Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη Facebook Twitter

Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη

0

Πρωτοστατoύν στην αειφορία και εισήγαγαν τον όρο «οικοσυναισθηματική νοημοσύνη» στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό διάλογο. Η Στέλλα Πιερή και ο Πιέρος Πιερής, μαζί με την ομάδα τους στο αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris Architects, δημιουργούν εδώ και 20 χρόνια πρωτοποριακά αειφόρα έργα που αποτελούν πρότυπο.

Το πολυβραβευμένο γραφείο, που πλέον έχει στο portfolio του πληθώρα υλοποιημένων έργων σε Ελλάδα, Κύπρο και Μεγάλη Βρετανία, συνδύασε την αρχιτεκτονική με την καινοτομία, την οικολογία και την ανθρώπινη ψυχολογία ‒ λογική που οι ιδρυτές ακολουθούσαν από τα φοιτητικά τους χρόνια. Πώς μπορεί να ζήσει αρμονικά μια αυτάρκης κολεκτίβα κατά μήκος εγκαταλελειμμένων σιδηροδρομικών γραμμών στο Λος Άντζελες, σε έναν οικολογικό οικισμό, όπου το κέλυφος των κτιρίων είναι φτιαγμένο από βιολογικό βρώσιμο καλαμπόκι; Αυτό ήταν το πρώτο οικολογικό concept πάνω στο οποίο εργάστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών του Πιέρου Πιερή στη σχολή Barttlet στο Λονδίνο.

Τα έργα του γραφείου Pieris Architects, πέρα από καλή αρχιτεκτονική, εισάγουν μια νέα λογική, βιώνονται πολύ διαφορετικά, αναβαθμίζοντας συνολικά τον τρόπο που ζούμε.

Την ίδια περίοδο ανέλυαν το θέμα της ψυχογεωγραφίας των πόλεων με βάση το παράδειγμα της πόλης Sheffield στη Μ. Βρετανία. Κατά την άποψή τους, ο τρόπος που οι πόλεις είναι χτισμένες επηρεάζει καθημερινά κάθε κίνηση που κάνουμε και κάθε απόφαση που παίρνουμε, συνεπώς διαμορφώνει την ψυχοσύνθεση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Τα δύο πρώιμα ενδιαφέροντα των νέων τότε αρχιτεκτόνων συγχωνεύθηκαν στο concept της «οικοσυναισθηματικής νοημοσύνης», μια ιδέα που συνδυάζει την περιβαλλοντική διάσταση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με την ψυχική υγεία και τη σωματική ευεξία και εφαρμόζεται στα κτίρια και τις πόλεις όπου ζούμε. 

Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη Facebook Twitter
Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο Αττικής

Invisible qualities

PIERIS
Η Στέλλα Πιερή και ο Πιέρος Πιερής

«Όταν σχεδιάζουμε, δοκιμάζουμε τα όρια των υλικών σε πολλά και διαφορετικά μοντέλα ζωής. Στην πραγματικότητα, η ζωή σε μια κατοικία, σε ένα ξενοδοχείο ή σε έναν οικισμό χτισμένο στη λογική της οικοσυναισθηματικής νοημοσύνης προσφέρει απλώς μια ποιοτικότερη εκδοχή διαβίωσης σε καθημερινό επίπεδο», λέει η Στέλλα Πιερή. Στην κατοικία Urban Forest Residence, ένα δάσος με πεύκα μπαίνει στο σπίτι μέσα από τις μεγάλες διαφάνειες, τα φυτεμένα δώματα κλιμακώνουν το δάσος σε κάθε επίπεδο του σπιτιού και η ενεργειακή κατηγορία Α+, μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, εξοικονομεί ενέργεια, κάτι που λειτουργεί υπέρ του ιδιοκτήτη και του περιβάλλοντος. To concept οικοσυναισθηματικής νοημοσύνης εφαρμόζεται βέβαια σε κάθε κλίμακα και τύπο έργου που μελετάμε, από την ιδιωτική κατοικία και το διαμέρισμα μέχρι τα κτίρια γραφείων και ξενοδοχεία αλλά και στο Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο Αττικής που θα υλοποιηθεί σύντομα». Τα έργα τους, πέρα από καλή αρχιτεκτονική, εισάγουν μια νέα λογική, βιώνονται πολύ διαφορετικά, αναβαθμίζοντας συνολικά τον τρόπο που ζούμε. 

Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη Facebook Twitter
1000 Vines Hotel Athens

Natural Hotels

Φανταστείτε ένα ξενοδοχείο στην άκρη του γκρεμού, σε ένα παρθένο τοπίο, με απρόσκοπτη θέα στο Καρπενήσι. Ατμοσφαιρικό, αλλά γνώριμο concept ως εδώ. Στην περίπτωση του Nulius in Verba το γραφείο Pieris Architects κάνει την ανατροπή που έδωσε νέα ώθηση στην επαναλαμβανόμενη πελατεία. Κάθε δωμάτιο επαναπροσδιορίζει τη σχέση του κατοίκου με τη φύση. Όχι διακοσμητικά, όπως στα περισσότερα ξενοδοχεία, αλλά μέσα από την αρχιτεκτονική. Ένα δωμάτιο από πέτρα, με ψηλή οροφή, συνθέτει το μοναστηριακό vibe και την πνευματικότητα μέσα από τη γεωμετρία των ανοιγμάτων σε σχέση με τις αναλογίες του δωματίου και το ύψος των ανθρώπων. Στο ίδιο ξενοδοχείο, ο ένοικος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη σχέση του με τη φύση σε ένα άλλο δωμάτιο, το οποίο προσφέρει την αίσθηση της θαλπωρής και της προστατευμένης επαφής με το έξω, χάρη στη χαμηλότερη οροφή, το ημικυκλικό άνοιγμα στη θέα, τις απαλές υφές και το κυρίαρχο υλικό, το ξύλο. «Με αυτόν τον τρόπο η αρχιτεκτονική αποκτά τον κυρίαρχο, διαχρονικό της ρόλο, ξεπερνώντας κάθε διακοσμητική τάση, αίροντας την ανάγκη ανακαίνισης ενός ξενοδοχείου κάθε επτά χρόνια και εξασφαλίζοντας, συνεπώς, την εξοικονόμηση πόρων», ολοκληρώνει η Στέλλα Πιερή.

Σε μια άλλη προσέγγιση της φιλοξενίας, το έργο Posidonia Eco Resort στη Χαλκιδική ήταν το πρώτο glamping (πολυτελές camping) στην Ελλάδα. «Οι υπηρεσίες ενός 7στερου ξενοδοχείου προσφέρονται στην καρδιά της φύσης, χωρίς να χρειάζεται η “βαριά” δόμηση. Μέσω της αρχιτεκτονικής των ελαφριών, ξύλινων οικίσκων, το ζητούμενο της πολυτέλειας συνδυάζεται με την άμεση απόλαυση ενός μαγευτικού τοπίου, του μεσογειακού θέρους και την αξεπέραστη εμπειρία του ελληνικού νυχτερινού ουρανού», προσθέτει η Στέλλα Πιερή.

Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη Facebook Twitter
Posidonia Eco Resort -Glamping στην Χαλκιδική

Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη Facebook Twitter
Posidonia Eco Resort -Glamping στην Χαλκιδική

Forward thinking

Η αειφορία εξελίσσεται. Στην ερώτηση ποιο είναι το μέλλον της στην αρχιτεκτονική, ο Πιέρος Πιερής απαντά πως είναι βέβαιος ότι σύντομα θα υπάρχουν ακόμα περισσότερα κτίρια εξ ολοκλήρου φτιαγμένα μέσω 3D printing, εξυπηρετώντας νέες φόρμες. Παράλληλα θα κατασκευάζονται με πρωτόγνωρη ταχύτητα, κατ’ επέκταση θα αφήνουν μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Και τι θα συμβεί με τα «βρώσιμα» κτίρια; «Από τα χρόνια των σπουδών μας μέχρι σήμερα βλέπουμε ότι τα βρώσιμα κτίρια έχουν γίνει πραγματικότητα. Σίγουρα θα έρθουν και στην Ελλάδα. Το μέλλον μπορεί να είναι πραγματικά συναρπαστικό! Φτάνει μόνο να σκεφτούμε μια πόλη όπου τα κτίρια θα ανταποκρίνονται στο άγγιγμα των ανθρώπων και οι ήχοι της θα φιλτράρονται μέσω των τοίχων έτσι ώστε να απελευθερώνουν ήχους της εξοχής. Ακόμα και οι μυρωδιές της πόλης θα αλλάξουν, κινητοποιώντας όλες τις αισθήσεις μας, δημιουργώντας μια πραγματικά ευτυχισμένη καθημερινότητα», καταλήγει ο Πιέρος Πιερής.

Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη Facebook Twitter
Ξενοδοχείο Nullius in Verba στο Καρπενήσι

Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη Facebook Twitter
Κτίρια γραφείων Συνεργατικής Τράπεζας Κύπρου

Κτίρια με οικοσυναισθηματική νοημοσύνη Facebook Twitter
Lava Residence Santorini

Pieris.Architects

ADM The Green Issue

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador και το Archisearch.gr

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM The Green Issue

ADM: TΗΕ GREEN ISSUE

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador αφιερωμένη στις creative ομάδες, τους αρχιτέκτονες και τις επιχειρήσεις που έχουν αντιληφθεί ήδη πως η βιωσιμότητα, η αειφόρος ανάπτυξη και η πράσινη προσέγγιση, δεν είναι απλώς trend αλλά η ανάγκη για μια τεράστια αλλαγή στη φιλοσοφία της ζωής μας, της αγοράς, της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς

Design / Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο Λίβερπουλ, στο Royal Albert Dock, και επικεντρώνεται στη θαλάσσια ιστορία της πόλης. Θα ανακαινισθεί και θα συνδεθεί με το Μουσείο Δουλείας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΤΟΙΜΟ ΤΣΕΚ ΦΩΤΟ Μια εγκατάσταση - ανακατασκευή ενός σπιτιού με νοσταλγία για τη βομβαρδισμένη Βηρυτό

Design / Μια εγκατάσταση-ανακατασκευή ενός σπιτιού με νοσταλγία για τη βομβαρδισμένη Βηρυτό

Η πρόσοψη μεταφέρθηκε από τον Λίβανο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε κομμάτια, και στη συνέχεια στήθηκε σε μια αναπαράσταση σε φυσικό μέγεθος στο μουσείο V&A από τεχνίτες της Βηρυτού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπερντ και Χίλα Μπέκερ: Μια έκθεση για τη γοητεία των ερειπωμένων βιομηχανικών κατασκευών

Πολιτισμός / Μπερντ και Χίλα Μπέκερ: Μια έκθεση για τη γοητεία των ερειπωμένων βιομηχανικών κατασκευών

Ο Μπερντ και η Χίλα Μπέκερ επί σαράντα χρόνια φωτογράφιζαν τη βιομηχανική αρχιτεκτονική της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, αλλάζοντας την πορεία της φωτογραφίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όλαφουρ Ελίασον

Design / Ένα περίπτερο από χρωματιστά γυαλιά σε ένα οινοποιείο, ένα ακόμα παιχνίδι με το φως από τον Olafur Eliasson

Στα έργα του χρησιμοποιεί στοιχειώδη υλικά, το φως, το νερό και γήινα υλικά όπως ο πάγος, για να εμπλέξει τον θεατή σε μια εικαστική εμπειρία που περιλαμβάνει την ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ