Στην ταινία «Collective» για μια φονική φωτιά στο Βουκουρέστι το 2015 και τα θύματα που άφησε πίσω της, απένειμε το Βραβείο Κοινού LUX 2021 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, σήμερα, κατά τη διάρκεια τελετής στο Στρασβούργο.


Η ταινία που έχει πάρει τον τίτλο της από το νυχτερινό κέντρο ‘Collectiv’ του Βουκουρεστίου, πραγματεύεται τη φονική πυρκαγιά του 2015. Το ντοκιμαντέρ τού Ρουμάνου σκηνοθέτη Αλεξάντερ Νανάου ακολουθεί μια ομάδα δημοσιογράφων που διερευνά τα αίτια πίσω από τον θάνατο 37 ατόμων που, παρότι τα εγκαύματα που είχαν υποστεί δεν ήταν απειλητικά για τη ζωή τους, υπέκυψαν στα τραύματά τους αφού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Η ταινία αποκαλύπτει ένα τρομακτικό κύκλωμα διαφθοράς στον τομέα της υγείας στη Ρουμανία, αλλά και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων να το ανατρέψουν.

 

«Σε εποχές όπως η σημερινή, η ανάγκη για κοινωνική συνεύρεση είναι όλο και πιο επιτακτική, όχι μόνο σε χώρους διαλόγου αλλά και σε χώρους όπως οι κινηματογράφοι. Ο πολιτισμός και ο κινηματογράφος δεν αποτελούν μόνο έκφραση της δημιουργικότητάς μας ή της οικονομικής μας ευρωστίας, αλλά αναδεικνύουν επίσης τον πλουραλισμό και τη δημοκρατική ζωτικότητα των κοινωνιών μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, κατά την παράδοση του βραβείου στον σκηνοθέτη.

 

 

Εκείνος από την πλευρά του απέτισε φόρο τιμής στα θύματα και στις οικογένειες που επλήγησαν από την τραγωδία, αλλά και στον ανεξάρτητο Τύπο που την αποκάλυψε. «Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά στην Ευρώπη και θέλουμε ελεύθερο Τύπο [...] Οι κοινωνίες δεν εξελίσσονται χωρίς πολιτισμό, παιδεία και ελεύθερο Τύπο. Έχετε καθήκον να υποστηρίξετε τους πολίτες μας, να ρυθμίσετε τις δαπάνες για τον πολιτισμό και να προστατεύσετε τη δημοσιογραφία», είπε.

 

Σημειώνεται πως το βραβείο LUX, με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του δικτύου Europa Cinemas, επιλέγει ευρωπαϊκές κινηματογραφικές συμπαραγωγές που θίγουν τοπικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και ενθαρρύνουν τη συζήτηση και το διάλογο σχετικά με τις αξίες μας.