Τα νέα, καινοτόμα πράσινα έργα του Ηνωμένου Βασιλείου

Τα νέα, καινοτόμα πράσινα έργα του Ηνωμένου Βασιλείου Facebook Twitter
Sports Hall King’s Cross / Bennetts Associates © Hufton + Crow
0

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Bennetts Associates αναγνωρίζεται διεθνώς ως πρωτοπόρος στον τομέα της βιωσιμότητας με επιστημονικούς στόχους και στρατηγική υποστήριξη της αρχιτεκτονικής αειφορίας.

Αυτά είναι τέσσερα νέα έργα τα οποία έχουν ενσωματώσει στο μέγιστο τις «πράσινες» τάσεις που θα κάνουν το μέλλον καλύτερο.


Norton HQ

kj Facebook Twitter

Η εμβληματική εταιρεία μοτοσικλετών Norton επέστρεψε με την ολοκλήρωση των νέων υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων 7.300 τ.μ. στο Solihull, την καρδιά του κόμβου της αυτοκινητοβιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου.  Το ανακαινισμένο κτίριο ελαφριάς βιομηχανικής χρήσης φιλοξενεί την υποδοχή πελατών, την παράδοση μοτοσικλετών, την προβολή της επωνυμίας, το εργαστήριο του σέρβις, την παραγωγή, το στούντιο σχεδιασμού, τις εγκαταστάσεις δοκιμών και γραφεία. Δύο βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση του έργου ήταν η ταχύτητα της εγκατάστασης και η διευκόλυνση της ανάπτυξης της Norton.  

kj Facebook Twitter


Ο σχεδιασμός εστιάζει στην κυκλική οικονομία, κάνοντας χρήση ήδη χρησιμοποιημένων εξαρτημάτων που μπορούν να διαμορφωθούν εκ νέου, να προσαρμοστούν και να επαναχρησιμοποιηθούν με την πάροδο του χρόνου, ελαχιστοποιώντας τη σπατάλη υλικού. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η κύρια διανομή του Manufacturing Hall που έπρεπε να σχεδιαστεί, ενώ ο η διάταξη τα διαρρύθμισής του ήταν ακόμα εν εξελίξει. Η καινοτόμος χρήση δοκών από τη βιομηχανία ψυχαγωγίας αποτελεί την κύρια γέφυρα και εγκαταστάθηκε μέσα σε λίγες μέρες με υπηρεσίες σχεδιασμένες να είναι υπερ-προσαρμόσιμες. Το αποτέλεσμα είναι μια έξυπνα σχεδιασμένη λύση που χρησιμοποιεί ευέλικτα εξαρτήματα, τα οποία επιτρέπουν στη Norton να επεκτείνεται και να εξελίσσεται.  Αυτή είναι μία από τις πολυάριθμες τεχνικές βιώσιμης και γρήγορης κατασκευής του έργου, τα εξαρτήματα της οποίας μπορούν να αναδιαμορφωθούν καλύπτοντας σχεδόν το 50% του συνολικού κόστους κατασκευής.  Η νέα HQ αντιπροσωπεύει τις αξίες της νέας μάρκας μέσω μιας αισθητικής του μέλλοντος, μιας μηχανικής με φινέτσα και της εστίασης στη βιωσιμότητα και στην ευημερία.  


Sports Hall  

kj Facebook Twitter


Το King’s Cross Sports Hall στο κέντρο του Λονδίνου είναι το πρώτο κτίριο των Bennetts Associates από ξύλο με «σχεδόν μηδενικό» ενσωματωμένο άνθρακα. Η πρόκληση των Gasworks Tunnels, τρεις ευαίσθητες σιδηροδρομικές σήραγγες που εκτείνονται σε βάθος μικρότερο των τριών μέτρων κάτω από τη συγκεκριμένη τοποθεσία, κατέληξε σε μια ελαφριά ξύλινη δομή, που ανακατανέμει τη μάζα της ομοιόμορφα. Το φιλόξενο εσωτερικό των μεγάλων ευέλικτων χώρων επιτρέπει στην κοινοτική αθλητική αίθουσα να προσαρμόζεται στις διαφορετικές μελλοντικές χρήσεις της.  Λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση για μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στα υλικά, το κτίριο πέτυχε μια εξαιρετικά χαμηλή τιμή στον αρχικά εκλυόμενο άνθρακα, 39kgCO2e/sqm, και τον στόχο της τιμής του ενσωματωμένου άνθρακα στα 202kgCO2e/sqm.

kj Facebook Twitter

Ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του UKGBC, ο κατασκευαστής αντιστάθμισε την τιμή του άνθρακα που παράγεται κατά την κατασκευή, φυτεύοντας 1.580 δέντρα στο Περού και τη Βραζιλία.  Τα βελτιστοποιημένα ανοιγόμενα παράθυρα εκμεταλλεύονται στο μέγιστο το φυσικό φως, μειώνουν το κέρδος της θερμότητας και επιτρέπουν τον φυσικό αερισμό, που συμπληρώνεται από μηχανικό αερισμό με ανάκτηση θερμότητας και φωτισμό χαμηλής ενέργειας, ενώ το ενεργειακό δίκτυο σε όλη την περιοχή παρέχει ψύξη και θέρμανση με εκτιμώμενη εξοικονόμηση άνθρακα στο 45%.  Η ξυλεία προήλθε από δάση που βιώσιμης διαχείρισης και τα υποπροϊόντα της παραγωγής μετατράπηκαν είτε σε πράσινη ενέργεια μέσα σε σταθμούς που συνδύαζαν τη θερμότητα και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, είτε σε βιοκαύσιμα. Οι προσόψεις σχεδιάστηκαν με βάση προϋπάρχουσες διαστάσεων τοίχων CLT (cross-laminated timber) για την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων, ενώ οι αναστρέψιμες συνδέσεις υποστηρίζουν την κυκλική οικονομία, τη μελλοντική αποσυναρμολόγηση και την επαναχρησιμοποίηση της ξυλείας. Η ξυλεία μπορεί να δώσει λύση σε περιπτώσεις δύσκολων τοποθεσιών, να έχει θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα αύξησης των τιμών του άνθρακα.


Timber Square  

kj Facebook Twitter


Αυτό το έργο Net Zero Carbon (NZC) δείχνει πώς τα κτίρια μπορούν να ανταποκριθούν σε έκτακτες κλιματολογικές καταστάσεις και στους στόχους NZC. Ο συνδυασμός αναγκαίων παραμέτρων, όπως η βιωσιμότητα, το μέλλον του χώρου εργασίας και η αποτελεσματική τεχνική κατασκευής, οδήγησαν σε μια ζωντανή αρχιτεκτονική σύνθεση που αποτελείται από δύο κτίρια, ένα μερικώς διατηρημένο τυπογραφείο της δεκαετίας του 1950 και ένα νέο κτίριο. Αυτά ανεγέρθηκαν σε μια εν μέρει άδεια βιομηχανική τοποθεσία στο Bankside κοντά στην Tate Modern. Οι μεικτές χρήσεις στο επίπεδο του δρόμου και οι νέες διαδρομές που χαράχτηκαν με βάση την τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσεων με τις οδογέφυρες «Low Line», ανταποκρίνονται στη ζωντάνια της περιοχής, ενώ όλοι οι επάνω όροφοι έχουν πρόσβαση σε βεράντες και roof gardens.  Αποτέλεσμα του πρότζεκτ Timber Square θα είναι ένα κτίριο που θα έχει κατασκευαστεί και θα λειτουργεί με όρους NZC, σύμφωνα με το UKGBC NZC Buildings Framework.

kj Facebook Twitter

Οι εκπομπές άνθρακα ‒ενσωματωμένες, κατασκευαστικές και σε επίπεδο λειτουργίας‒ θα είναι οι μισές από αυτές μιας τυπικής κατασκευής νεόδμητων γραφείων στο Λονδίνο, με την επαναχρησιμοποίηση της υπάρχουσας δομής του τυπογραφείου και μιας νέας υβριδικής δομής από χάλυβα και CLT, μειώνοντας το βάρος κατά 15% και τον ενσωματωμένο άνθρακα κατά 30%, με πάνελ δαπέδου από CLT, που είναι αποσπώμενα για να παρέχουν ευελιξία. Αυτό το έργο είναι ο πιλότος της πρωτοβουλίας «Design for Performance» του οργανισμού Better Buildings Partnership, που έχει επαληθεύσιμους ενεργειακούς στόχους.  Ο διαπερατός δημόσιος χώρος, η σύνδεση με όμορες υποδομές και η επαναχρησιμοποιούμενη και υβριδική δομή θα συμπληρώσουν τον ακατέργαστο, βιομηχανικό χαρακτήρα της γειτονιάς.  


Woolwich Works 

kj Facebook Twitter


Έχοντας προκύψει από πέντε ιστορικά κτίρια του βρετανικού στρατού, το έργο δημιουργεί έναν νέο πολιτιστικό προορισμό στο Λονδίνο. Τα βαθμού I και II διατηρητέα κτίρια έχουν μετατραπεί σε δημιουργικό κέντρο 16.500 τ.μ. που μπορούν να εκμεταλλευτούν πολλοί πολιτιστικοί οργανισμοί, όπως το πρωτοποριακό σχήμα Punchdrunk Theatre, των οποίων θα ηγείται το Royal Borough of Greenwich. Το νέο κτίριο Woolwich Works περιλαμβάνει ένα θέατρο 450 θέσεων, έναν χώρο συναυλιών, ένα μουσείο και πολλά στούντιο για πρόβα. Επίσης αποτελεί τη βάση πολλών διεθνώς αναγνωρισμένων θεατρικών και χορευτικών θιάσων.  

kj Facebook Twitter

kj Facebook Twitter

Η Bennetts Associates διερεύνησε τη δυνατότητα στέγασης πολλών οργανισμών παραστατικών τεχνών στα κτίρια για να εντοπίσει κατάλληλες χρήσεις και ενοικιαστές για τα υπάρχοντα κτίρια, προσεγγίζοντας με ευαισθησία τη διαδικασία αναζωογόνησής και ελάχιστα παρεμβατικές μεθόδους αποκατάστασης. Με αυτόν τον τρόπο πέτυχε τη φυσική εναρμόνιση των κτιρίων με τις καινούργιες χρήσεις και τη διατήρηση της αρχικής πλίνθινης μορφής της στέγης, τιμώντας την ιστορία των κτιρίων.  Το έργο αυξάνει την απήχηση των τεχνών και του πολιτισμού στο κοινό, τη βιωσιμότητα των πολιτιστικών οργανισμών τοπικής εμβέλειας και ενθαρρύνει τη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με σκοπό την ανάπτυξη της οικονομίας που στηρίζεται στους ντόπιους επισκέπτες. Ο νέος σταθμός τρένου Crossrail και η επέκταση της οικιστικής συνοικίας στην περιοχή Woolwich θα μετατρέψουν την περιοχή σε πόλο έλξης ενός καινούργιου και ποικιλόμορφου κοινό από το Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

bennettsassociates.com

ADM The Green Issue

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador και το Archisearch.gr

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM The Green Issue

ADM: TΗΕ GREEN ISSUE

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador αφιερωμένη στις creative ομάδες, τους αρχιτέκτονες και τις επιχειρήσεις που έχουν αντιληφθεί ήδη πως η βιωσιμότητα, η αειφόρος ανάπτυξη και η πράσινη προσέγγιση, δεν είναι απλώς trend αλλά η ανάγκη για μια τεράστια αλλαγή στη φιλοσοφία της ζωής μας, της αγοράς, της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fluid geometries: Οι νέες γεωμετρίες στις πισίνες

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Fluid geometries: Οι νέες γεωμετρίες στις πισίνες

Τα αρχιτεκτονικά γραφεία έχουν ανακαλύψει πεδίο δόξης λαμπρό στον σχεδιασμό της πισίνας, μεταξύ άλλων, γιατί έτσι αυξάνεται η αξία του ακινήτου. Ποιες είναι οι νέες γεωμετρίες αυτής της τάσης;
ΝΤΟΓΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΗ
Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο;

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE / Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο;

Επενδύσεις, νέα μεγάλα έργα αλλά και οι αλλαγές στον διεθνή τρόπο ζωής δίνουν νέα πνοή στην ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης. Η νέα γενιά κατοίκων που επιλέγει να ζήσει στην πόλη με τη μεσογειακή ατμόσφαιρα και την πολυπολιτισμική παράδοση αναζητά την αρχιτεκτονική που ταιριάζει στον τρόπο ζωής της. Γι’ αυτούς σχεδιάζει το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ασπασίας Τάκα.
THE LIFO TEAM
Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Design / Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Χρησιμοποιώντας έργα τέχνης, εμβληματικά αντικείμενα design, επιβλητικά γλυπτά, πολυτελή ή urban στοιχεία και μη τυπικές ρεσεψιόν, περιμένοντας και όσους δεν διαμένουν στους επάνω ορόφους να δοκιμάσουν μπέιγκελ και να χορέψουν σε υπόγεια κλαμπ, τα καινούργια ξενοδοχειακά λόμπι της πόλης είναι κάτι παραπάνω από απλοί χώροι υποδοχής και αναμονής: αποτελούν μέρος μιας εμπειρίας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μυθιστορηματικές αφίξεις από ξηρά και θάλασσα

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Μυθιστορηματικές αφίξεις από ξηρά και θάλασσα

Δύο σύμβολα φήμης και αισθησιασμού έρχονται να προστεθούν στην υπηρεσία του σύγχρονου experiential travel. Ο λόγος για το κρουαζιερόπλοιο Queen Elizabeth 2, που αναμένεται να ενταχθεί στη συλλογή των ξενοδοχείων MGallery, και για το Orient Express Venice Hotel, τη «στατική συνέχεια» της πιο διάσημης αμαξοστοιχίας όλων των εποχών.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, CO-CURATED WITH TRAVELWORKS PR
Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς

Design / Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο Λίβερπουλ, στο Royal Albert Dock, και επικεντρώνεται στη θαλάσσια ιστορία της πόλης. Θα ανακαινισθεί και θα συνδεθεί με το Μουσείο Δουλείας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΤΟΙΜΟ ΤΣΕΚ ΦΩΤΟ Μια εγκατάσταση - ανακατασκευή ενός σπιτιού με νοσταλγία για τη βομβαρδισμένη Βηρυτό

Design / Μια εγκατάσταση-ανακατασκευή ενός σπιτιού με νοσταλγία για τη βομβαρδισμένη Βηρυτό

Η πρόσοψη μεταφέρθηκε από τον Λίβανο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε κομμάτια, και στη συνέχεια στήθηκε σε μια αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος στο μουσείο V&A από τεχνίτες της Βηρυτού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπερντ και Χίλα Μπέκερ: Μια έκθεση για τη γοητεία των ερειπωμένων βιομηχανικών κατασκευών

Πολιτισμός / Μπερντ και Χίλα Μπέκερ: Μια έκθεση για τη γοητεία των ερειπωμένων βιομηχανικών κατασκευών

Ο Μπερντ και η Χίλα Μπέκερ επί σαράντα χρόνια φωτογράφιζαν τη βιομηχανική αρχιτεκτονική της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, αλλάζοντας την πορεία της φωτογραφίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όλαφουρ Ελίασον

Design / Ένα περίπτερο από χρωματιστά γυαλιά σε ένα οινοποιείο, ένα ακόμα παιχνίδι με το φως από τον Olafur Eliasson

Στα έργα του χρησιμοποιεί στοιχειώδη υλικά, το φως, το νερό και γήινα υλικά όπως ο πάγος, για να εμπλέξει τον θεατή σε μια εικαστική εμπειρία που περιλαμβάνει την ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ