Πέντε εξαιρετικές νέες σόουλ κυκλοφορίες που αξίζει να μάθεις

Πέντε εξαιρετικές νέες σόουλ κυκλοφορίες που αξίζει να μάθεις Facebook Twitter
Την λένε Κόντ-για (έτσι προφέρεται το όνομά της), έχει κλασική παδεία, που σημαίνει ότι ξέρει να παίζει ένα σωρό όργανα και όλα όσα ακούγονται στο δίσκο τα παίζει μόνη της, έχει κάνει και την ενορχήστρωση και τραγουδάει κιόλας. Ένα από τα πιο όμορφα άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει φέτος.
0

Δεν είναι ακριβώς νεο-σόουλ, περισσότερο παλαιο-σόουλ είναι αυτή που λένε σήμερα «νεο-σόουλ», με όλα τα στοιχεία που παλιότερα έκαναν καλό έναν σόουλ δίσκο: μελωδία, καλές ενορχηστώσεις, καλοί μουσικοί, φωνάρες. Εκτός από το χιπ χοπ υπάρχει και αυτή η «μαύρη» μουσική που αν δεν την κάνει η αδερφή της Beyonce (η οποία είναι πολύ καλή, το θέμα δεν είναι η Solange) δεν ασχολείται το μεγάλο κοινό πια.   

Αυτοί είναι μερικοί νέοι σόουλ δίσκοι από την πρόσφατη παραγωγή που αξίζει να ασχοληθεί κάποιος μαζί τους:

Kadhja Bonet, “Childqueen”

Την λένε Κόντ-για (έτσι προφέρεται το όνομά της), έχει κλασική παδεία, που σημαίνει ότι ξέρει να παίζει ένα σωρό όργανα και όλα όσα ακούγονται στο δίσκο τα παίζει μόνη της, έχει κάνει και την ενορχήστρωση και τραγουδάει κιόλας, αλλά αυτό που παίζει είναι τροπικάλια των ’60s και σόουλ των ’70s, παλιοί ήχοι, σε ένα απίθανο άλμπουμ που θυμίζει αρκετά την Μίνι Ρίπερτον και τον ξεχωριστό τρόπο που τοποθετούσε την σοπράνο φωνή της. Ένα από τα πιο όμορφα άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει φέτος.   

Dwight James & The Royals, “Need Your Loving”

Μπλουζάτη σόουλ, εντελώς παλιά, τίμια, με τον Dwight James και την πενταμελή ορχήστρα του να φτιάχνουν ένα EP με πολύ προσωπικούς στίχους, όμορφη μουσική και κομμάτια που κάποτε θα άκουγες παντού. Σήμερα το πολύ-πολύ να ασχοληθεί μαζί του κανένα πολύ ειδικό site. Δηλαδή, σχεδόν κανείς.

The Midnight Hour, “Midnight Hour”

Ένα άλμπουμ υπερπαραγωγή από κάθε άποψη. Ο Ali Shaheed Muhammad και ο Adrian Younge μάζεψαν σε μια ορχήστρα καταπληκτικούς μουσικούς, έδωσαν να ταργουδήσουν τα κομμάτια μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της σύγχρονης σόουλ (και ράπερ σε ρόλους έκπληξη, που τραγουδάνε, και μάλιστα εξαιρετικά) χρησιμοποίησαν ακόμα και τη φωνή του συχωρεμένου Luther Vandross, κι έφτιαξαν μια δισκάρα, λίγο πριν ξεκινήσουν την συνεργασία τους για το σάουντρακ του Marvel’s Luke Cage, της σειράς του Netflix. Χρειάστηκαν σχεδόν πέντε χρόνια να την ολοκληρώσουν, αλλά άξιζε η αναμονή.

Loren Jamal, “Loren”

Βγήκε πριν από έξι μήνες, είναι δηλαδή «παλιό» με τα σημερινά δεδομένα, αλλά είναι ένα εξαιρετικό άλμπουμ που θα μπορούσε να έχει βγει και στα ’80s και να έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, με synths και ρυθμό, μουσική που θα έπαιζε συνέχεια το MTV και το ραδιόφωνο, παρόλο που έχει αρκετά «πικρούς» στίχους (ένα από τα τραγούδια του το λένε «Θέλω διαζύγιο»). Έχει ένα πολύ ιδιαίτερο φαλτσέτο που σε μπερδεύει αρκετά με τον τόνο της φωνής του (είναι Ο Loren Jamal).

Κι ένα καταπληκτικό single:

Hi-Lux, "Dance With My Baby" b/w "Don't Blame Me"

Δεν ξέρω ποιοι είναι, αλλά και τα δύο κομμάτια στο εξαντλημένο πια δισκάκι είναι υπέροχα, εντελώς ’80s, θα μπορούσε να είναι και ένα χαμένο «διαμάντι». Περιμένω το άλμπουμ πώς και πώς.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώτα Βέη: «Πόσο δύσκολο είναι να επιβληθείς με το δημοτικό τραγούδι!»

Μουσική / Γιώτα Βέη: «Πόσο δύσκολο είναι να επιβληθείς με το δημοτικό τραγούδι!»

Η σημαντική ερμηνεύτρια των παραδοσιακών μας τραγουδιών, η αυτοβιογραφία της οποίας πρόκειται να εκδοθεί προσεχώς, μας υποδέχεται στο φιλόξενο σπίτι της και μας διηγείται τις λεπτομέρειες της συναρπαστικής ζωής της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Είδαμε την συναυλία της Bjork, και ξετρελαθήκαμε

Radio Lifo / Ο θριάμβος της Björk στη Μαδρίτη: Δυο συντάκτες της LIFO ήταν εκεί (και παραληρούν)

Με αφορμή τη συναυλία «Cornucopia» που παρακολούθησαν στη Μαδρίτη, ο Τάσος Μπρεκουλάκης και ο Νίκος Ευσταθίου, δύο superfans της Björk, εξηγούν πώς ανέπτυξαν τη διαχρονική αγάπη τους για εκείνη, γιατί έχασαν το μυαλό τους με την οπτικοακουστική ουτοπία που παρουσίασε επί σκηνής και γιατί η avant-garde Ισλανδή καλλιτέχνιδα εξακολουθεί να παραμένει μισό αιώνα μπροστά από την εποχή της.
THE LIFO TEAM
Aποκλειστικό: Το τελευταίο, αδημοσίευτο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Μουσική / Aποκλειστικό: Το τελευταίο, αδημοσίευτο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Το τελευταίο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου, με αδημοσίευτη, ακυκλοφόρητη μουσική του, για πρώτη φορά στο Ευγενίδειο Πλανητάριο, στην ταινία του αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξάνεμος: Ένα μυστικό φεστιβάλ για τη Χίο που γκρεμίζεται και για τους ανθρώπους που την αγάπησαν

Μουσική / Αξάνεμος: Ένα μυστικό φεστιβάλ για τη Χίο που γκρεμίζεται

Χωρίς διαφήμιση και χωρίς χορηγίες, στη μνήμη του καλλιτέχνη Γιώργου Περαντάκου, ο Σύλλογος της Καλαμωτής Χίου εξακολουθεί, μέσω μιας καλοκαιρινής γιορτής, να μιλά για το πρόβλημα με τα ερείπια που καταρρέουν στο χωριό.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το Μουσείο “Μαρία Κάλλας” ανοίγει τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας

Αθήνα / Το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» ανοίγει τις πόρτες του στο κέντρο της Αθήνας

Πολύτιμο ιστορικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα, σπάνιες ζωντανές ηχογραφήσεις, μοναδική συλλογή δίσκων και προσωπικά αντικείμενα της μεγάλης σοπράνο θα στεγαστούν στο νεοκλασικό της οδού Μητροπόλεως.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η σαρωτική επιτυχία της alt-right country και η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας

Μουσική / Η σαρωτική επιτυχία της alt-right country και η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας

Αυτό που συμβαίνει με τις country επιτυχίες στην Αμερική είναι πρωτοφανές. Η επιστροφή στην παράδοση είναι στενά συνδεδεμένη με τη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας κι αυτό φαίνεται πλέον και στην ποπ που κυριαρχεί.
M. HULOT