73 βιβλία για το καλοκαίρι

73 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter
0

Oρχάν Παμούκ

Ιστανμπούλ – Πόλη και αναμνήσεις

Μτφρ.: Στέλλα Βρετού

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 624

Ο Ορχάν Παµούκ αφηγείται τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Με ταχύτητα αστυνοµικού µυθιστορήµατος παρακολουθούµε τη διαµόρφωση του ψυχικού του κόσµου και ανακαλύπτουµε, µέσα από τη διεισδυτική µατιά του, τα σοκάκια της Ιστανµπούλ της δεκαετίας του 1950. Ένα πορτρέτο της θρυλικής πόλης - αυτοπροσωπογραφία του συγγραφέα. Η αφήγηση στην εµπλουτισµένη αυτή έκδοση, µε 200 επιπλέον φωτογραφίες, συνοµιλεί µε φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα και φωτογραφίες µεγάλων φωτογράφων, όπως ο Αρά Γκιουλέρ.


Δημοσθένης Παπαμάρκος

Γκιακ

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 208

Οι ήρωες στα διηγήματα του Παπαμάρκου επιστρέφουν οριστικά αλλαγμένοι στον τόπο τους, στη Λοκρίδα. Καθορισμένοι απ' ό,τι οφείλουν να κάνουν για την τιμή της κοινότητας, σύμφωνα με τον βαρύ νόμο του αίματος στο αυστηρό εθιμικό δίκαιο της κλειστής κοινωνίας τους, γίνονται θύτες και είναι ταυτοχρόνως θύματα. Ιστορίες ανομολόγητων πράξεων στην προφορική γλώσσα του ρουμελιώτικου ιδιώματος που οδηγούν τους ήρωες σε σύγκρουση με την κοινότητά τους και στην αναθεώρηση της ταυτότητάς τους.


Αλμπέρ Καμύ

Σημειωματάρια

Μτφρ.: Νίκη Καρακίτσου-Dougé, Μαρία Κασαμπαλόγλου-Rodlin

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 408

Από το 1942 ως το 1951, ο Αλµπέρ Καµύ γράφει, µεταξύ άλλων, τα βιβλία Η Πανούκλα, Οι Δίκαιοι και Ο επαναστατηµένος άνθρωπος. Ο δεύτερος τόµος των Σηµειωµαταρίων, που αναφέρεται σ' αυτά τα έργα εν τω γίγνεσθαι, εµπεριέχει και τις ουσιαστικές στιγµές µιας ζωής, καθώς και την Ιστορία σε εξέλιξη – την εκκαθάριση, τον Ψυχρό Πόλεµο... Εδώ ανακαλύπτουµε µια συνείδηση που δρα, έναν άνθρωπο µε όλες τις ευαισθησίες του, συνεπαρµένο από την οµορφιά.

Πάνος Καρνέζης

Είμαστε πλασμένοι από χώμα

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 272

Στα χέρια του Καρνέζη η εξερεύνηση του ηθικού και συναισθηµατικού κόστους που πρέπει να πληρώσουν όσοι αφήνουν την πατρίδα τους για να βρουν ειρήνη και ασφάλεια µετατρέπεται σε µια διαχρονική αφήγηση σχετικά µε τους ανθρώπινους δεσµούς και την έλλειψη προσανατολισµού, την προσδοκία και την αµφισβήτηση του ίδιου µας του εαυτού.


Aθηνά Κακούρη

1821: The founding of Modern Greece

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 272

Συνοπτική αλλά πλήρης και εξαιρετικά ευκολοδιάβαστη, αυτή η ιστορία του εκπληκτικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας και της δημιουργίας του νεότερου ελληνικού κράτους θα ενδιαφέρει τους Έλληνες της Διασποράς, τους ξένους που κατοικούν στην Ελλάδα ή περνούν εδώ τα καλοκαίρια τους, τον τουρίστα που θα ήθελε να μάθει τι έγινε σ' αυτήν εδώ την άκρη του κόσμου κι επίσης τους Έλληνες που θα ήθελαν κάποιος φίλος τους ή συγγενής τους στο εξωτερικό να ξέρει πώς δημιουργήθηκε το σημερινό ελληνικό κράτος.


Stephen King

Η Λάμψη

Μτφρ.: Έφη Τσιρώνη

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 576

Σαράντα τρία χρόνια μετά την αρχική έκδοση του εμβληματικού βιβλίου του Stephen King και σαράντα από τη μεταφορά της στον κινηματογράφο από τον Κιούμπρικ, η Λάμψη συνεχίζει να συναρπάζει. Η καινούργια δουλειά του Τζακ Τόρανς στο ξενοδοχείο «Η Θέα» είναι η ιδανική για μια νέα αρχή. Όταν όμως έρχεται ο χειμώνας, η ειδυλλιακή τοποθεσία αρχίζει να φαίνεται σατανική. Ο μόνος που αντιλαμβάνεται την παρουσία σκοτεινών δυνάμεων εκεί είναι ο Ντάνι Τόρανς, ένα πεντάχρονο παιδί με μοναδικό χάρισμα.


Gabriel Bergmoser

Θηράματα

Μτφρ.: Χριστίνα Ριζοπούλου

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 304

Ο Φρανκ είναι ο ιδιοκτήτης ενός σταθμού εξυπηρέτησης αυτοκινήτων. Φιλοξενεί την εγγονή του, που την έστειλαν εκεί οι γονείς της επειδή είχε θέματα συμπεριφοράς. Όταν μια άσχημα τραυματισμένη νεαρή γυναίκα φτάνει στον σταθμό, ο Φρανκ και λίγοι ανύποπτοι πελάτες βρίσκονται μπλεγμένοι σ' ένα κυνηγητό ζωής και θανάτου. Τοποθετημένο σε έναν μοναχικό αυτοκινητόδρομο, βαθιά στις απέραντες εκτάσεις της Αυστραλίας, το Θηράματα είναι ένα καταιγιστικό, γεμάτο αδρεναλίνη μυθιστόρημα, διαφορετικό απ' οτιδήποτε έχετε διαβάσει ως τώρα.


Ηenry Κuttner

Ο φόνος της Αν Έιβερι

Μτφρ.: Βικτωρία Λέκκα

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Σελ.: 280

Ένας φονιάς, ο αρχηγός μιας συμμορίας ανηλίκων, μια ναρκομανής, ένας τύπος που κάνει μεγάλη ζωή με μισθό δασκάλου, ένας ζηλιάρης σύζυγος, ένας διστακτικός μάρτυρας, αυτοί ήταν οι άνθρωποι που βάλθηκε να ανακρίνει ο ψυχαναλυτής Γκρέι σχετικά με τον φόνο της Αν Έιβερι, χρησιμοποιώντας περισσότερο ψυχολογικές και λιγότερο αστυνομικές μεθόδους, γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι ένας ή περισσότεροι ανάμεσά τους κινδύνευαν να δολοφονηθούν.

73 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter


Pedro Juan Gutiérrez

Τριλογία της Κούβας

Μτφρ.: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 992

Ο Pedro Juan Gutiérrez μας ξεναγεί στους δρόμους της Κούβας, τους ποτισμένους από ρούμι και αισθησιασμό. Κυνισμός, φτώχεια, εγκληματικότητα, αλλά και η ελπίδα για µια καλύτερη ζωή, η φιλία και ο έρωτας ως ζωογόνος δύναμη συναντιούνται σε µια επίτομη έκδοση που θα σας ταξιδέψει.


Υou-Jeong Jeong

Ο καλός γιος

Μτφρ.: Αμαλία Τζιώτη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 392

Ο Γιου-τζιν ξυπνά ένα πρωί από μια παράξενη μεταλλική μυρωδιά και σύντομα ανακαλύπτει το πτώμα της σε μια λίμνη αίματος στον κάτω όροφο του σπιτιού τους. Δεν θυμάται πολλά για την περασμένη νύχτα, μόνο τη μητέρα του να φωνάζει το όνομά του. Έτσι ξεκινά η απεγνωσμένη τριήμερη προσπάθειά του να εξιχνιάσει τι συνέβη εκείνη τη νύχτα και να μάθει επιτέλους την αλήθεια για τον εαυτό του και την οικογένειά του.


Πάτρικ Λη Φέρμορ

Η εποχή της δωρεάς

Μτφρ.: Μαίρη Βοσταντζή

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 472

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ, σε ηλικία 18 ετών, περνάει τη Μάγχη και ξεκινάει να διασχίσει την Ευρώπη με τα πόδια: προορισμός του η Κωνσταντινούπολη. Το συναρπαστικό χρονικό του ταξιδιού του τιμήθηκε το 1978 με το W.H. Smith Literary Award και χαρακτηρίστηκε ένα από τα ωραιότερα ταξιδιωτικά βιβλία του 20ού αιώνα. Επανακυκλοφορεί το βιβλίο Ανάμεσα στα δάση και τα νερά, ενώ το φθινόπωρο θα επανεκδοθεί και η Ρούμελη.


Γρηγόρης Αζαριάδης

Παραπλάνηση

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 480

Η αστυνόμος Τρύπη και η ομάδα ερευνών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής έχουν αυτήν τη φορά απέναντί τους τον πιο ιδιόμορφο, διαταραγμένο σίριαλ κίλερ στα σύγχρονα εγκληματολογικά χρονικά. Και όσο οι φόνοι συνεχίζονται, η Τρύπη και η ομάδα της νιώθουν να βυθίζονται στα έγκατα του σκοτεινού τρόμου, σ' ένα απύθμενο τούνελ χωρίς την παραμικρή φωτεινή αχτίδα.


Juan Gabriel Vasquez

Τραγούδια για την πυρκαγιά

Mτφρ.: Aχιλλέας Κυριακίδης

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 256

Μια φωτογράφος αντιλαμβάνεται κάτι που θα προτιμούσε ν' αγνοεί. Ένας βετεράνος του Πολέμου της Κορέας έρχεται αντιμέτωπος με το παρελθόν του, στη διάρκεια μιας συνάντησης αρχικά ακίνδυνης. Ο αφηγητής, παίζοντας κομπάρσος σε ταινία του Πολάνσκι, παρατηρεί το πρόσωπο του σκηνοθέτη, ψάχνοντας για σημάδια στον απόηχο της δολοφονίας της Σάρον Τέιτ. Η διαδικτυακή αναζήτηση ενός βιβλίου που είχε εκδοθεί το 1887 οδηγεί έναν συγγραφέα ν' ανακαλύψει τη ζωή μιας παθιασμένης γυναίκας.


B.A. Paris

Το Δίλημμα

Μτφρ.: Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 376

Για τα γενέθλια των σαράντα της χρόνων η Λίβια ετοιμάζει το πάρτι της ζωής της. Θα έρθουν όλα τα αγαπημένα της πρόσωπα, εκτός από την κόρη της, τη Μάρνι. Ο Άνταμ έχει κανονίσει να έρθει η Μάρνι, σαν έκπληξη. Στη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο, μαθαίνει ένα τρομερό νέο. Πρέπει να το πει στη Λίβια, γιατί πώς είναι δυνατόν να γίνει τώρα πια το πάρτι;


Ζαν-Πωλ Ντυμπουά

Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο

Μτφρ.: Μαρία Γαβαλά

Εκδόσεις Δώμα

Σελ.: 265

Ιστορία μιας ζωής ταγμένης στην αγάπη, την πραότητα και τη φροντίδα, το Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο διαποτίζεται από ένα πνεύμα ανοχής και κατανόησης για τις αδυναμίες των ανθρώπων, για τους άπειρους τρόπους με τους οποίους αυτοί μπορούν να χαραμίσουν τη ζωή τους, αλλά και από ένα βαθύ αίσθημα δικαιοσύνης έτοιμο να εξεγερθεί ενάντια στην απανθρωπιά.


Τζων Φάντε

Ο σκύλος μου ο Ηλίθιος

Μτφρ.: Θάνος Σαμαρτζής

Εκδόσεις Δώμα

Σελ.: 173

Κάποτε είχε μεγάλες φιλοδοξίες, αλλά τώρα, στα πενήντα πέντε του, ο Χένρι Μολίσε αισθάνεται ξοφλημένος. Τα βιβλία του δεν πουλάνε, τα σενάριά του απορρίπτονται, λεφτά δεν βγάζει. Ταλαντευόμενος μεταξύ κυνισμού και αυτοοικτιρμού, θέλει να τα παρατήσει. Και τότε, αναπάντεχα, ένας τεράστιος, εκκεντρικός σκύλος εγκαθίσταται με το στανιό στο σπίτι. Μια σπουδή στην αντρική ψυχή, της διχασμένης της ανάγκης για επιβεβαίωση και αγάπη, μαζί με τον φόβο της για την αποτυχία και τη μοναξιά.

73 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter


B. Traven

Το λευκό ρόδο

Μτφρ.: Λένα Ζήση

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Σελ.: 304

Ποιος είναι ο άρχοντας της ζωής; Ίσως ο Γιασίντο, ο Ινδιάνος που κατείχε τη Ρόσα Μπλάνκα χωρίς να του ανήκει, ήταν άρχοντας της ζωής – ως την ημέρα που ανακαλύφθηκε ότι η Ρόσα Μπλάνκα είχε πετρέλαιο στο έδαφός της. Εκείνη τη στιγμή ο Γιασίντο έπαψε να είναι άρχοντας της ζωής, γιατί κι αυτός άρχισε να γίνεται ένας κόκκος που στριφογύριζε μέσα στη μηχανή.


Alberto Moravia

H Πλήξη

Μτφρ.: Ελένη Τουλούπη

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 413

Η Πλήξη του Αλμπέρτο Μοράβια εκδόθηκε το 1960, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις, γνώρισε αλλεπάλληλες εκδόσεις, μεταφέρθηκε το 1962 στον κινηματογράφο και καταχωρίστηκε στα αριστουργήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Το βαθύτερο θέμα του μυθιστορήματος, η αδυναμία να αποκτήσει κανείς ουσιαστική σχέση με την πραγματικότητα, η αποξένωση και η έλλειψη επικοινωνίας, εκφράζεται μέσα από την ερωτική ιστορία των δύο πρωταγωνιστών: του τριανταπεντάχρονου ζωγράφου Ντίνο και της δεκαεπτάχρονης Τσετσίλια, «γυναίκας και παιδιού μαζί».


Marian Rojas Estapé

Πώς θα αφήσεις το καλό να μπει στη ζωή σου

Μτφρ.: Ελένη Τουλούπη

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 272

Η ευτυχία κρύβεται στο να ζεις υγιής στο παρόν, έχοντας αφήσει πίσω τις πληγές του παρελθόντος και ατενίζοντας το μέλλον με ενθουσιασμό. Με το βιβλίο αυτό θα καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι να μάθεις να επικεντρώνεις την προσοχή σου σε ό,τι κάνεις και θα βρεις συμβουλές για το πώς θα καταπολεμήσεις τους φόβους και τις αγωνίες σου, αλλά και το πώς θα διαχειριστείς τα αρνητικά συναισθήματα που εμποδίζουν τη σωματική και πνευματική εξέλιξή σου.


Fang Fang

Το Ημερολόγιο της Γουχάν

Εκδόσεις Anubis

Σελ.: 448

Στις 25 Ιανουαρίου 2020, όταν η κυβέρνηση της Κίνας επέβαλε γενικό lockdown στη Γουχάν, η Fang Fang ξεκίνησε να καταγράφει τα γεγονότα και τις σκέψεις της στα social media με τη μορφή ημερολογίου. Σε αυτό εντοπίζουμε μοτίβα και λάθη τα οποία επανέλαβαν πολλές από τις χώρες που αντιμετώπισαν τον νέο κορωνοϊό. Όπως μας θυμίζει, ο εχθρός είναι κοινός για όλη την ανθρωπότητα και ο μόνος τρόπος να τον νικήσουμε είναι η συνεργασία. Μια ανατριχιαστική μαρτυρία για το ξεκίνημα της φονικής πανδημίας από το χέρι μίας από τις πιο καταξιωμένες συγγραφείς της Κίνας.


A.G. Riddle

Οι Κλέφτες του Ήλιου

Μτφρ.: Eβίτα Λύκου

Εκδόσεις Anubis

Σελ.: 552

Σε μια Γη αποδεκατισμένη από τον πόλεμο, οι τελευταίοι επιζώντες πιστεύουν πως σύντομα θα επιστρέψουν σε κάποια κανονικότητα. Κι όμως, κάνουν λάθος. Ο εχθρός είναι και πάλι εδώ. Τη στιγμή που όλα μοιάζουν χαμένα, η Έμα και ο Τζέιμς ανακαλύπτουν μια χαραμάδα ελπίδας για επιβίωση. Σύντομα θα κληθούν να πάρουν ένα ρίσκο. Η μάχη που θα δώσουν θα είναι κρίσιμη και πρόκειται να αλλάξει το μέλλον του ανθρώπινου είδους για πάντα...


Donal Ryan

Η καρδιά που γυρνάει

Μτφρ.: Γρηγόρης Παπαδογιάννης

Εκδόσεις Παράξενες Μέρες

Σελ.: 150

«Αυτό που είναι τόσο ξεχωριστό στο μυθιστόρημα του Ryan είναι ότι δίνει φωνή στις βαθύτερες σιωπές. Οι μαρτυρίες των χαρακτήρων του είναι πλούσιες και αληθινές –αστείες και οδυνηρές, οικείες και ταυτόχρονα ξεχωριστές– και δεν μπορούμε παρά να τις ακούσουμε». Justine Jordan, «The Guardian»


Vladimir Nabokov

Δόξα

Μτφρ.: Σταυρούλα Αργυροπούλου

Εκδόσεις Eλληνικά Γράμματα

Σελ.: 272

Ο Μάρτιν Εντελβάις, ένας νεαρός Ρώσος, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση πάει για σπουδές στην Αγγλία, όπου φιλοξενείται από τους Ζιλάνοφ, Ρώσους εμιγκρέδες. Σύντομα ερωτεύεται τη μικρή κόρη της οικογένειας, μια κυκλοθυμική και απρόσιτη κοπέλα, γι' αυτό μηχανεύεται μια ηρωική πράξη για να την εντυπωσιάσει. Μια υπέροχη όσο και παιχνιδιάρικη περιγραφή των μοναδικών μηχανισμών της μνήμης και της φαντασίας. Μια ιστορία για τον έρωτα και την ψευδαίσθησή του, ειπωμένη με τρόπο ονειρικό, μα εντυπωσιακά ανθρώπινο.


Bjοrn Rasmussen

Το δέρμα

Μτφρ.: Σωτήρης Σουλιώτης

Εκδόσεις Παράξενες Μέρες

Σελ.: 98

Το Δέρμα σηματοδοτεί την άφιξη μιας πραγματικά πρωτότυπης λογοτεχνικής φωνής. Είναι τόσο παμφάγο όσο τα σώματα μέσα σε αυτό, τόσο ανεξέλεγκτο όσο οι ανάγκες, οι φόβοι και τα σκοτεινά σημεία που ο συγγραφέας αποκαλύπτει με απόλυτη ποιητική λεπτομέρεια. Βαθιά συναισθηματικό, ερωτικό, ελεγειακό και πανσεξουαλικό, χαϊδεύει τις πληγές που συναντάμε στη σάρκα και στην ψυχή μας κάθε φορά που προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις παρορμήσεις του μεγαλύτερου οργάνου του σώματος – του δέρματος, που μας καλύπτει και μας καθορίζει.

73 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter


Ambrose Parry

Το πεπρωμένο της σάρκας

Μτφρ.: Χρήστος Μπαρουξής

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 560

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα εποχής από ένα ξεχωριστό συγγραφικό δίδυμο. Συνοδοιπόροι στη ζωή, ο Chris Brookmyre και η Marisa Haetzman ενώνουν τις δυνάμεις τους, καθώς και τις επαγγελματικές τους εμπειρίες και γνώσεις, χαρίζοντάς μας ένα αναπάντεχα απολαυστικό και ενδιαφέρον ανάγνωσμα που διεκδικεί επάξια τη θέση του ανάμεσα στα καλύτερα βιβλία της χρονιάς.


Αλκυόνη Παπαδάκη

Κόντρα στο κύμα

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 360

Πολυγραφότατη, ευρηματική, ταλαντούχα, με μια πορεία σεμνή και αθόρυβη, δεν έπαψε ποτέ να μοιράζεται με τον αναγνώστη το πηγαία λυρικό και αντισυμβατικό ύφος της. Διαβάζοντάς την, αισθάνεσαι την ψυχή που κρύβει η πένα της, χαρακτηριστικό που κάνει τους αναγνώστες της να παραμένουν πεισματικά πιστοί στα μυθιστορήματά της. Γράφει για ό,τι αγγίζει την ψυχή της και με τη δύναμη της πένας της αγγίζει τη δική μας...


Τhomas Erikson

Ανάμεσα σε ηλίθιους

Μτφρ.: Ανδριάνα Σακκά

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 368

O συγγραφέας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας, να τελειοποιήσετε την επικοινωνία και τις κοινωνικές δεξιότητές σας, να διαχειριστείτε τις συγκρούσεις με αυτοπεποίθηση, να βελτιώσετε τη σχέση με τον προϊστάμενο και την ομάδα σας, να καταλάβετε πότε πρέπει να μιλήσετε και πότε όχι, γενικά να αλλάξετε τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τους άλλους ανθρώπους. Και με λίγη τύχη, να διασφαλίσετε ότι ο ηλίθιος δεν είστε εσείς!


Lucinda Riley

Η κόρη του Ήλιου

Μτφρ.: Σοφία Τάπα

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 968

Για όλο τον υπόλοιπο κόσµο η Ηλέκτρα ντ' Απλειάζ έχει τα πάντα. Έχει όμως και εύθραυστη ψυχολογία που κλονίζεται από τον θάνατο του πατέρα της, γεγονός που την κάνει να χαθεί στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά. Κι ενώ οι κοντινοί της άνθρωποι ανησυχούν για την υγεία της, εκείνη δέχεται ένα γράµµα από µια άγνωστη, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι η γιαγιά της και η παρουσία της ίσως φέρει αναπάντεχες ανατροπές στη ζωή της...


Οlivier Νorek

Γκραν Παρί

Mτφρ.: Χαριτωμένη Βόντα

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 384

Ένα ευνουχισμένο πτώμα που ανοίγει τα μάτια του την ώρα της νεκροψίας. Ένα κινητό τηλέφωνο που κουδουνίζει στο σώμα ενός ναρκομανούς που πέθανε από ανεξήγητα εγκαύματα. Παρά τη μακροχρόνια θητεία του στην περιοχή του ΣενΣαν-Ντενί, ο αστυνόμος Βίκτορ Κοστ προετοιμάζεται για το χειρότερο. Μια διαδρομή που, από τους υψηλούς παρισινούς κύκλους ως τις υποβαθμισμένες γειτονιές, θα κάνει τον Κοστ να διασχίσει τα όρια της περιφερειακής οδού και της λογικής.


Ευτυχία Γιαννάκη

Η νόσος του μικρού θεού

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 488

Μια γυναίκα εντοπίζεται νεκρή στο σκάφος της στο νότιο άκρο της Πάρου. Ο αστυνόμος Χάρης Κόκκινος θα εμπλακεί σε μια υπόθεση που θα τον αναγκάσει να βουτήξει στη μικρή κοινωνία του νησιού, στο σκοτεινό παρελθόν της, σε παράξενα σουβενίρ και σε κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας, σε οικογένειες που αποτελούν το τέλειο εγκληματολογικό εργαστήριο και τελικά στον δικό του βυθό, εκεί όπου το φως μπλέκεται με το σκοτάδι.


Κωνσταντίνα Μόσχου

Οι κυρίες με τα τιρκουάζ

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 336

Παλιές ιστορίες, παλιές αμαρτίες. Ο ντετέκτιβ Στάθης Παντελιάς φέρνει στην επιφάνεια κάτι ύποπτο από το παρελθόν και παίζει σαν τη γάτα με το ποντίκι με όσους είναι μπλεγμένοι στην παλιά υπόθεση ληστείας μετά φόνου. Ποιες είναι οι τρεις κυρίες που, ντυμένες στα τιρκουάζ, βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος, άρπαξαν τον σάκο με τα χρήματα και εξαφανίστηκαν; Το μυστήριο πρέπει να λυθεί. Γιατί ο Στάθης Παντελιάς δεν αφήνει ποτέ πίσω του εκκρεμότητες.


Μίμης Τσακωνιάτης

Καβάφης

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 444

Ο Μίμης Τσακωνιάτης, με την απαράμιλλη, σαγηνευτική γραφή του, απαθανατίζει στο νέο του βιβλίο το πόσο κρυστάλλινα και με λεπτής απόχρωσης αίσθημα ο «αρχιτέκτονας της ψυχής» Γιάννης Σμαραγδής σκιαγραφεί στο διαμαντένιο του φιλμ την ψυχολογία του «μεγάλου Αλεξανδρινού», αλλά και το πώς η ίδια η ταινία επιδιώκει να τον τοποθετήσει μέσα στο Ελληνικό Φως που τον γέννησε...

73 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter


Μανώλης Λυδάκης

Ο επιστάτης

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Σελ.: 440

Ένας φόνος στη θέση ενός άλλου. Ένας πνιγμένος στη θέση ενός φυγά. Ένας φονιάς στη θέση του Επιστάτη. Άλλα περίμενε, άλλα ήρθαν. Μια πλεκτάνη που ξεδιπλώνεται αργά τον τυλίγει και τον τραβάει στον βυθό μιας θάλασσας συμπτώσεων, τόσο βαθιά, που νομίζει πως δεν θα αναδυθεί ποτέ ξανά στην επιφάνεια. Κι όμως, καθώς το κουβάρι ξετυλίγεται, αν πιάσει το νήμα του μπορεί και να σωθεί.


Φραντσέσκα Μελάντρι

Σωστό Αίμα

Μτφρ.: Άμπυ Ραΐκου

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 656

Ρώμη, Αύγουστος 2010. Η Ιλάρια γνωρίζει έναν μαύρο νεαρό που διατείνεται ότι είναι ανιψιός της. Αρχικά σκέφτεται ότι είναι αστείο, αλλά αρχίζει να αμφιβάλλει, να ψάχνει, να προβληματίζεται. Οι απαντήσεις βρίσκονται στο παρελθόν μιας χώρας που απωθεί τη συλλογική μνήμη, μιας χώρας που γνώρισε όχι μόνο τον Μουσολίνι αλλά και τον Μπερλουσκόνι, μιας χώρας που, εσχάτως, έχει καταστεί το ευρωπαϊκό επίκεντρο των μεγάλων μεταναστεύσεων. Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα κοινωνικού ρεαλισμού που ακτινογραφεί τις αντιφάσεις της Ιστορίας και της ταυτότητάς μας.

Γιώργος Ζορμπάς

Ο Κώδικας της Δημιουργίας: Η Πτώση του Αδάμ

Εκδόσεις Anubis

Σελ.: 616

Η συναρπαστική σειρά δράσης και ανατροπών Ο Κώδικας της Δημιουργίας, που ξεκίνησε την άνοιξη του 2019, είναι μια φιλόδοξη ιστορία μυστηρίου που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και μεταφέρει τον αναγνώστη σε τέσσερις ηπείρους. Μια ιστορία που παρουσιάζει την αέναη μάχη του Καλού με το Κακό και τη σύγκρουση δυνάμεων αποκαλυπτικών. Μια ιστορία για συνωμότες που σχεδιάζουν τον έλεγχο του κόσμου και την εξάλειψη δισεκατομμυρίων, για δυνάμεις που οδηγούν στη συντέλεια του κόσμου.


Στέφανος Π. Γεωργακόπουλος

Οι τέσσερις Κυκλάδες

Εκδόσεις Δίαυλος

Σελ.: 48

«Η ποίηση είναι μαλακή, παρά τη σκληρότητα των λέξεων, πολύχρωμη, παρά το φαιό των γεγονότων, μελωδική μέσα στους κρότους των εξαθλιώσεων, αλλά, κυρίως, σύντομη και διεισδυτική τόσο, που μας απαλλάσσει από τους εγκλωβισμούς μας και μας αποδίδει σ' έναν κόσμο που η αντίληψή μας είναι αδύνατο να αποκαλύψει...»


Δημήτρης Τζιμέας

Η αγάπη είναι η μόνη επίθεση

Εκδόσεις Δίαυλος

Σελ.: 80

Ένα μικρό ταξίδι από εικόνες ενός κόσμου που είναι γεμάτος από στιγμές που δενόμαστε ισόβια μαζί τους, πάει με ένα οτοστόπ στην έρημο, σκοτώνει το Τέρας με το σπαθί του Μπόμπι Σαντς, σου γεμίζει το ποτήρι ακόμα κι όταν δεν είσαι εκεί, ζει πάνω σε ένα χαρτί και ονειρεύεται το άπειρο, πιστεύει στο αληθινό, στο γνήσιο, στο όμορφο, και αναρωτιέται, αν δεν είχαμε δοθεί, πώς θα μας δρόσιζαν οι πρώτες μας σκέψεις το πρωί...


Isaac Bashevis Singer

Σώσα

Mτφρ.: Μιχάλης Πάγκαλος

Εκδόσεις Κίχλη

Σελ.: 472

Μια ιστορία αγάπης διαδραματίζεται στην εβραϊκή κοινότητα της Βαρσοβίας μέσα σε ένα κλίμα αγωνίας, καθώς ο Χίτλερ βρίσκεται προ των πυλών. Στο πολυεπίπεδο μυθιστόρημά του ο Σίνγκερ θέτει μια σειρά από μεγάλα ηθικά και μεταφυσικά ερωτήματα. Είναι η θυσία συνυφασμένη με την αγάπη; Ποια είναι τα όρια της ατομικής ευθύνης; Μπορεί ένας άνθρωπος που έχει αποστασιοποιηθεί από τη ζωή της κοινότητας να ξανασυνδεθεί με αυτήν χάρη στην αγάπη; Πώς ο Θεός επιτρέπει στο κακό να επικρατήσει;


Θεόδωρος Εσπίριτου

To Παιχνίδι της Άγρας

Εκδόσεις Κίχλη

Σελ.: 352

Με φόντο μια Ευρώπη που σπαράσσεται από τον υπόγειο οικονομικό πόλεμο μεταξύ των κρατών-μελών της, ο Μάρλοου, ερευνητής της Υπηρεσίας Εξιχνίασης Σκοτεινών Υποθέσεων, επιβιβάζεται σε ένα τρένο με προορισμό την Άγρα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής καλείται να επιλύσει το αίνιγμα μιας εξαφάνισης και δύο φόνων. Ωστόσο, οι αποκαλύψεις αυτές δεν συνιστούν παρά μόνο την άκρη του νήματος, που οδηγεί σε έναν λαβύρινθο, στο κέντρο του οποίου εξυφαίνεται μια σκοτεινή συνωμοσία.


Φρήντριχ Ντύρενματ

Η Βλάβη - Το Τούνελ - Ο Σκύλος

Μτφρ.: Γιάννης Καλλιφατίδης

Εκδόσεις Αντίποδες

Σελ.: 144

Τρία από τα σημαντικότερα πεζογραφικά έργα του μεγάλου Ελβετού συγγραφέα σε νέα μετάφραση του Γιάννη Καλλιφατίδη: το αριστούργημά του Η Βλάβη, μία «ακόμη πιθανή ιστορία», στην οποία αποτυπώνονται με οξύτητα, σαρκασμό και απαράμιλλη δεξιοτεχνία τα βασικά θέματα της δικαιοσύνης, και δύο μικρότερα δεξιοτεχνικά διηγήματα, το Τούνελ και ο Σκύλος.

73 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter


Κυριάκος Αθανασιάδης

Το κόκκινο μαντίλι

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 440

Ο Καλλίνικος, ένα αγόρι γεμάτο περιέργεια για τα πάντα, γεννιέται στο έμπα του προηγούμενου αιώνα, το 1900, σε μια περιοχή παλιά, χορτασμένη ιστορία και μυστικά. Θα μεγαλώσει δύσκολα, αφού τον διώξει η μητριά του, θα τον υιοθετήσουν δύο πραγματικοί άγιοι που θα τον λατρέψουν, θα ερωτευτεί. Όμως οι καιροί είναι παράξενοι, άγριοι, και το αγόρι, ντυμένο μια στολή που δεν του ταιριάζει, θα πάει ίσια στο κόκκινο μάτι των πολέμων.


Μάργκαρετ Άτγουντ

Οι Διαθήκες

Mτφρ.: Αύγουστος Κορτώ

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 536

Δεκαπέντε χρόνια μετά τα όσα περιγράφονται στην Ιστορία της Θεραπαινίδας, το θεοκρατικό καθεστώς της Δημοκρατίας της Γαλαάδ παραμένει ισχυρό, αλλά τα πρώτα σημάδια της παρακμής αρχίζουν να γίνονται φανερά. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, οι ζωές τριών ολότελα διαφορετικών γυναικών συναντιούνται, και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκρηκτικά. Η αριστουργηματική συνέχεια της θρυλικής Ιστορίας της Θεραπαινίδας. Ένα έργο επίκαιρο, που προορίζεται να γίνει κλασικό.


Σαμ Λόιντ

Το δάσος της μνήμης

Mτφρ.: Αύγουστος Κορτώ

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 480

Ο Ελάιτζα δεν θυμάται πια από πότε ζει στο Δάσος της Μνήμης. Η Ελίσα μόλις έφτασε εκεί. Και θα κάνει τα πάντα για να ξεφύγει. Όταν ο Ελάιτζα πέφτει πάνω της, στο δάσος όπου την κρύβει ο απαγωγέας της, αρνείται να ειδοποιήσει την αστυνομία. Καθώς ο απαγωγέας της γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος, η Ελίσα συνειδητοποιεί ότι αυτό το παράξενο, μοναχικό παιδί, ο Ελάιτζα, είναι η μόνη της ελπίδα να επιζήσει.


Ρίτσαρντ Φλάναγκαν

Σε πρώτο πρόσωπο

Mτφρ.: Γιώργος Μπλάνας

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 464

Ο Κιφ Κέλμαν πιστεύει ότι επιτέλους του χαμογελά η τύχη, όταν ο διαβόητος απατεώνας Ζίγκφριντ Χάιντι, κοινώς «Τζίγκι», του προσφέρει 10.000 δολάρια για να του γράψει την αυτοβιογραφία του. Ο Τζίγκι σε έξι βδομάδες πρόκειται να δικαστεί για τραπεζικές απάτες 700 εκατομμυρίων δολαρίων. Το βιβλίο πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τότε. Σύντομα δεν ξέρει πια αν εκείνος γράφει την αυτοβιογραφία του Τζίγκι ή ο Τζίγκι ξαναγράφει τη ζωή του από την αρχή.


Αριστείδης Αντονάς

Ο πολτός των πραγμάτων

Εκδόσεις Αντίποδες

Σελ.: 120

Ένας άνθρωπος απέναντι στα αντικείμενα, απέναντι σε μια βιτρίνα που περιέχει έναν νεκρό και μία τσάντα, απέναντι στον διευθυντή του, απέναντι στην έρευνα για τον φόνο, απέναντι στον πολτό των πραγμάτων. Ο Αντονάς, χρησιμοποιώντας μια στοχαστική λογοτεχνική γλώσσα, η ένταση της οποίας αυξάνεται διαρκώς, παραδίδει ένα αλλόκοτα επίκαιρο μυθιστόρημα.


Antοnio Lobo Antunes

Ώσπου οι πέτρες να γίνουν ελαφρύτερες απ' το νερό

Mτφρ.: Μαρία Παπαδήμα

Εκδόσεις Πόλις

Σελ.: 480

Ένας ανθυπολοχαγός επιστρέφει από τον πόλεμο της Αγκόλας φέρνοντας μαζί του ένα ορφανό παιδί που θα αναθρέψει σαν δικό του. Σαράντα χρόνια αργότερα, με τη γυναίκα του θα πάνε στο παλιό οικογενειακό σπίτι για τη γιορτή των χοιροσφαγίων. Εκείνη την ημέρα, όμως, δεν θα αδειάσει μονάχα το ζώο από το αίμα του. Ένα δηκτικό, απότομο, βίαιο και ταυτόχρονα τρυφερό και λεπτό βιβλίο.


Γκράχαμ Γκρην

Ο ανθρώπινος παράγοντας

Mτφρ.: Αχιλλέας Κυριακίδης

Εκδόσεις Πόλις

Σελ.: 384

Μια διαρροή πληροφοριών πυροδοτεί κλίμα καχυποψίας, διάχυτης ανησυχίας και έντασης στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ διεξάγονται συνεχείς έλεγχοι ασφαλείας. Ο Γκρην επιστρέφει στον κόσμο των κατασκόπων και της προδοσίας, για να πλέξει το εγκώμιο της ανυπακοής και να δείξει με οξυδερκή και ευαίσθητο τρόπο σε ποια τραγωδία μπορεί να καταλήξει η αδιάλλακτη και άκαμπτη εφαρμογή της έννοιας του «εθνικού συμφέροντος», που πολύ συχνά και εύκολα παραμερίζει τον ανθρώπινο παράγοντα.


Πέτερ Χάντκε

Ανέμελη Δυστυχία

Μτφρ.: Σπύρος Μοσκόβου

Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Σελ.: 88

«Η μητέρα λοιπόν δεν έγινε τίποτα». Έμεινε η ανάμνηση ενός σβησμένου ονείρου, η κατάθλιψη και στο τέλος η αυτοκτονία. Ο Χάντκε εξιστορεί τη ζωή της μητέρας του χωρίς τον παραμικρό συναισθηματισμό, επιλέγει και παραθέτει τα δεδομένα με τη λαβίδα ενός εντομολόγου. Και μέσα από την αφήγηση αναδύεται η αγαπημένη μορφή της μάνας και η ταλαίπωρη φιγούρα μιας απλής γυναίκας του παλιού καιρού. Η εκλογίκευση ενός λυγμού.

73 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter


Γιάννης Μακριδάκης

Ενάμισι δευτερόλεπτο φως

Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Σελ.: 120

Αψηφώντας την πατρική κατάρα, ο δημοφιλής μετεωρολόγος Μάριος Τσόχος, γιος φαροφύλακα, επιστρέφει στη γενέτειρά του κινημένος από ερωτική ελπίδα. Έρχεται αντιμέτωπος με ένα άγνωστο, μιαρό παρελθόν και με την τοπική κοινωνία, που τον θεωρεί στιγματισμένο. Οι αναλαμπές του φάρου, στα έγκατα του οποίου περνάει μια κρίσιμη νύχτα, φωτίζουν διακεκομμένα την έως τώρα ύπαρξή του και τον αναγεννούν. Πόσο σκοτάδι έσβησαν πόσες αναλαμπές.


Bernardine Evaristo

Κορίτσι, γυναίκα, άλλο

Μτφρ.: Ρένα Χατχούτ

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 648

Δώδεκα γυναίκες, κυρίως μαύρες της πρώτης και δεύτερης γενιάς μεταναστών στη Μεγάλη Βρετανία, έχουν βιώσει από μικρή ηλικία τις κοινωνικές διακρίσεις, τη ρατσιστική συμπεριφορά και καθημερινές δυσκολίες σε όλους τους τομείς. Οι ιστορίες για τις οικογένειές τους, τους εραστές ή ερωμένες και τους φίλους τους πλέκονται πάνω στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη πολυεθνική κοινωνία.


William Maxwell

Αντίο τώρα, τα λέμε αύριο

Μτφρ.: Παναγιώτης Κεχαγιάς

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 192

Δύο αγόρια μεγαλώνουν αγαπημένα σε μια αγροτική περιοχή. Ένας φόνος και μια αυτοκτονία θα διαλύσουν τη σχέση τους. Ο ένας από τους δύο, ο αφηγητής, θα αναγκαστεί, μισό αιώνα μετά, να αγγίξει την παλιά πληγή και να αναζητήσει τη λύτρωση πίσω στα χρόνια της αθωότητας και της ενοχής. Ένα βιβλίο για τις ζωές που αλλάζουν σε ένα βράδυ.


Νάντια Στυλιανού

Οδυσσέας Ελύτης - René Char: Σημείο τομής αδαμάντινο

Εκδόσεις Μελάνι

Σελ.: 148

Όσο φωτεινός λάμπει στο στερέωμα της ποίησης ο Οδυσσέας Ελύτης, τόσο σκοτεινός αποκαλύπτεται ο Γάλλος ποιητής René Char, σχίζοντας το έρεβος με κεραυνοβόλους στίχους που μοιάζουν με χρησμούς. Έτσι, οι δυο ποιητές εκφράζουν αντιθετικές αλλά και συμπληρωματικές όψεις του μεσογειακού πολιτισμού [...] Ο Ελύτης εξυμνεί τη διαύγεια του ευήλιου Αιγαίου και ο Char την άγρια λιτότητα της βουνίσιας Προβηγκίας. [...] Η Νάντια Στυλιανού προτείνει νέες προσεγγίσεις στην υφολογική ανάλυση των δύο ποιητών.


Μάκης Μαλαφέκας

Μεσακτή

Εκδόσεις Μελάνι

Σελ.: 232

Ο Μιχάλης Κρόκος προσπαθεί να εκδώσει το παλπ μυθιστόρημα που έγραψε για την Documenta της Αθήνας, ενώ ταυτόχρονα παλεύει να επιβιώσει στο καυτό καλοκαίρι του υπερτουρισμού και του Airbnb. Ένας παλιός φίλος, εκδότης περιοδικού, τον στέλνει στην Ικαρία, απ' όπου ο Κρόκος έχει μακρινή καταγωγή, για να του γράψει μια ελαφριά ιστορία με σέρφερ και παραλιακά μπαρ. Εκεί θα ανακαλύψει ότι βρίσκεται στο νησί για έναν συγκεκριμένο λόγο.


Klaus Mann

Μεφίστο

Μτφρ.: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Εκδόσεις Άγρα

Σελ.: 448

Η ιστορία του ηθοποιού Χέντρικ Χέφγκεν από το ξεκίνημά του στο Θέατρο Τέχνης του Αμβούργου το 1926 μέχρι το 1936, που ο Χέφγκεν αναδείχθηκε σε λαμπρό αστέρι του νέου Ράιχ. Ένα πανόραμα της κοινωνίας στο Γ' Ράιχ, με σαφή στοιχεία σάτιρας. Ο Κλάους Μαν βλέπει τον ηθοποιό Χέφγκεν ως το σύμβολο «ενός εξ ολοκλήρου αναληθούς, ανήθικου καθεστώτος», όπως έγραψε στην αυτοβιογραφία του.


Jon McGregor

Ταμιευτήρας 13

Μτφρ.: Αλέξης Καλοφωλιάς

Εκδόσεις Άγρα

Σελ.: 304

Μαζεύτηκαν στο πάρκινγκ λίγο πριν χαράξει και περίμεναν να τους πουν τι να κάνουν. Έκανε κρύο και δεν ακούγονταν πολλές κουβέντες. Υπήρχαν ερωτήσεις που δεν έγιναν. Το όνομα του αγνοούμενου κοριτσιού ήταν Ρεμπέκκα Σω. Την τελευταία φορά που την είδαν φορούσε ένα λευκό φούτερ με κουκούλα. Οι μόνοι ήχοι που ακούγονταν ήταν ο θόρυβος από τα βήματά τους, τα σκυλιά που γάβγιζαν στον δρόμο και μακριά ένα ελικόπτερο πάνω από τους υδροταμιευτήρες.


Νίκος Παπαδογιάννης

Τα ματς της ζωής μας

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 296

H πρώτη έκρηξη του ελληνικού μπάσκετ το 1987 βρήκε τον Νίκο Παπαδογιάννη ακροβολισμένο στα μετόπισθεν, αλλά με τη σφεντόνα στο χέρι. Συνήθως ο Νίκος λείπει, αλλά, όπως λέει το παλιό δημοσιογραφικό κλισέ, επέστρεψε και γράφει. Αν δεν σας πολυενδιαφέρει το μπάσκετ, τόσο το καλύτερο. Το βιβλίο δεν απευθύνεται τόσο στον κολλημένο με την μπάλα θαμώνα των γηπέδων όσο στον περιστασιακό θεατή, αλλά πιστό αναγνώστη και ταξιδευτή.


Θεοδόσης Μίχος

Η Αλκμήνη και οι άλλοι

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 320

Μέσα από την ιστορία της Αλκμήνης, μίας γυναίκας γεννημένης στην ανατολή του περασμένου αιώνα, ο Θεοδόσης Μίχος ξεδιπλώνει την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, από την Κατοχή μέχρι τις μέρες μας. Τα γεγονότα που περιστοιχίζουν τη ζωή της ιχνογραφούν με τρόπο γλαφυρό το κάδρο της σύγχρονης νεοελληνικής πραγματικότητας: η αντίσταση, ο εμφύλιος, η ανοικοδόμηση, ο γύψος των συνταγματαρχών, η Αλλαγή, η διάψευση των υποσχέσεων...

73 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter

Deborah Cameron

Φεμινισμός

Μτφρ.: Φιλώτας Δήτσας

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 208

Η Κάμερον ξεδιαλύνει το κουβάρι των φεμινιστικών συζητήσεων, κατανέμοντάς τες σε έξι θεματικές και εκθέτοντας τους βασικούς προβληματισμούς και τα κυριότερα επιχειρήματα με ενάργεια και αμεσότητα. Η παρουσίαση καλύπτει όλους τους ιστορικούς «φεμινισμούς», ξεκινώντας από τους αγώνες για τη γυναικεία ψήφο τον 19ο αιώνα και φτάνοντας μέχρι το λεγόμενο «τέταρτο κύμα». Ο φεμινισμός είναι πλέον ένα από τα σημαντικότερα διανοητικά, πολιτισμικά και πολιτικά κινήματα του σύγχρονου κόσμου και παραμένει επίκαιρος όσο ποτέ.


David Armitage

Εμφύλιοι Πόλεμοι

Μτφρ.: Μαργαρίτα Μηλιώρη

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 408

Ο συγγραφέας επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα τι είναι εμφύλιος πόλεμος μελετώντας πώς επινοείται και πώς μετασχηματίζεται η έννοια στη μακρά ιστορική διάρκεια, εξετάζοντας κατά σειρά τρεις σημαντικές ιστορικές συγκυρίες: μία μεσογειακή, μία ευρωπαϊκή και μία παγκόσμια. Το βιβλίο του είναι μια γενεαλογία της ιδέας του εμφυλίου· όχι μια εγκυκλοπαιδική αναδρομή στο παρελθόν αλλά μια ιστορία του προβληματισμού που αναπτύχθηκε γύρω από τον εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία δύο χιλιάδες χρόνια.


Βεξ Κινγκ

Θετική ενέργεια, υπέροχη ζωή

Μτφρ.: Νοέλα Ελιασά

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 296

Πώς μπορείς να αγαπάς πραγματικά τον εαυτό σου; Πώς θα μετατρέψεις τα αρνητικά συναισθήματα σε θετικά; Μπορείς να βιώσεις εσωτερική γαλήνη και ευτυχία; Όταν αλλάζουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, νιώθουμε, μιλάμε, μεταμορφώνεται ο κόσμος γύρω μας. Είσαι έτοιμος να ζήσεις μια όμορφη και υπέροχη ζωή; Ο Βεξ Κινγκ μας δείχνει τρόπους για να μεταμορφώσουμε τα αρνητικά συναισθήματα σε θετικά, μας μαθαίνει πώς να αγαπάμε τον εαυτό μας και πώς να ξεπεράσουμε τους φόβους μας.


Συλλογικό έργο

Όσα είπαν οι αρχαίοι Έλληνες περί ψυχής

Εκδόσεις Κάκτος

Το βιβλίο αυτό περιέχει μια εκτενή ανθολόγηση των ιδεών της ελληνικής αρχαιότητας σχετικά με την έννοια της ψυχής, μια έννοια που, μαζί μ' εκείνη του θεού, κυριάρχησε στην αρχαία φιλοσοφία και είναι από τις λεπτότερες και υψηλότερες που συνέλαβε η ανθρώπινη σκέψη. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν την ψυχή δίνονται όπως αυτές καταγράφονται στα κείμενα της αρχαίας γραμματείας σε μια μακρά εξελικτική πορεία περίπου δεκατριών αιώνων.


Συλλογικό έργο

Όσα είπαν οι αρχαίοι Έλληνες περί ελευθερίας

Εκδόσεις Κάκτος

Η Ιστορία της αρχαίας Ελλάδας είναι η ιστορία ενός ανυποχώρητου αγώνα για την ελευθερία. Για την εθνική ελευθερία, για την πολιτική και κοινωνική ελευθερία, για την ελευθερία του πνεύματος και της συνείδησης, για την ελευθερία της βούλησης. Παράλληλα και αυτονόητα, είναι ένας διαρκής αγώνας ενάντια στην ξένη επιβουλή, στον εσωτερικό δυνάστη αλλά και στα πάθη, τον φόβο, τις αδυναμίες, την απατηλή δοξασία, την πρόληψη. Ένας αγώνας ενάντια σε κάθε είδους δουλεία.


Συλλογικό έργο

Όσα είπαν οι αρχαίοι Έλληνες περί θεού

Εκδόσεις Κάκτος

Τι πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για τον θεό; Πώς συνελάμβαναν την ύπαρξή του – ή πώς την αρνούνταν; Το βιβλίο αυτό περιέχει μια εκτενή ανθολόγηση των ιδεών της ελληνικής αρχαιότητας σχετικά με μια έννοια από τις λεπτότερες και υψηλότερες που συνέλαβε η ανθρώπινη σκέψη, όπως αυτές καταγράφονται στα έργα της αρχαίας γραμματείας και αποδίδουν το θρησκευτικό βίωμα του ελληνικού λαού σε μια μακρά εξελικτική πορεία περίπου δεκατριών αιώνων.


Θάνος Μ. Βερέμης

21 ερωτήσεις και απαντήσεις για το ΄21

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 232

Το 1821 δεν είναι μόνο η αφετηρία του έθνους-κράτους, αλλά και παρακαταθήκη υποδειγμάτων ηρωικής συμπεριφοράς για τους επερχόμενους. Μέσα στα διακόσια χρόνια που μας χωρίζουν από τότε, το μεγάλο γεγονός έγινε η εξιδανικευμένη ανάγνωση της πρώτης ιστορίας του ελληνικού κράτους. Η προνεωτερική κοινωνία που συναντούμε στα πρώτα χρόνια της Παλιγγενεσίας σταδιακά μετασχηματίζεται, χάρη στη Διασπορά, σε νεωτερική κοινωνία. Ο δρόμος του μετασχηματισμού περνάει από τις λεωφόρους του εμπορίου Δύσης-Ανατολής.


Γεώργιος Α. Μούρτος

Η γεωπολιτική της ελληνικής γλώσσας

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 260

«Είναι γεγονός ότι το πέρασμα από τη χρήση του γραπτού λόγου στη σύγχρονη μορφή επικοινωνίας, που είναι η εικόνα, οδηγεί στην υποβάθμιση της ουσιαστικής γνώσης. Από την έγγραφη ανάλυση – σύγκριση – σύνθεση περάσαμε στην εύκολη, όσο και ανεξέλεγκτη πληροφορία της ενίοτε και στημένης εικόνας. Το εγχείρημα του συγγραφέα είναι πολύ σημαντικό και όπως αποδεικνύεται απόλυτα τεκμηριωμένο και επιτυχές στην ανάλυσή του. Η σχετική επομένως προσφορά στον χώρο της κοινωνικής επιστήμης αξίζει στήριξης, ενίσχυσης και συνέχειας».

73 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter

Μάικ Βάικινγκ

Το βιβλίο του Lykke

Μτφρ.: Νοέλα Ελιασά

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 300

Ο Μάικ Βάικινγκ προσπαθεί να καταλάβει τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους σε ολόκληρο τον κόσμο. Για να απαντήσει στο ερώτημα δεν περιορίζεται στη συνταγή των Δανών, αλλά θέτει ερωτήματα που μας απασχολούν όλους: από το πώς αξιοποιούμε δημιουργικά τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο μας μέχρι την ποιότητα των σχέσεών μας, αυτός ο οδηγός συγκεντρώνει συμβουλές από τις πιο ευτυχισμένες γωνιές του πλανήτη και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε το Lykke στη ζωή μας.


Μάικ Βάικινγκ

Το βιβλίο του Hygge

Μτφρ.: Ελένη Τουλούπη

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 296

Το hygge έχει πολλές ερμηνείες: «τέχνη να δημιουργείς ατμόσφαιρα θαλπωρής», «ζεστασιά της ψυχής». Το καταλαβαίνετε όταν το νιώθετε. Όταν είστε κουλουριασμένοι στον καναπέ με ένα αγαπημένο πρόσωπο, όταν μοιράζεστε το φαγητό με τους στενούς σας φίλους. Από την επιλογή του κατάλληλου φωτισμού και την προετοιμασία ενός δείπνου μέχρι την επιλογή των ρούχων και τη διακόσμηση του σπιτιού σας, αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τη μαγεία του hygge.


Katie King - Julia Rose West

Παίζοντας με το μέλλον

Μτφρ.: Επ. Χριστοφιλόπουλος, Β. Καλοδήμου

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 144

Aυτό το βιβλίο δραστηριοτήτων έχει σχεδιαστεί για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να βοηθήσει τις νεότερες γενιές να στοχαστούν και να επηρεάσουν το μέλλον. Αποτελεί ένα διαδραστικό και ιδιαίτερα διασκεδαστικό βιβλίο, το οποίο καλλιεργεί τις ικανότητες δημιουργικής και κριτικής σκέψης των νέων και τους καθοδηγεί στην εξερεύνηση του μέλλοντος μέσα από τέσσερις προκλήσεις και δεκαέξι παιχνίδια. Συνοδεύεται από υποστηρικτικό υλικό και οδηγίες για εκπαιδευτικούς στον σύνδεσμο: https://www.futures.gr/ftplaybook.


Ηλίας Γκότσης

Ονειροτοπία

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 330

Στην Ονειροτοπία, ένα βιβλίο για την ψυχική ανθεκτικότητα, οι σκέψεις του συγγραφέα «συνομιλούν» με προσωπικά βιώματα ανθρώπων σχετικά με το πώς η φροντίδα, τα αποθέματα, η κατανόηση του φόβου, η επανάκτηση του ελέγχου, οι αφηγήσεις για την ταυτότητα, η συνειδητοποίηση του αποκλεισμού και κυρίως η σύνδεση με τα όνειρά μας μπορούν να αποτελούν μέσα για την ενδυνάμωση του εαυτού, των διαπροσωπικών σχέσεων και των ομάδων.


Σοσάνα Ζούμποφ

Η εποχή του κατασκοπευτικού καπιταλισμού

Μτφρ.: Γιώργος Μπέτσος

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 848

Σε αυτό το αριστοτεχνικό έργο, καρπό πρωτοποριακής σκέψης και έρευνας, η συγγραφέας περιγράφει γλαφυρά τον αντίκτυπο του κατασκοπευτικού καπιταλισμού, καθώς αυτός προελαύνει από τη Σίλικον Βάλεϊ και διεισδύει σε κάθε πτυχή του οικονομικού τομέα. Νέες δυσοίωνες «αγορές συμπεριφορικής έκβασης» γίνονται σημεία συσσώρευσης ανυπολόγιστου πλούτου και εξουσίας. Στους κόλπους τους, προβλέψεις που αφορούν τη συμπεριφορά μας καθίστανται αντικείμενο αγοραπωλησίας, ενώ η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών εντάσσεται στα νέα «μέσα συμπεριφορικής τροποποίησης».


Βασίλης Παπαθεοδώρου

Όλο κάτι μου τη σπάει!

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 112

Αν είσαι από αυτούς που απλώς γουστάρουν να χαλάνε τη χαρά των άλλων, αλλά και τη δική τους, με τη μίρλα τους, αυτό είναι το βιβλίο σου. Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του Μα γιατί μου φταίνε όλα;!, το Όλο κάτι μου τη σπάει! μπορεί να έγινε τόσο μίζερα όπως και το πρώτο της σειράς και ενδεχομένως να εξαφανίσει κάθε ίχνος ενθουσιασμού που διαθέτεις, αλλά σίγουρα στο τέλος θα σου αφήσει ένα ίχνος χαμόγελου.


Στέφανος Ξενάκης

Το Δώρο 2

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 304

Γιατί προσπερνάμε τα δώρα που προσφέρει τόσο απλόχερα η ζωή; Στο Δώρο 2 o Στέφανος Ξενάκης απαντά άμεσα και τρυφερά στο παραπάνω ερώτημα και ξετυλίγει, μέσα από απλές, καθημερινές ιστορίες, έναν άλλον τρόπο θέασης της ζωής. Πιο μαγικό, πιο συναισθηματικό, πάνω απ' όλα όμως πιο ανθρώπινο.


Μιχάλης Ιγνατίου - Νίκος Μελέτης

Η συμφωνία που «γκρίζαρε» το Αιγαίο

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 416

Στις 8 Ιουλίου υπογράφηκε, παρουσία των δύο ηγετών, η Διακήρυξη της Μαδρίτης, ένα κείμενο που είχαν «προ-μαγειρέψει» οι Αμερικανοί. Μέσα από τα απόρρητα τηλεγραφήματά τους ξεδιπλώνεται όλος ο σχεδιασμός, καθώς και οι συναντήσεις, οι συνομιλίες, τα παζάρια που οδήγησαν σε μια συμφωνία που σφράγισε από τότε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την αναγνώριση των «νόμιμων και ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη δέσμευση για «αποφυγή μονομερών ενεργειών».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εραστής του Βορρά

Βιβλίο / Δημήτριος Καπετανάκης, ο εραστής του Βορρά

Ολοκληρώθηκε το σπουδαίο γεγονός της έκδοσης όλων των έργων του Δημητρίου Καπετανάκη, ενός ακατάτακτου, τελικά, συγγραφέα και στοχαστή με σύντομη αλλά μυθιστορηματική ζωή, που γεννήθηκε το 1912 και πέθανε το 1944.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
“Re eiste oloi poly gay kai sas variemai”

Radio Lifo / “Re eiste oloi poly gay kai sas variemai”

Το queer performer Μότσι Γεωργίου μιλά για τη νέα του ποιητική συλλογή, τη μοναξιά των queer ατόμων, τη διεκδίκηση μιας νέας συντροφικότητας αλλά και για τη θέση των χοντρών σωμάτων στην ομοκανονική πραγματικότητα. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Λ. Τολστόι «Πόλεμος και Ειρήνη»

Βιβλίο / Υποψιαζόταν άραγε ο Λέων Τολστόι πόσες γενιές έμελλε να τραφούν με το «Πόλεμος και Ειρήνη»;

Έργο προοδευτικό και πρωτοποριακό που άνοιξε νέους ορίζοντες στη λογοτεχνία, το μυθιστόρημα-ποταμός του Τολστόι εξετάζει τη σχέση του ανθρώπου με την Ιστορία, καταρρίπτοντας την αυταπάτη ότι τα άτομα μπορούν να κατανοήσουν και να ελέγξουν την πορεία των γεγονότων από μόνα τους.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Και τελικά, τι (δεν) μάθαμε από την αυτοβιογραφία της Μπρίτνεϊ;

Βιβλίο / «Όταν ξύρισα τα μαλλιά μου, ήθελα να πω ένα "άντε γ***ου"»: Τι (δεν) μάθαμε από την αυτοβιογραφία της Μπρίτνεϊ;

Όσοι περίμεναν κάτι περισσότερο από τις αποκαλύψεις των tabloids, λίγο περισσότερο βάθος ή, έστω, συναίσθημα, μάλλον θα απογοητευθούν διαβάζοντας αυτές τις 286 σελίδες.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
«Φελιτσιτά»: Το νέο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα είναι από τα καλύτερα της χρονιάς

Βιβλίο / «Φελιτσιτά»: Το νέο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα είναι από τα καλύτερα της χρονιάς

Ένας άστεγος στην οδό Αιόλου, τα μέλη της οικογένειάς του, μία γάτα, μία πολυφωνική αφήγηση για έναν μικρόκοσμο με ρευστά όρια μεταξύ τρυφερότητας και κυνισμού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τάκης Φραγκούλης: «Κανείς δεν κατάφερε να καπηλευθεί το Πολυτεχνείο»

Βιβλίο / Τάκης Φραγκούλης: «Κανείς δεν κατάφερε να καπηλευθεί το Πολυτεχνείο»

Ο άνθρωπος που κρατάει το τιμόνι των εκδόσεων Αλεξάνδρεια εδώ και σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια μιλάει για πρώτη φορά για τις ημέρες του Πολυτεχνείου και τις ακρότητες της ανθρώπινης φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ελέν Μπερ «Ημερολόγιο 1942-1944»

Το πίσω ράφι / Ελέν Μπερ: Το Ημερολόγιο της «Γαλλίδας Άννας Φρανκ» εμπνέει τις νέες γενιές αναγνωστών

Μια ταλαντούχα νεαρή Γαλλίδα εβραϊκής καταγωγής πρόλαβε να καταγράψει μοναδικά την ατμόσφαιρα στο γερμανοκρατούμενο Παρίσι προτού οδηγηθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ