Φοίβος Δεληβοριάς: Με τον Άδωνι Γεωργιάδη δεν με χωρίζει τίποτα εκτός από όλο τον κόσμο

Φοίβος Δεληβοριάς: Με τον Άδωνι Γεωργιάδη δεν με χωρίζει τίποτα εκτός από όλο τον κόσμο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Απάντηση στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη έδωσε σήμερα ο μουσικός και στιχουργός Φοίβος Δεληβοριάς με αιχμή την κρίση της πανδημίας και τα μέτρα της κυβέρνησης για τον χώρο του Πολιτισμού.

«Δεν με χωρίζει τίποτα με τον κ. υπουργό εκτός από όλο τον κόσμο. Οι καλλιτέχνες είμαστε ο κόσμος, είμαστε δίπλα στον κόσμο. Ως καλλιτέχνες πάντα κοιτάμε την εξουσία από απέναντι. Λέμε αυτά που πρέπει να πούμε, αυτά που αισθανόμαστε ότι πρέπει να πούμε. Ο κ. υπουργός μίλησε ως η εξουσία απέναντι στους καλλιτέχνες. Αν κοιτάξει αυτά που θέλουμε να πούμε θα τα βρει δίκαια. Ζητάμε, όπως όλοι οι άνθρωποι που επλήγησαν από την πανδημία, τη νόμιμη αποζημίωσή μας για αυτά που χάσαμε. Σεβαστήκαμε πρώτοι τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και θα τα ασπαστούμε ως το τέλος», ξεκαθάρισε ο Φοίβος Δεληβοριάς. 

«Η δουλειά μας είναι τέτοια, που θα αργήσουμε πάρα πολύ να επιστρέψουμε και, ακριβώς επειδή οι περισσότεροι από εμάς ζουν με τα πνευματικά δικαιώματα, έχουμε επικεντρώσει – τουλάχιστον οι στιχουργοί και οι συνθέτες – στον αγώνα μας σε αυτά - για να μπορέσουμε μέχρι τον επόμενο Απρίλιο να ζήσουμε», πρόσθεσε.

Πριν λίγες ημέρες, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε κατηγορήσει τον θεσμικό εκπρόσωπο στιχουργών και συνθετών για «τυφλό μίσος κατά της κυβέρνησης», μιλώντας στον «αέρα» του OPEN: «Μέχρι πριν από λίγο καιρό, για τον κ. Δεληβοριά είχα την εικόνα που είχαν και οι περισσότεροι. Μέχρι την ημέρα που έδωσε μια συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών, όταν είχα κάνει την δήλωση για τους μετανάστες, ότι δεν θέλουμε να έχουμε υπερβολικούς αριθμούς μεταναστών στην Ελλάδα, και μου απήντησε με ένα χυδαίο υβρεολόγιο. Μετά από αυτό κατάλαβα πως ο κ. Δεληβοριάς δεν εκπροσωπεί ούτε τα συμφέροντα των καλλιτεχνών, ούτε τους καλλιτέχνες. Εκπροσωπεί ένα τυφλό μίσος κατά της κυβερνήσεως. Που έχει ένας έξαλλος. Τη μία φορά βρίζει τον Μητσοτάκη γιατί κλείνει τα σύνορα στον Έβρο. Την άλλη βρίζει τον Μητσοτάκη γιατί κλείνει τα σύνορα στο Αιγαίο. Τώρα βρίζει τον Μητσοτάκη [...] λες κι ο Μητσοτάκης έφερε τον κορωνοϊό [...] οι εξαλλοσύνες δεν κάνουν καλό».

Από το ίδιο κανάλι, ο Φοίβος Δεληβοριάς απέρριψε τις κατηγορίες του κ. Γεωργιάδη: «Όταν μιλάω για τον κλάδο μας σε καμία περίπτωση [...] δεν υπάρχει τυφλό μίσος απέναντι σε κανέναν. Μπορεί να έχω διαμαρτυρηθεί για πράγματα που κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση ως πολίτης, ή να έχω σατιρίσει μέσα από τα τραγούδια μου - αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα. Είμαι ένας εκλεγμένος πρόεδρος του ΔΣ της ΕΔΕΜ, των συνθετών - στιχουργών και λέω αυτό ακριβώς που πρέπει να ειπωθεί».

Ο Φοίβος Δεληβοριάς προειδοποίησε πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες παραμένουν απροστάτευτοι από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. 

«Απογοητευτήκαμε από τη συνέντευξη τύπου»

 

«Με την τέχνη μας είμαστε πάντα απέναντι και σε κάθε εξουσία και σε κάθε κυβέρνηση. Αλλά σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις μιας κυβέρνησης, όταν κάτι είναι θετικό, φυσικά και δεν είμαστε. Το θέμα που ζητάμε τώρα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο: πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης αυτή την στιγμή, πολλοί ενδεχομένως δε θα μπορούν να βγάλουν το καλοκαίρι. Οπότε ζητάμε να προβλεφθεί το θεσμικό πλαίσιο τόσο στα βοηθήματα όσο και στην ενίσχυση των οργανισμών μας», τονίζει ο καλλιτέχνης.

«Υπάρχει τεράστιο θέμα με την ΕΔΕΜ, τον οργανισμό των καλλιτεχνών, δύο - τρία χρόνια μετά την κατάρρευση της ΑΕΠΙ. Υπήρξε μια προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα μας βοηθήσει, τώρα συνέβη και αυτό με την πανδημία, οπότε έχουμε στείλει στα αρμόδια υπουργεία όλο το πλαίσιο το οποίο θα μας βοηθούσε πραγματικά. Επειδή ακριβώς απογοητευτήκαμε με την συνέντευξη τύπου της κυρίας Μενδώνη, όχι μόνο εγώ αλλά και πάρα πολλοί άλλοι συνάδελφοι», τόνισε αναφερόμενος στα αντίστοιχα σχόλια συναδέλφων του όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, η Δήμητρα Γαλάνη και ο Νίκος Πορτοκάλογλου. 

«Εμείς ειδικά οι στιχουργοί και οι συνθέτες είμαστε ταυτοποιημένοι όλοι ακριβώς μέσα από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισής. Σκεφτείτε τους στιχουργούς, υπάρχουν ηλικιωμένοι στιχουργοί των οποίων τραγούδια παίζονται όλη μέρα στο ραδιόφωνο, στις ταβέρνες, στα μαγαζιά. Επειδή επλήγησαν και επειδή δεν θα ζητήσει κανένας οργανισμός χρήματα από επιχειρήσεις που επλήγησαν όπως εμείς, χρειαζόμαστε κάποιο τρόπο για να ζήσουν οι άνθρωποι αυτοί. 

»Σε όλο το πακέτο που ανακοινώθηκε, το μόνο που ειπώθηκε - και μας έκανε πολύ μεγάλη έκπληξη γιατί είχαμε πάρα πολλές συζητήσεις με το υπουργείο - ήταν ότι θα χτυπηθούν τα πειρατικά sites. Αυτό δεν είναι αρκετό. Εμείς παλεύουμε έναν χρόνο τώρα να φτιάξουμε τον οργανισμό που θα διαδεχτεί την ΑΕΠΙ». 

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.