Iδέες για τη νέα βίλα

Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Cosmic Studio ADU του επιχειρηματία, εφευρέτη και αρχιτέκτονα Sasha Jokic.
0

«Η αρχιτεκτονική πρέπει να μιλάει για τον χρόνο και τον τόπο, αλλά να επιθυμεί τη διαχρονικότητα», είχε πει ο μαέστρος της αρχιτεκτονικής Frank Gehry. Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο ως μονάδα αλλά και ως κοινωνικό σύνολο, η νέα αρχιτεκτονική της βίλας προσαρμόζει το διεθνές ύφος στα χαρακτηριστικά του εκάστοτε τόπου και ιδιοκτήτη. Αλλάζει κλίμακα για να εξερευνήσει τις βιώσιμες πρακτικές που θα εφαρμοστούν σε μεγαλύτερες κατοικίες. Τολμά να επικαιροποιήσει τα ιερά έργα αρχιτεκτόνων όπως ο προαναφερθείς. Νέα εγχειρήματα από το Μεξικό, sustainable καμπίνες και μια διαφορετική επέκταση από κάθε γωνιά του κόσμου παρουσιάζονται στη LiFO,για να βάλουν ιδέες σε αρχιτέκτονες και όχι μόνο.   

Eξωτικός μπρουταλισμός από το Μεξικό

Η πρωτοπoριακή μπρουταλιστική αρχιτεκτονική της Βραζιλίας (1955-1980) μέσα από το έργο και τις θεωρητικές θέσεις αρχιτεκτόνων της σχολής του Σάο Πάολο (Oscar Niemeyer, Lucio Costa, Paulo Mendes da Rocha, Joao Batista Vilanova) έβαλε γερές βάσεις στον εξωτισμό που δρα ως μαγνήτης ιδεών σήμερα, αποδεικνύοντας πως οι τάσεις διαγράφουν αέναα κυκλική τροχιά.

Η Casa Mérida με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Ludwig Godefroy στο Μεξικό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Εδώ η ένταση που προκαλεί το ακατέργαστο σκυρόδεμα καταφέρνει επιτυχώς να δέσει με την ιστορία των Μάγιας του Γιουκατάν, μια και το κτίσμα αφέθηκε στους κανόνες της δικής τους αρχιτεκτονικής. Ξύλινα στοιχεία, δαιδαλώδεις διάδρομοι, στρατηγικές οπές στους εξωτερικούς τοίχους, πέτρα και η πανταχού παρούσα φύση που εμφανίζεται σχεδόν απρόσμενα.

Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Casa Mérida.

Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Casa Mérida.

Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Casa Mérida.

Cabins με μηδενικό αποτύπωμα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη σε συνδυασμό με την πανδημία και όσα αυτή μας δίδαξε τα τελευταία δύο χρόνια έχουν, μεταξύ άλλων, υποβάλει τους σύγχρονους κανόνες διαβίωσης και ανοικοδόμησης σε ένα μεγάλο τεστ κοπώσεως. 

Το νομαδικό εστέτ αντικατοπτρίζεται στη μόλις 9 τ.μ. Nolla Cabin του Studio Mr. Falck στο νησί Vallisaari μπροστά από το αρχιπέλαγος του Ελσίνκι. Δεν είναι απλώς compact και mobile αλλά περνά με άριστα τις εξετάσεις της βιωσιμότητας. Έχει φτιαχτεί εξ ολοκλήρου από οργανικά υλικά ηθικής προέλευσης, με βάση το απολύτως μηδενικό επεμβατικό μοντέλο και έχει σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Αυτό βέβαια είναι αναμενόμενο, αφού στα φινλανδικά «nolla» σημαίνει «μηδέν».

Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Nolla Cabin του Studio Mr. Falck στο νησί Vallisaari.

Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Nolla Cabin του Studio Mr. Falck στο νησί Vallisaari.

Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Nolla Cabin του Studio Mr. Falck στο νησί Vallisaari.

Ακολουθώντας τη συνταγή της αυτοτροφοδοτούμενης οικιακής πλατφόρμας, το 32 τ.μ. all electric, zero emissions Cosmic Studio ADU του επιχειρηματία, εφευρέτη και αρχιτέκτονα Sasha Jokic κάνει ένα ακόμα τολμηρό βήμα προς την επίλυση της στεγαστικής και κλιματικής κρίσης, καταφέρνοντας να αντλήσει ενέργεια από τον ήλιο και να αποθηκεύσει πολύ περισσότερη από αυτήν που χρειάζεται – έως και 20.000 kWh σε μια ηλιόλουστη περιοχή, όπως αυτή της Καλιφόρνια, όπου δοκιμάστηκε. 

Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Cosmic Studio ADU του επιχειρηματία, εφευρέτη και αρχιτέκτονα Sasha Jokic.

Frank Gehry «Extended»

Ο Frank Gehry δεν έπαψε ποτέ να κάνει σύγχρονα σχέδια, βασιζόμενος στα εκάστοτε υλικά και τις συνθήκες. Η πασίγνωστη ως σύμβολο του αποδομισμού γωνιακή Gehry Residence στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας αποπνέει μια εύθραυστη ισορροπία μεταξύ του παλιού και του νέου, του θραύσματος και του όλου, του ακατέργαστου και του εκλεπτυσμένου. Το αρχικό, ολλανδικού αποικιακού στυλ σπίτι έμεινε σχεδόν άθικτο, αλλά με έναν αντισυμβατικό τρόπο: η επέκταση τριών πλευρών που έκανε ο Gehry και ξεκίνησε το 1978 το αγκάλιασε σφιχτά. Καπλαμάς, γαλβανισμένος χάλυβας, γυαλί: η κορυφή του παλιού σπιτιού αποτελείται από αυτόν τον συνδυασμό ευτελών υλικών, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι συνεχώς υπό κατασκευή. Η τελευταία επέκταση έγινε το 1988, οπότε προστέθηκαν με τον ίδιο τρόπο νέοι όγκοι στην πίσω αυλή. Οι γείτονες το μίσησαν αυτόματα – μία εξ αυτών έκανε μήνυση, έχασε τη δίκη, όπως ήταν αναμενόμενο, και αργότερα αναδιαμόρφωσε το δικό της σπίτι, αντιγράφοντας ανεπιτυχώς την ιδέα του Gehry. Παραμένει, φυσικά, ένα έργο τέχνης συνυφασμένο με την αρχιτεκτονική.

Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Frank Gehry House extension.

Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Frank Gehry House extension.

Τάση: Μία νέα βίλα Facebook Twitter
Frank Gehry House extension.

H ειδική έκδοση Architecture Design Map: The Leisure Architecture Issue δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

Η νέα συνεργασία της LiFO με το archisearch.gr και την Design Ambassador παρουσιάζει τις καινούργιες τάσεις στον χώρο του design, της αρχιτεκτονικής, του real estate και του hospitality, ενημερώνει για την εξέλιξη των σημαντικών έργων ανάπτυξης και μας συστήνει μερικούς από τους πιο επιδραστικούς και αξιόλογους αρχιτέκτονες. Με την έκδοση The Leisure Architecture Issue χαρτογραφούμε το νέο τοπίο στον τουρισμό και την ανάπτυξη, υπό το πρίσμα της καλής ζωής, του τόπου, της επιχειρηματικότητας, του οράματος των thought leaders, αλλά και των επιχειρηματιών που πρωταγωνιστούν με έργα, ιδέες, καινοτόμες προτάσεις και στρατηγικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρανκ Γκέρι: Από τα περίπλοκα έργα στη λιτή αίθουσα του Γκουστάβο Ντουνταμέλ

Πολιτισμός / Φρανκ Γκέρι: Από τα περίπλοκα αρχιτεκτονικά έργα στη λιτή αίθουσα του Γκουστάβο Ντουνταμέλ

Αν και η πρόσβαση στη μουσική εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, αυτοί οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να διακριθούν στο χώρο της μουσικής και να αλλάξουν τη ζωή τους οριστικά.
THE LIFO TEAM
Frank Gehry: Ο πιο διάσημος αρχιτέκτονας στον κόσμο αρνείται να πάρει σύνταξη στα 91 του

Αρχιτεκτονική / Frank Gehry: Ο πιο διάσημος αρχιτέκτονας στον κόσμο αρνείται να πάρει σύνταξη στα 91 του

Ακμαίος και καυστικός, ενώ διανύει τη δέκατη δεκαετία της ζωής του, ο Φρανκ Γκέρι παραχώρησε μια μεγάλη συνέντευξη στο περιοδικό New York, μιλώντας για την αρχιτεκτονική και το ρόλο του στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O αθηναϊκός πράσινος μικρόκοσμος των αρχιτεκτόνων

ADM 5 - The Green Isuue / O αθηναϊκός πράσινος μικρόκοσμος των αρχιτεκτόνων

Τρία εξαιρετικά δυναμικά και αβανγκάρντ αρχιτεκτονικά γραφεία των Αθηνών, οι ΚΚΜΚ Architects (Κατερίνα Καραγιάννη & Μαρίνα Καραμαλή), οι AVW Architecture (Αγγελική Αθανασιάδου & Κατερίνα Βασιλάκου) και οι K-STUDIO (Δημήτρης & Κωνσταντίνος Καραμπατάκης), επιλέγουν τον αγαπημένο τους πράσινο μικρόκοσμο των Αθηνών. Επισκεφθήκαμε τα green gems της πόλης με τον πιο sustainable τρόπο, πάνω σε ηλεκτρικά ποδήλατα της Kosmoride, και τους απαθανατίσαμε εμπνευσμένοι από τη σύνδεση μικροκινητικότητας και αρχιτεκτονικής.
ΝΤΟΓΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΗ
The Ellinikon Park: To πάρκο που θα αλλάξει το «πράσινο» μέλλον

ADM 5 - The Green Issue / The Ellinikon Park: To πάρκο που θα αλλάξει το «πράσινο» μέλλον

Στα νότια της πρωτεύουσας περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες έχουν πάρει ήδη μια πρώτη γεύση για το πώς η LAMDA Development δημιουργεί μια πόλη-πρότυπο μέσα από την κατασκευή ενός καινοτόμου πάρκου.
THE LIFO TEAM
ADM 2023 - THE GREEN ISSUE

Αφιερώματα / ADM5/23: THE GREEN ISSUE

Το δεύτερο «Green Issue» της σειράς ADM, της συνεργασίας της LiFO με το archisearch.gr και την Design Ambassador, καταπιάνεται ξανά με το σημαντικό ζήτημα της βιωσιμότητας, μας συστήνει κορυφαίους εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής σκηνής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανακαλύπτει νέα υλικά, εξερευνά πράσινους πύργους, νέα μουσεία και οικείους αστικούς πνεύμονες, προβληματίζεται γύρω από το ενεργειακό ζήτημα και παρουσιάζει τις καλές πρακτικές της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
THE LIFO TEAM
Η «εξωτική» πλευρά της Ερμού

ADM 5 - The Green Issue / Έτσι θα γίνει η Οδός Ερμού - Τα νέα σχέδια για τον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας

Ο Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος και το γραφείο Tense Architecture Network αλλάζουν τον πιο πολυσύχναστο δρόμο του ιστορικού κέντρου. Με συνέπεια απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και στο μέλλον της Αθήνας, πραγματοποιούν μια αισθητική αλλά και λειτουργική παρέμβαση από την Καπνικαρέα έως τον σταθμό του Θησείου. Η ευρύτερη πρόταση του γραφείου για την πόλη διεγείρει τη φαντασία, δείχνοντας νέους τρόπους βίωσής της.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Φτιαγμένη από πράσινο μέταλλο

ADM 5 - The Green Issue / Φτιαγμένη από πράσινο μέταλλο

Σε μια εποχή που η υψηλή αισθητική πρέπει να είναι ταυτόσημη της ηθικής, η Aluminco συνεχίζει να δημιουργεί καινοτομώντας, μαθαίνοντάς μας από την αρχή πως το αλουμίνιο δεν είναι απλώς φιλικό προς το περιβάλλον αλλά πλέον οφείλει και να αγαπάει τον πλανήτη.
ΝΤΟΓΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΗ
EUROPA ELEMENT: Συνδυασμός ανώτερης αισθητικής για πολλαπλές χρήσεις σε κάθε κατασκευή

ADM 5 - The Green Issue / EUROPA ELEMENT: Συνδυασμός ανώτερης αισθητικής για πολλαπλές χρήσεις σε κάθε κατασκευή

Ως μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στην προϊοντική βεντάλια της Europa, το σύστημα καθιερώνεται ως κορυφαία επιλογή όσων επιθυμούν υλικά και λύσεις που ξεπερνάνε κάθε περιορισμό σχεδιασμού και πρωτοτυπίας.
THE LIFO TEAM
Δημήτρης Ποτηρόπουλος: «Η Αθήνα είναι μια πόλη που δεν μπορείς εύκολα να τη θεραπεύσεις»

ADM 5 - The Green Issue / Δημήτρης Ποτηρόπουλος: «Η Αθήνα είναι μια πόλη που δεν μπορείς εύκολα να τη θεραπεύσεις»

Ο επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners μιλά για τις σύγχρονες προκλήσεις στον σχεδιασμό και τα νέα παραδείγματα που μπορούν να δημιουργήσουν οι αρχιτέκτονες, όταν τους απασχολούν η αειφορία και ο ανασχηματισμός των τόπων όπου ζούμε, με γνώμονα τη φύση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πέντε σπουδαίοι μέντορες αρχιτεκτονικής, οι μαθητές και τα έργα τους στο Μουσείο Μπενάκη

Design / Πέντε σπουδαίοι μέντορες αρχιτεκτονικής, οι μαθητές και τα έργα τους στο Μουσείο Μπενάκη

Μια ομαδική έκθεση των πέντε υποτρόφων αρχιτεκτονικής της Rolex μάς ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα στην Ιορδανία και τον Νίγηρα, από την Ελβετία στην Παραγουάη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους ανεκμετάλλευτους χώρους της Αθήνας;

Αρχιτεκτονική / Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους ανεκμετάλλευτους χώρους της Αθήνας;

Μιλούν στη LiFO οι καταξιωμένοι αρχιτέκτονες Anne Lacaton, Gloria Gabral και Ηλίας Παπαγεωργίου με αφορμή τη συζήτησή τους στο Μουσείο Μπενάκη την ερχόμενη Πέμπτη για την αρχιτεκτονική στον δημόσιο χώρο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ