Kapani Project: Πώς μια ομάδα μεταμορφώνει την παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης

Kapani Project: Πώς μια ομάδα μεταμορφώνει κάθε Οκτώβριο την παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Τα τελευταία χρόνια μια ομάδα δημιουργικών ανθρώπων της πόλης έχει καταφέρει να συνδυάσει την ιστορικότητα του σημείου με τη σύγχρονη καλλιτεχνική φλέβα του τόπου.
0

Εάν περπατήσεις στα στενά της ιστορικότερης αγοράς της Θεσσαλονίκης, θα δεις ότι τα χρώματα και οι οσμές δίνουν χρόνια τώρα ζωή στην καρδιά της πόλης. Όποια από τις εισόδους κι αν πάρεις, είτε από την πλατεία Αριστοτέλους, όπου οι μικροπωλητές συνωστίζονται για να μοιράσουν λαθραία καπνό, είτε την Ερμού, τη Βενιζέλου και την Εγνατία, με τις κόρνες και την ασταμάτητη κίνηση, θα καταλήξεις στους σκεπαστούς δρόμους και στους πάγκους με τα εμπορεύματα του Καπανιού.

Η μυρωδιά από το φρέσκο ψάρι, τα κρέατα που κρέμονται από τα τσιγκέλια και οι θαμώνες στο Μοντιλιάνι και στο καφενείο του Μήτσου δημιουργούν ένα μοναδικό κεντρικό σημείο συνάντησης. Εκεί που σήμερα υπάρχουν οι λαμαρίνες με τα ζωγραφισμένα graffiti και τα χαμηλά φώτα στις γωνίες των καταστημάτων, κάποτε, επί Τουρκοκρατίας, υπήρχαν οινοπωλεία, κηροποιεία, ακόμα και ένα τζαμί, που κάηκε.

Η λέξη «Καπάνι» προέρχεται από την τουρκική φράση «Ουν Καπάν» (Un Kapan-ı), που σημαίνει «αγορά αλεύρων», και οι ρίζες της εντοπίζονται στα τέλη του δέκατου πέμπτου αιώνα. Τα τελευταία χρόνια μια ομάδα δημιουργικών ανθρώπων της πόλης έχει καταφέρει να συνδυάσει την ιστορικότητα του σημείου με τη σύγχρονη καλλιτεχνική φλέβα του τόπου. 

Το Kapani Project δεν είναι άλλο ένα φεστιβάλ. Είναι μια διήμερη βουτιά στην καρδιά της πόλης, εκεί όπου η καθημερινότητα δίνει τη θέση της στη διασκέδαση, αποτελώντας το τέλειο φόντο για να ξεδιπλωθεί η τέχνη του σήμερα.

Έχοντας ζήσει και τις προηγούμενες διοργανώσεις του Kapani Project από κοντά, είδα τα στενά να γεμίζουν ξανά και ξανά με φοιτητές και νεαρόκοσμο που ενώνονται για δύο εικοσιτετράωρα. Είδα κορυφαία ονόματα DJs να ανεβαίνουν στα stages μέχρι το ξημέρωμα.

Στις γωνιές που πριν από λίγο ήταν γεμάτες τρόφιμα και αποφάγια, όπου ηλικιωμένοι βάδιζαν κάνοντας τα ψώνια τους, το κοινό χόρευε εκστασιασμένο. Στη Βλάλη και στην Ασκητού μπάντες καλούσαν τον κόσμο να μπει σε live acts. Rock, reggae, electro και dubstep ήχοι ακούγονταν από παντού. Χορευτικά σχήματα με τύμπανα διέσχιζαν το πλήθος, εντυπωσιακές περφόρμανς και ομάδες αυτοσχεδιασμού έκαναν την εμφάνισή τους ανάμεσα στα εμπορεύματα, προκαλώντας το δέος των περαστικών. Το Kapani Project είναι μια διήμερη γιορτή με ελεύθερη είσοδο, που κάθε Οκτώβρη μεταμόρφωνε την όψη της αγοράς με τρόπο μοναδικό. 

Kapani Project: Πώς μια ομάδα μεταμορφώνει κάθε Οκτώβριο την παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίζεται από μια σειρά πρωτότυπων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που σκοπό έχουν να εμπνεύσουν, να διασκεδάσουν και ιδανικά να ενώσουν το σήμερα με τις μνήμες του παρελθόντος. Όχημα, φυσικά, θα είναι η τέχνη.

Με τον Covid η γιορτή αυτή μπήκε για πρώτη φορά σε παύση. Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση τόσο για τους εμπόρους όσο και για τη διοργάνωση. 

«Διανύσαμε, και διανύουμε, μια δύσκολη περίοδο, με προκλήσεις και εμπόδια σε όλους τους κλάδους. Ο πολιτισμός ήταν o πρώτος τομέας που επηρεάστηκε. Πολλοί άνθρωποι των τεχνών επαναπροσδιόρισαν τους κλασικούς τρόπους επαφής με το κοινό και σκέφτηκαν εναλλακτικά. Στη δική μας περίπτωση η παύση θεωρώ ότι λειτούργησε θετικά, επανεξετάσαμε το πρότζεκτ, τους στόχους και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Είχαμε χρόνο να επεξεργαστούμε νέες ιδέες, να βρούμε νέους καλλιτέχνες, να προτείνουμε κάτι διαφορετικό στο κοινό. Αυτό που έχει αλλάξει και στο οποίο οφείλουμε να προσαρμοστούμε είναι η δομή, η σύνθεση του προγράμματος και η τεχνική προσέγγιση, που τελικά διαμορφώνει την εικόνα ενός φεστιβάλ», λέει ο Κωνσταντίνος Τίκης, διοργανωτής.

Ως παιδί βρισκόταν συχνά στην Αγορά, βίωνε το κέντρο ως σημείο συνάντησης των πολιτών και της ελεύθερης έκφρασης, έτσι θέλησε μέσω του πρότζεκτ να τη χρησιμοποιήσει και ως σημείο συνάντησης με τον πολιτισμό.

«Νιώθουμε πολύ όμορφα που μετά από τρία χρόνια συνεχίζουμε αυτό που αφήσαμε στη μέση. Υπάρχει ενθουσιασμός μεγάλος σε όλα τα επίπεδα, φαίνεται εξάλλου και από το πόσο περίμεναν οι καταστηματάρχες της Αγοράς την υλοποίηση του πρότζεκτ, από τις 150 αιτήσεις διαφόρων καλλιτεχνών στο open call της διοργάνωσης, από τον τρόπο που λειτουργούν όλοι οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι φορείς και χορηγοί. Περιμέναμε ότι θα ήταν δύσκολη η επανεκκίνηση και τελείως διαφορετική, αλλά θεωρώ ότι ίσως αυτή η παύση να έκανε καλό. Είδαμε πραγματικά πόσο έλειψε αυτό το πρότζεκτ από την πόλη, νιώσαμε την αγάπη του κόσμου και των καλλιτεχνών που τόσο πολύ μας στηρίζουν». 

Kapani Project: Πώς μια ομάδα μεταμορφώνει κάθε Οκτώβριο την παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Tiny Jackal

Το πρότζεκτ, όπως μου αναφέρει ο Κωνσταντίνος, σηματοδοτεί το τέλος μιας πολύ δύσκολης περιόδου για την Αγορά και ένα νέο ξεκίνημα για τους επισκέπτες και τους καταστηματάρχες. «Η Αγορά μπορεί να αποτελέσει και πάλι το εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της πόλης. To πρότζεκτ για ακόμα μία φορά αναβαθμίζει και δίνει μια νότα αισιοδοξίας στη ζωή μας. Περιμένουμε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, ώστε να ταξιδέψουμε μαζί σε άλλες εποχές. Μελετώντας το παρελθόν, φωτίζουμε το σήμερα και δημιουργούμε μια καινούργια εποχή για την Αγορά», λέει. 

Η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίζεται από μια σειρά πρωτότυπων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που σκοπό έχουν να εμπνεύσουν, να διασκεδάσουν και ιδανικά να ενώσουν το σήμερα με τις μνήμες του παρελθόντος.

Όχημα, φυσικά, θα είναι η τέχνη. Transparent man και Tiny Jackal είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που θα δούμε στις οδούς Βλάλη και Σπανδώνη, όπου θα στηθούν τα live. Roubi Roubi Roubi, GummmiHZ,ο Βερολινέζος Marc Schneider και άλλοι DJs θα δώσουν από νωρίς τον ρυθμό, ενώ θα δούμε και εντυπωσιακές περφόρμανς. Τον The Mist να ξεκινά ψιθυριστά να διαβάζει σε επανάληψη και σε τυχαία σειρά ερωτικούς στίχους από ποιήματα Θεσσαλονικιών ποιητριών και ποιητών καθώς και ερωτικούς στίχους από graffiti διασκορπισμένα σε τοίχους στην πόλη, χρησιμοποιώντας ένα μικρόφωνο· τη Μαρία Ζούρου (ομάδα DDT) και την Ανοικοδόμηση Λακκούβας, που θα  επεξεργάζεται, θα μετράει, θα φωτογραφίζει και θα αναπλάθει με τη χρήση τροφίμων και διαφόρων προϊόντων κάθε εσοχή ή πιθανό ρήγμα του δρόμου· τη Μαριάννα Ράντου και την πειραματική ομάδα θεάτρου «Από τον Πέμπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι» και τους Hikikomori (Άνθρωποι νησιά σ’ έναν ωκεανό απομόνωσης) της Σμαρώς Πλατιώτη.

Kapani Project: Πώς μια ομάδα μεταμορφώνει κάθε Οκτώβριο την παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Transparent Man
Kapani Project: Πώς μια ομάδα μεταμορφώνει κάθε Οκτώβριο την παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Roubi Roubi Roubi

«Το πρόγραμμα το οποίο παρουσιάζουμε φέτος έχει για εμάς συμβολική αξία, τη στήριξη των καλλιτεχνών και της Αγοράς», αναφέρει ο Κωνσταντίνος. «Είχαμε αρκετό χρόνο για να δημιουργήσουμε ένα ποιοτικό  πρόγραμμα με σεβασμό στην ιστορία του χώρου. Φέτος κάναμε την επιλογή των καλλιτεχνών, λαμβάνοντας υπόψη ένα ευρύ μουσικό φάσμα. Σε κάθε διοργάνωση προσπαθούμε να παρουσιάσουμε και να προτείνουμε καλλιτέχνες με νέους ήχους, νέες δράσεις και φρέσκες ιδέες, πάντα με γνώμονα την υψηλή αισθητική. Ευχαριστούμε τους καταξιωμένους καλλιτέχνες και δημιουργούς που συμβάλλουν τα μέγιστα στην υλοποίηση του πρότζεκτ».

Το Kapani Project δεν είναι άλλο ένα φεστιβάλ. Είναι μια διήμερη βουτιά στην καρδιά της πόλης, εκεί όπου η καθημερινότητα δίνει τη θέση της στη διασκέδαση, αποτελώντας το τέλειο φόντο για να ξεδιπλωθεί η τέχνη του σήμερα. Τι κάνει τον Κωνσταντίνο και την ομάδα του να επιμένουν σε ένα πρότζεκτ που μπαίνει μέσα στο αστικό περιβάλλον και αγκαλιάζει την καθημερινότητα μιας πόλης όπως η Θεσσαλονίκη;  

«Επιμένω σε αυτό το πρότζεκτ γιατί αγαπώ την Αγορά. Μου αρέσουν τα δύσκολα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να στήσεις μια τέτοιου είδους πολιτιστική δράση σε έναν ζωντανό χώρο. Επιμένω να νιώθω καλά βάζοντας ένα λιθαράκι στην εξωστρέφεια της Αγοράς που τόσο πολύ την έχει ανάγκη – αυτός ήταν και ο στόχος του πρότζεκτ πριν από έξι χρόνια. Επιμένω να ακούω τους καλλιτέχνες που θέλουν να δρουν στον δημόσιο χώρο. Επιμένουμε με την ομάδα να επανεξετάζουμε τη χρήση του. Είναι ο χώρος που ανήκει στους πολίτες».

Kapani Project: Πώς μια ομάδα μεταμορφώνει κάθε Οκτώβριο την παλαιότερη αγορά της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Ανοικοδόμη λακούβας

Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022
Αγορά Καπάνι
Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα: www.kapaniproject.gr

Βρείτε μας στο Facebook: www.facebook.com/kapaniproject
Ακολουθήστε μας στο Instagram:
www.instagram.com/kapaniproject/
#KapaniProject

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρίστος Γαλιλαίας: ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μιλάει στην LIFO

Μουσική / Χρίστος Γαλιλαίας: «Το Μέγαρο είναι μια ευκαιρία για να προσφέρω στον τόπο»

Με αφορμή το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μιλάει στη LiFO για την πόλη του, για την απουσία μουσικής παιδείας και για το προσωπικό του όραμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Συνέντευξη Chris Liebing

Μουσική / Chris Liebing: «Είμαι παιδί της μουσικής των '80s και το λατρεύω αυτό»

Μια συνέντευξη με τον Γερμανό δημιουργό που παρέδωσε κυριολεκτικά την ψυχή του στην techno και συνεργάστηκε με κάποιες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ηλεκτρονικού ήχου, λίγο πριν από την εμφάνισή του στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Δάκρυα και αίμα: «Ο Πύργος του Κυανοπώγωνα» στη Λυρική

Αφιέρωμα Εθνική Λυρική Σκηνή / Δάκρυα και αίμα: «Ο Πύργος του Κυανοπώγωνα» στη Λυρική

Το σκοτεινό, αιμοσταγές αριστούργημα του Μπέλα Μπάρτοκ θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2023 στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου, σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση και σκηνικά-κοστούμια του Λέσλι Τράβερς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ