Planet of Zeus: «Παίζουμε μουσική που ζει και αναπνέει πάνω στη σκηνή»

Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός υποδέχεται τους εκρητικούς Planet of Zeus Facebook Twitter
Οι Planet of Zeus έχουν μια μεγάλη πορεία στην ροκ σκηνής της χώρας, χτίζοντας ένα φανατικό πυρήνα οπαδών που τους ακολουθεί πιστά και κάνει sold-out κάθε τους εγχείρημα. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου
0

Μετά τη σπουδαία συναυλία των Naxatras στο Ακόντισμα στην Καβάλα, ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός ανοίγει τις πόρτες του στο σκληρό ροκ και σε ένα από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα της πόλης, στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών του Ιδρύματος Ωνάση για την υποστήριξη της ανεξάρτητης ελληνικής μουσικής σκηνής.

Είναι ένα πρότζεκτ του Χρήστου Σαρρή που πλέον τείνει να γίνει θεσμός. Η συναυλία θα μεταδοθεί στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου. 

Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός είναι μια ιστορική αίθουσα της Αθήνας. Ιδρύθηκε το 1865 από τα παιδιά του νομισματολόγου Παύλου Λάμπρου, με σκοπό την παραγωγή πνευματικού και κοινωνικού έργου. Επτά χρόνια μετά την ίδρυσή του, δημιουργήθηκε νυχτερινή σχολή για άπορα παιδιά, η οποία σήμερα λειτουργεί ως σχολείο εκμάθησης της ελληνικής σε αλλοδαπούς.

Υπήρξε πυρήνας της Νέας Αθηναϊκής Σχολής με ιδρυτή τον Κωστή Παλαμά, ενώ σύχναζαν εκεί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Άγγελος Σικελιανός, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο Αριστομένης Προβελέγγιος, ο Γεώργιος Δροσίνης, ο Γεώργιος Σουρής κ.ά.

Είναι ένας χώρος που παραμένει ανοιχτός μέχρι σήμερα και διοργανώνει συναυλίες κλασικής μουσικής, διαλέξεις, εκθέσεις, αλλά και εικαστικούς, λογοτεχνικούς και θεατρικούς διαγωνισμούς. 

Όχι, δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας influencers και γενικά διαφωνούμε με τον όρο influencer, ειδικά με τη σημασία που έχει καταλήξει να έχει σήμερα. Μιλάμε κυρίως μέσα από τη μουσική μας αλλά και από τη στάση μας στην κοινωνία, την οποία και η οικογένεια των Planet of Zeus γνωρίζει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος χώρος φιλοξενεί μια εναλλακτική συναυλία. Το 2014 είχε κάνει εκεί ένα ακουστικό σετ ο Lee Renaldo, ενώ έχουν παίξει επίσης οι Hania Rani, Xylouris White, Lubomyr Melnyk, Midori Takada στο πλαίσιο του Plissken Festival.

Είναι η πρώτη φορά όμως που διοργανώνεται μια συναυλία με ένα stoner rock σχήμα με βαρύ ήχο όπως οι Planet of Zeus και είναι ενδιαφέρον να δει κανείς πώς λειτουργούν σε μια τέτοια σκηνή και χωρίς την παρουσία κοινού. Ο Μπάμπης Παπανικολάου, ο τραγουδιστής και κιθαρίστας του γκρουπ, περιγράφει με τα καλύτερα λόγια την εμπειρία του. 

Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός υποδέχεται τους εκρητικούς Planet of Zeus Facebook Twitter
Οι Planet of Zeus ποτέ δεν προσδιορίστηκαν ως μία αμιγώς stoner rock μπάντα. Ακόμα και στις πολύ αρχές. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

«Ήταν πάρα πολύ όμορφα και η ομάδα που ανέλαβε το εγχείρημα το έκανε ακόμα πιο ωραίο. Δόθηκε στον χώρο το κατάλληλο ντύσιμο για μια συναυλία χωρίς κοινό. Σίγουρα το να μην έχεις την ενέργεια του κόσμου σου, ειδικά για μια μπάντα όπως οι Planet of Zeus, είναι σημαντικό. Είμαστε όμως αρκετά έμπειροι και δώσαμε μια άλλου είδους εμφάνιση χωρίς να υστερεί σε πάθος. 

Έχουμε παρακολουθήσει ήδη όλα τα προηγούμενα live και είχαμε μια πολύ καλή άποψη για το εγχείρημα. Ειδικά όταν καταλήξαμε και στον χώρο του live το project ανέβηκε level και ανυπομονούμε να το μοιραστούμε μαζί σας.

Στο πρακτικό κομμάτι, η ομάδα πίσω από το STAGES A/LIVE είναι άνθρωποι με κοινούς κώδικες επικοινωνίας, μεράκι και όραμα πίσω από αυτό που κάνουν και έκανε όλη τη διαδικασία ακόμα πιο εύκολη και ευχάριστη για εμάς».

Οι Planet of Zeus έχουν μια μεγάλη πορεία στη ροκ σκηνής της χώρας, χτίζοντας έναν φανατικό πυρήνα οπαδών που τους ακολουθεί πιστά και κάνει sold-out κάθε τους εγχείρημα. Ανήκει επίσης σε μια γενιά ροκ συγκροτημάτων που έχουν καταφέρει να περάσουν τη μουσική τους σε ένα πιο διεθνές ακροατήριο.

Έχουν κυκλοφορήσει 4 άλμπουμ, με τελευταίο το «Faith in Physics» το 2019. Αυτήν τη στιγμή ετοιμάζουν τραγούδια για τον νέο τους δίσκο οπότε βρίσκονται καθημερινά για αρκετές ώρες στο στούντιο, όπως αναφέρει ο Μπάμπης.

«Η πανδημία έχει προκαλέσει ένα είδος τρομοκρατίας», σχολιάζει. «Άλλοι άνθρωποι επιλέγουν να ενωθούν και άλλοι να χωριστούν σε στρατόπεδα. Όπως το βλέπει κανείς και όπου βλέπει τον εαυτό του μέσα σε αυτό. Για τις μπάντες προφανώς ήταν καταστροφικό. Παίζουμε μουσική που ζει και αναπνέει πάνω στη σκηνή. Γι’ αυτό ζούμε και αυτό μας δίνει δύναμη». 

Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός υποδέχεται τους εκρητικούς Planet of Zeus Facebook Twitter
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος χώρος φιλοξενεί μια εναλλακτική συναυλία. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Του ζητάω να σχολιάσει όσα συμβαίνουν με το #metoo, τους influencers και τα social media. Θεωρούν τους εαυτούς τους influencers; «Όχι, και γενικά διαφωνούμε με τον όρο influencer, ειδικά με τη σημασία που έχει καταλήξει να έχει σήμερα. Μιλάμε κυρίως μέσα από τη μουσική μας αλλά και από τη στάση μας στην κοινωνία, την οποία και η οικογένεια των Planet of Zeus γνωρίζει.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που έχει γίνει με το #metoo και ότι τα θύματα βρήκαν τη δύναμη να καταγγείλουν τα περιστατικά. Επίσης σημαντικό είναι ότι με όλη αυτή τη διαδικασία ξεκίνησε το debate στην κοινωνία για να αναγνωριστούν οι κακοποιητικές συμπεριφορές και να αλλάξει η νόρμα που είχε καθιερωθεί από τις προηγούμενες δεκαετίες. Εφόσον όλη αυτή η διαδικασία γίνεται με σεβασμό στα θύματα και όχι με όρους τηλεκανιβαλισμού, μόνο μπροστά μπορούμε να πάμε». 

— Υπάρχει καθίζηση στην εγχώρια stoner σκηνή κατά την άποψή σου;

Η εγχώρια stoner σκηνή πάει από το καλό στο καλύτερο και όχι μόνο μέσα στα σύνορα της χώρας. Οι τρεις μεγάλες, σε αριθμούς, μπάντες είναι ακόμα ενεργές. Κάθε χρόνο σε καλύτερες θέσεις σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Δεκάδες μπάντες φτάνουν σε ανώτερο επίπεδο κάθε χρόνο. Τα νούμερα μόνο μεγαλώνουν. Οπότε σίγουρα δεν υπάρχει κάποια καθίζηση.

Ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός υποδέχεται τους εκρητικούς Planet of Zeus Facebook Twitter
Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

— Παρατηρώ όμως τελευταία ότι αποφεύγεται ο όρος stoner. 

Δεν γνωρίζω. Ίσως κάποιοι που έπαιζαν δεν το θεωρούν fancy πλέον; Δεν γνωρίζω καν ότι δεν χρησιμοποιείται τόσο πια. Ίσως έκανε τον κύκλο του. Οι ταμπέλες ελάχιστα αφορούν τα συγκροτήματα, πάντως. Παρότι ακούμε καθημερινά Nirvana ποιος, αν δεν κάνει μουσικολογική έρευνα, αναφέρεται στο είδος που παίζουν ως grunge; Φαντάζομαι όλοι rock λέμε.

Οι Planet of Zeus ποτέ δεν προσδιορίστηκαν ως αμιγώς stoner rock μπάντα. Ακόμα και στις πολύ αρχές. Στοιχεία ή ίσως και ολόκληρα κομμάτια μπορεί να υπήρχαν, αλλά πάντα κοιτούσαμε προς άλλες κατευθύνσεις.  

— Ακούει ο κόσμος νέα μουσική ή απλά επιμένει στα παλιά; Και τι σημαίνει αυτό για τα νέα συγκροτήματα;

Ακούει και πολύ μάλιστα. Όποιος λέει ότι αγαπάει το ροκ αλλά δεν ακούει νέα μουσική, είναι γέρος. Όταν πιάνω τον εαυτό μου να ακούει τα ίδια και τα ίδια αυτό λέω. Γέρασες, Μπάμπη; Και πέφτω με τα μούτρα στη μελέτη. Για τα νέα συγκροτήματα σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουν να δημιουργούν κόντρα στις δυσκολίες των καιρών. Τη σκηνή τη στήνουμε όλοι μαζί. Δεν κάθεται εκεί να σε περιμένει.

Planet of Zeus live στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό

STAGES A/LIVE

Live YouTube premiere: Κυριακή 30/1, 21:00

Συντονιστείτε στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζουζέπε Βέρντι: Ο συνθέτης που ανυψώνει τη φωνή των ανθρώπων με το δημοφιλέστερο Ρέκβιεμ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τζουζέπε Βέρντι: Ο συνθέτης που ανυψώνει τη φωνή των ανθρώπων με το δημοφιλέστερο Ρέκβιεμ

H Ματούλα Κουστένη αφηγείται ιστορίες για το δημοφιλέστερο Ρέκβιεμ που τοποθετεί στο επίκεντρο τον άνθρωπο, υποχρεώνοντάς τον να περιπλανηθεί σε ένα έργο οπερατικών διαστάσεων.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ