Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator Facebook Twitter
Η Χρυσάνθη Λυκούση με τις μινιατούρες της.

Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator

0

Η Χρυσάνθη Λυκούση είναι μια νεαρή 3D character artist που δημιουργεί «εξωτικές» μινιατούρες για τους λάτρεις επιτραπέζιων και war games. Πολεμιστές, βασιλιάδες και τερατόμορφες σιλουέτες, «λαξευμένες» μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, περνάνε μέσα από τη φαντασία και το «ψηφιακό» εργαστήρι του υπολογιστή της, στην Αθήνα, πριν καταλήξουν, τυπωμένες και βαμμένες, στα χέρια αυτών που θα τις χρησιμοποιήσουν σε όλο τον κόσμο. Μια «σύγχρονη μορφή γλυπτικής», το προϊόν της οποίας προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες στους φανατικούς οπαδούς της.


«Μικρή ήμουν μέτρια μαθήτρια, γιατί μονίμως σκεφτόμουν φαντασιακούς κόσμους» λέει όταν τη ρωτάω πώς ξεκίνησε το πάθος της. «Είχα επηρεαστεί από τη γιαγιά μου, που ήταν ζωγράφος. Έπαιζα video-games, έβλεπα κινούμενα σχέδια και είχα αυτού του είδους τις επιρροές από την ποπ κουλτούρα».


«Δεν θα έλεγα ότι το σχολείο είναι 100% εμπόδιο, αλλά σίγουρα δεν μας ενθαρρύνει όσον αφορά τα καλλιτεχνικά ερεθίσματα. Τα μαθήματα που υπάρχουν είναι πολύ ελλιπή σε επίπεδο καλλιτεχνικών» συνεχίζει. «Αυτό, ευτυχώς, δεν με εμπόδισε, γιατί με ενθάρρυνε η οικογένειά μου, αλλά θα ήταν πολύ ευχάριστο το εκπαιδευτικό σύστημα να ευαισθητοποιούσε λίγο περισσότερο τα παιδιά στο θέμα των τεχνών και να τα ενημερώνει όσον αφορά τα σχετικά επαγγέλματα που μπορούν να ακολουθήσουν».

Υπάρχει μεγάλη κίνηση στην αγορά, κυρίως στο εξωτερικό, και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που επέλεξα να γίνω ελεύθερη επαγγελματίας. Εδώ δεν έχουμε πάρα πολλές επιλογές. Ευτυχώς, όλο και περισσότεροι Έλληνες αναλαμβάνουν να κάνουν μινιατούρες και έχω χαρεί πολύ γι' αυτό. 


Η πορεία της Χρυσάνθης, μέχρι να καταλήξει στο σημερινό της επάγγελμα, δεν ήταν σταθερή, είχε όμως πάντα ως άξονα τον καλλιτεχνικό κόσμο. Αφού πέρασε μέσω Πανελληνίων στο τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, συνέχισε με σπουδές 3D animation σε ιδιωτική σχολή. Ήταν τότε που πήρε την απόφαση να κάνει αυτό που αγαπάει επάγγελμα, ακόμη κι αν ο τρόπος δεν ήταν εύκολος.


«Με το που τελείωσα τη σχολή πέρασα ένα χρονικό διάστημα χωρίς δουλειά ή κάνοντας δουλειές άσχετες με το αντικείμενο, για να έχω κάποιο εισόδημα. Έκανα μόνη μου πρότζεκτ για να μπορέσω να έχω ένα ολοκληρωμένο portfolio και να το στείλω σε κάποιες εταιρείες ή να επικοινωνήσω με κόσμο και να ανεβάσω τη δουλειά μου στο Διαδίκτυο. Έκανα add κόσμο της κοινότητας, μεγάλα ονόματα που δουλεύουν σε εταιρείες video-games ή πάνω σε μινιατούρες και κάπως έτσι ήρθαν από μόνες τους προτάσεις. Αρχικά, δούλεψα σε μια εταιρεία στην Ελλάδα, την "para bellum", και μετά από δύο χρόνια μού έκανε πρόταση ένα animation στούντιο, το "mascista". Έπειτα αποφάσισα να γίνω ελεύθερη επαγγελματίας και συνεργάζομαι με διαφορετικούς πελάτες σε πολλά πρότζεκτ».

Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator Facebook Twitter
Οι μινιατούρες αυτές δημιουργήθηκαν για την εταιρεία Para Bellum Wargames.


Οι μινιατούρες και το 3D creation στην Ελλάδα

«Υπάρχει μεγάλη κίνηση στην αγορά, κυρίως στο εξωτερικό, και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που επέλεξα να γίνω ελεύθερη επαγγελματίας. Εδώ δεν έχουμε πάρα πολλές επιλογές. Ευτυχώς, όλο και περισσότεροι Έλληνες αναλαμβάνουν να κάνουν μινιατούρες και έχω χαρεί πολύ γι' αυτό. Συνήθως υπάρχουν δουλειές σε διαφημιστικές, μια πιο γραφική και τεχνική δουλειά, η οποία δεν έχει την ίδια δημιουργικότητα. Στην Ελλάδα είναι λίγο δύσκολο να το κυνηγήσεις. Αν τελειώσεις μια σχολή 3D animation στην Αγγλία, υπάρχουν οι διασυνδέσεις για να δουλέψεις ως junior artist σε κάποια εταιρεία με video-games που θα σου δώσει πολύ καλή εμπειρία και από κει θα γνωρίσεις κόσμο, δημιουργώντας το δικό σου path. Εδώ πρέπει να δημιουργήσεις την "εμπειρία", κάνοντας πρότζεκτ μόνος σου. Όμως, όσο το κυνηγάς, όσο ανεβάζεις τη δουλειά σου, γνωρίζεις κόσμο, ποστάρεις, μαθαίνεις ή ζητάς feedback, θεωρώ ότι υπάρχουν ευκαιρίες εκεί έξω».

Ο τρόπος κατασκευής

«Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για ψηφιακή γλυπτική. Εκεί πρέπει να έχεις μάθει τα βασικά της γλυπτικής και του 3D creation, που είναι τα πιο τεχνικά κομμάτια. Για να κάνεις μινιατούρες, πρέπει να ξέρεις το ανθρώπινο σώμα και τις αναλογίες, τα βασικά της ανατομίας. Ξεκινάς με ένα αρχέτυπο και αρχίζεις να το προσαρμόζεις, ανάλογα με το concept που σου έχουν δώσει. Αρχίζεις να βάζεις σε αυτό κομμάτια ψηφιακού πηλού, τα οποία δείχνουν τα μεγέθη πάνω στη μινιατούρα. Τοποθετείς όλο και περισσότερα πράγματα και λεπτομέρειες, κάνεις carving, φτιάχνεις τα χαρακτηριστικά».

Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator Facebook Twitter
Assasin: H μινιατούρα αυτή δημιουργήθηκε για τους Crippled god foundry.
Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator Facebook Twitter
Queen: H μινιατούρα αυτή δημιουργήθηκε για τους Crippled god foundry.


Από δυο μέχρι δέκα μέρες, ο χρόνος που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ο επόμενος χαρακτήρας εξαρτάται από αυτό που ζητάει κάθε φορά ο πελάτης και από τις λεπτομέρειες που απαιτούνται. Το concept μπορεί να είναι διαφορετικό κάθε φορά και οι fans του είδους είναι άνθρωποι που αγαπάνε τα επιτραπέζια και είναι παθιασμένοι με games, όπως το «Dungeons and Dragons». Πέρα από τις μινιατούρες, στον ελεύθερο χρόνο της η Χρυσάνθη σχεδιάζει από παιδικά καρτούν μέχρι 3D σκίτσα από πράγματα που καθημερινά την εντυπωσιάζουν. Το συναίσθημα, όμως, του να πιάνεις στα χέρια σου μια δουλειά που έχεις δημιουργήσει ψηφιακά είναι, όπως μου λέει, κάτι το ξεχωριστό.


«Όταν πιάνεις κάτι που μέχρι τότε έβλεπες στον υπολογιστή, γίνεται χειροπιαστό, παίρνει υπόσταση. Συνειδητοποιείς πώς φαίνεται σε μικρό μέγεθος και αυτό που νιώθεις είναι φοβερό. Εσύ το βλέπεις ως προϊόν, όμως όποιος το αγοράσει, το βάφει με διαφορετικά χρώματα, όπως το έχει φανταστεί, του δίνει μια μορφή όπως τη θέλει, το ζωντανεύει με τη δική του φαντασία. Δεν δημιουργείς απλώς ένα χρηστικό προϊόν αλλά κάτι που ξέρεις ότι ο άλλος θα το βάλει στο τραπέζι και θα του δώσει ζωή».

Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator Facebook Twitter
Schoolgirl: Xαρακτήρας για video game.
Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator Facebook Twitter
Rudolf
Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator Facebook Twitter
Fetish Bunny
Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator Facebook Twitter
Elfboy
Τέρατα, ξωτικά και υπερήρωες: Οι φανταστικές μινιατούρες μιας νεαρής 3D creator Facebook Twitter
Οι χαρακτήρες αυτοί δημιουργήθηκαν για το indie game «The Crystal Garden» των Fragile Studios
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η τεχνολογία το 2020: H ψυχαγωγία μας έκανε level up

Τech & Science / Η τεχνολογία το 2020: H ψυχαγωγία μας έκανε level up

Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που είχε το 2020, υπήρξαν στιγμές που καταφέραμε να περάσουμε καλά και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία η οποία μας χάρισε σπουδαίες εμπειρίες ψυχαγωγίας που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα φάνταζαν εξωπραγματικές.
ΤΟΥ ΤΙΜΟΥ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΥ
Ο 9χρονος Ράιαν Κάτζι, είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος YouTuber - 30 εκατομμύρια από unboxing και βίντεο με παιχνίδια

Διεθνή / Ο 9χρονος Ράιαν Κάτζι, είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος YouTuber - 30 εκατομμύρια από unboxing και βίντεο με παιχνίδια

Ο ανήλικος influencer Ράιαν Κάτζι έχει κερδίσει σχεδόν 30 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα χρόνο από το unboxing, τις παρουσιάσεις και τις κριτικές παιχνιδιών στο YouTube

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα αγαπά το design

Design / Η Αθήνα αγαπά το design

Σε μερικούς από τους νέους χώρους που επισκεπτόμαστε καθημερινά στην Αθήνα, οι υφές, τα φώτα, το πάτωμα, τα υλικά, η χρωματική παλέτα, κάθε στοιχείο του σχεδιασμού επιλέχθηκε με προσοχή. Από έναν φούρνο μέχρι ένα νυχάδικο, ο σύγχρονος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός καλείται να αφηγηθεί ιστορίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τάση: Μία νέα βίλα

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Iδέες για τη νέα βίλα

Tο παρόν αποτίει φόρο τιμής στο παρελθόν ολοένα και συχνότερα, έχοντας όμως το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ακριβώς εκεί όπου ο εξωτικός μπρουταλισμός φλερτάρει με τις νέες προδιαγραφές βιωσιμότητας και εμπνέεται από την ένωση του ακατέργαστου με το εκλεπτυσμένο γεννιούνται οι ιδέες για τη νέα βίλα.
ΝΤΟΓΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΗ
Fluid geometries: Οι νέες γεωμετρίες στις πισίνες

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Fluid geometries: Οι νέες γεωμετρίες στις πισίνες

Τα αρχιτεκτονικά γραφεία έχουν ανακαλύψει πεδίο δόξης λαμπρό στον σχεδιασμό της πισίνας, μεταξύ άλλων, γιατί έτσι αυξάνεται η αξία του ακινήτου. Ποιες είναι οι νέες γεωμετρίες αυτής της τάσης;
ΝΤΟΓΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΗ
Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο;

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE / Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο;

Επενδύσεις, νέα μεγάλα έργα αλλά και οι αλλαγές στον διεθνή τρόπο ζωής δίνουν νέα πνοή στην ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης. Η νέα γενιά κατοίκων που επιλέγει να ζήσει στην πόλη με τη μεσογειακή ατμόσφαιρα και την πολυπολιτισμική παράδοση αναζητά την αρχιτεκτονική που ταιριάζει στον τρόπο ζωής της. Γι’ αυτούς σχεδιάζει το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ασπασίας Τάκα.
THE LIFO TEAM
Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Design / Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Χρησιμοποιώντας έργα τέχνης, εμβληματικά αντικείμενα design, επιβλητικά γλυπτά, πολυτελή ή urban στοιχεία και μη τυπικές ρεσεψιόν, περιμένοντας και όσους δεν διαμένουν στους επάνω ορόφους να δοκιμάσουν μπέιγκελ και να χορέψουν σε υπόγεια κλαμπ, τα καινούργια ξενοδοχειακά λόμπι της πόλης είναι κάτι παραπάνω από απλοί χώροι υποδοχής και αναμονής: αποτελούν μέρος μιας εμπειρίας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μυθιστορηματικές αφίξεις από ξηρά και θάλασσα

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Μυθιστορηματικές αφίξεις από ξηρά και θάλασσα

Δύο σύμβολα φήμης και αισθησιασμού έρχονται να προστεθούν στην υπηρεσία του σύγχρονου experiential travel. Ο λόγος για το κρουαζιερόπλοιο Queen Elizabeth 2, που αναμένεται να ενταχθεί στη συλλογή των ξενοδοχείων MGallery, και για το Orient Express Venice Hotel, τη «στατική συνέχεια» της πιο διάσημης αμαξοστοιχίας όλων των εποχών.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, CO-CURATED WITH TRAVELWORKS PR
Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς

Design / Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο Λίβερπουλ, στο Royal Albert Dock, και επικεντρώνεται στη θαλάσσια ιστορία της πόλης. Θα ανακαινισθεί και θα συνδεθεί με το Μουσείο Δουλείας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΤΟΙΜΟ ΤΣΕΚ ΦΩΤΟ Μια εγκατάσταση - ανακατασκευή ενός σπιτιού με νοσταλγία για τη βομβαρδισμένη Βηρυτό

Design / Μια εγκατάσταση-ανακατασκευή ενός σπιτιού με νοσταλγία για τη βομβαρδισμένη Βηρυτό

Η πρόσοψη μεταφέρθηκε από τον Λίβανο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε κομμάτια, και στη συνέχεια στήθηκε σε μια αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος στο μουσείο V&A από τεχνίτες της Βηρυτού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ