Το πρώτο vegan μπουτίκ ξενοδοχείο της Ευρώπης λειτουργεί στη Μύκονο

Το πρώτο vegan μπουτίκ ξενοδοχείο της Ευρώπης λειτουργεί στο πιο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων Facebook Twitter
0

Οι γονείς της Γεωργίας Κοντιζά κατάγονται από την Άνω Μερά της Μυκόνου, μεγάλωσαν στον τόπο. Το πατρικό της σπίτι βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο πρώτο vegan μπουτίκ ξενοδοχείο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, το οποίο έχει δημιουργήσει η ίδια.

Η διακριτική πολυτέλεια, ο μίνιμαλ σχεδιασμός, η έμφαση στη λεπτομέρεια, η αρμονική ένταξη του κτιρίου στον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Μεράς είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά του. Το βάφτισε «Κουκούμι», που στη ντοπιολαλιά είναι το απάνεμο, μπορεί να είναι κι ένα προστατευμένο μέρος για χουζούρι.

«Η ιδέα ήταν απλή: η δημιουργία ενός μέρους που θα συγκεντρώνει ανθρώπους οι οποίοι θα μοιράζονται τις ίδιες αξίες για μια ζωή με σεβασμό στις αρχές του βιγκανισμού, ενός χώρου φιλοξενίας και χαλάρωσης, ενός ειρηνικού καταφυγίου, μιας διαμονής που χαρακτηρίζεται από αρμονία και υγιεινές επιλογές. Φυσικά υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε κι εκείνους που θέλουν απλά να ζήσουν την εμπειρία που προσφέρουμε. Ίσως φεύγοντας να έχουν κατανοήσει πόσο απλό είναι, με μικρές καθημερινές επιλογές, να κάνουν τη διαφορά για τον πλανήτη και τον εαυτό τους. Στο Koukoumi, ένας vegan θα βρεθεί σε οικείο περιβάλλον αλλά και ο καθένας από εμάς θα δοκιμάσει έναν εναλλακτικό τρόπο ύπαρξης, ικανοποιώντας παράλληλα όλες του τις αισθήσεις. Την ίδια στιγμή, ως διεθνής προορισμός, η Μύκονος μπορεί να προσελκύσει ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο. Είμαστε τυχεροί που το νησί μας είναι τόσο γνωστό και αγαπητό».

«Καθώς όλα μου τα παιδικά καλοκαίρια τα έχει φυσήξει το μελτέμι της, δεν ήθελα να κάνουμε ένα ακόμη κτίριο που θα πληγώνει το τοπίο της Μυκόνου, αλλά ένα που να εντάσσεται αρμονικά και με σεβασμό σε αυτό».

Όπως λέει, για την ίδια ήταν ένας στόχος και όνειρο ζωής να επιχειρήσει στο νησί, συνεισφέροντας σε αυτό που ονομάζουμε «περιβαλλοντική ηθική». «Καθώς όλα μου τα παιδικά καλοκαίρια τα έχει φυσήξει το μελτέμι της, δεν ήθελα να κάνουμε ένα ακόμη κτίριο που θα πληγώνει το τοπίο της Μυκόνου, αλλά ένα που να εντάσσεται αρμονικά και με σεβασμό σε αυτό. Η vegan φιλοσοφία κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: την αγάπη και τον σεβασμό για τη φύση, τον άνθρωπο, και τα ζώα. Και το Koukoumi Hotel είναι ένα “σπίτι” όπου οι φιλοξενούμενοί μας θα μοιραζόνται μαζί μας το όραμα για μια ζωή χωρίς βία απέναντι στα ζώα και τη φύση».

Το πρώτο vegan μπουτίκ ξενοδοχείο της Ευρώπης λειτουργεί στο πιο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων Facebook Twitter

Περιγράφει το ξενοδοχείο σαν μια «ατελείωτη λίστα από αποφάσεις». Εντός του δεν συναντάμε ούτε δέρμα, ούτε πούπουλο, ούτε γαλακτοκομικά και μέλι στο πρωινό. Οι συσκευασίες του είναι από ανακυκλώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά, ενώ γίνεται συστηματική ανακύκλωσή τους. Διαθέτει βιολογικό καθαρισμό λυμάτων, το νερό επαναχρησιμοποιείται για πότισμα του κήπου και ζεσταίνεται από ηλιακά πάνελ. Τα απορρυπαντικά που απαιτούνται για τον καθαρισμό του ξενοδοχείου και τα λευκά είδη είναι πιστοποιημένα οικολογικά. Επίσης, ένα άλλο μέρος του νερού που χρησιμοποιεί φιλτράρεται με επεξεργασία αντίστροφης όσμωσης, ενώ η πισίνα του ξενοδοχείου είναι μαγνησίου. Στην κουζίνα του δεν μπαίνουν ζωικά προϊόντα, η λίστα κρασιών του είναι vegan.

Μελλοντικά, το ξενοδοχείο θα επενδύσει σε πράσινες στέγες οι οποίες εξοικονομούν ενέργεια και έχουν πολλά πλεονεκτήματα: λειτουργούν σαν μόνωση, μειώνοντας τα ενεργειακά κόστη, ενώ βελτιώνουν ποιοτικά τον αέρα γύρω από το κτίριο, ελαχιστοποιώντας το διοξείδιο του άνθρακα. Συμβάλλουν στη μείωση των εξωτερικών θορύβων ενώ παράλληλα απορροφούν τα όμβρια ύδατα. Είναι μια φυσική μορφή πυροπροστασίας, εφόσον τα φυτά κατακρατούν υγρασία. Οι πράσινες στέγες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αφού τα δομικά υλικά είναι προστατευμένα. Εκτός από την αισθητική τους, αποτελούν κατοικία για πολλά είδη πουλιών.

Το πρώτο vegan μπουτίκ ξενοδοχείο της Ευρώπης λειτουργεί στο πιο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων Facebook Twitter
Το πρώτο vegan μπουτίκ ξενοδοχείο της Ευρώπης λειτουργεί στο πιο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων Facebook Twitter

Επίσης, στο Koukoumi ακολουθούν τη βιώσιμη πρακτική της κομποστοποίησης. Τα περισσεύματα γευμάτων από την κουζίνα μαζί με φύλλα και χορτάρι από τον κήπο ανακυκλώνονται και συγκεντρώνονται όλα σε κάδο ειδικά σχεδιασμένο να επιταχύνει τη διαδικασία της αποσύνθεσης, με τη βοήθεια ευεργετικών μικροοργανισμών χωρίς έκλυση μεθανίου. Το κομπόστ μετατρέπεται σε ένα ήπιο φυσικό λίπασμα που δεν θα βλάψει τα φυτά όπως ένα χημικό λίπασμα. Το χώμα που επιστρέφει στο έδαφος, εμπλουτισμένο με οργανική ύλη και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών, υποστηρίζοντας την υγεία και την καρποφορία τους.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η Γεωργία Κοντιζά κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης του πρώτου στο είδος του ξενοδοχείου για τη χώρα ήταν πολλές. «Vegan ξενοδοχείο σημαίνει να μην έχεις πουθενά ζωικά προϊόντα ή παράγωγα αυτών, ούτε όσα έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Σημαίνει επίσης να δουλεύεις με τοπικά προϊόντα, όπου και όσο μπορείς με ελληνικές εταιρείες για την ελαχιστοποίηση των μεταφορών.

Για παράδειγμα, ήταν δύσκολο να βρούμε στρώματα, και τελικά έγινε ειδική παραγγελία. Mας δυσκόλεψαν ακόμη τα είδη μπάνιου, τα προϊόντα του spa μας και οι κρέμες, όλα αυτά που θέλαμε να είναι vegan, πιστοποιημένα βιολογικά, με φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες. Για την επιλογή όλων των αντικειμένων, από τον αναδευτήρα του κοκτέιλ και τον κεραμικό βραστήρα, μέχρι την οδοντόβουρτσα, το χαρτί υγείας και τα κεριά σόγιας, από την ξαπλώστρα από ανακυκλωμένο πλαστικό μέχρι το βιοδιασπώμενο σκουφάκι για το ντους, για όλα αυτά απαιτήθηκαν ώρες έρευνας, καθώς η ελληνική αγορά δεν ήταν πάντα έτοιμη για τις απαιτήσεις μας. Η δουλειά που χρειάστηκε για την υλοποίηση όλων αυτών των επιλογών ήταν μεγάλη και δύσκολη. Αλλά το αποτέλεσμα μας ανταμείβει και μας κάνει περήφανους».

Το πρώτο vegan μπουτίκ ξενοδοχείο της Ευρώπης λειτουργεί στο πιο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων Facebook Twitter
Το πρώτο vegan μπουτίκ ξενοδοχείο της Ευρώπης λειτουργεί στο πιο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων Facebook Twitter
Το πρώτο vegan μπουτίκ ξενοδοχείο της Ευρώπης λειτουργεί στο πιο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων Facebook Twitter

www.koukoumihotel.com

 
Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM The Green Issue

ADM: TΗΕ GREEN ISSUE

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador αφιερωμένη στις creative ομάδες, τους αρχιτέκτονες και τις επιχειρήσεις που έχουν αντιληφθεί ήδη πως η βιωσιμότητα, η αειφόρος ανάπτυξη και η πράσινη προσέγγιση, δεν είναι απλώς trend αλλά η ανάγκη για μια τεράστια αλλαγή στη φιλοσοφία της ζωής μας, της αγοράς, της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς είναι να ζεις σε μια κουφάλα βελανιδιάς;

Design / Πώς είναι να ζεις σε μια κουφάλα βελανιδιάς;

Το σπίτι της γλύπτριας Λυδίας Βενιέρη είναι στο Μαρούσι. Μιλάμε γι' αυτό, για τη γειτονιά όπου μεγάλωσε και τους διανοούμενους που πέρασαν από κει. Αλλά και για το πώς μπορείς, όταν χάνεις τα κλειδιά σου, να ζητάς από εκείνα να σε βρουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ένα αριστουργηματικό graphic novel από τον Pan Pan

Design / Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ένα αριστουργηματικό graphic novel από τον Pan Pan

Το ιστορικό μυθιστόρημα του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε έναν εξαιρετικά καλοφτιαγμένο τόμο, σε σχέδιο και σενάριο του Παναγιώτη Πανταζή.
M. HULOT
Θεσσαλονίκη: Το ιστορικό ακίνητο ΦΙΞ μεταμορφώνεται και αποκτά μια νέα «ζωή»

Design / Το Φιξ της Θεσσαλονίκης μεταμορφώνεται

H ανάπλασή του σε συγκρότημα μεικτών χρήσεων θα φιλοξενεί κατοικίες, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και πολιτισμού, άθλησης, εμπορικά καταστήματα και γραφειακούς χώρους, και φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή στη φυσιογνωμία της πόλης. Όλες οι πληροφορίες για την επένδυση της DIMAND Real Estate Development.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Fondation Suisse: Πώς είναι να ζει κανείς στο αρχιτεκτονικό στολίδι που σχεδίασε ο Le Corbusier

Design / Fondation Suisse: Πώς είναι να ζει κανείς στο αρχιτεκτονικό στολίδι που σχεδίασε ο Le Corbusier

Η φωτογράφος Erieta Attali πέρασε έναν μήνα στο Pavilion Le Corbusier με αφορμή την ερευνητική της εργασία με θέμα «Transforming Paris - Following the Seine», έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός φωτογραφικού ημερολογίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια μπουχάρα μπορεί να σου κάνει το σπίτι μαντάρα

Design / Μια μπουχάρα μπορεί να σου κάνει το σπίτι μαντάρα

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Ευάγγελος Μιχέλης ασχολείται με τo interior design πάνω από είκοσι χρόνια. Μας ξεναγεί στο διαμέρισμά του στου Ψυρρή και αρνείται να δώσει συμβουλές διακόσμησης γιατί πιστεύει ότι είναι όλες άχρηστες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μια έκδοση-ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία

Βιβλίο / Μια έκδοση-ωδή στην αθηναϊκή πολυκατοικία

Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας και ένας Έλληνα φωτογράφος, ο Kilian Schmitz-Hübsch και ο Δημήτρης Κλεάνθης, ερεύνησαν για πέντε χρόνια την αθηναϊκή πολυκατοικία, κτίρια που χτίστηκαν από τη δεκαετία του '30 μέχρι το 1975, και την έκαναν βιβλίο, αναδεικνύοντας μερικά από τα πιο λαμπρά της παραδείγματα και την κληρονομιά του μοντερνισμού, απενοχοποιώντας την ως τυπολογία κατοίκησης.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ