Η απελευθέρωση των Playground Theory

Η απελευθέρωση των Playground Theory Facebook Twitter
0

Η Μάρσια Ισραηλίδη (vocals, lyrics, synths), ο Δημήτρης Νέγκας (synths), ο Διαμαντής Καζούρης (κιθάρα, synths) και ο Τόλης Μετζηδάκης (μπάσο) είναι οι Playground Theory. Μετά από τρία άλμπουμ κυκλοφορούν φέτος το «B-sides & Otherwise», μέσα στο οποίο μαζεύουν τα b-sides που έχουν κάνει τα δεκατρία χρόνια που είναι ενεργοί, τα remixes που τους έχουν κάνει διάφοροι μουσικοί και παραγωγοί κατά καιρoύς, όπως οι Fading Soul, Manager & Afro, Lowtronik και οι TheMute, μία διασκευή στους Dead Can Dance και ένα ολοκαίνουριο κομμάτι, το «Free». Το τελευταίο τούς βρίσκει σε σόουλ διάθεση με τα ζεστά φωνητικά της Μάρσιας, μίας από τις καλύτερες Ελληνίδες ερμηνεύτριες σε ξένο ρεπερτόριο. Το ηχογράφησαν μέσα στην καραντίνα και, σύμφωνα με το γκρουπ, είναι το πιο αισιόδοξο κομμάτι που έχουν γράψει. Άλλα κομμάτια που ξεχωρίζουν είναι τα «Lull - Stay Home Edition» και «Woman Outside - Manager & Afro Remix» σε αυτήν τη συλλογή που μοιάζει περισσότερο με μια κανονική κυκλοφορία της αθηναϊκής μπάντας. Αρχικά ήταν μια ιδέα του Χρήστου Αλεξόπουλου της Puzzlemusik και έρχεται έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ τους «Tears go upwards». Αν κάτι ξεχωρίζει είναι ότι κάνει πιο έκδηλο τον εκλεκτισμό που χαρακτηρίζει το γκρουπ, σε συνδυασμό με μια ηχητική εξέλιξη που βγαίνει από το ενδιαφέρον τους να καταπιαστούν με διαφορετικά μουσικά είδη κατά το παρελθόν. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει μια πιο ανάλαφρη χορευτική πλευρά τους ανά στιγμές. Πριν κυκλοφορήσουν πιο πρωτότυπο υλικό, οι Playground Theory μας κάνουν μια ξενάγηση στον δίσκο track by track και σε διάφορες αστείες ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα κομμάτια του συγκεκριμένου δίσκου.

— Mαρία Παππά

Free

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όταν η έλλειψη προοπτικής ζωντανών εμφανίσεων μάς έστρεψε στην επεξεργασία καινούργιου υλικού, ιδέες για νέα κομμάτια πετούσαν από τον έναν υπολογιστή στον άλλο.

Ξεκινώντας από μια ιδέα του Τόλη, το «Free» χτίστηκε και ηχογραφήθηκε σταδιακά, εξ αποστάσεως, και ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά χωρίς ταυτόχρονη φυσική παρουσία της μπάντας. 

Ήταν η ανάγκη να κρατήσουμε τη δημιουργική φλόγα ζωντανή μέχρι την «απελευθέρωση».

Με αφορμή την κυκλοφορία «B-Sides & Otherwise», αποφασίσαμε κι εμείς να το «ελευθερώσουμε» όσο πιο γρήγορα γινόταν.

Fun Fact: Το «Free» φλερτάρει με τη modern soul και old school αισθητική, κάτι που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει. Επίσης, είναι το πρώτο κομμάτι μας του οποίου η σύνθεση ξεκινάει από μελωδία μπάσου.

Anywhere out of the World

Την άνοιξη του 2020 η Amour Records μας προσκάλεσε να συμμετάσχουμε στη συλλογή «Grecospectiva '80s» με μια διασκευή σε ένα κομμάτι της δεκαετίας. Το είδαμε ως αφορμή για να ηχογραφήσουμε ένα από τα θρυλικά κομμάτια των Dead Can Dance από το τρίτο τους  άλμπουμ «Within the realm of a dying sun» (1987). Η αξιόλογη αυτή συλλογή κυκλοφόρησε τον περσινό Ιούνιο. Προσπαθήσαμε να δώσουμε στο κομμάτι μια πιο σύγχρονη χροιά, λοξοκοιτώντας και προς Bristol μεριά, αλλά με τον απαραίτητο σεβασμό στο πρωτότυπο, μελετώντας κάθε νότα που περιείχε το κομμάτι.

Fun Fact: Είχαμε προλάβει να το αποδώσουμε live στην πιο (όχι και τόσο) πρόσφατη συναυλία μας στο Ρομάντζο.

Escape the Night - Fading Soul Remix

Συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο single που κυκλοφόρησε Σεπτέμβρη του ‘17. To a-side της κυκλοφορίας είναι γραμμένο με μέτρο 9/8, με τον ρυθμό 2-2-3-2, κάτι που συζητούσαμε αρκετά, επειδή νομίζαμε ότι θα δυσκόλευε τους ακροατές αλλά και εμάς, που θα το παίζαμε. Δεν ξέρουμε αν τελικά συνέβη αυτό, το μόνο σίγουρο είναι ότι το remix του «Fading Soul» στα 4/4 δεν φάνηκε να χαλάει κανέναν! Για τις ανάγκες του η Μάρσια έγραψε ξανά τα φωνητικά, με ελαφρώς παραλλαγμένη μελωδία, για να ταιριάξει στη νέα αρμονία. 

Η Μάρσια είχε συνεργαστεί ήδη με τον Fading Soul στο «In the Sun», ενώ, μεταξύ άλλων, μας χάρισαν και μια πολύ όμορφη διασκευή στο «I follow rivers». Και τα δύο tracks έκαναν μεγάλη επιτυχία.

Fun Fact: Αν και remix σε τραγούδι μας, δεν αποκλείεται να το παίξουμε κάποτε live.

Lull - Stay Home Edition

Ήταν ιδέα του Διαμαντή εν μέσω της πρώτης καραντίνας (Απρίλιος 2020). Για κάποιους από εμάς είναι το πιο συναισθηματικό κομμάτι του «Tears go upwards» και αυτό ήταν ο οδηγός μας για να το αποδώσουμε live, με προσωπικά βίντεο του καθενός, νιώθοντας μουδιασμένοι από την απομόνωση. Όπως, όμως, λέει και η Daughter στο «Youth»: «Ιf you're still bleeding, you're the lucky ones».

Fun Fact: Ενώ πλέον είμαστε τετράδα, στο βίντεο εμφανίζονται πέντε μορφές.

Woman Outside - Manager & Afro Remix

To 2019 οι Manager & Αfro μας χάρισαν αυτό το εμπνευσμένο mix πάνω στο αγαπημένο αυτό κομμάτι, μετασχηματίζοντας την εσωτερικότητά του σε μια feelgood ενέργεια και ανοίγοντας νέες διεξόδους ως προς τη δημιουργία συναισθημάτων. 

Fun Fact: Οι Manager & Αfro είναι οι μόνοι με δύο συμμετοχές στη συλλογή!

(Thunder) Cat Feelings - Remix by Costas Mavridakis

Το πρώτο από τα δύο καινούργια remixes της συλλογής. O Costas εδώ και καιρό ήθελε να δώσει άλλη πνοή στο κομμάτι. Συνδυάζοντας κλασικά electro και indie στοιχεία, βρήκαμε μια εξίσου ταιριαστή παραγωγή να δέσει τη φωνή και τους στίχους της Μάρσιας.

Fun Fact: Η ολοκλήρωση του remix έγινε τουλάχιστον έναν χρόνο μετά την πρώτη έκδοση! Η τελική έκδοση είχε όλα όσα θα θέλαμε να ακούσουμε στο κομμάτι!

Mary

Η «Mary» είναι ένα από τα πρώτα τραγούδια που συνθέσαμε. Δεν το είχαμε ολοκληρώσει, όμως, μέχρι τις μείξεις του «Speaking of Secrets» και καθώς κινείται σε πιο indie πλαίσιο σε σχέση με το υλικό των δύο επόμενων δίσκων μας βρήκε τελικά τη θέση του ως b-side στο «Paper Words» τον Νοέμβρη του '19. Καθώς οι ηχογραφήσεις του ξεκίνησαν το 2011 και ολοκληρώθηκαν το 2019, σε αυτό συμμετείχαν μουσικοί απ' όλη τη χρονική πορεία του γκρουπ.

Η εικόνα που προσπαθεί να σχηματίσει είναι μια εικόνα απόγνωσης: αν δεν κάνεις προσπάθεια να συνδεθείς πραγματικά με κάτι στον κόσμο, ίσως κάποια στιγμή να κοιτάξεις και να μην υπάρχει τίποτα.

Fun Fact: H Mary δεν είναι το κορίτσι που θέλει να πάει σινεμά. Είναι το κορίτσι που δεν ξέρει τι θέλει στη ζωή της, όπως κι εμείς δεν ξέραμε πιο ρεφρέν να βάλουμε στο κομμάτι, γι' αυτό αλλάξαμε τουλάχιστον τέσσερα.

Princess - Alex Vocal Version

To 2018 ήταν b-side στο «Woman Outside». Ένα από τα αγαπημένα μας κομμάτια του «Connect the dots» απέκτησε φωνητικά από τον Άλεξ Μπασματζιάν (Alex Basman), ο οποίος συμμετείχε αργότερα στο «Λιμάνι» και στο «Paper Words», ενώ είχε ενορχηστρώσει και το μπάσο για το original «Princess». Η σύνθεση έγινε ακόμα πιο radio friendly pop, χωρίς να χάνει όμως την ταξιδιάρικη χροιά της.

Προφανώς είναι το μόνο κομμάτι των PT ως τώρα με ανδρικά φωνητικά.

Fun Fact: Η φωνούλα του Άλεξ (παιδικός φίλος της μπάντας) δεν ακούγεται μόνο στο «Mary», ακούγεται στιγμιαία και στο «4.32» του «Paper Words», όπου μάλλον ρωτάει πότε επιτέλους θα κάνουμε επιτυχία για να πληρωθεί κι αυτός.

Rain - Remix by Themute

Τον theMute τον γνωρίσαμε σε ένα από τα event της 33 Recordings - WrongPad, την οποία μας σύστησε ο γραφίστα μας It's Braining "Angelos Bolotos". Έχουμε συνεργαστεί και με άλλα παιδιά της εταιρείας, όπως ο Cryintro και ο Xsoz, και αξίζει να δείτε το documentary «Plugs» για την ηλεκτρονική που γύρισαν τα παιδιά κάποια χρόνια πριν.

Το remix κυκλοφόρησε το 2016 ως b-side του original «Rain». Μας κέρδισε κατευθείαν η ενορχήστρωση με τα έγχορδα, καθώς ανέδειξε με ιδιαίτερο τρόπο τις μελωδίες του κομματιού. Ακόμα περισσότερο μας κέρδισε και ο ίδιος ο theMute ως προσωπικότητα και μουσικός. Προτείνουμε να αναζητήσετε τις δουλειές του ως δημιουργού και παραγωγού.

Fun fact: O theMute ήταν μέλος και των Barbara's Straight Son, το θορυβώδες live των οποίων είχαμε παρακολουθήσει στο Indie free fest και ακόμα είναι χαραγμένο στη μνήμη μας. Σε αυτό συμμετείχε και ο μετέπειτα μπασίστας μας Λουκάς.

Story - Remix by Christos Alexopoulos

Όταν μας ρώταγε ο Χρήστος (ιδρυτής της PuzzleMusik, για όσους δεν γνωρίζουν) για την πορεία των νέων τραγουδιών, δεν φανταζόμασταν ότι παράλληλα δούλευε κι αυτός το «Story» και μας το κρατούσε για έκπληξη. Ένα πραγματικά εναλλακτικό mix του πιο εσωτερικού ίσως κομματιού του πρώτου μας δίσκου, με πιο ηλεκτρονική χροιά. Είναι το δεύτερο ακυκλοφόρητο remix και το τρίτο νέο κομμάτι της συλλογής.

Fun Fact: Από τις σπάνιες περιπτώσεις που ο καθηγητής μουσικής κάνει remix σε κομμάτι που προέκυψε από μαθήτριά του (τη Μάρσια) στο εργαστήριο σύνθεσης, σε ένα ωδείο στα Εξάρχεια.

Illusion - Manager & Afro Remix

Το πρώτο από τα δύο remixes που μας χάρισε το ντουέτο των Manager & Αfro ανέβηκε στο SoundCloud το 2016. Ήταν η πρώτη επαφή μας με την πραγματικότητα των remixes, που πάνε το κομμάτι σε εντελώς διαφορετικό ύφος. Δεν μας είχε περάσει από το μυαλό πόσο dance μπορεί να γίνει το original dream pop εναρκτήριο κομμάτι του πρώτου μας δίσκου «Speaking of Secrets». Όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται όλο και πιο εθιστικό (αυτός δεν είναι ο στόχος, άλλωστε;).

Fun Fact: Μήπως το μπάσο του κομματιού θυμίζει κάτι οικείο, σκοτεινό και όμορφο;

Flow - Lowtronik Remix

Ήταν το πρώτο remix που έγινε σε τραγούδι μας. Κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2015 ως b-side στο «Little Things», ενώ λίγους μήνες μετά ο Lowtronik συμμετείχε με ένα ηλεκτρονικό οpening set σε μια πολύ σημαντική βραδιά για μας, στη live παρουσίαση του «Connect the Dots». Αν και είχαμε ήδη επαφή με τη δουλειά και τα live του ηλεκτρονικού παραγωγού, μας εξέπληξε το πώς έδωσε ακόμα μεγαλύτερο βάθος στο κομμάτι, το οποίο ήταν και το πιο σκοτεινό της πρώτης κυκλοφορίας μας.

Fun Fact: Έμπνευση για το «Flow» ήταν τα πιανιστικά κομμάτια των ΝΙΝ.

Το «Β-Sides & Otherwise» των Playground Theory κυκλοφορεί από την Puzzlemusik.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρίστος Γαλιλαίας: ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μιλάει στην LIFO

Μουσική / Χρίστος Γαλιλαίας: «Το Μέγαρο είναι μια ευκαιρία για να προσφέρω στον τόπο»

Με αφορμή το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μιλάει στη LiFO για την πόλη του, για την απουσία μουσικής παιδείας και για το προσωπικό του όραμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Συνέντευξη Chris Liebing

Μουσική / Chris Liebing: «Είμαι παιδί της μουσικής των '80s και το λατρεύω αυτό»

Μια συνέντευξη με τον Γερμανό δημιουργό που παρέδωσε κυριολεκτικά την ψυχή του στην techno και συνεργάστηκε με κάποιες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ηλεκτρονικού ήχου, λίγο πριν από την εμφάνισή του στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Δάκρυα και αίμα: «Ο Πύργος του Κυανοπώγωνα» στη Λυρική

Αφιέρωμα Εθνική Λυρική Σκηνή / Δάκρυα και αίμα: «Ο Πύργος του Κυανοπώγωνα» στη Λυρική

Το σκοτεινό, αιμοσταγές αριστούργημα του Μπέλα Μπάρτοκ θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2023 στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου, σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση και σκηνικά-κοστούμια του Λέσλι Τράβερς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ