Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο;

Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο; Facebook Twitter
Οι παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις στο κέντρο και τα διατηρητέα κτίρια που βρίσκονταν μέχρι πρότινος σε αδράνεια αναστηλώνονται για να φιλοξενήσουν νέες χρήσεις και νέους χρήστες.
0

Η Θεσσαλονίκη αλλάζει. Όπως συμβαίνει και στην Αθήνα, νέα έργα και επενδύσεις αλλάζουν την ανθρωπογεωγραφία της πόλης. «Σε αυτό το πλαίσιο, το real estate ανθεί. Επενδυτές από το Ισραήλ, τις βαλκανικές χώρες, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη Θεσσαλονίκη μέσα από την αξιοποίηση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά και με επενδύσεις σε νέες δομές», λέει η Ασπασία Τάκα. Το γραφείο της Taka + Partners, ένα από τα πιο παραγωγικά γραφεία της πόλης, έχει δημιουργήσει τη δική του σχεδιαστική γλώσσα, συμβατή με το πνεύμα της εποχής και τα κελεύσματα των καιρών. Από την έδρα της, έναν ανακαινισμένο, παλιό βιομηχανικό χώρο στην Πυλαία, σχεδιάζει μεγάλα resorts και boutique καταλύματα, αστικά διαμερίσματα και πολυτελείς κατοικίες, εμπορικά καταστήματα και κτίρια γραφείων που προάγουν την καθημερινή ευεξία.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ, η ανάπτυξη του Προβλήτα 6, η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά και το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι μερικά από τα έργα που τροφοδοτούν την ανάπτυξη. Αυτά τα έργα θα φέρουν στην πόλη εργαστήρια ερευνών, μονάδες παραγωγής, ξενοδοχεία. Ειδικά το έργο «Προβλήτα 6» θα μετατρέψει το λιμάνι σε κέντρο της παγκόσμιας βιομηχανίας και εφοδιαστική αλυσίδα. «Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξης η πόλη παραμένει ζωντανή, με έντονες αντιθέσεις και προφίλ νεανικό, πολυπολιτισμικό και ανοιχτό σε προκλήσεις. Μία από τις μεγαλύτερες και εντονότερες αλλαγές που συντελείται στην πόλη εντοπίζεται στο ιστορικό της κέντρο», λέει η Ασπασία Τάκα.

Στην προοπτική μιας νέας πολυεθνικής κοινότητας συμβάλλουν οι εταιρείες που μεταφέρουν τις εργασίες τους στην πόλη, εκμεταλλευόμενες τις νέες προοπτικές, την άνετη και ευχάριστη διαβίωση σε μια παραθαλάσσια μεσογειακή πόλη. 

Πράγματι, οι παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις στο κέντρο και τα διατηρητέα κτίρια που βρίσκονταν μέχρι πρότινος σε αδράνεια αναστηλώνονται για να φιλοξενήσουν νέες χρήσεις και νέους χρήστες. Αυτή είναι και η περίπτωση του «Art deco apartment» που πρόσφατα ολοκλήρωσε το γραφείο Taka + Partners. Πρόκειται για την ανακατασκευή ενός διαμερίσματος 90 τ.μ. σε διατηρητέο κτίριο, που έδωσε στο γραφείο τη δυνατότητα να εξερευνήσει το στυλ art deco. Η ιδιαίτερη τυπολογία του διαμερίσματος, το μεγάλο εσωτερικό ύψος, τα ξύλινα εσωτερικά κουφώματα και ο υπάρχων γύψινος διάκοσμος διατηρήθηκαν, ενώ η αρχιτεκτονική ταυτότητα του χώρου ενισχύθηκε με την προσθήκη γύψινων περιμετρικών ταμπλάδων στις τοιχοποιίες, συνεισφέροντας στη δημιουργία ενός ενιαίου γλυπτικού συνόλου. 

Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο; Facebook Twitter
Art deco apartment. COURTESY OF TAKA + PARTNERS

Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο; Facebook Twitter
Art deco apartment. COURTESY OF TAKA + PARTNERS

«Τα πρόσωπα αλλάζουν, οι συνήθειες και τα βιώματα που φέρουν οι νέοι κάτοικοι της πόλης δίνουν ένα νέο στίγμα που αποτυπώνεται στον καθημερινό αστικό ιστό», εξηγεί η Ασπασία Τάκα. Ερωτώμενη ποιοι είναι αυτοί οι νέοι κάτοικοι, αναφέρει κυρίως ανθρώπους από τον χώρο της τεχνολογίας και της ιατρικής, των τεχνών, αναφέρει ομάδες και ανθρώπους του πολιτισμού. «Στην προοπτική μιας νέας πολυεθνικής κοινότητας συμβάλλουν οι εταιρείες που μεταφέρουν τις εργασίες τους στην πόλη, εκμεταλλευόμενες τις νέες προοπτικές, την άνετη και ευχάριστη διαβίωση σε μια παραθαλάσσια μεσογειακή πόλη. Η συνθήκη αυτή, μοιραία, συνιστά μια ενδιαφέρουσα ανθρωπογεωγραφία, μια μείξη εθνικοτήτων, πολιτισμών και διαφορετικών βιωμάτων που καλούνται να συνυπάρξουν αρμονικά», συμπληρώνει.

Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο; Facebook Twitter
Aσπασία Τάκα.

Γι’ αυτό το κοινό ολοκληρώθηκε το έργο «Seafront View Apartment». Με επιφάνεια περίπου 135 τ.μ., βρίσκεται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, και πιο συγκεκριμένα στη λεωφόρο Νίκης. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας. Ο κύριος χώρος του σαλονιού διαθέτει εξαιρετική θέα στη θάλασσα, γεγονός που έδωσε το έναυσμα για τον εμπλουτισμό του χώρου με ρέουσες ενότητες διαφορετικών χρήσεων, όπως ο καθιστικός χώρος, η τραπεζαρία και το γραφείο. Τα υφιστάμενα μαρμάρινα δάπεδα αποτέλεσαν τον καμβά για τη διαμόρφωση μιας νέας οικογενειακής κατοικίας με διακριτές λειτουργικές ενότητες, αλλά ενιαία αισθητική. Στον ανεξάρτητο χώρο της κουζίνας εντείνεται η αίσθηση της συνέχειας μέσω των λευκών τόνων και ενός παραθύρου που επικοινωνεί με το σαλόνι και έχει απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα. Η ξύλινη επένδυση σε οροφές και τοιχοποιίες, η επένδυση μέρους της επίπλωσης και των τοιχοποιιών με πλακάκια μεγάλων διαστάσεων, οι μεταλλικές λεπτομέρειες και η χρωματική ενοποίηση δημιουργούν ένα ενιαίο αφήγημα στον χώρο. 

Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο; Facebook Twitter
Seafront View Apartment. COURTESY OF TAKA + PARTNERS

Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο; Facebook Twitter
Seafront View Apartment. COURTESY OF TAKA + PARTNERS

Σε μεγαλύτερη κλίμακα, το «360° Penthouse», το οποίο πρόσφατα βραβεύτηκε με το BigSEE Interior Design Award 2022, αφορά ένα διαμέρισμα 200 τ.μ. με απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το δεδομένο αυτό οδήγησε στην απόφαση όλοι οι εσωτερικοί χώροι να καδράρουν εικόνες της θάλασσας και της πόλης, εισάγοντάς τες στο εσωτερικό της κατοικίας. Ως προς τα υλικά κυριαρχούν το μάρμαρο και η δρυς, για να δώσουν αίσθηση συνέχειας και αντανάκλασης του φωτός σε ένα συνολικά mid century ύφος.

«Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα αστικού ιστού που βρίσκει έδαφος να μεταμορφωθεί. Ανέκαθεν η πόλη ξεχώριζε για τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα. Ιστορικά μιλώντας, οι άνθρωποι και τα βιώματα που φέρνουν μαζί τους χαράχτηκαν ανεξίτηλα στον χάρτη της πόλης, κάτι που φαίνεται να συμβαίνει εκ νέου!» καταλήγει η Ασπασία Τάκα.

Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο; Facebook Twitter
360° Penthouse. COURTESY OF TAKA + PARTNERS

Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο; Facebook Twitter
360° Penthouse. COURTESY OF TAKA + PARTNERS

Άλλα έργα του γραφείου Taka + Partners είναι, μεταξύ άλλων, μεγάλα ξενοδοχεία όπως το Miraggio Thermal Spa Resort στη Χαλκιδική, το Portes Lithos Luxury Resort, το Eco Green Residences & Suites και το Akti Oneirou Bungalows & Manassu Beach Bar Restaurant, αλλά και το St(ee)lMovement που στεγάζει τα γραφεία και την έκθεση της Volvo. Επιπλέον, μέσα στο 2022 το γραφείο θα «απομακρυνθεί» από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Ίο, όπου ολοκληρώνεται το ξενοδοχείο Outdoor Edge Living Project, αλλά και το Riyadh της Σαουδικής Αραβίας για τα εγκαίνια του Sella Renaissance που περιλαμβάνει επτά ιδιωτικές θεματικές κινηματογραφικές αίθουσες προβολής, όπως οι Orient Express και Interstellar.

H ειδική έκδοση Architecture Design Map: The Leisure Architecture Issue δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

Η νέα συνεργασία της LiFO με το archisearch.gr και την Design Ambassador παρουσιάζει τις καινούργιες τάσεις στον χώρο του design, της αρχιτεκτονικής, του real estate και του hospitality, ενημερώνει για την εξέλιξη των σημαντικών έργων ανάπτυξης και μας συστήνει μερικούς από τους πιο επιδραστικούς και αξιόλογους αρχιτέκτονες. Με την έκδοση The Leisure Architecture Issue χαρτογραφούμε το νέο τοπίο στον τουρισμό και την ανάπτυξη, υπό το πρίσμα της καλής ζωής, του τόπου, της επιχειρηματικότητας, του οράματος των thought leaders, αλλά και των επιχειρηματιών που πρωταγωνιστούν με έργα, ιδέες, καινοτόμες προτάσεις και στρατηγικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Design / Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Χρησιμοποιώντας έργα τέχνης, εμβληματικά αντικείμενα design, επιβλητικά γλυπτά, πολυτελή ή urban στοιχεία και μη τυπικές ρεσεψιόν, περιμένοντας και όσους δεν διαμένουν στους επάνω ορόφους να δοκιμάσουν μπέιγκελ και να χορέψουν σε υπόγεια κλαμπ, τα καινούργια ξενοδοχειακά λόμπι της πόλης είναι κάτι παραπάνω από απλοί χώροι υποδοχής και αναμονής: αποτελούν μέρος μιας εμπειρίας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα illustrations της monakrive είναι για φάγωμα

Design / Τα illustrations της monakrive είναι για φάγωμα

H Αριστέα Ρέλλου απασχολείται στον χώρο της τέχνης με διάφορους δημιουργικούς τρόπους. Και αποκτώντας μια πιο στενή σχέση με την τέχνη του φαγητού, άρχισε να ζωγραφίζει ψηφιακά τα πιάτα που την έχουν συγκινήσει περισσότερο και να τα δημοσιεύει σε έναν λογαριασμό που σου φτιάχνει τη διάθεση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σπίτι Ανθουλάκης Γιαννικόπουλος Ανακύκλωση πέραν του αναμενόμενου

Design / Ανακύκλωση πέραν του αναμενόμενου σ' ένα σπίτι της Δροσοπούλου

Σε μια πολυκατοικία που χτίστηκε σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Βατικανού τη δεκαετία του ‘70, οι νέοι ιδιοκτήτες φρόντισαν από τα υλικά που σε άλλους φαίνονται άχρηστα να δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ