Πώς ένα διατηρητέο του 1912 στη Ρόδο μεταμορφώθηκε σε ένα λειτουργικό, κομψό ιατρείο

Πώς ένα διατηρητέο του 1912 στη Ρόδο μεταμορφώθηκε σε ένα λειτουργικό, κομψό ιατρείο Facebook Twitter
φωτό.: Evangelos Hatzikelis
1


Από τον Σεπτέμβριο του 2015, ένα νέο ιατρείο πλαστικής χειρουργικής στεγάζεται στον πρώτο όροφο διατηρητέου κτιρίου του 1912 στο κέντρο της Ρόδου. Όμως πόσο ενδιαφέρον μπορεί να έχει η αρχιτεκτονική ενός τέτοιου χώρου ή ποια καινοτομία σχεδιασμού μπορεί να τον κάνει ξεχωριστό; Τα περισσότερα ιατρεία δεν απέχουν πολύ από τους αποστειρωμένους, ψυχρούς χώρους που έχουμε όλοι συναντήσει. Κάποιες λίγες εξαιρέσεις δοκίμασαν μια πιο σύγχρονη και τολμηρή προσέγγιση με χρωματιστή και φουτουριστική διάθεση. Αλλά, αυτός εδώ ο χώρος, εισαγάγει μια εντελώς καινούργια και φρέσκια αισθητική πετυχαίνοντας ένα αναπάντεχα κομψό αποτέλεσμα.


Η Ελίνα Δρόσου, επικεφαλής του dARCHstudio, εργάστηκε στο πρότζεκτ αυτό με σκοπό την ανάδειξη του καινούργιου μέσα από το παλιό. Ο εσωτερικός χώρος δέχθηκε ήπιες επεμβάσεις και μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο ιατρείο με όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό, διατηρώντας παράλληλα τον ιταλικής αρχιτεκτονικής εξαίρετο χαρακτήρα του.

Πώς ένα διατηρητέο του 1912 στη Ρόδο μεταμορφώθηκε σε ένα λειτουργικό, κομψό ιατρείο Facebook Twitter
φωτό.: Evangelos Hatzikelis

Πώς ένα διατηρητέο του 1912 στη Ρόδο μεταμορφώθηκε σε ένα λειτουργικό, κομψό ιατρείο Facebook Twitter
φωτό.: Evangelos Hatzikelis

Στο κέντρο του ιατρείου, ένας μακρύς πλατύς και διαμπερής διάδρομος φιλοξενεί τους χώρους υποδοχής και αναμονής και καταλήγει σε ένα ηλιόλουστο μπαλκόνι, ενώ οι δύο χώροι γραφείων, η αίθουσα χειρουργείου, η είσοδος, το wc και η κουζίνα διακλαδώνονται αριστερά και δεξιά αυτού. Η απόλυτα συμμετρική διάταξη παραθύρων και πορτών φανερώνει την ιταλικής αρχιτεκτονικής καταγωγή του κτιρίου."Έμαθα ότι κατά την επίσκεψη του στον χώρο, κάποιος μονολόγησε ότι έτσι θέλει το σπίτι του." μου λέει η Ελίνα Δρόσου όταν της ζητώ να θυμηθεί ένα κολακευτικό σχόλιο πελάτη του ιατρείου.

Όμως πόσο εύκολο είναι να πείσεις έναν γιατρό να στεγάσει την επιστήμη του σε έναν χώρο τόσο αναπάντεχο για τον ανυποψίαστο πελάτη που θα βρεθεί αντιμέτωπος με κάτι τόσο διαφορετικό; "H κατεύθυνση πάρθηκε από κοινού με τον πελάτη εν μέσω συνδιαλλαγής. Συζητήσαμε αρκετά πριν και κατά την διάρκεια του σχεδιασμού. Κοινός μας εξ' αρχής στόχος, ήταν η δημιουργία ενός χώρου με τελείως διαφορετική όψη και ενέργεια από αυτήν ενός συμβατικού σύγχρονου χώρου ιατρείου. Θέλαμε ο ασθενής να νιώθει οικειότητα και να ξεχνάει έστω και για λίγο ότι έρχεται επίσκεψη σε γιατρό, αν όχι για επέμβαση. Η άριστη επικοινωνία και η τυφλή εμπιστοσύνη του γιατρού από ένα σημείο και μετά έκανε την διαδικασία του σχεδιασμού και της υλοποίησης του έργου άκρως απολαυστική. Ασυνείδητα οδηγήθηκα στο να αποδώσω στον χώρο βασικές πτυχές της προσωπικότητας του. Χαρακτηριστικά όπως η απλότητα, η καθαρότητα, η αντισυμβατικότητα, ο οραματισμός αλλά και η έλξη για ό,τι κρύβει πίσω του μια ιστορία."

 

Πώς ένα διατηρητέο του 1912 στη Ρόδο μεταμορφώθηκε σε ένα λειτουργικό, κομψό ιατρείο Facebook Twitter
φωτό.: Evangelos Hatzikelis

 

Πώς ένα διατηρητέο του 1912 στη Ρόδο μεταμορφώθηκε σε ένα λειτουργικό, κομψό ιατρείο Facebook Twitter
Οι λευκοί τοίχοι της εισόδου και του κεντρικού διαδρόμου έχουν ηθελημένα μείνει άδειοι, με σκοπό αργότερα να φιλοξενήσουν περιοδικές εκθέσεις τέχνης.- (φωτό.: Evangelos Hatzikelis)


Μέσα από τα παλιά ψηλά παράθυρα, τo φως του ηλίου διαχέεται άπλετα στο εσωτερικό. Το λευκό χρώμα των τοίχων αποπνέει την αίσθηση του καθαρού, ενώ ταυτόχρονα αντιπαραβάλλεται στην ποικιλία των χρωμάτων και των γεωμετρικών μοτίβων των παλιών πλακιδίων του δαπέδου, και αναδεικνύει έτσι το αποτύπωμα του χρόνου, την μοναδικότητα και την ζεστασιά τους. Μια λεία και ενιαία στρώση τσιμεντοκονίας έρχεται να γεμίσει τα κενά του δαπέδου, εκεί που τα πλακάκια λείπουν.


Ο σχεδιασμός των επίπλων εμπνέεται από την ανατομία του ανθρώπινου σώματος. Οι νέες βιβλιοθήκες ενσαρκώνουν την δομική σχέση των εσωτερικών οργάνων και του ινώδους συνδετικού ιστού, προβάλλοντας τον διάτρητο όγκο του μαύρου μεταλλικού πλέγματος ως περίβλημα στην συμπαγή γεωμετρική μορφή του λευκού λακαριστού ξύλου. Στην αίθουσα του χειρουργείου, μια γραμμή τομής «κόβει σαν νυστέρι» τους τοίχους και το δάπεδο του χώρου χρωματικά στα δύο. "Καταρχήν οδηγήθηκα από την ίδια την δομή του χώρου, τις χωρικές του ποιότητες και το λειτουργικό του πρόγραμμα. Από κει και πέρα, η έννοια της τομής, βασική διαδικασία τόσο στην πλαστική χειρουργική όσο και στην αρχιτεκτονική, με βοήθησε πολύ στον τρόπο σκέψης και σύνθεσης. Η μορφή κάποιων επίπλων (βιβλιοθήκες και ντουλάπια) φανερώνει με ειλικρίνεια την δομή του σκελετού της κατασκευής τους ,όπως συμβαίνει και σε μία τομή. Η αίθουσα του χειρουργείου καθώς και τα custom-designed έπιπλα στον χώρο της αναμονής είναι ευδιάκριτα για την τομή τους σε 2 ή περισσότερα τμήματα. Έμπνευση για τις χειροποίητες βιβλιοθήκες αποτέλεσε το αντικείμενο της πλαστικής χειρουργικής, το ανθρώπινο σώμα και η ανατομία του." αναφέρει η Ελίνα Δρόσου.

Πώς ένα διατηρητέο του 1912 στη Ρόδο μεταμορφώθηκε σε ένα λειτουργικό, κομψό ιατρείο Facebook Twitter
Όλα τα έπιπλα και τα φωτιστικά, εκτός από τα γραφεία και τις καρέκλες έχουν σχεδιαστεί από το studio.(φωτό.: Evangelos Hatzikelis)

Πώς ένα διατηρητέο του 1912 στη Ρόδο μεταμορφώθηκε σε ένα λειτουργικό, κομψό ιατρείο Facebook Twitter
φωτό.: Evangelos Hatzikelis

Πώς ένα διατηρητέο του 1912 στη Ρόδο μεταμορφώθηκε σε ένα λειτουργικό, κομψό ιατρείο Facebook Twitter
φωτό.: Evangelos Hatzikelis

Η πρόκληση για έναν αρχιτέκτονα όταν επιχειρεί μια τέτοια προσέγγιση σε κάτι που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους στην πιο κλισέ του εκδοχή είναι μεγάλη: "Το να γυρίσει το μοιρογνωμόνιο υπό γωνία και παρά τους περιοριστικούς κανόνες του επαγγέλματος, να δει την πραγματικότητα με μια πιο ελεύθερη λοξή ματιά. Είναι και αυτό ένας πειραματισμός που σε ξυπνάει σαν διαδικασία και σε απογειώνει αν πετύχει, σαν αποτέλεσμα.Πρόκληση είναι το παιχνίδι συνύπαρξης πραγματικότητας και φαντασίας, παλιού και νέου, προβλέψιμου και απροσδόκητου."

Πώς ένα διατηρητέο του 1912 στη Ρόδο μεταμορφώθηκε σε ένα λειτουργικό, κομψό ιατρείο Facebook Twitter
φωτό.: Evangelos Hatzikelis

Πώς ένα διατηρητέο του 1912 στη Ρόδο μεταμορφώθηκε σε ένα λειτουργικό, κομψό ιατρείο Facebook Twitter
φωτό.: Evangelos Hatzikelis

Πώς ένα διατηρητέο του 1912 στη Ρόδο μεταμορφώθηκε σε ένα λειτουργικό, κομψό ιατρείο Facebook Twitter
φωτό.: Evangelos Hatzikelis

Πώς ένα διατηρητέο του 1912 στη Ρόδο μεταμορφώθηκε σε ένα λειτουργικό, κομψό ιατρείο Facebook Twitter

STATUS: Υλοποιημένο

PROJECT: Ιατρείο πλαστικής χειρουργικής στην Ρόδο
PROGRAM: 100 τμ, ιατρείο
LOCATION: Ίωνος Δραγούμη 44, Ρόδος, Ελλάδα
CLIENT: Δρ.Βασίλειος Παπαγεωργίου
DESIGN: Ελίνα Δρόσου
PROJECT MAGEMENT: Ελίνα Δρόσου
ARCHITECTURE OFFICE: dARCHstudio, www.darchstudio.com
DATE OF COMPLETION: Σεπτέμβριος 2015
PHOTOGRAPHY: Ευάγγελος Χατζικέλης

Design
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

LiFO x Design Ambassador/ Archisearch: Τα κορυφαία έντυπα αρχιτεκτονικής και design παρουσιάζουν

Design / LiFO x Design Ambassador/ Archisearch: Τα κορυφαία έντυπα αρχιτεκτονικής και design παρουσιάζουν

Η LiFO και η Design Ambassador δημιούργησαν μια πρωτότυπη σειρά ειδικών εκδόσεων που απελευθέρωσαν το αρχιτεκτονικό έντυπο από τον κλαδικό του χαρακτήρα και έδωσαν νέα δυναμική και ουσία στη συζήτηση για την αρχιτεκτονική, το design και την ανάπτυξη
THE LIFO TEAM
H Potiropoulos+Partners σχεδίασε ένα εντυπωσιακό αειφορικό συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικιών  στον Άλιμο 

Design / H Potiropoulos+Partners σχεδίασε ένα εντυπωσιακό αειφορικό συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικιών  στον Άλιμο 

Το «Cube-2» στον Άλιμο, ένα project όπου το τρίπτυχο «υπαίθριος χώρος-ημιυπαίθριος χώρος-πράσινο» αναδεικνύεται σε κύριο συνθετικό άξονα. Προκύπτει έτσι μία αλληλουχία προβόλων-κήπων, που δίνουν την εντύπωση ότι κινούνται μέσα στη βλάστηση, και αντίστοιχα ότι η βλάστηση κινείται μέσα σ’ αυτούς.
THE LIFO TEAM
The Boy Is Beautiful

Athens Pride 2022 / The Boy Is Beautiful: Ένα περιοδικό που ξετυλίγει το νήμα των ελληνικών queer χρονικών

Στο εξαμηνιαίο περιοδικό του Λεωνίδα Λιόλιου queer και queer friendly αναγνώστες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μπορούν να ανακαλύψουν κομμάτια της ελληνικής ιστορίας που έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα της ετεροκανονικότητας και του μεσσιανισμού.
M. HULOT
Η ΕΣΩ επέστρεψε πιο δυναμική και επίκαιρη από ποτέ 

Design / Η ΕΣΩ επέστρεψε πιο δυναμική και επίκαιρη από ποτέ 

Δείτε όσα έγιναν στην δέκατη διοργάνωση της ημερίδας ΕΣΩ που διοργανώθηκε σε στρατηγική συνεργασία και συνεπιμέλεια του Archisearch με το Ίδρυμα Mies Van Der Rohe ως συμπαραγωγή της Design Ambassador, του +Design Magazine και της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Serpentine Pavilion: Μια μαύρη εκκλησία - κλίβανος είναι το πιο κατάλληλο θερινό περίπτερο;

Design / Serpentine Pavilion: Μια μαύρη εκκλησία-κλίβανος είναι το πιο κατάλληλο θερινό περίπτερο;

Το φετινό περίπτερο Serpentine, ένας μαύρος περίκλειστος κύλινδρος, από τις πιο «εσωστρεφείς» εγκαταστάσεις που έχουν τοποθετηθεί ποτέ στους κήπους του Κένσινγκτον, σχεδιάστηκε ως χώρος για περισυλλογή και διαλογισμό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ Η προέκταση του Royal College of Art είναι ένας ύμνος σε ένα συχνά υποτιμημένο υλικό, το τούβλο

Design / Η προέκταση του Royal College of Art είναι ένας ύμνος σε ένα συχνά υποτιμημένο υλικό, το τούβλο

Μέσα στα πελώρια γυάλινα κτίρια του Battersea, οι αρχιτέκτονες της Tate Modern και της Elbphilharmonie στο Αμβούργο, οι Herzog & de Meuron, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια σοβαρή προσέγγιση του υλικού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης Ρενέ Γκεγιουστέ κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022.

Πολιτισμός / Ρενέ Γκεγιουστέ: Η Γαλλίδα πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022

Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας είναι υπέρμαχος της κοινωνικής αρχιτεκτονικής, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για το 10όροφο συγκρότημα διαμερισμάτων Le Liégat στο Ivry-sur-Seine και την πολυκατοικία La Maladrerie.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ