Τα έργα της Εύης Καλογηροπούλου στην γκαλερί The Breeder

Τα έργα της Εύης Καλογηροπούλου στην γκαλερί The Breeder Facebook Twitter
Εύη Καλογηροπούλου, She was honored by having a bronze statue of a chariot, 2020. Mαρμαρο, μέταλλο, συνθετικά μαλλιά. 160 x 80 x 27 cm © Εύη Καλογηροπούλου, Παραχώρηση γκαλερί The Breeder
0

Μεγάλωσα στο Άνω Καλαμάκι, στην περιοχή της Βούτας. Η ιστορική Βούτα βρίσκεται στο κομμάτι της λεωφόρου Βουλιαγμένης στο ύψος του Praktiker Ελληνικού και αποτελούσε σημείο συνάντησης για τους λάτρεις ταχύτητας τη δεκαετία του ’90. Εκεί οργανώνονταν θρυλικές κόντρες που αποτελούσαν το μεγαλύτερο happening της περιοχής, αφού οι παρέες συνέρρεαν για να παρακολουθήσουν το σπάνιο θέαμα.

Εκεί υπήρχε και η αντίστοιχη καντίνα Hollywood, όπου οι θεατές συναντιόντουσαν με τους διαγωνιζόμενους, τρώγανε «βρόμικο» και πίνανε μπίρες. Τα αυτοκίνητα είχαν «φτιαγμένους» κινητήρες. Στο δωμάτιό μου τη νύχτα μπορούσες να ακούσεις τους κινητήρες να μαρσάρουν στην εκκίνηση στα φανάρια και τον ήχο από τα λάστιχα που τρέχουν στο οδόστρωμα.

Οι «Las Marias» είναι μοτοσικλετίστριες που αποτελούν σύμβολο φεμινισμού και δύναμης στο Μεξικό. Είναι οι πρώτες γυναίκες που οδηγούν μηχανές μεγάλου κυβισμού και κάνουν road trips οργανωμένα. Με φεμινιστικά σλόγκαν εναντίον της πατριαρχίας επιδιώκουν να προκαλέσουν τα στερεότυπα γύρω από τα κυρίαρχα πρότυπα.

Όπως έγραφε και ένα σχετικό άρθρο της εποχής: «Μια μάχη του δρόμου χωρίς κανόνες. Θυμίζει αυτήν της άγριας φύσης ανάμεσα σε δύο κυρίαρχα αρσενικά». Στα έργα μου θέλω να ανατρέψω την εικόνα αυτή, μια και η κυρίαρχη, όταν πήγαινα κι εγώ να δω τους αγώνες, ήταν μόνο αγόρια που μαζεύονταν εκεί με διάθεση μάτσο άντρα. Στη δική μου ιστορία οι διαγωνιζόμενοι είναι γυναίκες με χαρακτηριστικά άγριου ζώου, που τις ισχυροποιούν. 

Η Κυνίσκα ήταν η πρώτη γυναίκα ολυμπιονίκης ‒ είχε κερδίσει στις αρματοδρομίες. Αν και οι γυναίκες απαγορευόταν να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιτρεπόταν να εκτρέφουν άλογα και να παίρνουν μέρος σε αρματοδρομίες με τα άλογα και τους ηνιόχους τους. Η Κυνίσκα είχε ανακηρυχθεί νικήτρια στις αρματοδρομίες (στα «άρματα») δύο φορές.   

Τα έργα της Εύης Καλογηροπούλου στην γκαλερί The Breeder Facebook Twitter
Εύη Καλογηροπούλου, Cynisca is said to have been a tomboy, 2020. Mαρμαρο, μέταλλο, συνθετικά μαλλιά. 109 x 100 x 31 cm © Εύη Καλογηροπούλου, Παραχώρηση γκαλερί The Breeder

To όνομά της σημαίνει «θηλυκό κουτάβι», πιθανόν μιας ειδικής ράτσας θηλυκού κυνηγόσκυλου που είναι γνωστή για τη δυνατή της όσφρηση. Την Κυνίσκα στα αρχαία χρόνια τη θεωρούσαν αγοροκόριτσο λόγω της ενασχόλησής της με τα άλογα, της δύναμή της και του πάθους της να κυριαρχήσει στους ανδροκρατούμενους αγώνες των αρματοδρομιών.

Οι «Las Marias» είναι μοτοσικλετίστριες που αποτελούν σύμβολο φεμινισμού και δύναμης στο Μεξικό. Είναι οι πρώτες γυναίκες που οδηγούν μηχανές μεγάλου κυβισμού και κάνουν road trips οργανωμένα. Με φεμινιστικά σλόγκαν εναντίον της πατριαρχίας επιδιώκουν να προκαλέσουν τα στερεότυπα γύρω από τα κυρίαρχα πρότυπα.

https://thebreedersystem.com/

Επιμέλεια: Μιχάλης Μιχαήλ

Εικαστικά
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίκα Κυριακάκου εξερευνά τα άκαμπτα όρια του χώρου και της ταυτότητας μέσα από την έκθεση «Sheltered Gardens»

Εικαστικά / Η Κίκα Κυριακάκου εξερευνά τα άκαμπτα όρια του χώρου και της ταυτότητας, μέσα από την έκθεση «Sheltered Gardens»

Η επιμελήτρια του υβριδικού, εικαστικού προγράμματος «Sheltered Gardens», που άνοιξε τις πόρτες του στον Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους στις 22 Σεπτεμβρίου, μιλά για τη σύνδεση της σύγχρονης τέχνης με το κείμενο και τη λογοτεχνία, αλλά και το πώς το μη-εικαστικό υλικό μπορεί να συνυπάρχει και να συνδιαλέγεται με σύγχρονα εικαστικά έργα.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΚΚΑ
Ρένα Παπασπύρου και Νίνα Παπακωνσταντίνου στην Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων

Εκθέσεις / Ένας εικαστικός κομήτης περνάει πάνω απ' την Αθήνα

Δυο γυναίκες εικαστικοί, η Ρένα Παπασπύρου και η Νίνα Παπακωνσταντίνου, με «Το πέρασμα του κομήτη: Επεισόδια και εικόνες στην ύλη» και τα «Phantoms» παρουσιάζουν σημαντικά σύνολα της δουλειάς τους στην Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους» στο Μουσείο Β&Ε Γουλανδρή

Εικαστικά / Η επιρροή του Φώτη Κόντογλου στην ελληνική τέχνη σε μια έκθεση στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή τιμά τον εμβληματικό καλλιτέχνη από το Αϊβαλί με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ειρήνη Γερουλάνου: «Το μουσείο Μπενάκη ίσως να μην υπήρχε σήμερα αν δεν ήταν ο Άγγελος Δεληβορριάς»

Εικαστικά / Ειρήνη Γερουλάνου: Ο Άγγελος Δεληβορριάς όπως τον έζησα

Με αφορμή τη σημερινή συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, η πρόεδρος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη μιλά στη LiFO για τον αναμορφωτή του μουσείου, Άγγελο Δεληβορριά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sheltered Gardens: Ένα εικαστικό πρότζεκτ στον πιο ωραίο βοτανικό κήπο της Αττικής

Εικαστικά / Sheltered Gardens: Ένα εικαστικό πρότζεκτ στον πιο ωραίο βοτανικό κήπο της Αττικής

Στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, τον μεγαλύτερο σε έκταση στην Ελλάδα αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, περισσότεροι από 35 διεθνείς καλλιτέχνες, συγγραφείς και performers ενώνονται μέσα σε ένα μεγαλειώδες τοπίο της φύσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μουσείο Μπενάκη: Σπάνια εκθέματα από τη μεγάλη έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εικαστικά / Μουσείο Μπενάκη: Σπάνια εκθέματα από τη μεγάλη έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών ζωντανεύουν το χρονικό της ιστορικής περιόδου μέσα από την έκθεση «Μικρά Ασία: Λάμψη - Καταστροφή - Ξεριζωμός - Δημιουργία».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπαρτελεμί

Εικαστικά / Οι εντυπωσιακοί παλαιστές του Louis Barthélemy στην Αθήνα

Στους καμβάδες του Γάλλου σχεδιαστή και καλλιτέχνη οι «κεντημένοι παλαιστές» συνδέουν τις κουλτούρες και την παράδοση με τη σύγχρονη απεικόνιση, κληρονομιά ενός μοναδικού ταξιδιού του στη Σενεγάλη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρομέν Γαβράς: «Η δική μας γενιά δεν έχει πολλά αποθέματα ελπίδας»

Οθόνες / Ρομέν Γαβράς: «Η δική μας γενιά δεν έχει πολλά αποθέματα ελπίδας»

Η Στέγη ανοίγει το φετινό της ρεπερτόριο με το βλέμμα (ξανά) στραμμένο προς το μέλλον, συνεργαζόμενη με τον προβοκάτορα Ελληνογάλλο σκηνοθέτη στο πρότζεκτ «GENER8ION», με τρεις μικρού μήκους ταινίες του που θα κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα με τη μορφή βίντεο εγκαταστάσεων σε τρεις διαφορετικούς χώρους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ