Η βιβλιοθήκη Ίψεν στη Νορβηγία: ένα έργο εναρμονισμένο με τη φύση ολοκληρώνεται

Η βιβλιοθήκη Ίψεν στη Νορβηγία: ένα έργο εναρμονισμένο με τη φύση ολοκληρώνεται Facebook Twitter
Το μικρό πάρκο, ήσυχο και κρυμμένο στη σκιά των δέντρων θεωρήθηκε ιδανικός τόπος για συνδεθεί με τη βιβλιοθήκη. Φωτο: Kengo Kuma and Associates
0

Δυο μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία, το αρχιτεκτονικό γραφείο του Κένγκο Κούμα και οι Mad Arkitekter, συνεργάστηκαν στον σχεδιασμό μιας βιβλιοθήκης που τιμά το πιο διάσημο τέκνο της Νορβηγίας, τον Χένρικ Ίψεν, έναν από τους πιο επιδραστικούς συγγραφείς της εποχής μας και εκ των ιδρυτών του μοντερνισμού στο θέατρο.

Η βιβλιοθήκη που θα γίνει ο πολιτιστικός κόμβος για να εκθέσει το λογοτεχνικό έργο του Νορβηγού συγγραφέα του 19ου αιώνα βρίσκεται σε ένα μικρό αστικό πάρκο στο Skien της Νορβηγίας.

Ο Κένγκο Κούμα σχεδίασε μια κυρτή βιβλιοθήκη που το καμπύλο σχήμα της θυμίζει αγκαλιά και βρίσκεται πολύ κοντά στο Ibsenhuset, το πολιτιστικό κέντρο της πόλης, και αίθουσα συναυλιών, που επίσης πήρε το όνομά του από τον θεατρικό συγγραφέα.

Η ιδέα ήταν να φτιαχτεί ένα νέο πολιτιστικό κέντρο, μια βιβλιοθήκη που θα μεγιστοποιεί τις δυνατότητές της ως δημόσιου χώρου, και η διαμόρφωσή της να γίνει γύρω από τα υπάρχοντα δέντρα, ενώ ένα νέο υπαίθριο αμφιθέατρο και πολλά σημεία πρόσβασης θα βοηθήσουν στη σύνδεση του κτιρίου με το πάρκο.

Οι μεγάλες τζαμαρίες ενώνουν τον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο και δημιουργούν την αίσθηση μιας βιβλιοθήκης σχεδόν υπαίθριας. Ακολουθώντας το καμπύλο σχήμα του κτιρίου η οροφή της βιβλιοθήκης κλιμακωτά χαμηλώνει προς το πάρκο.

Το μικρό πάρκο, ήσυχο και κρυμμένο στη σκιά των δέντρων, θεωρήθηκε ιδανικός τόπος για συνδεθεί με τη βιβλιοθήκη και δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή των υλικών από ξύλο σε φυσικούς τόνους ώστε να κυριαρχούν τα απτά ζεστά υλικά.

Οι μεγάλες τζαμαρίες ενώνουν τον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο και δημιουργούν την αίσθηση μιας βιβλιοθήκης σχεδόν υπαίθριας. Ακολουθώντας το καμπύλο σχήμα του κτιρίου η οροφή της βιβλιοθήκης κλιμακωτά χαμηλώνει προς το πάρκο. Η οροφή θα καλύπτεται με ξύλινα βότσαλα, σχεδιασμένα για να αντανακλούν τα σχήματα και την κλίμακα των φύλλων στα γύρω δέντρα.

Η βιβλιοθήκη θα έχει δυο ορόφους πάνω από την επιφάνεια και καθώς είναι χτισμένη σε επικλινές έδαφος θα έχει άλλους δυο ενσωματωμένους στην πλαγιά του λόφου. Η πλειονότητα των χώρων αναμένεται να είναι ανοιχτή και χωρίς σταθερά χωρίσματα, με τις βιβλιοθήκες να χρησιμοποιούνται ως διαχωριστικά.

Το πρότζεκτ διαφοροποιείται από τη συμβατική ιδέα μιας βιβλιοθήκης όπου ο χώρος επικεντρώνεται στην έρευνα, την ανάγνωση και τη μελέτη. Σε αντίθεση, η πρόταση των αρχιτεκτόνων για αυτή τη νέα βιβλιοθήκη είναι η πλήρης ενσωμάτωση τον καθημερινών αλλά και των έκτακτων δραστηριοτήτων. Τα μεγάλα σκαλοπάτια που οδηγούν στο υπόγειο δημιουργούν την αίσθηση ενός αμφιθεάτρου και όταν γίνονται εκδηλώσεις μετατρέπονται σε καθίσματα για τους επισκέπτες.

Η βιβλιοθήκη Ίψεν στη Νορβηγία: ένα έργο εναρμονισμένο με τη φύση ολοκληρώνεται Facebook Twitter
Ο Κένγκο Κούμα σχεδίασε μια κυρτή βιβλιοθήκη που το καμπύλο σχήμα της θυμίζει αγκαλιά. Φωτο: Kengo Kuma and Associates

Η βιβλιοθήκη Ίψεν στη Νορβηγία: ένα έργο εναρμονισμένο με τη φύση ολοκληρώνεται Facebook Twitter
Η βιβλιοθήκη βρίσκεται πολύ κοντά στο Ibsenhuset, το πολιτιστικό κέντρο της πόλης. Φωτο: Kengo Kuma and Associates

Η βιβλιοθήκη Ίψεν στη Νορβηγία: ένα έργο εναρμονισμένο με τη φύση ολοκληρώνεται Facebook Twitter
Το ξύλο θα είναι το κυρίαρχο υλικό της κατασκευής. Φωτο: Kengo Kuma and Associates

Η βιβλιοθήκη Ίψεν στη Νορβηγία: ένα έργο εναρμονισμένο με τη φύση ολοκληρώνεται Facebook Twitter
Φωτο: Kengo Kuma and Associates

Η βιβλιοθήκη Ίψεν στη Νορβηγία: ένα έργο εναρμονισμένο με τη φύση ολοκληρώνεται Facebook Twitter
Ακολουθώντας το καμπύλο σχήμα του κτιρίου, η οροφή της βιβλιοθήκης κλιμακωτά χαμηλώνει προς το πάρκο. Φωτο: Kengo Kuma and Associates

Η βιβλιοθήκη Ίψεν στη Νορβηγία: ένα έργο εναρμονισμένο με τη φύση ολοκληρώνεται Facebook Twitter
Φωτο: Kengo Kuma and Associates

Η βιβλιοθήκη Ίψεν στη Νορβηγία: ένα έργο εναρμονισμένο με τη φύση ολοκληρώνεται Facebook Twitter
Φωτο: Kengo Kuma and Associates

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

LiFO x Design Ambassador/ Archisearch: Τα κορυφαία έντυπα αρχιτεκτονικής και design παρουσιάζουν

Design / LiFO x Design Ambassador/ Archisearch: Τα κορυφαία έντυπα αρχιτεκτονικής και design παρουσιάζουν

Η LiFO και η Design Ambassador δημιούργησαν μια πρωτότυπη σειρά ειδικών εκδόσεων που απελευθέρωσαν το αρχιτεκτονικό έντυπο από τον κλαδικό του χαρακτήρα και έδωσαν νέα δυναμική και ουσία στη συζήτηση για την αρχιτεκτονική, το design και την ανάπτυξη
THE LIFO TEAM
H Potiropoulos+Partners σχεδίασε ένα εντυπωσιακό αειφορικό συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικιών  στον Άλιμο 

Design / H Potiropoulos+Partners σχεδίασε ένα εντυπωσιακό αειφορικό συγκρότημα διαμερισμάτων και κατοικιών  στον Άλιμο 

Το «Cube-2» στον Άλιμο, ένα project όπου το τρίπτυχο «υπαίθριος χώρος-ημιυπαίθριος χώρος-πράσινο» αναδεικνύεται σε κύριο συνθετικό άξονα. Προκύπτει έτσι μία αλληλουχία προβόλων-κήπων, που δίνουν την εντύπωση ότι κινούνται μέσα στη βλάστηση, και αντίστοιχα ότι η βλάστηση κινείται μέσα σ’ αυτούς.
THE LIFO TEAM
The Boy Is Beautiful

Athens Pride 2022 / The Boy Is Beautiful: Ένα περιοδικό που ξετυλίγει το νήμα των ελληνικών queer χρονικών

Στο εξαμηνιαίο περιοδικό του Λεωνίδα Λιόλιου queer και queer friendly αναγνώστες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μπορούν να ανακαλύψουν κομμάτια της ελληνικής ιστορίας που έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα της ετεροκανονικότητας και του μεσσιανισμού.
M. HULOT
Η ΕΣΩ επέστρεψε πιο δυναμική και επίκαιρη από ποτέ 

Design / Η ΕΣΩ επέστρεψε πιο δυναμική και επίκαιρη από ποτέ 

Δείτε όσα έγιναν στην δέκατη διοργάνωση της ημερίδας ΕΣΩ που διοργανώθηκε σε στρατηγική συνεργασία και συνεπιμέλεια του Archisearch με το Ίδρυμα Mies Van Der Rohe ως συμπαραγωγή της Design Ambassador, του +Design Magazine και της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Serpentine Pavilion: Μια μαύρη εκκλησία - κλίβανος είναι το πιο κατάλληλο θερινό περίπτερο;

Design / Serpentine Pavilion: Μια μαύρη εκκλησία-κλίβανος είναι το πιο κατάλληλο θερινό περίπτερο;

Το φετινό περίπτερο Serpentine, ένας μαύρος περίκλειστος κύλινδρος, από τις πιο «εσωστρεφείς» εγκαταστάσεις που έχουν τοποθετηθεί ποτέ στους κήπους του Κένσινγκτον, σχεδιάστηκε ως χώρος για περισυλλογή και διαλογισμό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ Η προέκταση του Royal College of Art είναι ένας ύμνος σε ένα συχνά υποτιμημένο υλικό, το τούβλο

Design / Η προέκταση του Royal College of Art είναι ένας ύμνος σε ένα συχνά υποτιμημένο υλικό, το τούβλο

Μέσα στα πελώρια γυάλινα κτίρια του Battersea, οι αρχιτέκτονες της Tate Modern και της Elbphilharmonie στο Αμβούργο, οι Herzog & de Meuron, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια σοβαρή προσέγγιση του υλικού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης Ρενέ Γκεγιουστέ κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022.

Πολιτισμός / Ρενέ Γκεγιουστέ: Η Γαλλίδα πρωτοπόρος της κοινωνικής στέγασης κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2022

Η Γαλλίδα αρχιτέκτονας είναι υπέρμαχος της κοινωνικής αρχιτεκτονικής, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για το 10όροφο συγκρότημα διαμερισμάτων Le Liégat στο Ivry-sur-Seine και την πολυκατοικία La Maladrerie.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ