Η Βιβλιοθήκη Τρίνιτι, μια από τις ωραιότερες του κόσμου, «ξεσκονίζεται» για τον 21ο αιώνα

Η Βιβλιοθήκη Τρίνιτι, μια από τις ωραιότερες του κόσμου, «ξεσκονίζεται» για τον 21ο αιώνα Facebook Twitter
Το Long Room, που συχνά αποκαλείται «το πιο όμορφο δωμάτιο στην Ιρλανδία», με τη θολωτή οροφή και την επένδυση από ξύλο, φιλοξενεί πολύτιμες συλλογές αλλά και όλα τα βιβλία που εκδίδονται στη χώρα. Φωτό: Wikipedia
0

 

Η ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Τρίνιτι, μια από τις παλαιότερες της Ευρώπης και τουριστικό αξιοθέατρο του Δουβλίνου, αρχίζει να μεταμορφώνεται από το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Heneghan Peng, που ολοκλήρωσαν την ανακαίνιση και επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης της Ιρλανδίας και ετοιμάζονται να παραδώσουν το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο της Γκίζας.


Στην καρδιά της πόλης του Δουβλίνου, στο Trinity College, η βιβλιοθήκη φέρνει τους επισκέπτες πίσω στον 18ο αιώνα, όταν χτίστηκε το υπέροχο κτίριό της, και κοντά στο περίφημο Book of Kells, ένα χειρόγραφο ευαγγελίου του 9ου αιώνα διάσημο σε όλο τον κόσμο.

Το κτίριο της Παλιάς Βιβλιοθήκης θέλει «ξεσκόνισμα», γράφουν οι Irish Times, που ανακοίνωσαν την έγκριση του έργου που ανήκει σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό υπό τον τίτλο Old Library Redevelopment Project, ο οποίος στοχεύει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων για κτίρια και έργα περασμένων αιώνων.

Η πρόσφατη εκτεταμένη πυρκαγιά στον περίφημο καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και στο υπέροχο κτίριο Mackintosh στη Σχολή Τέχνης της Γλασκώβης, δυστυχώς, υπογράμμισε τον επείγοντα χαρακτήρα αυτού του έργου. Ο ιστός του κτιρίου δεν μένει ανεπηρέαστος από τη σκόνη και την εξωτερική ρύπανση που επηρεάζει τις πολύτιμες συλλογές του.

Συνδεδεμένη με το πρώτο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, το Trinity College, με αποφοίτους τον Όσκαρ Ουάιλντ, τον Τζόναθαν Σουίφτ, τον Μπραμ Στόκερ, τον Σάμιουελ Μπέκετ, ανάμεσα σε άλλους, η Βιβλιοθήκη και οι παγκοσμίου φήμης θησαυροί της, όπως το Long Room, προσελκύουν συνήθως ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως.

Στην ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δουβλίνου αναφέρεται ότι αυτό το «συναρπαστικό σχέδιο με τεχνολογία του 21ου αιώνα πραγματοποιείται για να προστατεύει τους θησαυρούς της βιβλιοθήκης για τις μελλοντικές γενιές. Γνωρίζουμε ότι η φάση ανάπτυξης θα προκαλέσει κάποια αναστάτωση, αλλά αξίζει τον κόπο».


Εκτός από τη γενική ανακαίνιση θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Μελετών Συλλογών, και ένας νέος χώρος προκειμένου να εκτεθεί το Book of Kells σε ειδική προθήκη με πρόσθετα μέτρα προστασίας. Η επανερμηνεία ενός κτιρίου για τον 21ο αιώνα θα το κάνει προσιτό στην κοινότητα του Trinity και θα αναδείξει τον πρώτο όροφο της Βιβλιοθήκης και το περίφημο Long Room, που φιλοξενεί 200.000 από τα παλαιότερα βιβλία στις δρύινες βιβλιοθήκες του.

Η Βιβλιοθήκη Τρίνιτι, μια από τις ωραιότερες του κόσμου, «ξεσκονίζεται» για τον 21ο αιώνα Facebook Twitter
Το σχέδιο ανάπλασης πραγματοποιείται για να προστατεύει τους θησαυρούς της βιβλιοθήκης για τις μελλοντικές γενιές.

Συνδεδεμένη με το πρώτο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, το Trinity College, με αποφοίτους τον Όσκαρ Ουάιλντ, τον Τζόναθαν Σουίφτ, τον Μπραμ Στόκερ, τον Σάμιουελ Μπέκετ, ανάμεσα σε άλλους, η Βιβλιοθήκη και οι παγκοσμίου φήμης θησαυροί της, όπως το Long Room, προσελκύουν συνήθως ένα εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως, καθώς ειναι ένα από τα πιο αγαπημένα κτίρια της χώρας και σύμβολο της Ιρλανδίας.

Το Long Room, που συχνά αποκαλείται «το πιο όμορφο δωμάτιο στην Ιρλανδία», με τη θολωτή οροφή και την επένδυση από ξύλο, φιλοξενεί πολύτιμες συλλογές αλλά και όλα τα βιβλία που εκδίδονται στη χώρα. Πηγή έμπνευσης για 400 χρόνια, η Βιβλιοθήκη ετοιμάζεται να κλείσει για την ανάπλασή της, ένα έργο που, όπως λένε οι τοπικοί άρχοντες, είναι συμβολικό και αφορά όχι μόνο την εθνική ανθεκτικότητα αλλά και τις άμεσα καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι.

Η Βιβλιοθήκη Τρίνιτι, μια από τις ωραιότερες του κόσμου, «ξεσκονίζεται» για τον 21ο αιώνα Facebook Twitter
Εκτός από τη γενική ανακαίνιση θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Μελετών Συλλογών.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μεταφυσικός Νίκος Καρούζος

Βιβλίο / Ο μεταφυσικός Νίκος Καρούζος

Η ζωντανή συζήτηση ανάμεσα στον ποιητή Νίκο Καρούζο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο μουσικό Γιάννη Ζουγανέλη, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Δημητρίου Σούτσου 36» (εκδόσεις Ίκαρος), αναδεικνύει τις ουσιαστικές πτυχές της σκέψης και τις αρχές της μεταφυσικής του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Δημήτρης Τζιόβας: «Θέλουμε να ζούμε με μύθους και ένας από αυτούς είναι ότι έχουμε την ομορφότερη χώρα»

Βιβλίο / Δημήτρης Τζιόβας: «Θέλουμε να ζούμε με μύθους και ένας από αυτούς είναι ότι έχουμε την ομορφότερη χώρα»

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, που τιμήθηκε με το φετινό Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, μιλά στη LiFO για την εποχή μας, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις συλλογικές αντιλήψεις και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Βιβλίο / Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Μια «underground» συζήτηση με τον Λέανδρο Κυριακόπουλο περί ρέιβ, νέων τεχνολογιών και άλλων «δαιμονίων», με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Αναπαραστάσεις του ανοίκειου - νομαδισμός και αισθητική στην ρέιβ ψυχεδελική σκηνή» (εκδ. Νήσος).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ