H Ελλάδα στο Λούβρο

H Ελλάδα στο Λούβρο Facebook Twitter
Φωτ.: ΑFP/Visual Hellas
0

Η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας και η πορεία της μέχρι σήμερα είναι ένα γεγονός πλούσιο σε νοήματα που επισημαίνει όχι μόνο την ίδρυση ενός σύγχρονου κράτους αλλά και τη συνδρομή της Ελλάδας στη συγκρότηση της πολιτιστικής ταυτότητας της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γαλλίας.

Η νέα έκθεση στο Λούβρο «Παρίσι-Αθήνα. Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας (1675-1919)», στοχεύει να αναδείξει τις σχέσεις και τις συγγένειες που ενώνουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, ιδίως ακολουθώντας το νήμα των σχέσεων μεταξύ Παρισιού και Αθηνών, από τις πρώτες πρεσβείες του τέλους του 17ου αιώνα μέχρι τις εκθέσεις σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών στο Παρίσι. Ο απερχόμενος διευθυντής του γαλλικού μουσείου Jean-Luc Martinez, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η διευθύντρια αρχαιολογικών μουσείων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΥΠΠΟ Αναστασία Λαζαρίδου έχουν επιμεληθεί την έκθεση που θα κοσμεί την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Napoleon από τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022.

Η μεγάλη ιστορική και εικαστική έκθεση περιλαμβάνει έργα από την Εθνική Πινακοθήκη, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και Κυκλάδων, ανάμεσα σε άλλες. Η αφίσα της έκθεσης είναι χαρακτηριστική με το έργο του του Ιάκωβου Ρίζου «Αθηναϊκή βραδιά, ή Στην ταράτσα» (1897), έργο, το οποίο ζωγραφίστηκε το 1897, και αποπνέει την ατμόσφαιρα της τέχνης της Μπελ Επόκ που αναπτύσσεται στο Παρίσι στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού. Άλλωστε, ο δημιουργός του, ο Ιάκωβος Ρίζος (Αθήνα 1849-Παρίσι 1926) είχε σπουδάσει ζωγραφική στο Παρίσι κοντά στον γνωστό Γάλλο ζωγράφο Alexandre Cabanel που θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του γαλλικού Ακαδημαϊσμού. Μετά το τέλος των σπουδών του έμεινε και εργάστηκε στη γαλλική πρωτεύουσα, εκθέτοντας έργα του σε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής, όπως στις Παγκόσμιες Εκθέσεις του 1878 και 1900. Στην Παγκόσμια Έκθεση του 1900 παρουσίασε την Αθηναϊκή Βραδιά για την οποία τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο.

Το μουσείο του Λούβρου συνδέει την επέτειο της ελληνικής επανάστασης με την πρώτη ημέρα του Μαρτίου του 1821 όταν οι Γάλλοι υποδέχτηκαν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, που είχε ανακαλυφθεί στο νησί τον Απρίλιο του 1820.

Το μουσείο του Λούβρου συνδέει την επέτειο της ελληνικής επανάστασης με την πρώτη ημέρα του Μαρτίου του 1821 όταν οι Γάλλοι υποδέχτηκαν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, που είχε ανακαλυφθεί στο νησί τον Απρίλιο του 1820.

Η φήμη και η γοητεία που ασκούσε η ελληνική αρχαιότητα «απέκρυψαν» για πολύ μεγάλο διάστημα τη γνώση της σύγχρονης Ελλάδας, την οποία οι Γάλλοι άρχισαν να ανακαλύπτουν από τον 17ο αιώνα και της οποίας η γέννηση ως έθνος τον 19ο αιώνα αναδεικνύει τους πολιτιστικούς, ιστορικούς και καλλιτεχνικούς δεσμούς που δημιουργήθηκαν μεταξύ των δύο εθνών, οι οποίοι οδήγησαν στον ορισμό της σύγχρονης Ελλάδας.

Τον 17ο και 18ο αιώνα, οι πρεσβευτές που πήγαιναν στην Υψηλή Πύλη (κυβέρνηση του Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη) ανακάλυψαν μια οθωμανική επαρχία στην Ελλάδα, η οποία είχε μεγάλο ενδιαφέρον για καλλιτέχνες και διανοούμενους. Το 1821, ο Ελληνικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας, υποστηριζόμενος στρατιωτικά και οικονομικά από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, προκάλεσε λαϊκό ενθουσιασμό. Απελευθερωμένη το 1829, η Ελλάδα, ανακήρυξε την Αθήνα ως πρωτεύουσά της το 1834. Επηρεασμένο από τη γερμανική και γαλλική παρουσία στο έδαφός της, το νέο ελληνικό κράτος έχτισε τη σύγχρονη πολιτιστική του ταυτότητα αντλώντας από τις πηγές του γαλλικού και γερμανικού νεοκλασικισμού.

Η υπεράσπιση της ελληνικής εθνικής κληρονομιάς συνεπάγεται μια ευρωπαϊκή συνεργασία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αρχαιολογικών ιδρυμάτων, όπως η Γαλλική Σχολή Αθηνών το 1846, τα οποία βρίσκονται στην αρχή μιας ανατροπής της γνώσης για το υλικό παρελθόν της Ελλάδας. Η έκθεση σκοπεύει για πρώτη φορά να διασταυρώσει αυτήν την ιστορία της αρχαιολογίας με την ιστορία της ανάπτυξης του ελληνικού κράτους και των σύγχρονων τεχνών. Οι ανασκαφές της Δήλου, των Δελφών ή της Ακρόπολης είναι η αρχή της ανακάλυψης μιας πολύχρωμης Ελλάδας μακριά από τους κανόνες του νεοκλασικισμού.

Η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675-1919 στο Λούβρο και οι άσβεστοι δεσμοί της Ελλάδας με τη Γαλλία Facebook Twitter
Ανώνυμος καλλιτέχνης, Σχέδια αετωμάτων και μετωπών του Παρθενώνα πριν το 1687. Bibliotheque nationale deFrance

Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι μεγάλες Οικουμενικές εκθέσεις του Παρισιού το 1878, το 1889 και το 1900 δείχνουν μια νέα σύγχρονη ελληνική τέχνη, που χαρακτηρίζεται από την αναγνώριση της βυζαντινής και ορθόδοξης ταυτότητας της Ελλάδας. Η έκθεση ολοκληρώνεται με έργα της ελληνικής ομάδας Techni, κοντά στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία, η οποία εκτέθηκε στο Παρίσι το 1919.

Τα εδάφη που σχηματίζουν τη σημερινή Ελλάδα ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε Βυζαντινή Αυτοκρατορία, που κατακτήθηκε από το 1071 από τους Οθωμανούς.

Το 1456, η Αθήνα καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Η χριστιανική παράδοση είναι ωστόσο πολύ παρούσα και η ορθόδοξη θρησκεία κεντρική στον ελληνικό πολιτισμό. Η έκθεση δείχνει επίσης την εξέλιξη της τέχνης της μεταβυζαντινής εικόνας στη σύγχρονη εποχή, συμπεριλαμβανομένου ενός σπάνιου Γκρέκο που δανείστηκε για πρώτη φορά με την ευκαιρία αυτή.

Στις 25 Μαρτίου 1821 - που γιορτάζεται σήμερα ως εθνική εορτή της Ελλάδας - ο Αρχιεπίσκοπος Πατρών Γερμανός καλεί τους Έλληνες να ξεσηκωθούν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: ξεκινά ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία στη συνέχεια ξεκίνησε σε έναν πικρό πόλεμο εναντίον της ελληνικής επαρχίας, καταστρέφοντας το Σούλι και σφαγιάζοντας τους κατοίκους του νησιού της Χίου. Ο Eugène Delacroix, στον πίνακά του για τη Σφαγή της Χίου, έργο του Λούβρου αντιπροσωπεύει το δράμα αυτής της μάχης.

Οι ρομαντικοί καλλιτέχνες απηχούσαν επίσης τις μάχες του Μεσολογγίου, εμπνευσμένες από την ηρωική στάση των Ελλήνων και το παράδειγμα του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος, σκοτώθηκε το 1824 στην πολιορκημένη πόλη.

Η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675-1919 στο Λούβρο και οι άσβεστοι δεσμοί της Ελλάδας με τη Γαλλία Facebook Twitter
Eugène Delacroix, La Grèce sur les ruines de Missolonghi

Ο Ντελακρουά, καλλιτεχνικά πολύ κοντά στον Άγγλο ποιητή, του αποδίδει ένα ζωντανό αφιέρωμα με την Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου.

Αυτό το έργο, που παρουσιάστηκε το 1826 στη γκαλερί Lebrun στο Παρίσι σε μια έκθεση προς όφελος των Ελλήνων, επιτυγχάνει τη σύνθεση μεταξύ του αρχαίου και του σύγχρονου. Αυτό το δυτικό όραμα της Ελλάδας, που συνδέεται με την υποστήριξη του πάθους για ανεξαρτησία και ελευθερία που ζωντανεύει τον ελληνικό λαό, τροφοδοτεί τον ευρωπαϊκό φιλελληνισμό.

Η ανεξαρτησία ανακηρύχθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1822. Ο Όθωνας, Βαυαρός πρίγκιπας, ανεβαίνει στο θρόνο το 1832 και εγκαθιστά την πρωτεύουσά του στην Αθήνα το 1834. Για τους Έλληνες, τα μνημεία της Αθήνας θυμίζουν την παλιά τους δόξα. για τους Γερμανούς, είναι ένα ισχυρό σύμβολο εξουσίας. Η πρόκληση τώρα για την Ελλάδα είναι να γίνει ένα σύγχρονο έθνος, όπως οι Ευρωπαίοι γείτονές της. Σε αυτήν την επιχείρηση, ποια είναι η θέση του αρχαίου, βυζαντινού και οθωμανικού παρελθόντος; Πώς συνέβαλαν η Γερμανία και η Γαλλία στον καθορισμό της ελληνικής ταυτότητας;

Το ελληνικό κράτος πρέπει να επανεφεύρει τα πάντα και να σφυρηλατήσει μια ευρωπαϊκή ταυτότητα για να ξεχωρίσει από τους πέντε αιώνες οθωμανικής κατοχής. Επομένως, πρόκειται για την ανάπτυξη κανόνων της γλώσσας, για τον καθορισμό μιας αστικοποίησης που δανείστηκε από το Μόναχο. Οι δυτικοί φωτογράφοι θα έχουν την Αθήνα και την Ελλάδα ως μοντέλα τους.

Η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675-1919 στο Λούβρο και οι άσβεστοι δεσμοί της Ελλάδας με τη Γαλλία Facebook Twitter
Κεφάλι ιππέα, περ. 570 π.Χ.

Η δημιουργία της Γαλλικής Σχολής Αθηνών το 1846, και στη συνέχεια αυτή άλλων αρχαιολογικών ιδρυμάτων, ενθάρρυνε την ανάπτυξη αυτού του γνήσιου επιστημονικού κλάδου. Οι πρώτες ανασκαφές της Σχολής, το 1870 στη Σαντορίνη, έφεραν στο φως μια άγνωστη ιστορία της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα, οι αρχαιολόγοι άρχισαν να ενδιαφέρονται για εποχές παλαιότερες από την Ελλάδα, που σήμερα ονομάζονται «κλασικές». Ταυτόχρονα, μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, οι ελληνικές αρχές έθεσαν μέτρα προστασίας για τις αρχαιότητες, όπως η απαγόρευση των εξαγωγών.

Ενώ ιδρύθηκε η Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι διανεμήθηκαν στα διάφορα ευρωπαϊκά ινστιτούτα και οι Δελφοί, και α η Δήλος, ανασκάφηκαν από αρχαιολόγους της Γαλλικής Σχολής. Αυτοί οι αρχαίοι χώροι εξακολουθούν να επιβεβαιώνουν τους μόνιμους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών σήμερα, καθώς οι Γάλλοι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να εργάζονται εκεί.

Για πρώτη φορά, ένα μωσαϊκό από τη Δήλο και σπάνια χάλκινα από το μουσείο των Δελφών που υπάρχουν στην έκθεση θα ανακαλέσουν αυτήν την αρχαιολογική περιπέτεια. Η έκθεση θα προσφέρει και μια ανακατασκευή της παρουσίασης της γαλλικής αρχαιολογίας στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού του 1900.

Η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675-1919 στο Λούβρο και οι άσβεστοι δεσμοί της Ελλάδας με τη Γαλλία Facebook Twitter
Θεόδωρος Ράλλης (1852-1909), «Η λεία», πριν το 1906. Λάδι σε μουσαμά, 133 x 100 εκ.. Εθνική Πινακοθήκη, Συλλογή Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, αρ. έργου: Κ.712

Στα τέλη του 17ου αιώνα, δύο Άγγλοι περιηγητές, ο James Stuart και ο Nicholas Revett, εξέφρασαν την έκπληξή τους: ανακάλυψαν ίχνη πολυχρωμίας σε θραύσματα ελληνικής αρχιτεκτονικής. Αυτή η αποκάλυψη έρχεται σε αντίθεση με τον μύθο της λευκότητας των ελληνικών αγαλμάτων, συνώνυμο του κλασικισμού και της ομορφιάς. Στις αρχές του επόμενου αιώνα, υπήρχαν όλο και περισσότερα στοιχεία πολυχρωμίας, αλλά η έννοια της λευκής ελληνικής τέχνης ήταν ακόμα βαθιά ριζωμένη στο μυαλό των ανθρώπων.

Η υπόθεση μιας αρχαίας πολυχρωμικής αρχιτεκτονικής γίνεται αποδεκτή χωρίς επιφυλάξεις, όπως αποδεικνύεται από τις προτάσεις για την αποκατάσταση της πολυχρωμίας στα ελληνικά μνημεία - ιδίως στον Παρθενώνα - από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Benoît Loviot, που έγιναν κατόπιν αιτήματος της École des Beaux- Arts.

Η δυναστεία Gilliéron των Ελβετών καλλιτεχνών, που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα από το 1877, συνέβαλε στη διάδοση των αρχαιολογικών ανακαλύψεων στην Ευρώπη. Ένα ελληνικό «εργοστάσιο εικόνας» ιδρύθηκε τότε από τον Gilliéron, κυρίως με εικόνες από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896. Αναπαράγοντας εικόνες αυτών των ανακαλύψεων σε γραμματόσημα, τραπεζογραμμάτια, ή αφίσες, συμβάλλει όχι μόνο στη διάδοση των ανακαλύψεων, αλλά και στη σύσταση ενός σύγχρονου εθνικού λεξιλογίου.

Η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675-1919 στο Λούβρο και οι άσβεστοι δεσμοί της Ελλάδας με τη Γαλλία Facebook Twitter
Φορεσιά της Αυλής της πριγκίπισσας Μαρίας Βοναπάρτη. Φωτο: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ 2021

Στη Γαλλία, το βυζαντινό παρελθόν της Ελλάδας είχε  ξεχαστεί εδώ και καιρό μπροστά στη φήμη της αρχαίας περιόδου. Ο όρος Βυζαντινός μπορεί να είναι διφορούμενος και προτιμούμε αυτόν του «Έλληνα της Κάτω Αυτοκρατορίας». Οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα τον 17ο, 18ο αιώνα και το πρώτο μισό του 19ου αιώνα δεν ασχολούνται με τη βυζαντινή περίοδο. Μόλις τη δεκαετία του 1840 αναπτύχθηκε το ενδιαφέρον για τη Βυζαντινή Ελλάδα, με ταξιδιώτες όπως ο Didron ή ο Papety.

Γύρω στο 1900, ο Gabriel Millet διευθύνει τις πρώτες γαλλικές βυζαντινές ανασκαφές. Το ενδιαφέρον του για τη βυζαντινή Ελλάδα τον οδήγησε να συλλέξει σε μνημεία, εκκλησίες και αντικείμενα της βυζαντινής τέχνης μια πολύ άφθονη τεκμηρίωση, η οποία αποτελεί την αρχή των μελετών για την ιστορία της βυζαντινής τέχνης στη Γαλλία, με υποστηρικτικές μελέτες ισοδύναμες με αυτές της αρχαίας αρχαιολογίας.

Στην Ελλάδα, η συμβολή του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου ήταν θεμελιώδης για τη διατήρηση της βυζαντινής τέχνης. Το 1849, αμέσως μετά την καταστροφή της Βυζαντινής Εκκλησίας του Προφήτη Ηλία στο Σταροπάζαρο (αγορά σιταριού) στην Αθήνα, φρόντισε να αποσπάσει και να μεταφέρει στη Σχολή Καλών Τεχνών μια τοιχογραφία από τα μέσα του 15ου αιώνα.

Η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675-1919 στο Λούβρο και οι άσβεστοι δεσμοί της Ελλάδας με τη Γαλλία Facebook Twitter
Λύτρας Νικηφόρος (1832-1904), Το Φίλημα, πριν το 1898. Εθνική Πινακοθήκη, Συλλογή Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, αρ. έργου: Κ.139

Η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας άνοιξε τις πόρτες της το 1836, λίγο μετά την εγκατάσταση της δυναστείας των Βαυαρών στον ελληνικό θρόνο και την επιλογή της Αθήνας ως πρωτεύουσάς της το 1834. Οι ανταλλαγές μεταξύ Βαυαρίας και Ελλάδας είναι σταθερές, ειδικά από καλλιτεχνικής πλευράς , όπως αποδεικνύεται από την ισχυρή επιρροή του νεοκλασικισμού του Μονάχου. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, ισχυρό στους πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες, το Μόναχο παρέμεινε η αναφορά και ο τόπος προτίμησης των Ελλήνων καλλιτεχνών. Παρ 'όλα αυτά, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, το ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό κέντρο μετακόμισε από το Μόναχο στο Παρίσι και όλο και περισσότεροι Έλληνες καλλιτέχνες πήγαν να σπουδάσουν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οι Παγκόσμιες Εκθέσεις του 1878, 1889 και 1900 σηματοδότησαν με τη σειρά τους σημαντικές στιγμές στην ανάπτυξη της ελληνικής καλλιτεχνικής ταυτότητας.

Στην Παγκόσμια Έκθεση του 1878 οι Έλληνες καλλιτέχνες επιβεβαιώθηκαν στην ευρωπαϊκή σκηνή της τέχνης, αναδυόμενοι ζωγράφοι και γλύπτες, πολύ συχνά σε σύγκριση με τους μεγάλους αρχαίους προγόνους τους. Η ελληνική παρουσία στην Έκθεση συγκεντρώνει τους επιφανέστερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου. Ωστόσο, ορισμένοι ζωγράφοι αρχίζουν να σπουδάζουν σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: στις Βρυξέλλες, αλλά κυρίως στο Παρίσι.

Η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675-1919 στο Λούβρο και οι άσβεστοι δεσμοί της Ελλάδας με τη Γαλλία Facebook Twitter
Ιακωβίδης Γεώργιος (1853-1932), Παιδική Συναυλία, 1900. Εθνική Πινακοθήκη, αρ. έργου: Π 475.

Το περίπτερο της Ελλάδας στην Παγκόσμια Έκθεση του 1889 παραμένει πολύ έντονα εμπνευσμένο από το αρχαίο λεξιλόγιο: ένα τριγωνικό αέτωμα, ευθείες γραμμές και αρχαίοι ελληνικοί χαρακτήρες περιβάλλουν μια επίκληση του Λεωνίδα Δρόση εμπνευσμένη από το άγαλμα της Αθηνάς του Φειδία.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες είναι περισσότερο παρόντες στην Έκθεση του 1900. Τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής ζωγραφικής, που εξακολουθούν να εκπροσωπούνται, είναι οι εγγυητές της παράδοσης, αλλά άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Ιάκωβος Ρίζος, που εκπαιδεύτηκαν σε παρισινούς κύκλους.

Η Ελλάδα, που αναδύεται από αυτές τις πολυάριθμες συγκρούσεις, μεταμορφώνεται βαθιά. Παράλληλα, γίνεται ανανέωση της καλλιτεχνικής του παραγωγής. Η ομάδα Techni εκθέτει στο Παρίσι και επιβάλλει μια νέα ματιά στην ελληνική καλλιτεχνική ταυτότητα: εμπνευσμένη από την ευρωπαϊκή πρωτοπορία, σπάνε το στερεότυπο όραμα που έχουν οι Παριζιάνοι για την Ελλάδα και επιβάλλουν την τέχνη τους ως πλήρως ευρωπαϊκή. Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν μέχρι σήμερα δεσμούς άσβεστους, σπουδαίους ιστορικούς και καλλιτεχνικούς και μερικές όψεις τους καθρεφτίζονται σε αυτή την έκθεση.

Η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675-1919 στο Λούβρο και οι άσβεστοι δεσμοί της Ελλάδας με τη Γαλλία Facebook Twitter
Ρίζος Ιάκωβος (1849 - 1926), Στην ταράτσα, 1897. Λάδι σε μουσαμά, 111 x 167 εκ.. Εθνική Πινακοθήκη, Δωρεά του καλλιτέχνη αρ. έργου: Π.1108

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ντελακρουά ταξιδεύει στην Ελλάδα μέσα από δυο έργα του πoυ έφτασαν στο Μουσείο Μπενάκη

Εικαστικά / Ο Ντελακρουά ταξιδεύει στην Ελλάδα μέσα από δύο έργα του πoυ έφτασαν στο Μουσείο Μπενάκη

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που είχαν επικρατήσει στις μετακινήσεις κατέστησαν αδύνατη την έγκαιρη μεταφορά δύο έργων του Γάλλου ζωγράφου Ευγένιου Ντελακρουά, που η προσθήκη τους σήμερα ολοκληρώνει την έκθεση «1821 Πριν και Μετά»
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπερτ Μοριζό: Η πιο σημαντική ζωγράφος στο πάνθεον των ιμπρεσιονιστών

Εικαστικά / Μπερτ Μοριζό: Η πιο σημαντική ζωγράφος στο πάνθεον των ιμπρεσιονιστών

Κεντρική φιγούρα στον κόσμο της πρωτοποριακής τέχνης του Παρισιού στα τέλη του 19ου αιώνα, κέρδισε τη θέση της στον ανδροκρατούμενο κόσμο της ζωγραφικής, ελεύθερα και τολμηρά, διεκδικώντας την ισοτιμία και την αναγνώριση του έργου της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πιετ Μοντριάν: Η προσέγγιση της απόλυτης αλήθειας και η έκρηξη της ομορφιάς σε μια συναρπαστική έκθεση

Εικαστικά / Πιετ Μοντριάν: Μια συναρπαστική έκθεση με αφορμή την 150ή επέτειο από τη γέννηση του

Το Fondation Beyeler αφιερώνει μια ολοκληρωμένη έκθεση στον Ολλανδό ζωγράφο Πιετ Μοντριάν, έναν από τους σημαντικότερους και πιο πολυσχιδείς καλλιτέχνες της πρωτοπορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
summer culture

Summer Culture / 10 εικαστικές εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείτε στα νησιά το καλοκαίρι

Η εικαστική έκρηξη δεν σταματά ούτε το καλοκαίρι, καθώς φέτος διοργανώνονται σημαντικές εκθέσεις στα νησιά που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για το εγχώριο και το διεθνές κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναβρίσκοντας τον παράδεισο: Ματίς και Χόκνεϊ σε μια συνομιλία-έκρηξη φωτός και ζωής

Εικαστικά / Ξαναβρίσκοντας τον παράδεισο: Ματίς και Χόκνεϊ σε μια συνομιλία γεμάτη φως και ζωή

Τη σχέση των δύο καλλιτεχνών αλλά και αυτή με το φως και τη φύση παρουσιάζει το Μουσείο Ματίς στη Νίκαια, σε μια νέα έκθεση που αποτελεί μια άνευ προηγουμένου συνομιλία μεταξύ του Ντέιβιντ Χόκνεϊ και του Ανρί Ματίς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Lapse: Μια οπτικοακουστική εγκατάσταση για ένα αέναο ταξίδι

Εικαστικά / «Lapse»: Μια οπτικοακουστική εγκατάσταση για ένα αέναο ταξίδι στο ΚΠΙΣΝ

Tο «Lapse» αποτελεί μια εμπειρία εμβύθισης σε ένα οπτικοακουστικό περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται από το ταξίδι ενός ατόμου, καθώς αυτό διανύει μεγάλες αποστάσεις στον χωροχρόνο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ