«Τρίγωνο»: Ένας ουρανοξύστης 180 μέτρων θα αλλάξει τον ορίζοντα στο Παρίσι

Ένας τριγωνικός πύργος ύψους 180 μέτρων και το Παρίσι αρχίζει να γίνεται… Λονδίνο Facebook Twitter
Ο Πύργος «Τρίγωνο», όπως ονομάζεται, θα είναι ο μεγαλύτερος ουρανοξύστης που θα εμφανιστεί στον ορίζοντα του κεντρικού Παρισιού από το 1973.
0

Ο ουρανοξύστης Tour Triangle που σχεδιάστηκε από το ελβετικό στούντιο Herzog & de Meuron πρόκειται επιτέλους να ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο Παρίσι μετά από 15 χρόνια, εν μέσω μιας τελευταίας προσπάθειας να ματαιωθεί το έργο από τους επικριτές του.

Το κόστος του ανέρχεται στα 670 εκατ. ευρώ, το ύψος του θα είναι 180 μέτρα και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους και να ολοκληρωθούν το 2026 – 12 χρόνια αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ο Πύργος «Τρίγωνο», όπως ονομάζεται, θα είναι ο μεγαλύτερος ουρανοξύστης που θα εμφανιστεί στον ορίζοντα του κεντρικού Παρισιού από το 1973. Σχεδιασμένο για τη λεωφόρο Ernest-Renan, το κτίριο θα περιλαμβάνει γραφεία, ένα συνεδριακό κέντρο, καταστήματα, εστιατόρια και ένα ξενοδοχείο.

Ο Philippe Goujon, ο δήμαρχος του 15ου διαμερίσματος όπου θα χτιστεί το Τρίγωνο, είχε δεσμευτεί να κάνει έκκληση στο δημοτικό συμβούλιο να αναβάλει την ανάπτυξη, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Ouest-France, υποστηρίζοντας ότι το κτίριο δεν είναι πλέον σχετικό με τις ανάγκες των επιχειρήσεων στον απόηχο της πανδημίας Covid-19.

Με 42 ορόφους με 91.351 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας, το Τρίγωνο θα γίνει το τρίτο ψηλότερο κτίριο εντός των ορίων της πόλης του Παρισιού, μετά από τον Πύργο Μονπαρνάς και τον Πύργο του Άιφελ.

Ένας τριγωνικός πύργος ύψους 180 μέτρων και το Παρίσι αρχίζει να γίνεται… Λονδίνο Facebook Twitter
Ο Philippe Goujon, ο δήμαρχος του 15ου διαμερίσματος όπου θα χτιστεί το Τρίγωνο, είχε δεσμευτεί να κάνει έκκληση στο δημοτικό συμβούλιο να αναβάλει την ανάπτυξη. Φωτ.: Courtesy of Herzog & de Meuron

Εν τω μεταξύ η Le Parisien αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία της Γαλλίας έχει ξεκινήσει έρευνα για καταγγελίες για ευνοιοκρατία από την πλευρά του δημάρχου του Παρισιού προς τη Viparis, την εταιρεία που διαχειρίζεται την τοποθεσία του Τριγώνου και είναι θυγατρική του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Paris Ile -De-France.  

Η έρευνα θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω το έργο, το οποίο η URW ήλπιζε προηγουμένως ότι θα ήταν έτοιμο εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Η αρχιτεκτονική εταιρεία Herzog & de Meuron ξεκίνησε να εργάζεται για πρώτη φορά πάνω στο πρότζεκτ το 2006 αλλά –με τις προτάσεις για ψηλά κτίρια να είναι πολύ αμφιλεγόμενες στο Παρίσι– το έργο καθυστέρησε σε μεγάλο βαθμό από μια σειρά μακροχρόνιων σχεδιασμών και νομικών μαχών.

Ένας τριγωνικός πύργος ύψους 180 μέτρων και το Παρίσι αρχίζει να γίνεται… Λονδίνο Facebook Twitter
Από το κέντρο του Παρισιού θα μοιάζει με λεπτό πύργο, αλλά από τα ανατολικά και τα δυτικά θα είναι ορατό όλο το πλάτος του. Φωτ.: Courtesy of Herzog & de Meuron

Με 42 ορόφους και 91.351 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας, το Τρίγωνο θα γίνει το τρίτο ψηλότερο κτίριο εντός των ορίων της πόλης του Παρισιού, μετά τον Πύργο Μονπαρνάς και τον Πύργο του Άιφελ. Από το κέντρο του Παρισιού θα μοιάζει με λεπτό πύργο, αλλά από τα ανατολικά και τα δυτικά θα είναι ορατό όλο το πλάτος του.

Οι Herzog & de Meuron είπαν ότι το σχήμα, το οποίο έχει συγκριθεί ποικιλοτρόπως με την πυραμίδα του Λούβρου, ένα κομμάτι σοκολάτα Toblerone και ένα τριγωνικό κομμάτι τυρί μπρι, προορίζεται να μεγιστοποιήσει τις γωνίες θέασης για όσους βρίσκονται μέσα, ενώ μειώνει το μέγεθος της σκιάς που πέφτει στα γειτονικά κτίρια.

«Σχεδιάσαμε το Τρίγωνο για το Παρίσι και τους Παριζιάνους. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε περισσότερο με αυτό το κτίριο είναι να είναι ανοιχτό σε όλους» δήλωσαν οι ιδρυτές του στούντιο. Οι Herzog & de Meuron είναι η εταιρεία πίσω από την επέκταση της γκαλερί Tate Modern στο Λονδίνο και του Ολυμπιακού σταδίου The Bird's Nest στο Πεκίνο.

Ένας τριγωνικός πύργος ύψους 180 μέτρων και το Παρίσι αρχίζει να γίνεται… Λονδίνο Facebook Twitter
Το «Τρίγωνο» θα είναι το τρίτο ψηλότερο κτίριο εντός των ορίων της πόλης του Παρισιού. Φωτ.: Courtesy of Herzog & de Meuron

Ένας τριγωνικός πύργος ύψους 180 μέτρων και το Παρίσι αρχίζει να γίνεται… Λονδίνο Facebook Twitter
Φωτ.: Courtesy of Herzog & de Meuron

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

LiFO x Design Ambassador/ Archisearch: Τα κορυφαία έντυπα αρχιτεκτονικής και design παρουσιάζουν

Design / LiFO x Design Ambassador/ Archisearch: Τα κορυφαία έντυπα αρχιτεκτονικής και design παρουσιάζουν

Η LiFO και η Design Ambassador δημιούργησαν μια πρωτότυπη σειρά ειδικών εκδόσεων που απελευθέρωσαν το αρχιτεκτονικό έντυπο από τον κλαδικό του χαρακτήρα και έδωσαν νέα δυναμική και ουσία στη συζήτηση για την αρχιτεκτονική, το design και την ανάπτυξη
THE LIFO TEAM
H Potiropoulos+Partners σχεδίασε ένα εντυπωσιακό αειφορικό συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικιών  στον Άλιμο 

Design / H Potiropoulos+Partners σχεδίασε ένα εντυπωσιακό αειφορικό συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικιών  στον Άλιμο 

Το «Cube-2» στον Άλιμο, ένα project όπου το τρίπτυχο «υπαίθριος χώρος-ημιυπαίθριος χώρος-πράσινο» αναδεικνύεται σε κύριο συνθετικό άξονα. Προκύπτει έτσι μία αλληλουχία προβόλων-κήπων, που δίνουν την εντύπωση ότι κινούνται μέσα στη βλάστηση, και αντίστοιχα ότι η βλάστηση κινείται μέσα σ’ αυτούς.
THE LIFO TEAM
The Boy Is Beautiful

Athens Pride 2022 / The Boy Is Beautiful: Ένα περιοδικό που ξετυλίγει το νήμα των ελληνικών queer χρονικών

Στο εξαμηνιαίο περιοδικό του Λεωνίδα Λιόλιου queer και queer friendly αναγνώστες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μπορούν να ανακαλύψουν κομμάτια της ελληνικής ιστορίας που έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα της ετεροκανονικότητας και του μεσσιανισμού.
M. HULOT
Η ΕΣΩ επέστρεψε πιο δυναμική και επίκαιρη από ποτέ 

Design / Η ΕΣΩ επέστρεψε πιο δυναμική και επίκαιρη από ποτέ 

Δείτε όσα έγιναν στην δέκατη διοργάνωση της ημερίδας ΕΣΩ που διοργανώθηκε σε στρατηγική συνεργασία και συνεπιμέλεια του Archisearch με το Ίδρυμα Mies Van Der Rohe ως συμπαραγωγή της Design Ambassador, του +Design Magazine και της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Serpentine Pavilion: Μια μαύρη εκκλησία - κλίβανος είναι το πιο κατάλληλο θερινό περίπτερο;

Design / Serpentine Pavilion: Μια μαύρη εκκλησία-κλίβανος είναι το πιο κατάλληλο θερινό περίπτερο;

Το φετινό περίπτερο Serpentine, ένας μαύρος περίκλειστος κύλινδρος, από τις πιο «εσωστρεφείς» εγκαταστάσεις που έχουν τοποθετηθεί ποτέ στους κήπους του Κένσινγκτον, σχεδιάστηκε ως χώρος για περισυλλογή και διαλογισμό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ Η προέκταση του Royal College of Art είναι ένας ύμνος σε ένα συχνά υποτιμημένο υλικό, το τούβλο

Design / Η προέκταση του Royal College of Art είναι ένας ύμνος σε ένα συχνά υποτιμημένο υλικό, το τούβλο

Μέσα στα πελώρια γυάλινα κτίρια του Battersea, οι αρχιτέκτονες της Tate Modern και της Elbphilharmonie στο Αμβούργο, οι Herzog & de Meuron, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια σοβαρή προσέγγιση του υλικού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης Ρενέ Γκεγιουστέ κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022.

Πολιτισμός / Ρενέ Γκεγιουστέ: Η Γαλλίδα πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022

Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας είναι υπέρμαχος της κοινωνικής αρχιτεκτονικής, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για το 10όροφο συγκρότημα διαμερισμάτων Le Liégat στο Ivry-sur-Seine και την πολυκατοικία La Maladrerie.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ