ΚΥΡΙΑΚΗ Barbara Kruger: Μια φεμινίστρια καλλιτέχνιδα του 20ού αιώνα πιο επίκαιρη από ποτέ Facebook Twitter
Barbara Kruger, Untitled (Your body is a battleground), 1989.

Barbara Kruger: Έρχεται στην Αθήνα έκθεση με έργα της σπουδαίας φεμινίστριας καλλιτέχνιδας

0

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση γέμισε τα σόσιαλ μίντια του κόσμου με μηνύματα στα οποία πρωταγωνιστούσε το έργο του 1989 της Barbara Kruger «Το σώμα σου είναι πεδίο μάχης».

Η Αμερικανίδα εννοιολογική καλλιτέχνιδα είναι γνωστή για τον συνδυασμό Τύπου και εικόνας που μεταφέρει μια άμεση φεμινιστική πολιτισμική κριτική. Τα έργα της εξετάζουν τα στερεότυπα και τις συμπεριφορές του καταναλωτισμού με κείμενα που τοποθετούνται πάνω σε εικόνες των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

«Γυναικεία τέχνη, πολιτική τέχνη, αυτές οι κατηγοριοποιήσεις διαιωνίζουν ένα συγκεκριμένο είδος περιθωριοποίησης στο οποίο αντιστέκομαι. Αλλά ορίζω τον εαυτό μου οπωσδήποτε ως φεμινίστρια», λέει.

Επηρεασμένη από το φεμινιστικό κίνημα της εποχής της, δημιουργεί τα περισσότερα έργα της με ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι οποίες επικαλύπτονται από μια δηλωτική λεζάντα. Οι φράσεις στα έργα της περιλαμβάνουν συχνά αντωνυμίες όπως «εσείς», «εγώ», «εμείς» και «αυτοί», απευθυνόμενες στις πολιτισμικές κατασκευές της εξουσίας, της ταυτότητας και της σεξουαλικότητας.

Ηχηρά, θαρραλέα και καίριας σημασίας, τα έργα της παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση που εκτείνεται σε όλη την πανεπιστημιούπολη του LACMA.

Με τίτλο «Barbara Kruger: Thinking of You. I Mean Me. I Mean You» παρουσιάζεται το έργο μιας από τις πιο σημαντικές καλλιτέχνιδες της εποχής μας. Η έκθεση αυτή, που καλύπτει τέσσερις δεκαετίες, είναι η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου της Kruger εδώ και 20 χρόνια – εκτείνεται από τα μονοκάναλα βίντεό της από τη δεκαετία του 1980 έως τις ψηφιακές παραγωγές των δύο τελευταίων δεκαετιών και περιλαμβάνει μεγάλης κλίμακας περιτυλίγματα δωματίων από βινύλιο, πολυκάναλες εγκαταστάσεις βίντεο και ηχοτοπία. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε και η έκθεση με έργα της στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Πειραιάς Artport ΙΙ»

Ως ενεργή καταναλωτής και άγρυπνη θεατής της δημοφιλούς κουλτούρας, η Κρούγκερ καταπιάνεται με τους επιταχυνόμενους τρόπους με τους οποίους οι εικόνες και οι λέξεις ρέουν ακαριαία μέσω των μέσων ενημέρωσης και τον τρόπο με τον οποίο αναπαράγονται.

Επηρεασμένη από το φεμινιστικό κίνημα της εποχής της, δημιουργεί τα περισσότερα έργα της με ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι οποίες επικαλύπτονται από μια δηλωτική λεζάντα. Οι φράσεις στα έργα της περιλαμβάνουν συχνά αντωνυμίες όπως «εσείς», «εγώ», «εμείς» και «αυτοί», απευθυνόμενες στις πολιτισμικές κατασκευές της εξουσίας, της ταυτότητας και της σεξουαλικότητας.

Η Barbara Kruger ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες και είναι καθηγήτρια στη Σχολή Τεχνών και Αρχιτεκτονικής του UCLA. Γεννήθηκε το 1945 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ. Πέρασε έναν χρόνο στο Πανεπιστήμιο Syracuse το 1964 και ένα εξάμηνο στη Σχολή Parsons School of Design στη Νέα Υόρκη το 1965, όπου σπούδασε με την Diane Arbus και τον γραφίστα Marvin Israel.

Το 1966 εργάστηκε στο σχεδιαστικό τμήμα του περιοδικού «Mademoiselle» ως επικεφαλής σχεδιάστρια. Για την επόμενη δεκαετία, η Kruger συντηρούσε τον εαυτό της ως γραφίστρια, δουλεύοντας για περιοδικά και κάνοντας σχέδια για εξώφυλλα βιβλίων Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ανέπτυξε ενδιαφέρον για την ποίηση, παρακολουθώντας αναγνώσεις και γράφοντας.

Τα πρώτα έργα τέχνης της χρονολογούνται από το 1969. Μεγάλα υφαντά τοίχου από νήματα, χάντρες, πούλιες, φτερά και κορδέλες, αποτελούν παράδειγμα της φεμινιστικής ανάκτησης της χειροτεχνίας κατά την περίοδο αυτή. Ανάμεσα στα πιο διάσημα έργα της είναι το «I shop, therefore I am» (Ψωνίζω, άρα υπάρχω), 1987, και το «Your body is a battleground» (Το σώμα σου είναι πεδίο μάχης), 1985.

Η Kruger ασκεί κριτική στην επιθυμία του καταναλωτισμού με αφίσες σε διαφημιστικές πινακίδες σε δημόσια πάρκα, πλατφόρμες σιδηροδρομικών σταθμών και άλλους δημόσιους χώρους. Ενώ πειραματίστηκε με βίντεο, φιλμ, ήχο και προβολές και πήρε μέρος στην Μπιενάλε Whitney το 1973, ένιωθε απομακρυσμένη από τις αυξανόμενες κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες της.

Barbara Kruger: Μια φεμινίστρια καλλιτέχνιδα του 20ού αιώνα πιο επίκαιρη από ποτέ Facebook Twitter
Η Barbara Kruger. Φωτο: Swen Pförtner/ Getty Images

Το φθινόπωρο του 1976, εγκατέλειψε την καλλιτεχνική δημιουργία και μετακόμισε στο Μπέρκλι της Καλιφόρνιας, όπου δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας για τέσσερα χρόνια και εμβάθυνε στα γραπτά του Βάλτερ Μπένγιαμιν και του Ρολάν Μπαρτ.

Αργότερα, ανέπτυξε ενδιαφέρον για τη φωτογραφία και το 1977 δημιούργησε αρκετές σειρές ασπρόμαυρων λεπτομερειών αρχιτεκτονικών εξωτερικών χώρων σε συνδυασμό με δικές της κειμενικές εκφράσεις για τον φεμινισμό. Όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 σταμάτησε να φωτογραφίζει, άρχισε να χρησιμοποιεί στην τέχνη της εικόνες που βρέθηκαν, κυρίως από αμερικανικές πηγές έντυπων μέσων των μέσων του αιώνα, με λέξεις που χρησιμοποιούνται ως κολάζ και τοποθετούνται πάνω στις εικόνες.

Μερικά παραδείγματα τέτοιων κολάζ είναι το «Untitled (Perfect)» του 1980, που απεικονίζει το κορμί μιας γυναίκας, με τα χέρια ενωμένα σε προσευχή, θυμίζοντας την Παναγία και συμβολίζοντας την ενσάρκωση της υποταγμένης θηλυκότητας.

Αυτά τα πρώιμα κολάζ, στα οποία η Kruger χρησιμοποίησε τεχνικές που είχε τελειοποιήσει ως γραφίστρια, εγκαινίασαν τις συνεχείς πολιτικές, κοινωνικές και κυρίως φεμινιστικές προκλήσεις και σχόλια της καλλιτέχνιδας για τη θρησκεία, τη σεξουαλικότητα, τα φυλετικά και έμφυλα στερεότυπα, την καταναλωτική κοινωνία και τον πολιτισμό.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Kruger τελειοποίησε ένα χαρακτηριστικό προπαγανδιστικό στυλ, καθώς χρησιμοποίησε περικομμένες, μεγάλης κλίμακας ασπρόμαυρες φωτογραφικές εικόνες με κόκκινες γραμμές κειμένου. Η συμπερίληψη προσωπικών αντωνυμιών σε έργα όπως το «Untitled (Your Gaze Hits the Side of My Face)», 1981, εμπλέκει τους θεατές μπερδεύοντας κάθε σαφή αντίληψη για το ποιος μιλάει.

Αυτά τα αυστηρά συγκροτημένα ώριμα έργα λειτουργούν με επιτυχία σε οποιαδήποτε κλίμακα. Η ίδια ενίσχυσε την παραγωγή τους σε ομπρέλες, tote bags, καρτ-ποστάλ, κούπες, μπλουζάκια, αφίσες κ.ο.κ., θέλοντας να μπερδέψει τα όρια μεταξύ τέχνης και εμπορίου και εφιστώντας την προσοχή στον ρόλο της διαφήμισης στον δημόσιο διάλογο.

Barbara Kruger: Μια φεμινίστρια καλλιτέχνιδα του 20ού αιώνα πιο επίκαιρη από ποτέ Facebook Twitter
Barbara Kruger, Untitled (Half Life), 2015, vinyl, Courtesy Barbara Kruger, © Barbara Kruger

Το 1990, η Barbara Kruger σκανδάλισε την ιαπωνοαμερικανική κοινότητα του Λος Άντζελες με την πρότασή της να ζωγραφίσει ένα τμήμα της εθνικής σημαίας των ΗΠΑ, συνοδευόμενη από ορισμένες προκλητικές ερωτήσεις.

Μετά από αυτό το έργο, επέκτεινε τις αισθητικές της αναζητήσεις στην τέχνη, δημιουργώντας δημόσιες εγκαταστάσεις των έργων της σε γκαλερί, μουσεία, δημοτικά κτίρια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και πάρκα, καθώς και σε λεωφορεία και διαφημιστικές πινακίδες σε όλο τον κόσμο. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Kruger ενσωμάτωσε τη γλυπτική στη συνεχή κριτική της στη σύγχρονη αμερικανική κουλτούρα.

Το 1994, το έργο της Kruger «L'empathie peut changer le monde» (Η ενσυναίσθηση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο) εγκαταστάθηκε στην πλατφόρμα ενός σιδηροδρομικού σταθμού στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Έναν χρόνο αργότερα, μαζί με τους αρχιτέκτονες Henry Smith-Miller και Laurie Hawkinson και τον αρχιτέκτονα τοπίου Nicholas Quennell, σχεδίασε τα γλυπτά γράμματα μήκους 60 μέτρων «PictureThis» για μια σκηνή και ένα υπαίθριο αμφιθέατρο στο Μουσείο Τέχνης της Βόρειας Καρολίνας, ενώ σε ένα site-specific έργο που δημιούργησε στο Μουσείο Τέχνης Parrish το 1998, τοποθέτησε στην πρόσοψη του μουσείου έντονα κόκκινα γράμματα που έγραφαν: «You belong here» (Ανήκεις εδώ).

Barbara Kruger: Μια φεμινίστρια καλλιτέχνιδα του 20ού αιώνα πιο επίκαιρη από ποτέ Facebook Twitter
Barbara Kruger, Untitled (We Don’t Need Another Hero) (1987). Courtesy of the artist and Sprüth Magers

Στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2005 εγκατέστησε μια ψηφιακά εκτυπωμένη τοιχογραφία από βινύλιο σε ολόκληρη την πρόσοψη του ιταλικού περιπτέρου με επιγραφές «Προσποιήσου ότι τα πράγματα πάνε όπως τα έχεις σχεδιάσει» και «Ο Θεός είναι με το μέρος μου – μου το είπε».

Τα επόμενα χρόνια η Kruger χρησιμοποίησε επίσης ταινίες για να κάνει την καλλιτεχνική της δήλωση. Το βίντεο της «Plenty», 2008, χρησιμοποίησε διαφημίσεις για να σχολιάσει τον καταναλωτισμό, ως μέρος της viral έκθεσης δημόσιας τέχνης «Women in the City», 2008, του Los Angeles County Museum of Art.

Μια από τις τελευταίες της εμβληματικές εγκαταστάσεις το 2012, με τίτλο «Belief+Doubt» (Πίστη+Αμφιβολία) καταλάμβανε 620 τ.μ. στο Hirshhorn Museum and Sculpture Garden στην Ουάσινγκτον.

Γραμμένα με γραμματοσειρά Futura Bold ή Helvetica Extra Bold, σε μαύρες, λευκές ή κόκκινες γραμμές κειμένου, τα μηνύματά της σήμερα παίζουν τον ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της πολιτικής ιδωμένο από την άλλη πλευρά, με μια γλώσσα εντυπωσιακή, έγκυρη και άμεση, που μας προτρέπει να αναρωτηθούμε για τις δικές μας θέσεις, να αμφισβητήσουμε και να αλλάξουμε τα συστήματα που μας περιέχουν.

Barbara Kruger: Μια φεμινίστρια καλλιτέχνιδα του 20ού αιώνα πιο επίκαιρη από ποτέ Facebook Twitter
Barbara Kruger, Untitled (Know nothing, Believe anything, Forget everything), 1987/2014 digital print on vinyl, National Gallery of Art, Washington, © Barbara Kruger

Barbara Kruger: Μια φεμινίστρια καλλιτέχνιδα του 20ού αιώνα πιο επίκαιρη από ποτέ Facebook Twitter
Barbara Kruger, Untitled (I shop therefore I am), 1987.

Barbara Kruger: Μια φεμινίστρια καλλιτέχνιδα του 20ού αιώνα πιο επίκαιρη από ποτέ Facebook Twitter
Untitled (You Construct Intricate Rituals Which Allow You to Touch the Skin of Other Men) (1980). Courtesy of the artist and Sprüth Magers

Barbara Kruger: Μια φεμινίστρια καλλιτέχνιδα του 20ού αιώνα πιο επίκαιρη από ποτέ Facebook Twitter
Barbara Kruger, Untitled (We have received orders not to move), 1982, Susan Bay-Nimoy and Leonard Nimoy, Courtesy Mary Boone Gallery, New York © Barbara Kruger

Barbara Kruger: Μια φεμινίστρια καλλιτέχνιδα του 20ού αιώνα πιο επίκαιρη από ποτέ Facebook Twitter
Barbara Kruger, Untitled (Just be yourself), 1999-2000.

Barbara Kruger: Μια φεμινίστρια καλλιτέχνιδα του 20ού αιώνα πιο επίκαιρη από ποτέ Facebook Twitter
Barbara Kruger, Untitled (Your Gaze Hits the Side of My Face) (1981). Courtesy of the artist and Sprüth Magers

Barbara Kruger: Μια φεμινίστρια καλλιτέχνιδα του 20ού αιώνα πιο επίκαιρη από ποτέ Facebook Twitter
Untitled (Stripe 2) (2019). Courtesy of the artist and Sprüth Magers

Barbara Kruger: Μια φεμινίστρια καλλιτέχνιδα του 20ού αιώνα πιο επίκαιρη από ποτέ Facebook Twitter

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

James Turrell: Ο μεγάλος λάτρης του φωτός, ο καλλιτέχνης της μεγάλης ουτοπίας

Εικαστικά / James Turrell: Ο μεγάλος λάτρης του φωτός, ο καλλιτέχνης της ουτοπίας

Ένας σπουδαίος καλλιτέχνης που εδώ και δεκαετίες, με το Roden Crater project, μια γιγαντιαία κατασκευή μέσα στον κρατήρα ενός ανενεργού ηφαιστείου στην έρημο της Αριζόνα επιχειρεί να αιχμαλωτίσει το φυσικό φως.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βούλκος

Εικαστικά / Πίτερ Βούλκος: Ο γίγαντας της μεταπολεμικής αμερικανικής κεραμικής

Με αφορμή την επέτειο 99 χρόνων από τη γέννησή του, μια αναδρομή στη ζωή του ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνη που γεφύρωσε με τα έργα του τους κόσμους της χειροτεχνίας και της καλής τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Nique: Η Ελληνίδα που μπλέκει τους Simpsons και τη Χιονάτη με το graffiti και τη street art

Street Art / Nique: Η Ελληνίδα που μπλέκει τους Simpsons με τη street art

«Θεωρώ ότι το graffiti λειτουργεί ως μια μορφή ψυχοθεραπείας». Η Nique μιλάει στη LiFO για το graffiti και τη street art και εξηγεί πώς καταφέρνει να απεικονίσει αγαπημένους ήρωες από καρτούν σε πιο ενήλικες στιγμές, έτσι όπως δεν τους έχουμε ξαναδεί.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Συστήνουμε την πόλη που για πολλούς αιώνες έμεινε στην αφάνεια»

2023 Ελευσίς / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Συστήνουμε την πόλη που για πολλούς αιώνες έμεινε στην αφάνεια»

Μια διεξοδική συζήτηση με τον γενικό καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για την ιδέα, τους θεματικούς άξονες, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και όλα εκείνα τα στοιχεία που υπόσχονται να μεταμορφώσουν την πόλη της Αττικής την τρέχουσα χρονιά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δέσποινα Γερουλάνου

Οι Αθηναίοι / H Δέσποινα Γερουλάνου από την Αθήνα ως την Ελευσίνα: μια ζωή

Η πρόεδρος του Δ.Σ. της διοργάνωσης «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη μοιράζεται ιστορίες από τους σταθμούς της ζωής της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ελευσίνα: Τα πάντα για την Τελετή Έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Πολιτισμός / Ελευσίνα: Τα πάντα για την Τελετή Έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Είκοσι ένα χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας ξεκινά στις 4 και 5/2 το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός του 2023. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός μας ξεναγεί βήμα βήμα σε ένα συναρπαστικό διήμερο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καμπακόφ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τον δρόμο για τις αποθήκες παίρνει το «Καράβι» του Καμπακόφ - Ποιες εκθέσεις το αντικαθιστούν

Το πιο ακριβό έργο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται στον τέταρτο όροφο, ο οποίος αδειάζει για να φιλοξενηθούν νέες περιοδικές εκθέσεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ