Ιερώνυμος Μπος: Ανακαλύφθηκε ακόμη ένα έργο του, που μέχρι σήμερα αποδιδόταν σε μαθητή του

Ιερώνυμος Μπος: Ανακαλύφθηκε ακόμη ένα έργο του, που μέχρι σήμερα αποδιδόταν σε μαθητή του Facebook Twitter
0

Ιερώνυμος Μπος: Ανακαλύφθηκε ακόμη ένα έργο του, που μέχρι σήμερα αποδιδόταν σε μαθητή του Facebook Twitter
"O Πειρασμός του Αγίου Αντωνίου" για καιρό πιστωνόταν σε μαθητή του Μπος, όμως η έρευνα απέδειξε ότι ο πίνακας δημιουργήθηκε από τον ίδιο... Φωτό: Nelson-Atkins Museum of Art

 

Λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια της μεγαλύτερης έκθεσης έργων του Ιερώνυμου Μπος, ένα ακόμη έργο του πρόδρομου του υπερρεαλισμού αποκαλύπτεται ότι δημιουργήθηκε από το δικό του χέρι.

 

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τους ερευνητές του Bosch Research and Conservation Project, ο πίνακας με τίτλο «Ο Πειρασμός του Αγίου Αντωνίου» - έργο το οποίο μέχρι σήμερα οι ιστορικοί τέχνης απέδιδαν σε μαθητή ή ακόμη και σε μιμητή του καλλιτέχνη – δημιουργήθηκε από τον Μπος. Το πρόσφατα ταυτοποιημένο έργο ανήκει στο Nelson - Atkins Museum of Art, το οποίο φημίζεται κυρίως για τις συλλογές έργων ασιατικής τέχνης.

 

Ο πίνακας αυτός περιήλθε στη διάθεση του μουσείου στις αρχές της δεκαετίας του ’30 και είχε παραμείνει για χρόνια στις αποθήκες του και προκειμένου να ολοκληρωθούν με προσοχή οι έρευνες που αφορούσαν στην καταγραφή και επικύρωση έργων του Μπος σε όλον τον κόσμο.

 

Πρόκειται για έναν μικρό πίνακα (ύψους 15 ιντσών και πλάτους 10 ιντσών) και εικάζεται ότι αποτελούσε ένα από τα τρία μέρη – ενδεχομένως του κεντρικού – ενός μεγαλύτερου ζωγραφικού πίνακα.   

 

Ζωγραφισμένος ανάμεσα στο 1500-1510, ο πίνακας απεικονίζει τον Άγιο Αντώνιο να γεμίζει ένα κανάτι με νερό, ενώ τον περιβάλλουν οι γνωστές τερατώδεις μορφές του Μπος.

 

Τώρα, ο «Πειρασμός του Αγίου Αντωνίου» θα εκτεθεί στο μουσείο  Noordbrabants, στο πλαίσιο της έκθεσης “Hieronymus Bosch: Visions of Genius”, για την οποία έγινε προετοιμασία περίπου 9 χρόνων, ενώ διαρκώς εμπλουτιζόταν με έργα του Μπος από μουσεία και συλλογές απ’ όλο τον κόσμο.

 

Σύμφωνα μάλιστα με τους υπεύθυνους του ιδρύματος έρευνας για την τέχνη του Μπος, ο πίνακας αυτός είναι μία μικρή προσθήκη στο μέχρι σήμερα γνωστό έργο του, ενώ απομένουν αρκετά ακόμη – έργα και στοιχεία για την τεχνοτροπία του καλλιτέχνη – που ζητούν απαντήσεις από τους ειδικούς. 

 

"Τα μικρά τέρατα που εμφανίζονται στον πίνακα και ειδικά εκείνο που το κεφάλι του μοιάζει με αλεπούς είναι τυπική τέχνη του Μπος", αποφαίνονται πλέον οι ερευνητές του ιδρύματος που πριν από περίπου δύο χρόνια είχαν καταφέρει να επικυρώσουν έναν ακόμη πίνακα του σημαντικού ολλανδού ζωγράφου.  

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ