Κοίτα το πουλάκι! Facebook Twitter

Κοίτα το πουλάκι!

0

«Αυτό που ενώνει όλα αυτά τα έργα είναι η ικανότητά τους να δίνουν νέα πνοή σε ένα διαχρονικό θέμα. Μας ενθαρρύνουν να ξαναδούμε τα απεριόριστα θαύματα του κόσμου των πτηνών. Και, τελικά, μας υπενθυμίζουν γιατί πρέπει να νοιαζόμαστε γι' αυτά τα θαυμαστά πλάσματα που κρύβονται σε κοινή θέα: όχι μόνο για να προστατεύσουμε τη ζωή τους, αλλά και για να εμπλουτίσουμε τη δική μας» λέει η Gemma Padley, συγγραφέας του βιβλίου «New Photography of the Bird» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hoxton Mini Press.

«Τα πουλιά είναι ταυτόχρονα ασυνήθιστα και εκπληκτικά. Είναι μια συνεχής και συχνά απροσδόκητη παρουσία στη ζωή μας, τόσο πιθανό να τα πετύχεις στην εξοχή όσο και σε έναν δρόμο της πόλης. Ωστόσο, αν δώσουμε προσοχή, διαθέτουν επίσης μια τρομερή ικανότητα να γοητεύουν» αναφέρει η Gemma στο βιβλίο της.

Σπίνος Γκούλντιαν Facebook Twitter
Σπίνος Γκούλντιαν. Φωτ.: Tim Flach
περιστέρι Facebook Twitter
Το ταπεινό περιστέρι: δεν είναι ένα πουλί με το οποίο οι περισσότεροι ασχολούνται, πόσο μάλλον ξοδεύουν μια δεκαετία για να το φωτογραφίσουν. Οι εικόνες του Andrew Garn δείχνουν τα περιστέρια από γωνίες που δεν έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε, ενθαρρύνοντάς μας να εξετάσουμε αυτά τα οικεία πλάσματα με πιο συμπαθητική ματιά. Φωτ.: Andrew Garn
Μαύρος κόκορας Langshan, 2009, της Tamara Staples Facebook Twitter
Μαύρος κόκορας Langshan, 2009. Φωτ.: Tamara Staples
social weaver nest Facebook Twitter
Το social weaver είναι ενδημικό πουλί στη Νότια Αφρική. Αυτές οι έξυπνες κατασκευές που μοιάζουν με καλύβες, προσεκτικά κατασκευασμένες από χόρτο και κλαδιά, είναι ορατές σε όλη τη νότια έρημο Καλαχάρι - τα πουλιά συνήθως φτιάχνουν τις φωλιές τους σε δέντρα, αλλά σε αυτό το άγονο τοπίο τους αρκούν οι τηλεφωνικοί στύλοι. Φωτ.: Dillon Marsh
Technicolor Snowstorm Facebook Twitter
Technicolor Snowstorm [Northern Cardinal], 2021. Φωτ.: Carla Rhodes
Πιγκουίνοι Facebook Twitter
Πιγκουίνοι γκεντού, 2021. Γνωστός για τα εκπληκτικά λεπτομερή πορτρέτα ζώων, ο Tim Flach πέρασε τρία χρόνια φωτογραφίζοντας μια σειρά από πτηνά που εκτρέφονται σε αιχμαλωσία. Ο Flach προσάρμοσε το στούντιό του πολλές φορές κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης -έχτισε ειδικά πτηνοτροφεία ή κατασκεύασε μια λιμνούλα με πάπιες για να διευκολύνει τα θέματά του- και το lockdown λόγω του Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο του επέτρεψε επίσης να ρυθμίσει τον φωτισμό για να φωτογραφίσει τους πιγκουίνους στο Ενυδρείο του Λονδίνου ενώ ήταν κλειστό για το κοινό. Φωτ.: Tim Flach
παπαγάλοι τόκιο Facebook Twitter
Άτιτλο, 2013: Αντιμέτωπος μια μέρα με σμήνη από παπαγάλους που έκαναν κύκλους γύρω από ένα δέντρο κοντά στο σπίτι του στο Τόκιο, ο Mizutani κυριεύτηκε από φόβο. Ήταν, λέει, σαν να είχε μπει στην ταινία «Τα πουλιά» του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Καθώς το αρχικό σοκ μετατράπηκε σε περιέργεια, άρχισε να παρακολουθεί τα πουλιά σε όλη την πόλη και πέρασε τον επόμενο χρόνο φωτογραφίζοντάς τα καθώς πετούσαν στον ουρανό ή κάθονταν σε τηλεφωνικές γραμμές. Αυτά τα λαχανί πουλιά εισήχθησαν για πρώτη φορά στην Ιαπωνία από την Ινδία και τη Σρι Λάνκα τη δεκαετία του 1960: αρχικά πουλήθηκαν ως κατοικίδια, έκτοτε πολλαπλασιάστηκαν σε όλη την πρωτεύουσα. Φωτ.: Yoshinori Mizutani
Spreo Starling Facebook Twitter
Spreo Starling #1, 2019, από τον Luke Stephenson
Γαλάζιος γερανός Facebook Twitter
Anthropoides paradisea [Γαλάζιος γερανός], 2017, της Julia Tatarchenko: Τα ατμοσφαιρικά πορτρέτα πουλιών της Tatarchenko αναδεικνύουν τον σχολαστικό χειρισμό του φυσικού φωτός και της σκιάς. Φωτογραφίζοντας σε ένα ζωολογικό πάρκο, αποτυπώνει τα θέματά της με το μάτι και την ικανότητα ενός φωτογράφου νεκρών φύσεων. Η προσοχή μας στρέφεται σε έναν χαριτωμένο λαιμό ή σε ένα εκφραστικό μάτι, σε ένα ράμφος με υφή ή σε ένα μεταξένιο φτερό, και όλα μοιάζουν εξαιρετικά.
Φλαμίνγκο Facebook Twitter
Ατίτλο #163 [Φλαμίνγκο], 2011, του Simen Johan: Είναι τα πουλιά αληθινά ή όχι; Αυτή η εικόνα έχει συντεθεί με επιμέλεια από πολλαπλές λήψεις που έχουν ληφθεί σε ένα πάρκο άγριας ζωής. Οι εικόνες του Johan που προκύπτουν είναι καθηλωτικά και ακαταμάχητα παράξενες.
Bearded Buff Laced Polish Frizzle Bantam Hen Facebook Twitter
Bearded Buff Laced Polish Frizzle Bantam Hen, 2008, από την Tamara Staples: Οι λέξεις «υπέροχη» και «κότα» δεν είναι λέξεις που συνήθως ταιριάζουν, αλλά στην περίπτωση των υπέροχα στυλιζαρισμένων πορτρέτων της Tamara Staples, το επίθετο δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχο. Οι εικόνες της δείχνουν ότι η εκτροφή κοτόπουλων μπορεί να είναι τέχνη. Μεγάλη φροντίδα και πάθος απαιτείται για τη διαδικασία εκτροφής, και για ορισμένους ανθρώπους είναι το έργο της ζωής τους.

Πορφυρός Μακάο Facebook Twitter
Ara macao (Πορφυρός Μακάο) 2013-14, της Κατερίνας Καλούδη: Βλέποντας τα φτερά των πουλιών με αυτόν τον τρόπο, αρχίζεις να εκτιμάς την απόλυτη πολυπλοκότητα της φύσης. Μια τέτοια εστίαση στις αποχρώσεις και τη δομή των φτερών τους έκανε την Καλούδη να αισθάνεται, όπως λέει, «σαν να κολυμπούσα σε μαγικά κύματα».

Κοίτα το πουλάκι! Facebook Twitter
Ivory Gate [Yellow-Rumped Warbler], 2013, από Yola Monakhov Stockton: Τα θέματα της Monakhov Stockton περιλαμβάνουν τόσο άγρια όσο και πτηνά σε αιχμαλωσία σε εικόνες που παίζουν επιδέξια με τις συμβάσεις της τέχνης και της φωτογραφίας.

Κοίτα το πουλάκι! Facebook Twitter
Condor Dolly Portrait Gaze [Κόνδορας της Καλιφόρνιας], 2014, από Janice Tieken: Όποιος πιστεύει ότι τα πουλιά δεν έχουν προσωπικότητα, θα τον διαψεύσει η περίεργη, σκανταλιάρα, τρίχρονη Ντόλι, ο κόνδορας της Καλιφόρνιας. Αδυνατώντας να επιβιώσει στην άγρια φύση λόγω ενός σπασμένου φτερού, ζει τώρα στο ζωολογικό κήπο του Λος Άντζελες.

Κοίτα το πουλάκι! Facebook Twitter
Bird's Eye View [Γαλαζοπαπαδίτσα ], 2020, από τον Mark Harvey: Ο Mark Harvey τράβηξε αυτές τις εικόνες κοντά στο σπίτι του στο Norfolk Broads την άνοιξη του 2020. Όπως πολλοί άνθρωποι, ο αποκλεισμός του Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο τον είχε κάνει να εκτιμήσει εκ νέου τη φύση στο κατώφλι του. «Σκοπός ήταν η αποτύπωση στιγμών που δεν βλέπει το ανθρώπινο μάτι», λέει ο Harvey, «και να κάνω τον θεατή να νιώσει ότι μπορεί να τις αγγίξει».

Κοίτα το πουλάκι! Facebook Twitter
Sustenance 114 [Ψαρόνια], 2003, από τη Neeta Madahar: Καθημερινές σκηνές γίνονται εξαιρετικές στις εικόνες της Madahar. Το οικείο θέαμα των πουλιών που επισκέπτονται μια ταΐστρα στον κήπο γίνεται ονειρικό από τις φωτεινές, πλούσια χρωματισμένες συνθέσεις της.

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μοναξιά ενός πρωταθλητή καναρινιών εμφάνισης

Θέματα / Ο Σωτήρης εκτρέφει καναρίνια που συμμετέχουν σε παγκόσμια πρωταθλήματα

Ο Σωτήρης Φασούλης μπήκε στον κόσμο των καναρινιών από μικρό παιδί. Σήμερα, χάρη σε αυτά κερδίζει βραβεία. Μάλιστα το πάθος του τον έφτασε μέχρι το σχετικό παγκόσμιο πρωτάθλημα και τη θέση του επίσημου κριτή, κάτι που πέτυχε με πολλές θυσίες και κόπο.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι άνθρωποι έχουν γίνει τόσο αναίσθητοι που, μέχρι να πιτσιλίσει το αίμα τον φακό, δεν τους αγγίζει τίποτα»

Evgeniy Maloletka / «Οι άνθρωποι έχουν γίνει τόσο αναίσθητοι που, μέχρι να πιτσιλίσει το αίμα τον φακό, δεν τους αγγίζει τίποτα»

Ο διάσημος Ουκρανός φωτορεπόρτερ και μεγάλος νικητής του Διεθνούς Βραβείου Φωτορεπορτάζ «Yannis Behrakis» του Athens Photo World 2022, Evgeniy Maloletka, μιλά στη LiFO για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη βράβευσή του και τις φωτογραφίες του που συγκλόνισαν όλον τον κόσμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι πεχλιβάνηδες του Σοχού είναι μέρος του ελληνικού πολιτισμού

Φωτογραφία / Οι πεχλιβάνηδες του Σοχού είναι μέρος του ελληνικού πολιτισμού

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου βρέθηκε στις 29 και 30 Ιουνίου στον Σοχό, στους μεγαλύτερους αγώνες πάλης με λάδι και «κιουσπέτια» στην Ελλάδα, οι οποίοι χρονολογούνται από τους Βυζαντινούς χρόνους.
ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
10 πράγματα που αξίζει να ξέρεις για το Athens Photo Festival 2022

Φωτογραφία / 10 πράγματα που αξίζει να ξέρεις για το Athens Photo Festival 2022

Το μακροβιότερο φεστιβάλ φωτογραφίας στην Ελλάδα αποτελεί σταθερό καλοκαιρινό ραντεβού για επαγγελματίες, ερασιτέχνες και λάτρεις του μέσου, αναδεικνύοντας κάθε χρόνο νέα ταλέντα, πολυποίκιλες τάσεις και τη ραγδαία εξέλιξή του.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Pierpaolo Ferrari στη LiFO: «Αν είσαι φωτογράφος, μη διαβάζεις βιβλία φωτογραφίας ή περιοδικά»

Φωτογραφία / Pierpaolo Ferrari στη LiFO: «Αν είσαι φωτογράφος, μη διαβάζεις βιβλία φωτογραφίας ή περιοδικά»

Ο συν-δημιουργός του εμβληματικού περιοδικού «TOILETPAPER» βρέθηκε στην Αθήνα και μας μίλησε για την τέχνη, τη λοξή ματιά και τη δημιουργία μέσα από τα πιο απλά πράγματα.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΚΚΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ