κυρίως για τους νέους– σε ανταγωνιστικούς κλάδους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο της πανδημίας και των δυσκολιών που αυτή επέφερε διεθνώς, στο παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση των εξαγωγών της κατά 24,7%, καθώς επίσης και αύξηση στις ξένες επενδύσεις κατά 34%. Σημαντικό ρόλο γι’ αυτήν τη θεαματική επίδοση διαδραμάτισε η επιλογή της κυβέρνησης να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες όλων των διεθνών οικονομικών σχέσεων, και πρωτίστως η δομή του Enterprise Greece, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνέργεια όλων των δυνάμεων του εθνικού μας κεφαλαίου, όπως οι δομές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι ικανοί διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και η Ευρωπαϊκή Εργαλειοθήκη θέτουν τους σταθερούς πυλώνες προκειμένου η χώρα μας να κοιτάζει αισιόδοξα, αλλά και αποφασιστικά, προς τις διεθνείς αγορές.

Ένα σημαντικό παράδειγμα για τις δυνατότητες που δίνονται σήμερα αποτελεί η συνδρομή στο Enterprise Greece της διαδικτυακής πλατφόρμας Access2Markets, που δημιούργησε η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας έχω την τιμή να είμαι αντιπρόεδρος. 

Η πλατφόρμα Access2Markets είναι ένα δυναμικό εργαλείο εξωστρέφειας που υποστηρίζει και βοηθά μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. να στραφούν προς 75 χώρες εκτός Ε.Ε., αξιοποιώντας περισσότερες από 40 Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου.

Είναι σημαντικό, ειδικά σήμερα, να αξιοποιήσουμε τις σχέσεις φιλίας και να ενισχύσουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς, με τις παραδοσιακές αγορές των Βαλκανίων, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, αλλά και να απευθυνθούμε παράλληλα προς νέες αγορές, όπως αυτές της Ινδίας και της Αφρικής, αξιοποιώντας και τις σύγχρονες πρακτικές της οικονομικής διπλωματίας.

Σύμφωνα, άλλωστε, με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, η χώρα μας –σε βάθος πενταετίας– μπορεί να υποστηρίξει εξαγωγές που αγγίζουν τα 8,7 δισ. ευρώ, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, ύψους 21,6 δισ. ευρώ (8,1% του ΑΕΠ) και 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ανάπτυξη και ισχυρή οικονομία σημαίνουν γεωπολιτική ισχύ και εθνική ασφάλεια. Το Εθνικό Σχέδιο Εξωστρέφειας δεν εξασφαλίζει μόνο τους όρους για ανάπτυξη και ευημερία, αλλά μπορεί να αποτελέσει και καταλυτικό παράγοντα προκειμένου η Ελλάδα να εδραιωθεί, ως ισχυρός πυλώνας σταθερότητας, στην περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου και της Ανατολικής Μεσογείου. 

*Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός και Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA), μέλος της Ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE), μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και συμμετέχει στην Επιτροπή́ για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).

Digital EU Forward
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα-Mισέλ Ασημακοπούλου: «Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και ενότητα»

Digital EU Forward / Άννα-Mισέλ Ασημακοπούλου: «Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη και ενότητα»

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μιλά στη LiFO για την υγειονομική κρίση, τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εύα Καϊλή : «Η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι ταυτόσημη με τους Έλληνες»

Radio Lifo / Εύα Καϊλή : «Η ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι ταυτόσημη με τους Έλληνες»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με την ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ για την πανδημία, τα 40 χρόνια Ε.Ε. - Ελλάδας, τις ψηφιακές τεχνολογίες αλλά και την πολυετή εμπειρία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λογοτομή: Fake news και παραπληροφόρηση - Πού είναι η είδηση και πού το πρόβλημα

Digital EU Forward / Λογοτομή: Fake news και παραπληροφόρηση - Πού είναι η είδηση και πού το πρόβλημα

Ο παρουσιαστής και social media expert Άλεξ Κάβδας και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη συναντήθηκαν στα γραφεία της Lifo και συζήτησαν για την μάχη κατά της παραπληροφόρησης, τα fake news και την στρατηγική της Ευρώπης ενάντια στις μάχη της προπαγάνδας και την διαστρέβλωση των πληροφοριών
THE LIFO TEAM
Λογοτομή: Fake news και παραπληροφόρηση - Πότε υπήρξα και εγώ θύμα ψευδούς είδησης

Digital EU Forward / Λογοτομή: Fake news και παραπληροφόρηση - Πότε υπήρξα και εγώ θύμα ψευδούς είδησης

Ο ηθοποιός, παρουσιαστής και δημοσιογράφος Φώτης Σεργουλόπουλος και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης συζητούν για την μάχη κατά της παραπληροφόρησης, τα fake news και την στρατηγική της Ευρώπης ενάντια στις μάχη της προπαγάνδας και την διαστρέβλωση των πληροφοριών
THE LIFO TEAM
O «πόλεμος» της παραπληροφόρησης - Πώς μπορεί η ΕΕ να συμβάλει; 

Digital EU Forward / O «πόλεμος» της παραπληροφόρησης - Ένας ειδικός αποκαλύπτει τι συμβαίνει και πώς μπορεί η ΕΕ να δράσει; 

Ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας της ΕΕ για την παραπληροφόρηση, Lutz Güllner, σε μια συνέντευξη για τις διαδικτυακές επιθέσεις, τη στρατηγική παραπληροφόρησης της Ρωσίας, τη διάδοση των fake news και τα εργαλεία επαλήθευσης πληροφοριών.  Συνέντευξη στη Βασιλική Σιούτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το μέλλον της ανθρωπότητας στα χέρια της τεχνητής νοημοσύνης

Digital EU Forward / Το μέλλον της ανθρωπότητας στα χέρια της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη διευκολύνει τη ζωή μας, αλλά εγείρει πολλά ηθικά και νομικά ζητήματα τα οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη προσπαθεί να αντιληφθεί και να αντιμετωπίσει. H πρόεδρος της Επιτροπής για το μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ευρωκοινοβούλιο Εύα Καϊλή μας δίνει μια εικόνα σχετικά με τις ενέργειες που γίνονται σε αυτόν τον τομέα με αφορμή την ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου για την τεχνητή νοημοσύνη.
ΤΙΜΟΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ
Τεχνητή νοημοσύνη: Ρίσκα και προβληματισμοί

Digital EU Forward / Τεχνητή νοημοσύνη: Ρίσκα και προβληματισμοί

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι ευρωβουλευτές θέλουν να διαμορφώσουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταλλαγής μη προσωπικών δεδομένων για να προωθήσουν την καινοτομία και την οικονομία, προστατεύοντας παράλληλα την ιδιωτική ζωή.
ΤΙΜΟΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ
Τεχνητή νοημοσύνη: Ο… μαγαζάτορας του μέλλοντος

Digital EU Forward / Τεχνητή νοημοσύνη: Ο… μαγαζάτορας του μέλλοντος

Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη συγκρότηση της Ειδικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή, προσπαθεί να εξετάσει τον αντίκτυπό της στις επιχειρήσεις και στην οικονομία της Ε.Ε.
ΤΙΜΟΣ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ
Eύα Καϊλή: «Η Ελλάδα θα έχει μια δυνατή φωνή στην Ευρωβουλή»

Radio Lifo / Eύα Καϊλή: «Η Ελλάδα θα έχει μια δυνατή φωνή στην Ευρωβουλή»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, για την εκλογή της ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα νέα της καθήκοντα αλλά και τι σηματοδοτεί αυτή η θέση για τη χώρα μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 11/11-Κώστας Αρβανίτης: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ό,τι πιο προοδευτικό υπάρχει στην Ε.Ε.»

Radio Lifo / Κώστας Αρβανίτης: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ό,τι πιο προοδευτικό υπάρχει στην Ε.Ε.»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα 40 χρόνια Ε.Ε. - Ελλάδας, τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα εργασιακά δικαιώματα, τις πολιτικές ελευθερίες αλλά και την εμπειρία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ