Μια μεγαλειώδης συναυλία για την κλιματική αλλαγή στη Δήλο

Alpha Mission -Delos: Μια μεγαλειώδης συναυλία στη Δήλο για την κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
Σήμερα αποτελεί ένα ανοιχτό μουσείο για όσους την επισκέπτονται για λίγες ώρες από την παρακείμενη Μύκονο.
0

Από την εποχή του Ομήρου, που πρώτος ύμνησε τον θεό του φωτός, τον Απόλλωνα, η Δήλος θεωρούνταν το νησί που αναδύθηκε από τη θάλασσα ώστε να μπορέσει η Λητώ, η οποία είχε μπει στο στόχαστρο της Ήρας, καθώς κυοφορούσε τα παιδιά του Δία, να βρει ένα καταφύγιο και να γεννήσει τους δίδυμους θεούς Απόλλωνα και Άρτεμη. Αλλά εκεί, σύμφωνα με τον μύθο, γεννήθηκε και το Φως.

Μέσα στους αιώνες η Δήλος υπήρξε ιερό νησί, θησαυροφυλάκιο της Αθηναϊκής Συμμαχίας, εξελίχθηκε σε μεγάλο εμπορικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου, κόμβο συναλλαγών χάρη σε σημαντικά προνόμια που της παραχωρήθηκαν από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, γιγαντιαίο παζάρι δουλεμπορίου, τόπο ευημερίας για χιλιάδες ανθρώπους. Μέχρι που ήρθε η παρακμή και η σταδιακή εγκατάλειψη. Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα οι αρχαιολόγοι ενδιαφέρθηκαν να φέρουν στην επιφάνεια αυτόν τον αλλοτινό παράδεισο της ευμάρειας και της έντονης ανθρώπινης παρουσίας.

Σήμερα αποτελεί ένα ανοιχτό μουσείο για όσους την επισκέπτονται για λίγες ώρες από την παρακείμενη Μύκονο. Τα υπέροχα απομεινάρια του αρχαίου κλέους, όμως, πλήττονται από την κλιματική κρίση και απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Στις 30 Μαΐου μια σημαντική πρωτοβουλία του World Human Forum και του ARTE με την ονομασία ALPHA MISSION - ΔELOS έρχεται για να ευαισθητοποιήσει όλους μας, κυρίως τη νέα γενιά, σχετικά με τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μέσω μιας συναυλίας που θα δοθεί σε αυτόν τον τόπο με τη μακραίωνη ιστορία.

Για πρώτη φορά η Δήλος υποδέχεται μια ορχήστρα κλασικής μουσικής σε μια συναυλία διεθνούς εμβέλειας και μεγάλης συμβολικής αξίας. Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) μαζί με Ουκρανούς και Ρώσους μουσικούς, η σολίστ ουκρανικής καταγωγής και Rising Star για το 2022, βιολονίστα Diana Tishchenko, και ο Έλληνας δεξιοτέχνης λυράρης Σωκράτης Σινόπουλος θα συμμετάσχουν στη συναυλία με τίτλο «Οι [αβέβαιες] τέσσερις εποχές» που σχεδιάστηκε ειδικά για να υπογραμμίσει ότι το μέλλον του πλανήτη παραμένει αβέβαιο αν δεν δράσουμε άμεσα.

Μέσα στους αιώνες η Δήλος υπήρξε ιερό νησί, θησαυροφυλάκιο της Αθηναϊκής Συμμαχίας, εξελίχθηκε σε μεγάλο εμπορικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου, κόμβο συναλλαγών χάρη στα σημαντικά προνόμια που της παραχωρήθηκαν από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, γιγαντιαίο παζάρι δουλεμπορίου, τόπο ευημερίας για χιλιάδες ανθρώπους.

Καθώς η NASA έχει προγραμματίσει να στείλει μέχρι το 2025 την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη με την αποστολή «Άρτεμις», περισσότερο από μισό αιώνα μετά την αποστολή «Απόλλων», που μετέφερε τον πρώτο άντρα στο φεγγάρι το 1969, είναι μια καλή ευκαιρία η Δήλος, ως εμβληματικός τόπος, να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον. Μια αφορμή να θυμηθούμε τη μεγάλη πορεία που έχει διαγράψει ο σύγχρονος πολιτισμός και από πού ξεκίνησαν όλα μέσα από ένα θαυμαστό γεγονός που συμβολίζει τη μόνιμη προσπάθειά μας ως ανθρώπινου είδους να εξερευνήσουμε το Διάστημα.

Πάνω απ' όλα όμως ότι η ίαση του πλανήτη πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Η αποστολή «Άρτεμις» της NASA μας βοηθάει να κατανοήσουμε ότι η ανθρωπότητα δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει επαρκώς τις προκλήσεις αν δεν συνδυάσει τη σοφία του παρελθόντος με τη γνώση και τις δυνατότητες του παρόντος, τις ανθρωπιστικές με τις θετικές επιστήμες αλλά και τη μυθολογία, την τέχνη και την πνευματικότητα με το Διάστημα και την τεχνολογία.

Alpha Mission -Delos: Μια μεγαλειώδης συναυλία στη Δήλο για την κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
Η βιολονίστα Diana Tishchenko. Φωτο: Anastasia Vodchenko

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τις «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι, αυτοσχεδιαστικά μέρη για λύρα, το «Floating Autumn» της Carmen Fizzarotti από τις «[Αβέβαιες] τέσσερις εποχές» και το «17 Strokes of the bell for peace and sustainability» του Marshall Marcus.

Η Δήλος υποδέχεται την EUYO μαζί με τον Σωκράτη Σινόπουλο, ο οποίος  θα συνδυάσει αριστοτεχνικά την πολίτικη λύρα του –σύγχρονη συνέχεια της λύρας του Απόλλωνα– με το έργο του Βιβάλντι και σύγχρονων συνθετών.Το «Floating Autumn» της Carmen Fizzarotti από τις «[Αβέβαιες] τέσσερις εποχές» είναι μια αλγοριθμική ανασύνθεση του «Φθινοπώρου» του Αντόνιο Βιβάλντι που αναπτύχθηκε από συνθέτες, μουσικούς, κλιματολόγους και επιστήμονες της πληροφορικής με τη χρήση γεωχωρικών κλιματικών προβλέψεων για το 2050 και απεικονίζει το πόσο εφιαλτικός μπορεί να μοιάζει ένας μελλοντικός κόσμος αν δεν αντιστρέψουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας μέχρι το 2030.

Alpha Mission -Delos: Μια μεγαλειώδης συναυλία στη Δήλο για την κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
Ο Σωκράτης Σινόπουλος. Φωτο: Σέβη Τσώνη

Το «[Uncertain] Four Seasons» είναι μια πρωτοβουλία της AKQA και του Jung von Matt, του συνθέτη Hugh Crosthwaite, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σίδνεϊ και του Monash Climate Change Communications Research Hub. Η EUYO, πολιτιστικός πρεσβευτής της Ε.Ε., αντιπροσωπεύει το ευρωπαϊκό ιδεώδες μιας κοινότητας που συνεργάζεται για την επίτευξη της ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής. Ιδρύθηκε το 1976 από τον Lionel και την Joy Bryer, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον Claudio Abbado στη θέση του ιδρυτικού καλλιτεχνικού διευθυντή.

Συγκεντρώνει τους πιο ταλαντούχους νέους μουσικούς από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τους οποίους ενώνει η κοινή αίσθηση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς, της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της συνεχούς επιδίωξης της αριστείας. Επίτιμος πρόεδρός της είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επίτιμοι υποστηρικτές της οι αρχηγοί και οι πρωθυπουργοί κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε. με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Alpha Mission -Delos: Μια μεγαλειώδης συναυλία στη Δήλο για την κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ελσίνκι. ©Heikki Tuuli

Η σολίστ βιολονίστα Diana Tishchen Tishchenko συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο συναρπαστικούς νέους καλλιτέχνες της εποχής μας, έχοντας κερδίσει πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ οι ευφάνταστες ερμηνείες της χαρακτηρίζονται από ωριμότητα εντυπωσιακή για το νεαρό της ηλικίας της. Είναι σε όλους μας γνωστό πως ο διεθνώς καταξιωμένος δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος, που γαλουχήθηκε με ποικίλα μουσικά ιδιώματα της Ανατολής και της Δύσης, διαμόρφωσε ένα αναγνωρίσιμο προσωπικό ύφος και έχει συνεργαστεί με πολυάριθμους μουσικούς σε όλο τον κόσμο.

Ο ίδιος ομολογεί ότι νιώθει εξίσου άνετα όταν διασχίζει τα όρια των ειδών της τζαζ και της κλασικής μουσικής αλλά και όταν παραμένει πιστός στις λαϊκές παραδόσεις της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου. Αναμφισβήτητα οι πολυδιάστατες ερμηνείες του χαρακτηρίζονται από μεγάλη ευαισθησία και εκφραστικότητα.

Alpha Mission -Delos: Μια μεγαλειώδης συναυλία στη Δήλο για την κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αμβούργο. Φωτο: © Daniel Dittus

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά στις 20:30 από το ARTE και την ΕΡΤ ενώ παράλληλα θα προβάλλεται σε γιγαντοοθόνη στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ώρα προσέλευσης 20:00), στη Μύκονο, στην Πάρο, στη Νάξο, στη Βενετία, η οποία επίσης απειλείται τρομακτικά από την κλιματική κρίση, στο site και στα social media του Μεγάρου και σε πόλεις της Ευρώπης. Επιπλέον, θα μεταδοθεί στην κυριακάτικη τηλεοπτική συναυλία του ARTE στις 5 Ιουνίου, στις 17:25 (CET) στη Γερμανία και στις 18:25 (CET) στη Γαλλία. Επίσης, θα είναι διαθέσιμη στο arte.tv από τις 30 Μαΐου έως το τέλος Αυγούστου, ενώ το ταξίδι της θα συνεχιστεί αργότερα με ειδικές προβολές σε όλο τον κόσμο.

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο οποίος στήριξε το World Human Forum από την ίδρυσή του. Μάλιστα αποτελεί μια συμπαραγωγή του ίδιου μαζί με το ARTE, τη Europa Nostra, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και έχει καλλιτεχνικό εταίρο την ΕΕΥΟ. 

Μια συλλογική πρωτοβουλία που συνδυάζει τη μυθολογία, την τέχνη, την τεχνολογία και τη σχέση μας με το Διάστημα για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά την επείγουσα ανάγκη προστασίας του πλανήτη μας. Σηματοδοτεί επίσης την τριακοστή επέτειο του ARTE, του σημαντικού ευρωπαϊκού καναλιού του πολιτισμού, συμβόλου της γαλλογερμανικής φιλίας.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 01/07- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Η Μαρία Φαραντούρη σε μια συναρπαστική αφήγηση της ζωής της

Το τραγούδι των Ελλήνων / Η Μαρία Φαραντούρη σε μια συναρπαστική αφήγηση της ζωής της

Η Μαρία Φαραντούρη μιλά στην Αργυρώ Μποζώνη για τη ζωή και την πορεία της στη μουσική: από τα παιδικά της χρόνια στη Νέα Ιωνία και τις μουσικές της μνήμες ως τις συναντήσεις της με τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς και τις αντιδικτατορικές συναυλίες σε όλο τον κόσμο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ibrahim Maalouf στην Αθήνα στην καλύτερη στιγμή του

Μουσική / Ibrahim Maalouf: «Όταν αυτοσχεδιάζεις, δεν μπορείς να φοβάσαι την αποτυχία, αυτή είναι μέρος της διαδικασίας»

Ο πιο δημοφιλής τρομπετίστας της νέας γαλλικής σκηνής έρχεται για μία μοναδική εμφάνιση στο Ηρώδειο με νέο άλμπουμ και μια ποικιλία ήχων από τζαζ και μεσανατολίτικη μουσική μέχρι ραπ.
M. HULOT
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/06 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Αλκίνοος Ιωαννίδης: Η Κύπρος του ’70, η Ρωσία, το θέατρο, το τραγούδι και η ηλεκτρονική μουσική

Το τραγούδι των Ελλήνων / Αλκίνοος Ιωαννίδης: Η Κύπρος του ’70, η Ρωσία, το θέατρο, το τραγούδι και η ηλεκτρονική μουσική

O Αλκίνοος Ιωαννίδης σε μια σπάνια αυτοβιογραφική συνέντευξη στην Αργυρώ Μποζώνη αφηγείται τον τρόπο με τον οποίο συγκρότησε τη μουσική του προσωπικότητα μέσα στην εποχή μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ