Hub 26: O πρώτος μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικός χώρος εργασίας στην Θεσσαλονίκη

HUB 26 Facebook Twitter
0

Ένα νέο αρχιτεκτονικό τοπόσημο πρόκειται σύντομα να υλοποιηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το δυναμικό αρχιτεκτονικό γραφείο Divercity Architects και η πρωτοπόρος ελληνική εταιρεία στον χώρο του real estate development Dimand ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν τον πρώτο μεγάλης κλίμακας βιοκλιματικό χώρο εργασίας με το όνομα Hub 26.


Το έργο θα κατασκευαστεί στο πρώην βιομηχανικό και πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενο δυτικό τμήμα της πόλης. Η επέμβαση φιλοδοξεί να αποτελέσει καταλύτη στην εξέλιξη της περιοχής με 15.600 τ.μ. νέων χώρων μελετημένων για να προσφέρουν διαφορετικές βιωματικές εμπειρίες και να φιλοξενούν κάθε νέα εκδοχή ενός περιβάλλοντος εργασίας.


Η αρχιτεκτονική σύλληψη εμπνέεται από τη μοναδική ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ενσωματώνει τη μνήμη της βιομηχανικής εποχής, τα διαφορετικά ιστορικά επίπεδα που συνθέτουν το αστικό παλίμψηστο της πόλης και τη μυστηριακή ατμόσφαιρα της ομίχλης που τακτικά την περιβάλλει.

HUB 26 Facebook Twitter

HUB 26 Facebook Twitter


Το Hub 26 ξεδιπλώνεται σε μια επιφάνεια σχήματος Γ επί της οδού 26ης Οκτωβρίου. Ο σχεδιασμός βασίζεται στην εξωστρέφεια και με εργαλείο τη διαφάνεια αποκαλύπτει τη θέα προς τη θάλασσα και το γύρω περιβάλλον. Οι κτιριακοί όγκοι πλαισιώνουν μια κεντρική πλατεία που γίνεται αφορμή για επαφή και συνύπαρξη.


Ο συμπαγής όγκος της Ζυθοποιίας Φιξ, που βρίσκεται απέναντι από το έργο, και η αυστηρή γεωμετρία των Σιλό γίνονται έμπνευση για τη βάση/ισόγειο τμήμα του κτιρίου. Μια ευρύχωρη στοά  με ψηλά υποστυλώματα υποδέχεται τους επισκέπτες και τους οδηγεί στο εσωτερικό του. Στα παραπάνω επίπεδα η εναλλαγή κενού και πλήρους συνθέτει τις κατακόρυφες επιφάνειες με σαφή αναφορά στην ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Το Hub 26 γίνεται αφορμή για νέους τρόπους επαφής και συνύπαρξης σε ένα σύγχρονο χώρο εργασίας και η ευκαιρία ο σύγχρονος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν.  

Το εξωτερικό κέλυφος διαμορφώνεται με ειδικά κατασκευασμένα κεραμικά τούβλα, τα οποία  τοποθετούνται σε τρισδιάστατο μοτίβο , δημιουργώντας εναλλάξ επιφάνεια αναφοράς και επιφάνεια διαφοροποίησης. Παράλληλα,προτείνονται πέντε χρωματισμοί τούβλων σε αποχρώσεις ανοιχτού κεραμιδί, σε διαβαθμισμένους τόνους. Η διαβάθμιση των οπτόπλινθων ξεκινά από σκούρα και σταδιακά ανοίγει, από τη βάση προς τη στέψη του κτιρίου. Ο αποχρωματισμός του κτιρίου προς τη στέψη μαζί με το ανάγλυφο, το οποίο μειώνεται προς τα πάνω, δημιουργούν την εντύπωση ότι το κτίριο αποσυντίθεται, όπως το περίγραμμα της πόλης μέσα στην ομίχλη. Ο καταπράσινος υπαίθριος χώρος με τους βαθμιδωτούς κήπους υποδέχεται τον επισκέπτη και προσφέρει μια νέα βιωματική εμπειρία για συναθροίσεις, εκδηλώσεις ή απλές συναντήσεις σε μια όαση ηρεμίας.

HUB 26 Facebook Twitter

HUB 26 Facebook Twitter


Η υγεία και η ευεξία αποτελούν κυρίαρχες επιδιώξεις στον σχεδιασμό του Hub 26. Ο σχεδιασμός των όψεων ευνοεί το φυσικό φως και την εναλλαγή του αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου. Οι φυτεμένες επιφάνειες στα δώματα δημιουργούν ένα νέο μικροκλίμα και βελτιώνουν τις συνθήκες κατοίκησης στους επιμέρους χώρους. Οι Divercity Architects συνδυάζουν στον σχεδιασμό του Hub 26 το όραμα, την υλικότητα και την αειφορία. Το έργο στοχεύει στην ενεργειακή πιστοποίηση LEED στο επίπεδο Gold. Το εξωτερικό περίβλημα του κτιρίου αποτέλεσε αντικείμενο εξειδικευμένης έρευνας από την oμάδα των αρχιτεκτόνων και τοπικούς κατασκευαστές προκειμένου να δημιουργηθούν ειδικά κεραμικά τεμάχια από ανακυκλωμένα υλικά. Ελήφθη ιδιαίτερη μέριμνα ώστε η νέα επιφάνεια να αποκτήσει την κατάλληλη υφή, απόχρωση και πατίνα στο πέρασμα του χρόνου αλλά και να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές ανάκλασης του φωτός. 


Το Hub 26 γίνεται αφορμή για νέους τρόπους επαφής και συνύπαρξης σε ένα σύγχρονο χώρο εργασίας και η ευκαιρία ο σύγχρονος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν.  

HUB 26 Facebook Twitter

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ

 Developer: Dimand – Prodea Investments / Αρχιτεκτονική Μελέτη: Divercity Architects / Στατική Μελέτη: Panagiotis Panagiotopoulos & Associates / Μηχανολογική Μελέτη: Karanasios-Varsami & Associates / Μελέτη Φωτισμού: Lighting Architecture Studio / Μελέτη Τοπίου: Agropolis/ Μελέτη Πυρασφάλειας: Karanasios-Varsami & Associates / Aκουστική Μελέτη: Theodoros Timagenis Acoustic Consultants- Architects / Μελέτη  LEED: D-Carbon / Συγκοινωνιολογική Μελέτη: Karanasios-Varsami & Associates 

www.divercityarchitects.com

ADM The Green Issue

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador και το Archisearch.gr

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM The Green Issue

ADM: TΗΕ GREEN ISSUE

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador αφιερωμένη στις creative ομάδες, τους αρχιτέκτονες και τις επιχειρήσεις που έχουν αντιληφθεί ήδη πως η βιωσιμότητα, η αειφόρος ανάπτυξη και η πράσινη προσέγγιση, δεν είναι απλώς trend αλλά η ανάγκη για μια τεράστια αλλαγή στη φιλοσοφία της ζωής μας, της αγοράς, της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Cabana x Μουσείο Μπενάκη: Μια συνεργασία-φόρος τιμής στην ελληνική χειροτεχνία

Design / Cabana x Μουσείο Μπενάκη: Μια συνεργασία-φόρος τιμής στην ελληνική χειροτεχνία

Το σπουδαίο ιταλικό περιοδικό για το interior design και την αρχιτεκτονική συνεργάζεται για πρώτη φορά με ένα δημόσιο ίδρυμα. Εμπνέεται από τον ευφάνταστο διάκοσμο υφασμάτων και κεραμικών του νεοελληνικού πολιτισμού και τον φέρνει στο σήμερα μέσα από μια σειρά αντικειμένων, με τραπεζομάντιλα, κεντημένα μαξιλάρια και σερβίτσια ζωγραφισμένα στο χέρι που μπορούν να γίνουν μέρος ενός σύγχρονου σπιτιού.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα illustrations της monakrive είναι για φάγωμα

Design / Τα illustrations της monakrive είναι για φάγωμα

H Αριστέα Ρέλλου απασχολείται στον χώρο της τέχνης με διάφορους δημιουργικούς τρόπους. Και αποκτώντας μια πιο στενή σχέση με την τέχνη του φαγητού, άρχισε να ζωγραφίζει ψηφιακά τα πιάτα που την έχουν συγκινήσει περισσότερο και να τα δημοσιεύει σε έναν λογαριασμό που σου φτιάχνει τη διάθεση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σπίτι Ανθουλάκης Γιαννικόπουλος Ανακύκλωση πέραν του αναμενόμενου

Design / Ανακύκλωση πέραν του αναμενόμενου σ' ένα σπίτι της Δροσοπούλου

Σε μια πολυκατοικία που χτίστηκε σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Βατικανού τη δεκαετία του ‘70, οι νέοι ιδιοκτήτες φρόντισαν από τα υλικά που σε άλλους φαίνονται άχρηστα να δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ