72 βιβλία για το καλοκαίρι

72 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter
0

CLAIRE ADAM
Χρυσό παιδί
Μτφρ.: Δημήτρης Μαύρος
Σελ.: 341
Εκδόσεις Gutenberg

Ο Πίτερ και o Πολ, δίδυμοι, παρά την εξωτερική τους ομοιότητα, διαφέρουν τελείως στην ψυχική και νοητική τους συγκρότηση: ο πρώτος θεωρείται ιδιοφυΐα προορισμένη για λαμπρό μέλλον, ο άλλος είναι «παράξενος». Όταν ο Πολ πέφτει θύμα απαγωγής, ο πατέρας τους βρίσκεται αντιμέτωπος μ' ένα τρομερό δίλημμα: να τον σώσει δίνοντας για λύτρα τα χρήματα που έχει εξασφαλίσει για τις σπουδές του «χαρισματικού» του παιδιού ή να τον θυσιάσει;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΟΒΑΣ
Η Ελλάδα από τη χούντα στην κρίση
Μτφρ.: Ζωή Μπέλλα-Αρμάου, Γιάννης Στάμος
Σελ.: 476
Εκδόσεις Gutenberg

Εστιάζοντας σε θέματα όπως η ταυτότητα, η αρχαιότητα, η θρησκεία, η γλώσσα, η λογοτεχνία, τα μέσα ενημέρωσης, ο κινηματογράφος, η νεολαία, το φύλο και η σεξουαλικότητα και αναλύοντας τις σχετικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, το βιβλίο αναδεικνύει την ποικιλομορφία και την πολιτισμική αμφιθυμία της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία πενήντα χρόνια. 

EMINE YESIM BEDLEK
Η ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923
Μτφρ.: Αικατερίνη Χαλμούκου
Σελ.: 386
Εκδόσεις Gutenberg

Ξεκινώντας με υποθέσεις εργασίας τρία μυθιστορήματα, τα Ματωμένα χώματα της Διδώς Σωτηρίου, το Μια προίκα αμανάτι του Τούρκου Κεμάλ Γιαλτσίν και το Πουλιά χωρίς φτερά του Άγγλου Λουί ντε Μπερνιέρ, η συγγραφέας μιλά για τη μνήμη, την απώλεια και το τραύμα που βίωσαν Έλληνες και Τούρκοι. Η συγκινητική ιστορία των προσφύγων δείχνει ότι συνυπήρχαν αρμονικά πριν από την άνοδο του εθνικισμού.

ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ
Ένας καλλιτέχνης της πείνας
Μτφρ.: Θοδωρής Τσομίδης
Σελ.: 167
Εκδόσεις Gutenberg

Παραβολικοί γρίφοι αναπάντεχοι, πυκνοί και υπαινικτικοί, διηγήσεις παιγνιώδεις μα ταυτόχρονα απόκοσμα εφιαλτικές, ημιτελείς ψευδοεξομολογήσεις και οργανωμένες αφηγηματικές απάτες συνθέτουν το νέο αφηγηματικό είδος που εισήγαγε ο Φραντς Κάφκα, αυτό της «αποδιδαχής». Από τις μετα-βιβλικές αφηγήσεις του απουσιάζει τόσο το δίδαγμα όσο και η κανοναρχία μιας ηθικής τάξης. Τρεις κλασικές ιστορίες επιλέχθηκαν ως εμβληματικά παραδείγματα του αφηγηματικού αυτού είδους.

NORMAN DOIDGE
Ο εγκέφαλος αυτοθεραπεύεται
Μτφρ.: Αλεξάνδρα Οικονόμου
Σελ.: 620
Εκδόσεις Gutenberg

Το βιβλίο εισάγει τον αναγνώστη στη νευροευπλαστότητα, δηλαδή στην ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει τη δομή και λειτουργία του, ανταποκρινόμενος σε διαφορετικά ερεθίσματα και μετά από διαφορετικές νοητικές εμπειρίες. Ο συγγραφέας δείχνει τον τρόπο που η διαδικασία της νευροευπλαστότητας μπορεί να επιφέρει την ίαση, ακόμα και σε περιπτώσεις τις οποίες παραδοσιακές προσεγγίσεις έχουν θεωρήσει μη ιάσιμες

NATASCHA WODIN
Με καταγωγή από τη Μαριούπολη
Μτφρ.: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Σελ.: 425
Εκδόσεις Gutenberg

Η ιστορία της Ουκρανίας τον εικοστό αιώνα σαν μυθιστόρημα, μέσα από τις ιστορίες πολλών μελών της οικογένειας της Βοντίν. Ξεκινά από τη Μαριούπολη στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, μια πόλη πλούσια και κοσμοπολίτικη, με κατοίκους ελληνικής, ιταλικής, εβραϊκής, ουκρανικής και ρωσικής καταγωγής, και φτάνει μέχρι τo 1960 περίπου. 

DEBORAH LEVY
Ο άνθρωπος που τα είδε όλα
Μτφρ.: Αργυρώ Μαντόγλου
Σελ.: 313
Εκδόσεις Gutenberg

Η Ντέμπορα Λίβι, «μία από τις συναρπαστικότερες συγγραφείς της σύγχρονης Βρετανίας», αφηγείται μια προσωπική ιστορία ως αλληγορία για την ιστορία της Ευρώπης στον εικοστό αιώνα. Ο άνθρωπος που τα είδε όλα ήταν στη λίστα των βραβείων Booker το 2019.

MARIANA LEKY
Το όνειρο της Ζέλμα
Μτφρ.: Μαρία Αγγελίδου
Σελ.: 395
Εκδόσεις Gutenberg

Τρεις φορές ένα σπάνιο ζώο εμφανίστηκε στα όνειρα της Ζέλμα και κάποιος συγχωριανός της πέθανε. Τώρα που το ονειρεύτηκε ξανά θα συμβεί πάλι το ίδιο; Η Λουίζε, η εγγονή της Ζέλμα, βλέπει τους ανθρώπους γύρω της να αλλάζουν συμπεριφορά μπροστά σε αυτή την πιθανότητα: θαμμένα μυστικά αποκαλύπτονται και αποφάσεις που καθυστερούσαν χρόνια επισπεύδονται. Σε κρίσιμες στιγμές της ζωής της το όνειρο της Ζέλμα θα ωθήσει τη Λουίζε να κάνει και εκείνη σημαντικές επιλογές.

72 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter

HANS FALLADA
Ξένος στη χώρα μου
Μτφρ.: Σίσσυ Παπαδάκη
Σελ.: 331
Εκδόσεις Gutenberg

Σε ένα κελί ναζιστικής φυλακής, ο Χανς Φάλαντα γράφει τις αναμνήσεις του από την εποχή του Χίτλερ, που ξέρει ότι μπορεί να του στοιχίσουν τη ζωή. Αντίθετα με άλλους διάσημους συγγραφείς, διάλεξε να περάσει όλα τα χρόνια του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία, την πατρίδα του, που του είχε γίνει ξένη πια, χωρίς να δημοσιεύει τίποτα, γεγονός που τον οδήγησε στα ναρκωτικά.

ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΜΑΚΝΙΛ
Το τσίρκο των θαυμάτων
Μτφρ.: Νεκτάριος Καλαϊτζής
Σελ.: 456
Eκδόσεις Ψυχογιός

Από τους τερπνούς κήπους του βικτοριανού Λονδίνου στα αιματοβαμμένα πεδία μάχης της Κριμαίας, το Τσίρκο των Θαυμάτων είναι μια καταπληκτική ιστορία για την εξουσία και την ιδιοκτησία, τη δόξα και τον κίνδυνο να περνάς απαρατήρητος.

ΑGATHA CHRISTIE
Εγκλήματα στην καρδιά του καλοκαιριού
Σελ.: 280
Eκδόσεις Ψυχογιός

Από την Κορνουάλη ως τη Γαλλική Ριβιέρα, με φόντο το αρχαίο ιερό των Δελφών ή τα σπίτια της βρετανικής επαρχίας, οι πιο διάσημοι ήρωες της Κρίστι λύνουν τα σατανικότερα εγκλήματα κάτω από τις καυτές αχτίδες του ήλιου. Απολαύστε μοναδικές ιστορίες με ανατρεπτική πλοκή και αγωνιώδη κλιμάκωση διά χειρός της πλέον αγαπημένης συγγραφέως όλων των εποχών.

TANYA GOODIN
Κλείσε μερικά παράθυρα
Μτφρ.: Tατιάνα Μιχαλά
Σελ.: 224

Eκδόσεις Ψυχογιός

Η Τάνια Γκούντιν, ειδική στην ψηφιακή απεξάρτηση, παρέχει σε όσους έχουν χαθεί στον κόσμο του Διαδικτύου έναν πρακτικό οδηγό με σκοπό να τους βοηθήσει να βρουν την ισορροπία μεταξύ της ψηφιακής και της πραγματικής τους ζωής.

MARIO LIVIO
Ο Γαλιλαίος και οι αρνητές της επιστήμης 
Μτφρ.: Μαρία Βαρδοπούλου
Σελ.: 296
Eκδόσεις Ψυχογιός

Ο δρ. Μάριο Λίβιο βασίζεται στην προσωπική του επιστημονική εξειδίκευση και εμβαθύνει στον τρόπο που ο Γαλιλαίος κατέληξε στα τολμηρά συμπεράσματά του για τον κόσμο και τους νόμους της φύσης. Ο Γαλιλαίος ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους πίσω από την επιστημονική επανάσταση. Πίστευε ότι κάθε μορφωμένος άνθρωπος θα έπρεπε να γνωρίζει την επιστήμη τόσο καλά όσο τη λογοτεχνία, και επέμενε να απευθύνεται στο ευρύ κοινό εκδίδοντας τα βιβλία του στα ιταλικά και όχι στα λατινικά.

ΑΜΠΝΤΟΥΛΡΑΖΑΚ ΓΚΟΥΡΝΑ
Άλλες ζωές
Μτφρ.: Κατερίνα Σχινά
Σελ.: 392

Eκδόσεις Ψυχογιός

Συνδυάζοντας ιστορικά στοιχεία σε μια συγκινητική μυθοπλασία, ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα μας προσφέρει ένα σπουδαίο λογοτεχνικό έργο για την Αφρική, την κληρονομιά της αποικιοκρατίας, τις φρικαλεότητες του πολέμου, καθώς και για τις απροσμέτρητες αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης.

ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ
Η σφραγίδα
Σελ.: 528
Eκδόσεις Ψυχογιός

Το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται από την οδό Ισαύρων, κυλάει ανάμεσα στα στενά της Τρούμπας, γυρίζει πίσω στην Κατοχή και σταματάει στη χούντα. Στο κατώφλι του Αναμορφωτηρίου Θηλέων, εκεί όπου έγινε το μεγάλο κακό. Πίσω από τους ψηλούς τοίχους του μπήκαν τα θεμέλια για να πληρώσουν οι ένοχοι. Μόνο που ο δρόμος είναι μακρύς και τα σημάδια πονούν.

72 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter

MAJA GΟPEL
Ας δούμε τον κόσμο μας αλλιώς
Μτφρ.: Τάνια Σταύρου
Σελ.: 216

Eκδόσεις Ψυχογιός

Σε αυτό το βιβλίο η επιδραστική Γερμανίδα οικονομολόγος Μάγια Γκέπελ μας καλεί να ξεπεράσουμε παγιωμένες αντιλήψεις μας και να βρούμε μηχανισμούς με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα περισσότερα προβλήματα· μηχανισμούς που ίσως θέσουν υπό αμφισβήτηση πολλές πεποιθήσεις, αλλά που θα μας επιτρέψουν, αντί ν’ απορρίπτουμε παθητικά και αντιδραστικά ένα δυσοίωνο μέλλον, να διαμορφώσουμε ενεργά ένα επιθυμητό.

ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ
Συνάντηση στη Βαρκελώνη
Σελ.: 254
Eκδόσεις Ψυχογιός

Η Ηρώ, μέσα σε λίγες στιγμές, έντρομη ανακαλύπτει το παράλληλο σύμπαν που λειτουργούσε δίπλα στον καλό γάμο της. Θα χωρίσει, θα απομονωθεί, θα αρρωστήσει, θα διαλυθεί. Μόνο που το απρόβλεπτο της χρωστάει ακόμη μια κοσμογονία. Σε σύντομο ταξίδι φυγής στην ανοιξιάτικη Βαρκελώνη, κάποιος ξένος και ανύπαρκτος μέχρι χθες ίσως μεταμορφώσει όσα νόμιζε!

ΝΤΟΛΙ ΑΛΝΤΕΡΤΟΝ
Φαντάσματα
Μτφρ.: Γωγώ Αρβανίτη
Σελ.: 408
Eκδόσεις Ψυχογιός

Μια γλυκόπικρη, ρομαντική ιστορία για τα φαντάσματα του παρελθόντος και για τους ανθρώπους της ζωής μας που έγιναν φαντάσματα! Μια αληθινή όσο και ανάλαφρη αποτύπωση του τι σημαίνει να είσαι single γυναίκα σήμερα, την εποχή των σόσιαλ μίντια και των εφαρμογών γνωριμιών· να ψάχνεις να βρεις τον εαυτό σου βγαίνοντας από μια μακροχρόνια σχέση και να δέχεσαι ghosting.

ΤΖΟΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ
Ό,τι μου κάνει κέφι
Μτφρ.: Σταύρος Ζουμπουλάκης
Σελ.: 592
Eκδόσεις Mεταίχμιο

Ο Τζορτζ Όργουελ (1903-1950) υπήρξε σε όλη τη ζωή του ένας άφοβος άνθρωπος, που δεν εντάχθηκε ποτέ σε καμιά πολιτική ορθοδοξία, εξ ορισμού αυτολογοκριτική. Γράφει κείμενα για το τσάι, τα μπαρ, τα τρένα, τα λουλούδια και τους κήπους, για τα πάντα. Δεν περιφρονεί τίποτε από όσα απασχολούν τον κοινό άνθρωπο, δεν κοιτάζει από ψηλά. Έχει πάντα κάτι σημαντικό να πει, ακόμη και όταν η αφορμή είναι ασήμαντη.

MΑRILΥΝΝΕ RΟΒΙΝSΟΝ
Τζακ
Μτφρ.: Κατερίνα Σχινά
Σελ.: 432

Eκδόσεις Mεταίχμιο

Η βραβευμένη με Πούλιτζερ Marilynne Robinson ξεδιπλώνει την ιστορία του Τζον Έιμς Μπάουτον, του άσωτου υιού του πρεσβυτεριανού ιερέα του Γκίλιαντ, και το ειδύλλιό του με την Ντέλα Μάιλς, μια καθηγήτρια γυμνασίου, επίσης κόρη ιεροκήρυκα. Ο βαθύς, βασανισμένος και καταδικασμένος διαφυλετικός έρωτάς τους αντηχεί όλα τα παράδοξα του αμερικανικού τρόπου ζωής, τότε και τώρα, φωτίζοντας και αναλύοντας σε βάθος τις πολυπλοκότητες της Αμερικανικής Ιστορίας, τη δύναμη των συναισθημάτων μας και τα θαύματα ενός ιερού κόσμου. 

ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ
Το Αϊβαλί η πατρίδα μου
Σελ.: 472
Eκδόσεις Mεταίχμιο

Στα κείμενα αυτού του βιβλίου ο Κόντογλου μιλά για τη λατρεμένη του πατρίδα, το Αϊβαλί. Αναπολεί και καταγράφει γεγονότα και ιστορίες από τη μικρή πολιτεία όπου έζησε τα νεανικά του χρόνια. Μας μιλά νοσταλγικά για τους ανθρώπους της και μας διηγείται με αυθόρμητη ειλικρίνεια τις προσωπικές ιστορίες τους. Νέα, μονοτονική έκδοση.

REBECCA WEST
Χρονικό μιας οικογένειας - Το σιντριβάνι ξεχειλίζει
Μτφρ.: Κλαίρη Παπαμιχαήλ
Σελ.: 584

Eκδόσεις Mεταίχμιο

Η συγγραφέας απεικονίζει μια ολόκληρη εποχή και μας μαγεύει με τους δυνατούς και γοητευτικούς χαρακτήρες της. Προχωρά στη γυμνή, αλλά τρυφερή σκιαγράφηση μιας ξεχωριστής οικογένειας και διερευνά τα ασύλληπτα όρια μεταξύ παιδικής ηλικίας και ενήλικης ζωής, μεταξύ ελευθερίας και εξάρτησης, μεταξύ καθημερινού και μυστηριώδους. Ένα κλασικό βιβλίο που πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά.

JΟ NΕSBO
Το νησί των αρουραίων
Μτφρ.: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Σελ.: 512

Eκδόσεις Mεταίχμιο

Μια ελίτ περιμένει στην κορυφή ενός ουρανοξύστη να εγκαταλείψει την πόλη ενώ οι μάζες παλεύουν στους δρόμους· ένας επιστήμονας που μελετά την πιθανότητα της αθανασίας βρίσκει επιτέλους έναν καταστροφέα μνήμης· ένας ψυχολόγος χρησιμοποιεί τα ταλέντα του απέναντι σε ένα πανίσχυρο καρτέλ· δυο αδελφικοί φίλοι ερωτεύονται το ίδιο κορίτσι· ένας αποξενωμένος γιος επισκέπτεται τον πατέρα του σε ένα εκτροφείο φιδιών στην Αφρική: Πέντε ιστορίες από το άμεσο μέλλον.

72 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter

CHARMIAN CLIFT
Το τραγούδι της γοργόνας
Μτφρ.: Φωτεινή Πίπη
Σελ.: 368
Eκδόσεις Mεταίχμιο

Ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, ένα αφήγημα που µας ταξιδεύει στην Κάλυμνο μιας άλλης εποχής, κάνοντάς µας να γνωρίσουμε τον τόπο, τα ήθη και τα έθιμα, αλλά πρωτίστως τους ανθρώπους, που κάνουν τη συγγραφέα να θεωρεί την Ελλάδα ως τη δική της Γη της Επαγγελίας. 

ΠΛΑΤΩΝ
Απολογία Σωκράτους και δίκη
Απόδοση: Στάντης Αποστολίδης
Σελ.: 287
Εκδόσεις Gutenberg

Μια μοναδική ευκαιρία προσπέλασης της αρχαίας πηγής με παράλληλη νεοελληνική απόδοση, αναλυτικά σχόλια για την κατανόηση των ύψιστων φιλοσοφικών νοημάτων που αποκαλύπτονται, και εμπεριστατωμένη εισαγωγή για τη μορφή του Σωκράτη, τις ιδέες του, καθώς και τα νομικά, δικονομικά και φιλολογικά ζητήματα που θέτει η Απολογία.

HUGH HOWEY
Σκόνη
Μτφρ.: Ορέστης Μανούσος
Σελ.: 520
Εκδόσεις Αnubis

Οι κάτοικοι του Σιλό 18 έχουν νέα δήμαρχο και την ευκαιρία για μια νέα αρχή. Αλλά μόλις ανακτούν τα πατήματά τους, εμφανίζεται η σοβαρότερη απειλή: το Σιλό 1 και οι άνδρες που κατέστρεψαν τη Γη. Αλλά η εξουσία, η πολιτική και η επιβίωση της ανθρώπινης φυλής είναι πολύπλοκες καταστάσεις. Θα μπορούσαν να είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που κατέστρεψαν τη Γη αυτοί που θέλουν να τη σώσουν; Η μάχη κερδήθηκε. Ο πόλεμος τώρα αρχίζει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ
Ο Κώδικας της Δημιουργίας 3: Άγγελος Εκδικητής
Σελ.: 752
Εκδόσεις Αnubis

Η ιστορία καλπάζει εκτός ελέγχου. Η αγωνία για το μέλλον κορυφώνεται. Οι αιμοβόροι τζιχαντιστές, με την κλεμμένη τεχνολογία τους, πατάνε πόδι στην Ευρώπη. Πρώτος στόχος, η Ελλάδα. Το αιματοκύλισμα ξεκινά στην Κρήτη. Το τρίτο βιβλίο της συγκλονιστικής σειράς θα οδηγήσει την αγωνία μας σε νέα ύψη και θα μας προϊδεάσει για την εποχή που έρχεται.

ΠΑΝΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ
Άμεση δράση, παρακαλώ!
Σελ.: 544
Εκδόσεις Πατάκη

«Στο βιβλίο αυτό, που το κρατάτε τώρα στα χέρια σας, έχω καταγράψει πάνω από τριακόσια περιστατικά, όλα τους πραγματικά, από σαράντα χρόνια δημοσιογραφικής πορείας, από την περίοδο δηλαδή 1970-2010. Δεν πρόκειται για περίεργα, ευτράπελα και διασκεδαστικά γεγονότα που θα σας φτιάξουν απλώς το κέφι και τη διάθεση […] προσπαθώ ο αναγνώστης να ωφελείται από την ανάγνωση, ώστε να μην γίνεται εύκολο θύμα των απατεώνων και των κάθε λογής παρανόμων». Π.Σ.

ΝΙΚΟΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ
Ο ζωγράφος του Μπελογιάννη 
Σελ.: 206
Εκδόσεις Πατάκη

Ένας Έλληνας συγγραφέας βρίσκεται δολοφονημένος στο διαμέρισμά του στο Παρίσι. Η αστυνομία συνδέει τη δολοφονία του με το γεγονός ότι είχε στην κατοχή του τα κλεμμένα προσχέδια του πορτρέτου του Μπελογιάννη που είχε φιλοτεχνήσει ο Πικάσο ως μέρος της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τη ματαίωση της εκτέλεσής του το 1952. Μια νουάρ ιστορία με φόντο τον κύκλο των Ελλήνων εμιγκρέ στο Παρίσι του Ψυχρού Πολέμου.  

ΑΦΙΝΙΤΥ ΚΟΝΑΡ
Ο κήπος του Μένγκελε
Μτφρ.: Μαρία Φακίνου
Σελ.: 456

Εκδόσεις Πατάκη

Ο Κήπος του Μένγκελε (Mischling*) μιλάει για μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία του ανθρώπου, δείχνοντάς μας τον δρόμο προς τη δύναμη της ψυχής και την ελπίδα. (*Mischling /misch·ling/, υβρίδιο· μιγάς. Χρησιμοποιήθηκε από το Τρίτο Ράιχ για να δηλώσει άτομο μεικτής καταγωγής).

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΛΛΙΦΑΤΙΔΗΣ
Η πολιορκία της Τροίας
Σελ.: 192

Εκδόσεις Πατάκη

Η πολιορκία της Τροίας και η πολιορκία ενός χωριού, το έπος και η ιστορία – δόρατα και βόμβες, μονομαχίες και εκρήξεις, στρατός εναντίον στρατού, άνθρωπος εναντίον ανθρώπου. Διαχρονικές αλήθειες για τη βαρβαρότητα του πολέμου και τη σημασία της ανθρωπιάς.

72 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter

ΚΑΡΙΝΑ ΣΑΪΝΘ ΜΠΟΡΓΟ
Θα 'ναι νύχτα στο Καράκας 
Μτφρ.: Αγαθή Δημητρούκα
Σελ.: 280

Εκδόσεις Πατάκη

Το Νύχτα στο Καράκας είναι το πορτρέτο μιας γυναίκας που ξεφεύγει απ’ όλα τα στερεότυπα, αντιμέτωπη με μια ακραία κατάσταση. Με το πρώτο της μυθιστόρημα, η δημοσιογράφος Καρίνα Σάινθ Μπόργο γίνεται η μεγάλη λογοτεχνική είδηση της χρονιάς. Μεταφράζεται σε είκοσι δύο χώρες και διακεκριμένοι λογοτέχνες και έντυπα έχουν γράψει διθυραμβικές κριτικές γι’ αυτό.

ΣΤΙΒΕΝ ΠΡΕΣΣΦΙΛΝΤ
Ο μισθοφόρος
Μτφρ.: Αντώνης Καλοκύρης
Σελ.: 280
Εκδόσεις Πατάκη

Ιερουσαλήμ και έρημος του Σινά, 1ος αι. μ.Χ. Στον ταραγμένο απόηχο της σταύρωσης του Ιησού, αξιωματούχοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας πληροφορούνται για έναν προσκυνητή που μεταφέρει την εμπρηστική επιστολή ενός θρησκευόμενου φανατικού σε στασιαστές στην Κόρινθο. Το περιεχόμενό της μπορεί να καταστρέψει το ρωμαϊκό οικοδόμημα. Οι Ρωμαίοι προσλαμβάνουν τον μοναχικό πολεμιστή Τελαμώνα από την Αρκαδία για να συλλάβει τον προσκυνητή προτού παραδώσει την επιστολή. 

ANDY WEIR
Αποστολή Χαίρε Μαρία
Μτφρ.: Βαγγέλης Προβιάς
Σελ.: 560
Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η Γη έχει μια τελευταία ευκαιρία να επιβιώσει. Ένας αστροναύτης κρατάει την τύχη του πλανήτη στα χέρια του. Ο Ράιλαντ έχει μια σημαντική αποστολή να φέρει εις πέρας, όσο μόνος και αν αισθάνεται τόσο μακριά από τη Γη. Είναι όμως πραγματικά μόνος; Περιπέτεια φαντασίας, με χιούμορ, αγωνία και μυστήριο.

ΛΟΥΣΙ ΧΟΚΙΝΓΚ - ΣΤΙΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ
Ο Τζορτζ και ο ανίκητος κώδικας
Μτφρ.: Εβίτα Λύκου
Σελ.: 328
Εκδόσεις Αnubis

Ο Τζορτζ και η καλύτερή του φίλη η Άνι έχουν καιρό να ταξιδέψουν στο Διάστημα. Ξαφνικά πολύ περίεργα και πολύ σοβαρά πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν: φαίνεται ότι όλα τα πανίσχυρα υπολογιστικά συστήματα του κόσμου έχουν χακαριστεί. Ο δύο φίλοι θα ταξιδέψουν πιο μακριά από ποτέ για να μάθουν τι –ή ποιος– κρύβεται πίσω από αυτό.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΑΚΚΑΣ
Μακάβριος Χορός
Σελ.: 520
Εκδόσεις Αnubis

Καταιγιστική δράση, φιλοσοφικές αναζητήσεις και συναρπαστικές ανατροπές συνθέτουν ένα περίτεχνο μωσαϊκό που δίνει σάρκα και οστά σ’ έναν κόσμο τόσο ίδιο αλλά και τόσο διαφορετικό από τον δικό μας…

1922 - Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή
Επιμέλεια: Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ
Σελ.: 400

Eκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Στην έκδοση περιέχεται πλούσιο υλικό για γνωστές και άγνωστες πλευρές αυτού του πολέμου. Καταγράφονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η εμπλοκή της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, παρουσιάζεται η «αχαρτογράφητη» δράση των αντιπολεμικών ομίλων στο εσωτερικό του αστικού στρατού, διερευνάται ο βαθμός αποσταθεροποίησης της καπιταλιστικής εξουσίας. Αναδεικνύονται χρήσιμα για το παρόν και το μέλλον συμπεράσματα.

ΤΣΑΡΛΣ ΕΜΙΛ ΡΟΥΘΕΝΜΠΕΡΓΚ
Μια δίκη κομμουνιστών στις ΗΠΑ
Μτφρ.: Γ. Σαραντόπουλος, Μ. Λαβράνου
Σελ.: 168

Eκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Η έκδοση αφορά τη δίκη που ξεκίνησε τον Νοέμβρη του 1919, του Τσαρλς Ε. Ρούθενμπεργκ και του Ισαάκ Έμ. Φέργκιουσον, ιδρυτικών μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος Αμερικής. Κατά τη διάρκεια της δίκης οι κατηγορούμενοι καταγγέλλουν τον ρόλο της αστικής Δικαιοσύνης, της αφαιρούν το μανδύα της «ανεξαρτησίας» και καταδεικνύουν ότι, ως αναπόσπαστο τμήμα του αστικού κράτους, στρέφεται εναντίον εκείνων που απειλούν την εξουσία της άρχουσας τάξης.

Πολιτική Προστασία: Από ποιον και για ποιον
Επιμέλεια: Τμήμα Περιβάλλοντος της Κ.Ε. του ΚΚΕ
Eκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Η έκδοση αυτή, που περιλαμβάνει τα υλικά της ημερίδας που διοργάνωσε η Κ.Ε. του ΚΚΕ στις 10.11.2021 και επιπλέον σχετική αρθρογραφία, επιδιώκει να συμβάλει τόσο στην παρουσίαση όσο και στη διάδοση των θέσεων του ΚΚΕ για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων της πολιτικής προστασίας, φωτίζοντας τη διέξοδο της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του σοσιαλισμού, που αντιμετωπίζει την πολιτική προστασία ενταγμένη στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της κοινωνίας με ουσιαστική προστασία της εργασιακής και δημόσιας υγείας, αλλά και του περιβάλλοντος από τεχνολογικούς και φυσικούς κινδύνους.

ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΠΡΟΧΑΝΟΒ
Ένα δέντρο στην καρδιά της Καμπούλ
Μτφρ.: Κυριακή Α. Καμαριανού
Σελ.: 408

Eκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Το μυθιστόρημα του Αλεξάντρ Προχάνοβ  Ένα δέντρο στην καρδιά της Καμπούλ αποτελεί μια μαρτυρία για το Αφγανιστάν μετά την Επανάσταση του 1978. Η αντεπαναστατική ένοπλη εξέγερση στην Καμπούλ, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στους περιφερειακούς δρόμους, οι αναμετρήσεις με τα ένοπλα αντεπαναστατικά τάγματα ισλαμιστών που πέρασαν μέσω του Πακιστάν κ.ά. αποτελούν το φόντο της δράσης των βασικών ηρώων του έργου.

72 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter

ΤΜΗΜA ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας
Σελ.: 80
Eκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Η προβολή της υπεροχής του πανεπιστημίου, των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας μπορεί να συμβάλει στα διάφορα μέτωπα πάλης και διεκδίκησης. Ταυτόχρονα, μπορεί να εμπνεύσει τους σημερινούς επιστήμονες να θέσουν τη γνώση τους και το ερευνητικό τους έργο στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, των προβλημάτων που βιώνει ο λαός και η νεολαία. 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
30 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μονοπωλίων, διαρκούς επίθεσης ενάντια στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα 
Σελ.: 120
Eκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Στις 30.3.2022 η Κ.Ε. του ΚΚΕ πραγματοποίησε ημερίδα με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. Στην ημερίδα κεντρικός ομιλητής ήταν ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

STEPHANIE LAND
Οικιακή Βοηθός
Μτφρ.: Βάσια Τζανακάρη
Σελ.: 360
Eκδόσεις Kλειδάριθμος

Η Οικιακή βοηθός είναι η ιστορία της Στέφανι, αλλά δεν ανήκει αποκλειστικά σε εκείνην. Είναι ένας φόρος τιμής στο θάρρος, την αποφασιστικότητα και τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, ένα βιβλίο ειλικρινές και αριστοτεχνικά γραμμένο, που αποκαλύπτει τη σκοτεινή αλήθεια για όσα χρειάζεται να κάνεις για να επιβιώσεις. 

ANN CLEEVES
Άλμπατρος
Μτφρ.: Παλμύρα Ισμυρίδου
Σελ.: 432

Eκδόσεις Kλειδάριθμος

Ο ντετέκτιβ Μάθιου Βεν επιστρέφει στο Ντέβον για την κηδεία του πατέρα του αλλά και για να αναλάβει την πρώτη του μεγάλη υπόθεση στην περιοχή των Δύο Ποταμών, όπου βρέθηκε το πτώμα ενός άντρα που έχει ένα τατουάζ με άλμπατρος στον λαιμό. Για να βρει τον δολοφόνο, ο Μάθιου καταδύεται στα θανατηφόρα μυστικά της κοινότητας που άφησε πίσω του χρόνια πριν. 

MARK GREANEY 
Ο Γκρίζος Άνθρωπος
Μτφρ.: Βασίλης Αθανασιάδης
Σελ.: 416
Εκδόσεις Αnubis

Ο Κόρτλαντ Τζέντρι είναι ένας καλός άνθρωπος και ένας εξαιρετικός δολοφόνος. Όμως στον κόσμο υπάρχουν δυνάμεις πιο θανάσιμες από αυτόν, όπως τα χρήματα, η εξουσία. Ο Κορτ Τζέντρι θα αποδείξει ότι για εκείνον δεν υπάρχει γκρίζα ζώνη μεταξύ του να σκοτώνεις για το χρήμα και του να σκοτώνεις για την επιβίωση. 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ
Η τυχερή Δάφνη
Σελ.: 448
Εκδόσεις Κey Βooks

Η Δάφνη Κορρέ, πρώην πρωταθλήτρια κολύμβησης, ξεκινά ένα ταξίδι αναψυχής με ιστιοφόρο. Μαζί της επιβαίνουν και δυο παλιοί συμμαθητές της, καθώς και ο Πέτρος, ένας αποτυχημένος επιχειρηματίας που αναλαμβάνει χρέη καπετάνιου. Τρεις απελπισμένοι άνδρες. Μια ανυπεράσπιστη γυναίκα. Ένα λογοτεχνικό θρίλερ-ύμνος στη γυναικεία θέληση.

ΔΡ. ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗ
Το σύμπαν στο τσεπάκι σου
Σελ.: 192
Εκδόσεις Κey Βooks

Οι ιστορίες του βιβλίου μετατρέπουν την αστροφυσική από περίπλοκη και δυσπρόσιτη σε μια επιστήμη συναρπαστική, χρήσιμη και βαθιά υπαρξιακή. Κι όταν ανακαλύψουμε ότι το WiFi, οι κεραμικές εστίες και οι σέλφι είναι «παιδιά» της, θα αντιληφθούμε ότι μας αφορά περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε. Η αστροφυσική δίνει απαντήσεις για το παρελθόν και λύσεις στο παρόν. Και όταν όλη αυτή η γνώση βρίσκεται στο τσεπάκι μας, δεν μπορούμε παρά να έχουμε ελπίδα για το μέλλον.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ
ΝΑΙ
Σελ.: 296
Εκδόσεις Κey Βooks

Ο συγγραφέας των bestsellers Το Δώρο και Το Δώρο 2 Στέφανος Ξενάκης επιστρέφει με ένα βιβλίο-έκπληξη. Μέσα από 20 διαλόγους πάνω σε έννοιες που δεν μας έμαθαν, ο συγγραφέας μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι αναζήτησης. Βαθύ, διεισδυτικό, απελευθερωτικό, το ΝΑΙ ξεκινάει σαν ψίθυρος και μεταμορφώνεται σε έναν ύμνο για τη ζωή. ΝΑΙ!

72 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter

SADHGURU
H χαρά είναι για όλους
Σελ.: 312
Εκδόσεις Κey Βooks

Ο Sadhguru παρομοιάζει την ύπαρξή μας με μια μηχανή που για να λειτουργήσει αρμονικά θα πρέπει όλα της τα μέρη να συνεργάζονται. Οι πανίσχυρες τεχνικές που εφαρμόζει και διδάσκει επί σειρά ετών ευθυγραμμίζουν τον νου με το σώμα, δημιουργώντας έναν κόσμο απεριόριστων δυνατοτήτων. Αυτή η γνώση είναι που οδηγεί στη χαρά και στη γεμάτη νόημα ζωή. 

T. HARV EKER
Σκέψου σαν πλούσιος
Mτφρ.: Κατερίνα Μιχαήλ
Σελ.: 232
Εκδόσεις Κey Βooks

Το Σκέψου σαν πλούσιος αποκαλύπτει τον χαμένο κρίκο ανάμεσα στην επιθυμία για επιτυχία και στην επίτευξή της! Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιοι άνθρωποι πλουτίζουν εύκολα, ενώ άλλοι έχουν μια ζωή γεμάτη οικονομικές δυσκολίες; Για τον T. Harv Eker τα πράγματα είναι απλά. Αν σκέφτεστε όπως οι πλούσιοι και κάνετε όσα κάνουν οι πλούσιοι, το πιθανότερο είναι να γίνετε κι εσείς πλούσιοι! 

LEN DEIGHTON
Απόρρητος Φάκελος Ίπκρες
Μτφρ.: Αντώνης Καλοκύρης
Σελ.: 344
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο που επαναπροσδιόρισε το είδος του κατασκοπικού θρίλερ και χαρακτηρίστηκε ως «το αντιπροσωπευτικό μυθιστόρημα του Λονδίνου της δεκαετίας του 1960». Εμπεριέχει την αίγλη των καθαρόαιμων ιστοριών κατασκοπίας και μυστηρίου μιας άλλης εποχής, μιας εποχής όπου το σκοτάδι και οι μυστικές υπηρεσίες είχαν τους δικούς τους κανόνες.

ALBERT BERTRAN BAS
Εκεί που πεθαίνει ο άνεμος
Μτφρ.: Αγγελική Βασιλάκου
Σελ.: 592
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Το μυθιστόρημα βασίζεται στις πραγματικές αναμνήσεις του παππού του συγγραφέα. Είναι ένα μοναδικό ταξίδι ενηλικίωσης στο οποίο παρελαύνουν πρόσωπα όπως ο Ρόμπερτ Κάππα, ο Χέμινγουεϊ, ο Χίτλερ, ο Ματσάδο ή η Μπέλα Ντορίτα, παρουσιάζοντάς μας μέρη μυθικά, όπως το κλαμπ Μολίνο, και στιγμές ιστορικές, όπως η βύθιση του πολεμικού πλοίου Ουρουγουάη, η είσοδος των φρανκικών στη Βαρκελώνη και η συνάντηση του Φράνκο με τον Χίτλερ στη Χεντάγια.

ΓΚΑΡΙ ΚΑΣΠΑΡΟΦ
Έρχεται χειμώνας
Μτφρ.:  Χάρις Μαραντζίδη
Σελ.: 360
Εκδόσεις Επίκεντρο

Ο Κασπάροφ δείχνει ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης δεν αποτέλεσε ένα σημείο λήξης της ιστορίας, μόνο μια αλλαγή εποχής, καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε και έφερε μια νέα άνοιξη. Όμως τώρα, μετά από χρόνια εφησυχασμού και κακής κρίσης, έρχεται και πάλι χειμώνας. Μέσα από την ευφυΐα, την επιχειρηματολογία και τις ελπίδες που εκφράζει για τη χώρα του ο Κασπάροφ, το βιβλίο αποκαλύπτει τον Πούτιν ως κίνδυνο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Δεύτερος Παγκόσμιος Θόρυβος
Σελ.: 184
Εκδόσεις Δίαυλος

Ιστορίες σε απίθανα μέρη, απαγορευμένες περιοχές, δυσνόητα μηνύματα και αποφθέγματα. Χαοτικές αντιλήψεις και ιδέες. Άλλες πιο γνωστές, άλλες εντελώς άγνωστες. Όλες στα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ ψέματος και αλήθειας.

UEDA AKINARI
Ιστορίες της σελήνης μετά τη βροχή 
Μτφρ.: Στέλιος Παπαλεξανδρόπουλος
Σελ.: 280
Εκδόσεις Άγρα

Το γνωστότερο έργο του Ιάπωνα κλασικού συγγραφέα Ουέντα Ακινάρι είναι αυτή η συλλογή ιστοριών του φανταστικού, όπου, όπως συμβαίνει σε αυτές του θεάτρου Νο, βλέπουμε όλων των ειδών τα όντα του παράλληλου κόσμου των πνευμάτων να αναδύονται, να δρουν και να εξαφανίζονται πάλι. Ένα απολαυστικό μείγμα μαγείας, ποίησης και πραγματικότητας που εκφράζει τον μαγεμένο κόσμο των Ιαπώνων του παρελθόντος, αλλά όχι λιγότερο και του σήμερα.

ROBERTO BOLANO – A. G. PORTA
Συμβουλές από έναν μαθητή του Μόρρισον σε έναν φανατικό του Τζόυς 
Μτφρ.: Κρίτων Ηλιόπουλος
Σελ.: 240
Εκδόσεις Άγρα

Γραμμένο με τέσσερα χέρια στις αρχές της δεκαετίας του 1980, στο μυθιστόρημα αυτό οι δύο συγγραφείς ένωσαν το ταλέντο τους για να φτιάξουν μαζί μια pulp ιστορία στην οποία με μαγικό τρόπο ο αναγνώστης δεν βρίσκει ρωγμές, δεν αντιλαμβάνεται καμία παραφωνία και που προοικονομεί αυτό στο οποίο θα βασιστεί ένα μέρος του μετέπειτα έργου τους: το παιχνίδι της πολυμάθειας, της οργής, του χιούμορ και της μελαγχολίας. 

72 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter

AHARON APPELFELD
Ο αθάνατος Μπάρτφους
Μτφρ.: Μάγκυ Κόεν
Σελ.: 196

Εκδόσεις Άγρα

«Ο Αθάνατος Μπάρτφους είναι πολύ σκληρό βιβλίο για τους επιζώντες, το οποίο κατηγορηματικά μόνο όποιος μοιράστηκε την ίδια μοίρα μαζί τους, όπως ο Άππελφελντ, έχει ηθικό δικαίωμα να το γράψει. Δεν είναι σκληρό μονάχα για τον τρόπο –διόλου τιμητικό– με τον οποίο τους παρουσιάζει αλλά και για τα ερωτήματά του: “Σάμπως ο πόλεμος μάς έκανε καλύτερους ανθρώπους;” ή “Τι κάναμε εμείς, οι επιζώντες της Σοά; Άραγε η τρομερή εμπειρία μάς άλλαξε καθόλου;”». Σ.Ζ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ
Το κόκκινο βάζο
Σελ.: 328
Εκδόσεις Άγρα

Η Λένα Κορονέλλου ξυπνάει μες στη νύχτα με την εντύπωση πως κάποιος βρίσκεται στο δωμάτιό της. Εντελώς φοβισμένη, πυροβολεί και ανάβοντας το φως, διαπιστώνει πως σκότωσε τον άντρα της. Φεύγει από τη βίλα τρομαγμένη και όταν επιστρέφει το πτώμα έχει εξαφανιστεί. Τότε αναρωτιέται αν το επεισόδιο συνέβη στην πραγματικότητα ή αν απλώς το φαντάστηκε. Η εμφάνιση ενός παλιού της φίλου δίνει άλλη τροπή στην υπόθεση. 

GEORGES SIMENON
Το τραίνο
Μτφρ.: Αργυρώ Μακάρωφ
Σελ.: 224
Εκδόσεις Άγρα

Ο Μαρσέλ Φερόν αποκόπτεται από την έγκυο γυναίκα του και την κόρη του σ’ ένα τραίνο που φυγαδεύει πρόσφυγες στο κέντρο και στον Νότο της Γαλλίας. Σ’ ένα βαγόνι γνωρίζεται με την Άννα Κούπφερ, που έχει πάρει μέρος στην Αντίσταση κατά των Γερμανών. Ένα απεγνωσμένο πάθος χωρίς αύριο τους ενώνει.

MARIANA MAZZUCATO
Μην αφήνετε μια κρίση να πάει χαμένη
Μτφρ.: Ελένη Κοτσυφού
Σελ.: 200

Εκδόσεις Επίκεντρο

Αυτή η συλλογή δοκιμίων –που γράφτηκε στο αποκορύφωμα της πανδημίας, μεταξύ των αρχών του 2020 και των αρχών του 2021– διερευνά τις διαφορετικές αντιδράσεις των διαφόρων κυβερνήσεων στην κρίση. Επισημαίνει τι πήγε καλά και τι άσχημα, επιδεικνύοντας προσεγγίσεις για την οικονομική ρύθμιση και τη δημοσιονομική τόνωση που ήταν αποτελεσματικές και εκείνες που δεν ήταν, μερικές από τις οποίες οδήγησαν σε μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι ήταν απαραίτητο.

ΑΡΚΑΝΤΙ ΟΣΤΡΟΦΣΚΙ
Η επινόηση της σύγχρονης Ρωσίας
Μτφρ.: Θεοχάρης Αναγνωστόπουλος
Σελ.: 384

Εκδόσεις Επίκεντρο

Ως ξένος ανταποκριτής στην ίδια του τη χώρα, ο Οστρόφσκι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της σύγχρονης ιστορίας της Ρωσίας και μέσα από πρωτότυπη έρευνα και συνεντεύξεις αποκαλύπτει τις ιδεολογικές συγκρούσεις, τους συμβιβασμούς και τους πειρασμούς που άφησαν τη Ρωσία στην κόψη του ξυραφιού.

MARIANA MAZZUCATO
Η οικονομία της αποστολής
Μτφρ.: Ελένη Κοτσυφού
Σελ.: 272
Εκδόσεις Επίκεντρο

Ευκολοδιάβαστο, το βιβλίο εξηγεί δύσκολα τεχνικά αντικείμενα στον μη ειδικό αναγνώστη με την άνεση και τη σαφήνεια επιστήμονα που ελέγχει πλήρως το αντικείμενό του, και δεν χρειάζεται να καταφύγει στον παραμικρό εντυπωσιασμό με διανοητικές στρυφνότητες. Πάνω από όλα, όμως, μεταδίδει τη δική της παθιασμένη πεποίθηση ότι μπορούμε συλλογικά και ορθολογικά να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση του καπιταλισμού, και να τον κάνουμε καλύτερο.

MARIANA MAZZUCATO
Η αξία των πάντων 
Μτφρ.: Ελένη Κοτσυφού
Σελ.: 400
Εκδόσεις Επίκεντρο

Ποιος πραγματικά δημιουργεί πλούτο στον κόσμο μας; Και πώς αποφασίζουμε ποια είναι η αξία αυτού που δημιουργείται; Το βιβλίο Η αξία των πάντων θα αναζωπυρώσει έναν διάλογο που χρειαζόταν να ξεκινήσει εδώ και καιρό σχετικά με το είδος του κόσμου στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε.

ROBERT JONES JR
Οι προφήτες
Μτφρ.: Ρηγούλα Γεωργιάδου
Σελ.: 504

Εκδόσεις Διόπτρα

Μ’ έναν λυρισμό που θυμίζει Toni Morrison, ο Robert Jones, Jr. δίνει φωνή σε σκλάβους και αφέντες μιας φυτείας του αμερικανικού Νότου. Το βιβλίο αποκαλύπτει την κληρονομιά της οδύνης και των βασάνων, αλλά ταυτόχρονα δονείται από ομορφιά, αλήθεια και την τεράστια, ηρωική δύναμη της αγάπης.

72 βιβλία για το καλοκαίρι Facebook Twitter

EMILY HENRY
Άνθρωποι που συναντάμε στις διακοπές
Μτφρ.: Μιχάλης Δελέγκος
Σελ.: 488
Εκδόσεις Διόπτρα

Δύο αχώριστοι φίλοι, δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, καταλαβαίνουν απόλυτα ο ένας τον άλλον. Όλα ξεκίνησαν την πρώτη τους χρονιά στο πανεπιστήμιο. Έκτοτε, και για μία δεκαετία, έχουν την παράδοση να περνούν μαζί μια περιπετειώδη εβδομάδα διακοπών. Μέχρι που πριν από δύο χρόνια καταστράφηκαν τα πάντα. Όταν του ζητάει να κάνουν ένα ακόμα ταξίδι μαζί, εκείνος συμφωνεί. Έχει μία εβδομάδα για να διορθώσει τα πάντα. Όμως πρώτα θα πρέπει να παραδεχθεί την αλήθεια στον ίδιο της τον εαυτό.

COLLEEN HOOVER
Σκοτεινή αγάπη
Μτφρ.: Νέλλα Γιατράκου
Σελ.: 383

Εκδόσεις Διόπτρα

Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν είναι φίλοι, το μόνο που τους ενώνει είναι μια έντονη, αμοιβαία έλξη. Είναι εφικτό να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις, σχέση; Ναι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους κανόνες που θέτει ο Μάιλς: μη ρωτάς για το παρελθόν, μην περιμένεις τίποτα στο μέλλον. Όμως όλα ανατρέπονται όταν βγαίνουν στην επιφάνεια τα αληθινά συναισθήματα…

GIULIA CAMINITO
Το νερό της λίμνης δεν είναι ποτέ γλυκό
Μτφρ.: Δήμητρα Δότση
Σελ.: 392

Εκδόσεις Διόπτρα

Η περήφανη, πεισματάρα Αντόνια στηρίζει όλες τις ελπίδες της στην κόρη της, την Γκάια, γι’ αυτό την κυνηγάει σαν Κέρβερος: να σπουδάσει, ν’ ανεβεί κοινωνικά. Η Γκάια μαθαίνει να μην παραπονιέται, να διαβάζει. Ξέρει πως όσο κι αν προσπαθήσει, δεν θα γίνει ποτέ «σαν τους άλλους». Όσο κι αν τρέξεις, μπροστά σου θα ’ναι πάντα το στάσιμο νερό μιας ζωής χωρίς προοπτική.

NICCI FRENCH
Αόρατος Μάρτυρας
Μτφρ.: Γωγώ Αρβανίτη
Σελ.: 480
Εκδόσεις Διόπτρα

Μια ανύπαντρη μητέρα υποπτεύεται ότι η μικρή της κόρη έχει γίνει μάρτυρας ενός φρικτού εγκλήματος όταν σχεδιάζει μια ανησυχητική ζωγραφιά. Όμως το θανάσιμο μονοπάτι που θα χρειαστεί να πάρει για να ανακαλύψει την αλήθεια μπορεί να της κοστίσει τα πάντα. Η αναζήτησή της θα πυροδοτήσει σκοτεινά μυστικά και θαμμένα εγκλήματα, ενώ περισσότερες από μία ζωές μπορεί να διακυβεύονται.  

ΓΙΩΡΓΗΣ ΕΞΑΡΧΟΣ
Αρμάνοι
Σελ.: 136
Eκδόσεις Δίαυλος

Η εν πολλοίς άγνωστη λατινοφωνία (η νυν λεγόμενη βλαχογλωσσία) στις περιοχές της Ρούμελης και του Μοριά, στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους καθώς και στις μεγαλονήσους Κρήτη και Κύπρο. Ιστορικά και γλωσσικά τεκμήρια και το επικό άσμα του Κρητικού ήρωα Γιάννη Βλάχου ή Δασκαλογιάννη ή Δασκαλάκη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΓΛΟΥ
Λογική και διατροφή
Σελ.: 2021
Eκδόσεις Δίαυλος

Το βιβλίο Λογική και διατροφή απαντάει σε ερωτήματα σχετικά με τη διατροφή. Συνεπώς, πριν εναποθέσουμε την υγεία μας σε «μαγικές» ρίζες και δίαιτες, ίσως είναι πιο σώφρον να θέσουμε το πλαίσιο με το οποίο θα αξιολογούμε οι ίδιοι πιο λογικά τα δεδομένα. Με αυτόν τον στόχο, στην τελευταία ενότητα του βιβλίου περιλαμβάνεται και μια κρυμμένη πρόκληση υπό μορφή fake news που αναζητά τη λύση σας. Καλή επιτυχία σε όσους προσπαθήσουν.

JOHN STEINBECK 
Ταξίδια με τον Τσάρλι 
Μτφρ.: Σώτη Τριανταφύλλου
Σελ.: 376
Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Γραμμένο με αριστοτεχνικό τρόπο, σε μια εποχή αναταραχών και φυλετικών εντάσεων στον Νότο –την οποία ο Στάινμπεκ παρακολούθησε από πρώτο χέρι–, το Ταξίδια με τον Τσάρλι είναι ένα εκπληκτικό οδοιπορικό και μια στοχαστική ματιά στην ίδια την Αμερική, τις παραμονές της ταραχώδους δεκαετίας του ’60.

ALICE WALKER
Το πορφυρό χρώμα
Μτφρ.: Αντώνης Καλοκύρης
Σελ.: 280

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Το εμβληματικό μυθιστόρημα, που άλλαξε για πάντα τη σύγχρονη αμερικανική λογοτεχνία, περιγράφει τη ζωή δύο Αφροαμερικανίδων στον βαθύ αμερικανικό Νότο των αρχών του εικοστού αιώνα. Χωρισμένες από τότε που ήταν μικρά κορίτσια, οι αδερφές Σίλι και Νέτι διατηρούν την ελπίδα τους καθώς και την πίστη τους η μία στην άλλη παρά τον χρόνο, την απόσταση και τη σιωπή ανάμεσά τους. 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανί Ερνό

Βιβλίο / Ανί Ερνό: Ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας που δικαιώνει τη Σουηδική Ακαδημία

Η Γαλλίδα συγγραφέας που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2022 γεφυρώνει, με τη μυθιστορηματοποίηση της μνήμης, τη μεγάλη λογοτεχνία, από τον Μαρσέλ Προυστ μέχρι τον σύγχρονό μας Εντουάρ Λουί.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
ΤΡΙΤΗ 04/10 - H απόλαυση των κειμένων που μας παρέδωσε η Κρητική Αναγέννηση

Βιβλία και Συγγραφείς / H απόλαυση των κειμένων που μας παρέδωσε η Κρητική Αναγέννηση

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον Στέφανο Κακλαμάνη, καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την κρητική λογοτεχνία στην εποχή της Αναγέννησης.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Βιβλίο / Διαβάζει λογοτεχνία και ποίηση η gen Z;

Άραγε μπορεί η γενιά Ζ, η οποία μεγάλωσε μπροστά σε μια οθόνη, ταυτίζεται με το διαδίκτυο, κάνει πολλά πράγματα συγχρόνως (multitasking) και που το καλύτερο δώρο που μπορείς να της κάνεις είναι ένα τελευταίας τεχνολογίας gadget, να αναγνωρίζει την ανεκτίμητη αξία του βιβλίου, να επενδύει στην ανάγνωση ως μορφή ψυχαγωγίας, να επιλέγει το βιβλίο ως πηγή γνώσης, πληροφοριών αλλά και ως έναν μοναδικό τρόπο χαλάρωσης;
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Meli Kiyak

Βιβλίο / Mely Kiyak: Από την άκρη του Κουρδιστάν στην ελευθερία

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της κουρδικής καταγωγής συγγραφέως Μελί Κίγιακ για την πορεία της από το Κουρδιστάν έως την αυτοπραγμάτωση και την ελευθερία που την έκαναν να λέει ότι είναι υπέροχο «το να είσαι γυναίκα».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νυχτερινή επίσκεψη στη Γεννάδειο

Βιβλίο / Νυχτερινή επίσκεψη στη Γεννάδειο

Η LiFO μπήκε στα άδυτα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, είδε τους σπάνιους θησαυρούς και κατέγραψε, με οδηγό τη διευθύντριά της, Μαρία Γεωργοπούλου, τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας της αλλά και το άνοιγμα που πραγματοποιεί σήμερα, με τις διαλέξεις και τις εκθέσεις, προς τον κόσμο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΤΡΙΤΗ 27/09-Πόσο διαβάζεται σήμερα ο Νίκος Καζαντζάκης;

Βιβλία και Συγγραφείς / Πόσο διαβάζεται σήμερα ο Νίκος Καζαντζάκης;

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Έρη Σταυροπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τον συγγραφέα του «Αλέξη Ζορμπά» και την αντοχή του έργου του, με αφορμή τον επανασχεδιασμό των βιβλίων του από τον Γιάννη Καρλόπουλο.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο Χίτλερ ζει

Βιβλίο / Ο Χίτλερ ζει: Πέντε θεωρίες συνωμοσίας για τον αρχηγό του ναζισμού

Ο Βρετανός ιστορικός Ρίτσαρντ Έβανς, που τον γνωρίσαμε μέσα από την τριλογία του για το Γ’ Ράιχ, δείχνει γιατί στον εικοστό πρώτο αιώνα οι θεωρίες συνωμοσίας αποδεικνύονται ανθεκτικές και δημοφιλείς, γνωρίζοντας νέα διάδοση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μπρους Κλαρκ: «Οι μικρογειτονιές της Αθήνας και οι μικροκοινωνίες τους είναι από τα γοητευτικότερα στοιχεία αυτής της πόλης»

Βιβλίο / Μπρους Κλαρκ: «Τα μικρά χωριά της Αθήνας είναι το γοητευτικότερο στοιχείο της»

Οι αέναες αλλαγές της Αθήνας, η βρετανική μοναρχία αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία σε μια απολαυστική συζήτηση με έναν εκλεκτό δημοσιογράφο, συγγραφέα και διάπυρο φιλέλληνα με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου «Athens, City of Wisdom» (εκδ. Head of Zeus) και τη βράβευσή του από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ