Non fiction για το καλοκαίρι: 31 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Non Fiction Facebook Twitter
0

Δημήτρης Τζιόβας

Η Ελλάδα από τη χούντα στην κρίση
Μτφρ.: Ζωή Μπέλλα-Αρμάου, Γιάννης Στάμος
Εκδόσεις Gutenberg

Στόχος του βιβλίου είναι να καταγράψει τη μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας τα χρόνια της Μεταπολίτευσης από την πολιτισμική ομοιογένεια στην πλουραλιστική ετερογένεια και τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος από την πολιτική στην κουλτούρα, που νοείται πλέον περισσότερο ανθρωπολογικά και βιοπολιτικά παρά ουμανιστικά. Χωρίς να φιλοδοξεί να είναι μια πλήρης μελέτη της ελληνικής κουλτούρας «από τη χούντα στην κρίση», το βιβλίο συνιστά ένα είδος πολιτισμικής ιστορίας και επιδιώκει να παρουσιάσει μια πιο πολύπλευρη εικόνα της περιόδου.

Πλάτων

Απολογία Σωκράτους και δίκη 
Μτφρ.: Στάντης Αποστολίδης
Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 287

Η Απολογία του Σωκράτη στη σημαντικότερη πνευματική δίκη των αιώνων απ’ την πένα του κορυφαίου μαθητή του, του Πλάτωνα. Μια μοναδική ευκαιρία προσπέλασης της αρχαίας πηγής, με παράλληλη νεοελληνική απόδοση, αναλυτικά σχόλια για την κατανόηση των ύψιστων φιλοσοφικών νοημάτων που αποκαλύπτονται, και εμπεριστατωμένη εισαγωγή για τη μορφή του Σωκράτη, τις ιδέες του, καθώς και τα νομικά, δικονομικά και φιλολογικά ζητήματα που θέτει η Απολογία.

Hans Fallada

Ξένος στη χώρα μου
Μτφρ.: Σίσσυ Παπαδάκη
Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 331

1944: Σε ένα κελί ναζιστικής φυλακής, μονίμως υπό το άγρυπνο βλέμμα των SS, ο Χανς Φάλαντα γράφει τις αναμνήσεις του από την εποχή του Χίτλερ που ξέρει ότι μπορεί να του στοιχίσουν τη ζωή. Γράφει με φρενήρη ρυθμό λογοτεχνία και κυρίως τις εμπειρίες του επί εθνικοσοσιαλισμού. Απελευθερώνει το μίσος του για τους ναζί. Μιλά για τις ταλαιπωρίες που υπέστη, αλλά δεν κρύβει και τους συμβιβασμούς που αναγκάστηκε να κάνει. 

Norman Doidge

Ο εγκέφαλος αυτοθεραπεύεται
Μτφρ.: Αλεξάνδρα Οικονόμου
Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 620

Το βιβλίο εισάγει τον αναγνώστη στη νευροευπλαστότητα, δηλαδή στην ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει τη δομή και τη λειτουργία του, ανταποκρινόμενος σε διαφορετικά ερεθίσματα και μετά από διαφορετικές νοητικές εμπειρίες. Ο συγγραφέας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η εκπληκτική αυτή διαδικασία μπορεί να επιφέρει την ίαση, ακόμα και σε περιπτώσεις τις οποίες παραδοσιακές προσεγγίσεις έχουν θεωρήσει μη ιάσιμες. 

Ματ Χέιγκ

Της αγκαλιάς βιβλίο
Μτφρ.: Άννα Παπασταύρου
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 280

Ο αγαπημένος συγγραφέας Ματ Χέιγκ συνδυάζει τα απομνημονεύματα με τον φιλοσοφικό στοχασμό, αντλώντας έμπνευση από σπουδαίες προσωπικότητες όλων των εποχών, από τον Μάρκο Αυρήλιο ως την Έμιλι Ντίκινσον και τον Τζέιμς Μπόλντουιν. Όταν χρειάζεστε τα σοφά λόγια ενός φίλου, την παρηγοριά μιας αγκαλιάς ή μια υπενθύμιση ότι η ελπίδα μπορεί να βρεθεί στα πιο απίθανα μέρη, πάρτε στα χέρια σας αυτό το μικρό βιβλίο.

Agatha Christie

Έλα, πες μου πώς ζεις
Μτφρ.: Αναστασία Δεληγιάννη 
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 272

Τα απομνημονεύματα της Άγκαθα Κρίστι για το διάστημα που πέρασε σε ερευνητικές αποστολές σε Συρία και Ιράκ, συνοδεύοντας τον αρχαιολόγο άντρα της Μαξ Μαλόουαν, ζώντας ανάμεσα σε ανθρώπους που δούλευαν μέσα στην έρημο, εκεί όπου ξεκίνησε η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, αποτελούν πραγματική αναγνωστική απόλαυση. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή, έντονη και γλαφυρή απεικόνιση της καθημερινής ζωής σε έναν κόσμο που έχει πια χαθεί ανεπιστρεπτί.

Στέφανος Ξενάκης

ΝΑΙ
Εκδόσεις Key Books
Σελ.: 296

Ο συγγραφέας των μπεστ σέλερ Το Δώρο και Το Δώρο 2 Στέφανος Ξενάκης επιστρέφει με ένα βιβλίο-έκπληξη. Μέσα από είκοσι διαλόγους πάνω σε έννοιες που δεν μας έμαθαν, ο συγγραφέας μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι αναζήτησης. Βαθύ, διεισδυτικό, απελευθερωτικό, το ΝΑΙ ξεκινάει σαν ψίθυρος και μεταμορφώνεται σε έναν ύμνο για τη ζωή. 

Sadhguru

H χαρά είναι για όλους
Εκδόσεις Key Books
Σελ.: 312

Ο Sadhguru αφηγείται την ιστορία της δικής του αφύπνισης: πώς από ένας παράτολμος νεαρός που διέσχισε την ινδική ύπαιθρο με τη μοτοσικλέτα του έφτασε στη φώτιση σε μια βουνοκορφή. Εκεί ο χρόνος σταμάτησε και ο ίδιος ενώθηκε με το όλον, βγαίνοντας ριζικά αλλαγμένος.

Non Fiction Facebook Twitter

Δρ. Ελένη Βαρδουλάκη

Το σύμπαν στο τσεπάκι σου
Εκδόσεις Key Books
Σελ.: 192

Οι είκοσι οκτώ αυτοτελείς ιστορίες του βιβλίου μετατρέπουν την αστροφυσική από περίπλοκη και δυσπρόσιτη σε μια επιστήμη συναρπαστική, χρήσιμη και βαθιά υπαρξιακή. Κι όταν ανακαλύψουμε ότι το WiFi, οι κεραμικές εστίες και οι selfies είναι «παιδιά» της, τότε θα αντιληφθούμε ότι μας αφορά περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε και θα την αγαπήσουμε λίγο παραπάνω.

Γιώργος Παππάς

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες
Εκδόσεις Διόπτρα 
Σελ.: 504

Μια ματιά στους φόβους, τις ελπίδες, τα συναισθήματά μας, στον τρόπο που καλούμαστε να προσαρμοστούμε στις μεγάλες προκλήσεις της ζωής και μια εκλαϊκευμένη προσέγγιση πολλών ζητημάτων ιατρικής και δημόσιας υγείας από μια αυθεντία του αντικειμένου. Ένα βιβλίο για το μέλλον μας στον αιώνα των πανδημιών.

Κατρίν Τέστα

Τολμήστε να είστε αισιόδοξοι!
Μτφρ.: Πετρούλα Γαβριηλίδου
Εκδόσεις Μίνωας
Σελ.: 180

Το να είμαστε αισιόδοξοι δεν σημαίνει να αρνούμαστε την πραγματικότητα. Αντιθέτως, σημαίνει να αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας, να γνωρίζουμε το ρίσκο, με σκοπό να το κατανοούμε καλύτερα, μα, πάνω απ’ όλα σημαίνει να προσπαθούμε, να χαμογελάμε και να ζούμε κάθε στιγμή! Με απλά παραδείγματα, ασκήσεις και θετικά μάντρα, το Τολμήστε να είστε αισιόδοξοι! αποτελεί έναν πραγματικό οδηγό ευτυχίας. 

Βεξ Κινγκ

Γίνε πρωταγωνιστής στη ζωή σου
Μτφρ.: Νοέλα Ελιασά
Εκδόσεις Μίνωας
Σελ.: 292

Ο Κινγκ είναι από τους πιο επιδραστικούς συγγραφείς βιβλίων αυτοβελτίωσης και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ίδιος αποτελεί παράδειγμα όσων συμβουλεύει, καθώς οι αντιξοότητες και οι δυσκολίες τον ενέπνευσαν για να καταφέρει να βρει έναν δρόμο προς μια καλύτερη ζωή, αφήνοντας πίσω του τη δυστυχία και το σκοτάδι. Το νέο του βιβλίο, πριν από την κυκλοφορία του, έχει κεντρίσει ήδη το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

Ηλίας Μαγκλίνης

Το μόνο της ζωής τους ταξίδι
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.: 384

«Τούτο εδώ το βιβλίο γυρίζει στα 1919 με 1923 και είναι μια προσπάθεια να κολλήσω τα χαμένα κομμάτια της εμπειρίας, που δεν ήταν φυσικά μονάχα εμπειρία του Νίκου Μαγκλίνη, αλλά χιλιάδων Ελλήνων – μιας ολόκληρης χώρας για την ακρίβεια. Για να "βρω" τον μάχιμο παππού, χρειάστηκε να παρακολουθήσω τους σταθμούς και τα περάσματα της στρατιωτικής μονάδας στην οποία υπηρέτησε: του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων». Ν.Μ. 

Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης

Η αυτοκρατορική νοσταλγία της Ρωσίας
Εκδόσεις Επίκεντρο
Σελ.: 96

Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το επίπεδο των σχέσεων με το ΝΑΤΟ ήταν ικανοποιητικό. Μάλιστα, καταβάλλονταν προσπάθειες για πολιτικές διαβουλεύσεις, χωρίς ωστόσο να θίγονται θεμελιώδη ζητήματα, όπως αυτό της Κριμαίας. Μάλλον κυριαρχούσε ένα πνεύμα realpolitic. Αυτό το πνεύμα το ανέτρεψε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η άμεση απάντηση της Δύσης. 

Ραϋμόνδος Αλβανός

Ο ελληνικός εμφύλιος
Εκδόσεις Επίκεντρο
Σελ.: 184

Αυτό το βιβλίο είναι ένα ταξίδι σε ένα δύσκολο παρελθόν για το οποίο υπάρχουν συγκρουόμενες μνήμες που αντιστοιχούν σε συγκρουόμενες ταυτότητες. Είναι μια προσπάθεια αφήγησης με απλό τρόπο τόσο των βασικών γεγονότων  όσο και των διαφορετικών ερμηνειών τους. Ταυτόχρονα είναι μια πρόσκληση αναστοχασμού, ενδοσκόπησης και κριτικής ανάλυσης των βεβαιοτήτων και των εικόνων που έχουμε.

Στράτος Δορδανάς – Βάϊος Καλογρηάς 

Οι ζωές των άλλων
Εκδόσεις Επίκεντρο
Σελ.: 280

Το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό ιστοριογραφικό κενό αναφορικά με τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία. Εστιάζει περισσότερο στη διακρίβωση των όρων υπό τους οποίους η συγκεκριμένη ευάριθμη κοινότητα των πολιτικών προσφύγων περιλήφθηκε στις πρακτικές ενός αρτισύστατου πολιτικού συστήματος και αντιμετωπίστηκε με συγκεκριμένα εργαλεία πειθαναγκασμού από το ανατολικογερμανικό καθεστώς. 

Non Fiction Facebook Twitter

Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης

Ρωσία
Εκδόσεις Επίκεντρο
Σελ.: 152

Δεδομένης της κήρυξης πολέμου στην Ουκρανία, πρέπει να καταβάλουμε επιπλέον προσπάθειες για την κατανόηση της «μεγάλης άγνωστης» Ρωσίας και να μην αρκεστούμε στη λογοτεχνική-πολιτιστική εκδοχή της εικόνας της. Θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολύπλευρης μελέτης, προκειμένου η Δύση να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και να οικοδομήσει μαζί της σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας.

Ελισάβετ Ζαΐμη

No regr-eats – 87 υγιεινές και fitness friendly γλυκές συνταγές
Εκδόσεις Φυλάτος
Σελ.: 220

Πολλές φορές, ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής και κατανάλωσης γλυκών μοιάζει ακατόρθωτος. Εδώ θα βρείτε εύκολες και γρήγορες συνταγές για λαχταριστά lava cakes, μπισκότα, πόριτζ, cheesecakes, τάρτες, σιροπιαστά, brownies, ιδέες για γλυκά πρωινά και σνακ στην πιο healthy εκδοχή τους! Το No Regr-eats είναι αφιερωμένο σε όλους όσοι θέλουν να απολαμβάνουν καθημερινά αγαπημένες γεύσεις χωρίς φόβο και ενοχές!

Γλύκα Κυλικλή

Play the myth with mischief – Έναν μύθο θα σας διηγηθώ
Εκδόσεις Φυλάτος
Σελ.: 90

Το βιβλίο, πέρα από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα του, απευθύνεται στο ευρύ αναγνωστικό κοινό και κυρίως σε παιδιά και εφήβους. Απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση της ενσυναίσθησης, η κοινωνική αφύπνιση και ώθηση για την ανάληψη περιβαλλοντικών κυρίως πρωτοβουλιών. Αποτελεί και μια καινοτόμα προσέγγιση της διδασκαλίας της αγγλικής που συνδυάζει την καλλιέργεια των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, χρησιμοποιώντας ως όχημα το εκπαιδευτικό δράμα και τη γλωσσική διαμεσολάβηση μεταξύ της μητρικής και της δεύτερης ξένης γλώσσας.

Θοδωρής Σπηλιώτης

Από το Μανχάταν στο Άγιο Όρος
Εκδόσεις Κάκτος
Σελ.: 192

Ο πρωταγωνιστής της αληθινής ιστορίας δυνητικά είναι κάθε αναγνώστης της. Οι ανατροπές, οι εκπλήξεις και οι συγκινήσεις που επιφυλάσσει είναι σε μικροκλίμακα ο ορισμός της ανθρώπινης ζωής. Και αν κάτι φιλοδοξεί να πετύχει η καταγραφή αυτής της προσωπικής ιστορίας, είναι ακριβώς να εμπνεύσει στους αναγνώστες της το θάρρος να ζουν τη ζωή τους όπως τους υπαγορεύει η καρδιά και ο λογισμός τους.

Arthur Schopenhauer

Ο κόσμος ως βούληση και παράσταση
Μτφρ.: Δημήτρης Υφαντής
Εκδόσεις Poές
Σελ.: 552 

Στα πρώτα δύο «βιβλία» του κύριου έργου του, ο φιλόσοφος εξέθεσε με την πρώτη θεώρηση του κόσμου ως παράστασης τη γνωσιολογία του και με την πρώτη θεώρηση του κόσμου ως βούλησης τη μεταφυσική του, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για τις αντίστοιχες δεύτερες θεωρήσεις, με τις οποίες παρουσιάζει τώρα αφενός την αισθητική του θεωρία και αφετέρου τη διδασκαλία του για τον ανθρώπινο βίο εν γένει. Με αυτά ολοκληρώνεται ουσιαστικά το συστηματικό μέρος της φιλοσοφίας του. 

Alexander Jones

Ένας φορητός κόσμος 
Μτφρ.: Νικηφόρος Σταματάκης
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Σελ.: 440

Εκτός από το χρονικό της απίθανης ανακάλυψης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ο συγγραφέας του ανά χείρας βιβλίου εξηγεί λεπτομερώς πώς λειτουργούσε ο Μηχανισμός, πώς κατασκευάστηκε και για ποιον σκοπό, αλλά και πώς κατέληξε στο πλοίο που ναυάγησε στις ελληνικές ακτές γύρω στο 60 π.Χ. Το κορυφαίο αυτό έργο της μηχανικής ήταν επίσης και μία από τις πρώτες φορητές συσκευές υποστήριξης της διδασκαλίας. 

Sven Beckert

Η αυτοκρατορία του βαμβακιού 
Μτφρ.: Πελαγία Μαρκέτου
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Σελ.: 816

Η εξιστόρηση μιας πραγματικής εποποιίας που διαδραματίστηκε, και εξακολουθεί να διαδραματίζεται, σε πλανητική κλίμακα. Είναι η ιστορία του πώς μέσα σε εντυπωσιακά σύντομη χρονική περίοδο, από τις τελευταίες δεκαετίες του δέκατου όγδοου αιώνα και εξής, Ευρωπαίοι έμποροι, επιχειρηματίες, κεφαλαιούχοι και ισχυροί κρατικοί λειτουργοί, εκμεταλλευόμενοι τον καρπό ενός πανάρχαιου φυτού, οικοδόμησαν μια νέα οικονομία του βαμβακιού με τεράστιο εύρος και δυναμισμό. 

Σάρα-Tζέιν Μπλέικμορ

Επινοώντας τον εαυτό μας
Μτφρ.: Μαριλένα Παπαϊωάννου
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Σελ.: 344

Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, η συγγραφέας παρουσιάζει τα σύγχρονα δεδομένα της νευροεπιστημονικής έρευνας για τις αναπτυξιακές διεργασίες που συμβαίνουν στον εφηβικό εγκέφαλο, με μια γραφή γεμάτη ενάργεια, ζωντάνια και γλαφυρότητα. 

Non Fiction Facebook Twitter

Adam Tooze

Πολιτική οικονομία μιας κατάρρευσης 
Μτφρ.: Νίκος Ρούσσος
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Σελ.: 728

Η Πολιτική οικονοµία µιας κατάρρευσης είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ οικονοµικής και πολιτικής ιστορίας που τιµήθηκε µε το Βραβείο Lionel Gelber (2019) και υπήρξε ένα από τα βιβλία της χρονιάς (2018) της εφηµερίδας «The New York Times» και του περιοδικού «The Economist».

Régis Genté-Stéphane Siohan 

Boλοντίμιρ Ζελένσκι
Μτφρ.: Μαρία Μουρκούση
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Σελ.: 176

Οι δυο συγγραφείς του βιβλίου, έμπειροι δημοσιογράφοι και ανταποκριτές γαλλικών μέσων ενημέρωσης σε περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με πολλές επιτόπιες έρευνες στο ενεργητικό τους, σκιαγραφούν ένα γνήσιο πορτρέτο αυτής της τόσο ξεχωριστής προσωπικότητας που αναδείχθηκε κι έλαμψε κάτω από τις πιο τρομερές συνθήκες.

Mark Galeotti

Μικρή ιστορία της Ρωσίας
Μτφρ.: Σώτη Τριανταφύλλου
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.:  288

Ο Γκαλεόττι μας οδηγεί στην καρδιά της ρωσικής ιστορίας, από τη διαμόρφωση ενός έθνους και τις προσωπικότητες της Ιστορίας, τον Ιβάν τον Τρομερό και τη Μεγάλη Αικατερίνη, την άνοδο και την πτώση των Ρομάνοφ, μέχρι την ανάδειξη και επικράτηση του Βλαντίμιρ Πούτιν ως το σημερινό καθεστώς και τα γεγονότα που οδήγησαν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Αχιλλέας Χεκίμογλου

Ο Ωνάσης και ο σμηναγός Χ 
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Σελ.: 376

Με μοχλό εξιστόρησης μια προσωπικότητα μοναδική στα επιχειρηματικά χρονικά της χώρας, τον «πατέρα» της Πολιτικής Αεροπορίας της Ελλάδας, θρυλικό αεροπόρο και δημιουργό της ΤΑΕ Στέφανο Ζώτο, το βιβλίο O Ωνάσης και ο Σμηναγός Χ του Αχιλλέα Χεκίμογλου παρουσιάζει τη συναρπαστική πορεία των αεροπορικών συγκοινωνιών της Ελλάδας μέσα από τα αδημοσίευτα αρχεία της Πολιτικής Αεροπορίας, ανατρέποντας μύθους και παραδοχές που επιβίωναν για δεκαετίες μέχρι τις μέρες μας.  

Bodo Schäfer

Μπορώ
Μτφρ.: Γιώτα Λαγουδάκου
Εκδόσεις Kλειδάριθμος
Σελ.: 240

Η αυτοπεποίθηση είναι η βάση της ευτυχίας και της επιτυχίας.  Μόνο όποιος λέει με σιγουριά «Μπορώ να το κάνω!» ζει μια ζωή γεμάτη και ελεύθερη. Μέσω της ιστορίας με ήρωα τον Καρλ, ο Bodo Schäfer θέτει τρία καθοριστικά ερωτήματα και σε οδηγεί στις απαντήσεις που χρειάζεσαι για να αποκτήσεις πραγματική αυτοπεποίθηση.

William B. Irvine

Η στωική πρόκληση
Μτφρ.: Αντωνία Γουναροπούλου
Εκδόσεις Ίκαρος
Σελ.: 216

Σε αυτόν τον πρακτικό, αναζωογονητικά αισιόδοξο οδηγό ο φιλόσοφος William B. Irvine εξηγεί πώς η στωική σοφία αιώνων μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα προβλήματά μας. Το βιβλίο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο γνώσεις από αρχαίους στωικούς, όπως ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Σενέκας και ο Επίκτητος, με τεχνικές όπως η αγκύρωση και η πλαισίωση, που αναδείχθηκαν από τη σύγχρονη ψυχολογική έρευνα.

Νικόλας Ντουμάνης

Πριν από την καταστροφή
Μτφρ.: Ίων Βασιλειάδης
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Σελ.: 384

Το βιβλίο αυτό, μια ιστορική μελέτη που βασίζεται σε 5.000 μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων, αποδεικνύει ότι η συνύπαρξη ελληνορθόδοξων και μουσουλμάνων Ελλήνων και Τούρκων ήταν ουσιαστικά πολύ πιο ανεπτυγμένη και θαλερή. Και ότι ο εθνικισμός που διέλυσε αυτήν τη σχέση συνύπαρξης των διαφορετικών κοινοτήτων είχε την υπογραφή του κρατικού μηχανισμού που θέλησε να πλάσει καθαρά έθνη-κράτη Τούρκων και Ελλήνων.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Τζιόβας: «Θέλουμε να ζούμε με μύθους και ένας από αυτούς είναι ότι έχουμε την ομορφότερη χώρα»

Βιβλίο / Δημήτρης Τζιόβας: «Θέλουμε να ζούμε με μύθους και ένας από αυτούς είναι ότι έχουμε την ομορφότερη χώρα»

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, που τιμήθηκε με το φετινό Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, μιλά στη LiFO για την εποχή μας, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις συλλογικές αντιλήψεις και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Βιβλίο / Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Μια «underground» συζήτηση με τον Λέανδρο Κυριακόπουλο περί ρέιβ, νέων τεχνολογιών και άλλων «δαιμονίων», με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Αναπαραστάσεις του ανοίκειου - νομαδισμός και αισθητική στην ρέιβ ψυχεδελική σκηνή» (εκδ. Νήσος).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΟΣΟΥΑ

Το πίσω ράφι / «Ρετροσπεκτίβα» του Α. Γεοσούα: Μπορεί ένα μυθιστόρημα ιδεών να σε κρατάει δέσμιο ως το τέλος;

Από τους σημαντικότερους συγγραφείς του Ισραήλ, ο πρόσφατα χαμένος Αβραάμ Γεοσούα αφηγείται εδώ την ιστορία ενός εβδομηντάχρονου κινηματογραφιστή που κουβαλά ένα νεανικό αμάρτημα κι εξετάζει αναδρομικά τα πεπραγμένα του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Έλληνες και Τούρκοι πρέπει να ξαναγράψουν τα βιβλία της Ιστορίας χωρίς μύθους»

Εμινέ Γεσίμ Μπεντλέκ / «Έλληνες και Τούρκοι πρέπει να ξαναγράψουν τα βιβλία της Ιστορίας χωρίς μύθους»

Η πρώην επίκουρη καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Bingöl της Τουρκίας μιλά στη LiFO για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Η ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 - Τραύμα και φαντασιακές κοινότητες σε Ελλάδα και Τουρκία».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
leonardo padura

Βιβλίο / Λεονάρδο Παδούρα: Η Κούβα πέρα από τα σύνορα

Ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος Λεονάρδο Παδούρα στο πρόσφατο έργο του με τίτλο «Σαν σκόνη στον άνεμο» αναζητά την ταυτότητα της Κούβας του τότε και του σήμερα μέσα από τα όνειρα μιας παρέας νέων που έφτασαν να σκορπίζονται κι αυτοί σαν σκόνη στον άνεμο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΤΡΙΤΗ 26/07 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-20 βιβλία που θα πάρω μαζί μου στις διακοπές

Βιβλία και Συγγραφείς / 20 βιβλία που θα πάρω μαζί μου στις διακοπές

Ο Νικος Μπακουνάκης επιλέγει και παρουσιάζει 20 βιβλία από την εκδοτική παραγωγή του 2022 για έξυπνες, διασκεδαστικές, συναρπαστικές, πρωτότυπες, αποκαλυπτικές και χρήσιμες καλοκαιρινές αναγνώσεις.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ