Το σπάνιο και μοναδικό κυκλαδίτικο τοπίο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το σπάνιο και μοναδικό κυκλαδίτικο τοπίο

0

Ποιες σκέψεις έρχονται στο μυαλό μας όταν ακούμε τη λέξη «Κυκλάδες»; Κατάλευκα σπίτια, στενά λιθόστρωτα σοκάκια, γυμνά τοπία, ερημικά ξωκλήσια, απέραντες ξερολιθιές, σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, φημισμένες παραλίες, ανεμόμυλοι, υψηλή γαστρονομία, εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα, απέραντο φως, πανηγύρια.

Οι Κυκλάδες είναι ένα σύμπαν ατελείωτης ενέργειας, χρωμάτων και μοναδικής ομορφιάς που έχουν εξελιχθεί σε έναν δημοφιλή παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Ένας μαγικός τόπος όπου διασταυρώνεται το lifestyle με την ηρεμία, τα ακριβά πάρτι με τα γαλανόλευκα σοκάκια, το κοσμοπολίτικο στυλ και το μποέμ με τα κρυστάλλινα νερά και την αναψυχή.

Αναμφίβολα, οι Κυκλάδες αποτελούν την ιδανική λύση για τις καλοκαιρινές διακοπές επειδή εκεί κυριαρχούν η απλότητα, η τέχνη του λιτού και τα έντονα χρώματα του καλοκαιριού. Φυσικά, το μεγάλο ατού είναι η ασύγκριτη αρχιτεκτονικής τους. Τα κυκλαδίτικα σπίτια έχουν χτιστεί με απλά υλικά προκειμένου να καλύπτουν βιοτικές ανάγκες και θεωρούνται έργα μοναδικής αισθητικής, μάλιστα οι οικισμοί του Αιγαίου συγκαταλέγονται στα πιο υψηλά δείγματα της νεότερης ελληνικής αρχιτεκτονικής. Σημαντικοί παράγοντες που την επηρέασαν είναι το περιβάλλον, το κλίμα, ο ρόλος του νερού και του φυσικού εδάφους. 

Οι Κυκλάδες στο πέρασμα των χρόνων ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, η οποία δεν συναντάται πουθενά αλλού και συμπληρώνει την ομορφιά όσων νησιών τη διατήρησαν.

Σε διάφορα νησιά, όπως η Άνδρος και η Νάξος, είναι ξεκάθαρο ότι τα προβλήματα ασφάλειας που κυριαρχούσαν πολλά χρόνια εξαιτίας της πειρατείας οδήγησαν στην κατασκευή κατοικιών με αμυντικό χαρακτήρα.

Έτσι, ακόμα και σήμερα βλέπουμε δαιδαλώδεις διαδρομές και μονοκατοικίες χτισμένες μέσα σε κλειστά οχυρωμένα κάστρα ‒ οι δυνατοί άνεμοι που χτυπούν τα νησιά είναι άλλος ένας λόγος που έκαναν αναγκαία τα οχυρωματικά έργα. Από κάθε σημείο έχεις τη δυνατότητα να θαυμάσεις το φυσικό κάλλος, την απέραντη θέα στο Αιγαίο, τις γεωλογικές ιδιομορφίες, το αρχέγονο τοπίο των νησιών, καθώς και τα σπουδαία πολιτισμικά και ιστορικά χαρακτηριστικά τους.

Το σπάνιο και μοναδικό κυκλαδίτικο τοπίο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι διαφορές στην κοινωνική διαστρωμάτωση κάθε νησιού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής τους. Στη Νάξο, για παράδειγμα, συναντά κανείς τους λεγόμενους «πύργους», αρχοντικά με εμφανείς δυτικές επιρροές, φαινόμενο σχεδόν μοναδικό στην αρχιτεκτονική των Κυκλάδων.

Την ίδια στιγμή η πανάρχαια τέχνη των ξερολιθιών ή πεζούλες, που είναι ταυτισμένη με τις Κυκλάδες, θυμίζει την αγροτική ζωή. Η αξία τους παραμένει διαχρονική, κι αυτό φαίνεται από το ότι προστατεύονται από την UNESCO ως μνημεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

736
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Πριν από την επέλαση της τουριστικής βιομηχανίας, τα νησιά αυτά στηρίζονταν στην αλιεία, στην κτηνοτροφία και στην αγροτική παραγωγή. Η καθημερινότητα κυλούσε χωρίς ηλεκτρικό, ασφαλτοστρωμένους δρόμους, αυτοκίνητα, τηλέφωνα, ύδρευση και οχηματαγωγά πλοία. Οι υποδομές ήταν ελάχιστες και δεν διέφεραν σε τίποτε απ’ αυτές που υπήρχαν στην αρχαιότητα.

Αυτάρκεις οικισμοί, χειρωνακτικές εργασίες, λιτοδίαιτη επιβίωση, πανηγύρια ως το πρωί, χωράφια και περιβόλια σε κοίτες χειμάρρων, σε βραχώδεις λόφους και στις πλαγιές τους. Οι ασβεστωμένοι τοίχοι, που κυριαρχούν ακόμη, ήταν η λύση για την καθαρή όψη, τη σχετική απολύμανση των χώρων και την αντιμετώπιση της ζέστης, καθώς το λευκό χρώμα μειώνει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό των σπιτιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σήμερα, η εικόνα αυτή μπορεί να έχει αλλάξει άρδην, ωστόσο η πρωτογενής και αρχέγονη ταυτότητα των Κυκλάδων εξακολουθεί να εντυπωσιάζει και να μαγνητίζει εκατομμύρια τουρίστες από όλον τον κόσμο.

Το φυσικό τους περιβάλλον και ο τρόπος ζωής, ο χρόνος που επιβραδύνεται και η ροή της ημέρας που αποκτά διαφορετικό ρυθμό, η παρθένα φύση και οι μαγευτικές αμμουδιές τους, οι ανεκτίμητες πρώτες ύλες και οι πολιτιστικοί μικρόκοσμοι, η ζεστή φιλοξενία των ντόπιων και οι ανόθευτες Χώρες έχουν αναγάγει τις Κυκλάδες σε έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Το σπάνιο και μοναδικό κυκλαδίτικο τοπίο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το σπάνιο και μοναδικό κυκλαδίτικο τοπίο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Νομίζω ότι κανένα καλοκαίρι δεν έχει νόημα αν δεν βρεθείς για διακοπές σε ένα νησί των Κυκλάδων. Άλλωστε, το κλειδί της επιτυχίας τους κρύβεται στην απλότητα της ζωής, στα κρυστάλλινα νερά και στις ξεχωριστές δημιουργίες της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Να θυμίσουμε ότι οι Κυκλάδες είναι το μεγαλύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα στην Ελλάδα και αποτελείται συνολικά από πενήντα έξι νησιά και βραχονησίδες, από τα οποία τα είκοσι τέσσερα είναι κατοικήσιμα. Τις ονόμασαν έτσι οι αρχαίοι γεωγράφοι λόγω της κυκλικής τους διάταξης με άξονα την ιερή νήσο Δήλο, γενέτειρα της θεάς Αρτέμιδος και του θεού Απόλλωνα.

Υπάρχουν νησιά πολυσύχναστα και θορυβώδη, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Μήλος, η Νάξος, η Άνδρος, η Σέριφος, η Σύρος, αλλά και νησιά-ησυχαστήρια, όπως η Ηρακλειά, η Δονούσα, η Σίκινος, η Σχοινούσα, η Αντίπαρος και η Κίμωλος. Ξενοδοχειακές μονάδες-μεγαθήρια και εμπορικά κέντρα που ορθώνονται παντού, παραλίες που έχουν καταληφθεί από ατελείωτα, πανάκριβα beach bars και clubs αλλά και κρυφοί ορμίσκοι και απομακρυσμένα χωριουδάκια, ιδανικά για απομόνωση.

Απ’ όλα τα ελληνικά νησιωτικά συμπλέγματα, οι Κυκλάδες έχουν ίσως τη μεγαλύτερη ιστορική σημασία και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Εκεί άνθησε την 3η χιλιετία π.Χ. ο κυκλαδικός πολιτισμός, διάσημος για τα εξαιρετικά έργα τέχνης που παρήγαγε. Η μακρά παράδοση του μαρμάρου στην Τήνο, η Κύθνος και η Τζια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, η Ερμούπολη στη Σύρο με τα κομψά νεοκλασικά κτίρια, η Άνδρος με τη ναυτική παράδοση, η ηφαιστειακή ομορφιά της Σαντορίνης, το άγριο τοπίο πεζοπορικών διαδρομών της Σικίνου, η Μήλος με τα Σύρματα, τα χαρακτηριστικά διώροφα σπίτια των ψαράδων, η Σέριφος με τα βιομηχανικά κτίρια λόγω της έντονης εξορυκτικής δραστηριότητας στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα: σε κάθε νησί, η κυκλαδική αρχιτεκτονική συνδυάζεται όμορφα με την τοπική ιστορία και τον τοπικό πολιτισμό.

Οι Κυκλάδες στο πέρασμα των χρόνων ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, η οποία δεν συναντάται πουθενά αλλού και συμπληρώνει την ομορφιά όσων νησιών τη διατήρησαν. Από κει θα θαυμάσεις το γαλάζιο του Αιγαίου, θα απολαύσεις τα πιο αξέχαστα ηλιοβασιλέματα και σίγουρα θα νιώσεις το ελληνικό καλοκαίρι και όσα το συνοδεύουν.

Το σπάνιο και μοναδικό κυκλαδίτικο τοπίο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Design
0
Γιάννης Πανταζόπουλος

Γιάννης Πανταζόπουλος

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος γεννήθηκε το 1984. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2008 έχει εργαστεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ως δημοσιογράφος και από το 2014 αποτελεί βασικό μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας της έντυπης και ηλεκτρονικής «LiFO». Έχει επιμεληθεί τεύχη ειδικού περιεχομένου της έντυπης LiFO και έχει πάρει συνεντεύξεις από τις κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.
Mail:  pantazopoulos@lifo.gr

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Myran, ο ναός του σκανδιναβικού design φέρνει στην Αθήνα το The Wrong Shop

Design / Το Myran φέρνει στην Αθήνα το μοναδικό design του Wrong Shop

Για δύο περίπου μήνες, το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης θα καταλάβουν τα έργα του Erwan Bouroullec, ενός από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους σχεδιαστές, ο οποίος μάλιστα θα παρευρεθεί σε αυτήν μαζί με τον Sebastian Wrong, ιδρυτή των The Wrong Shop και Established & Sons.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΕΒΕ

ADM4/SKG - Thessaloniki Issue / ΚΕΒΕ: Για έναν κόσμο δομικά καλύτερο

Η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ), συνεχίζοντας δυναμικά μια παράδοση σχεδόν 90 ετών στον κλάδο της κεραμοποιίας, παράγει και διαθέτει, εγχώρια και διεθνώς, μια ευρεία γκάμα παραδοσιακών και σύγχρονων δομικών κεραμικών προϊόντων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Ελλάδας και της λεκάνης της Μεσόγειου,
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ