Ένα μουσείο που επιπλέει στο νερό συνδέει τη φύση με την τέχνη Facebook Twitter

Ένα μουσείο που επιπλέει στο νερό συνδέει τη φύση με την τέχνη

0

Το Three Floating Rooms / Art Pavilion M. άρχισε να ολοκληρώνεται σαν ιδέα το 2020, όταν προκηρύχθηκε ένας διαγωνισμός από την πόλη Almere στην Ολλανδία που χτίστηκε τη δεκαετία του 1980, μια «νέα πόλη» στο Flevoland.

Το Flevoland είναι η δωδέκατη και τελευταία επαρχία της Ολλανδίας, αποτέλεσμα του μεγαλύτερου έργου «ανάκτησης» στον κόσμο. Πρόκειται για μια περιοχή που κάποτε ήταν η θάλασσα Zuider, η εσωτερική θάλασσα της Ολλανδίας, η οποία μετατράπηκε σε γεωργική γη τη δεκαετία του 1920. Χτισμένο στα νερά του Weerwater στο Almere, το περίπτερο Art Pavilion M. εγκαινιάστηκε πριν λίγο καιρό.

Οι αρχιτέκτονες φαντάστηκαν το μουσείο και τους εξωτερικούς του χώρους ως μια ακολουθία τριών εφαπτόμενων δακτυλίων: Το Λιμάνι, η Σκηνή και το Παρατηρητήριο.

Το Λιμάνι περιβάλλει μια υδάτινη πλατεία, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκθεσιακός και συναυλιακός χώρος, αλλά και ως παρατηρητήριο πουλιών και φυτών που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο. Όπως σε ένα λιμάνι, οι επισκέπτες μπορούν να φτάνουν με βάρκα. Λειτουργεί ως δημόσιος χώρος όπου, όταν το μουσείο είναι κλειστό, μπορεί κανείς να κολυμπήσει ή να ψαρέψει, και ως περίπατος προς το μουσείο κατά τις ώρες λειτουργίας.

Art Pavilion M Facebook Twitter
Ο χώρος του πλωτού μουσειου | Art Pavilion M / Studio Ossidiana - © Riccardo de Vecchi

Η Σκηνή, ένας δεύτερος κύκλος, είναι η βεράντα του μουσείου, εντός του δακτυλίου. Η πλατφόρμα μπορεί να γίνει σε ειδικές περιπτώσεις σκηνή στο νερό, και χώρος για παραστάσεις, συναυλίες ή υπαίθριες εκθέσεις.

Το Παρατηρητήριο είναι μια ελαφριά κατασκευή από ξύλο που περικλείει τους εκθεσιακούς χώρους, αντανακλώντας και φιλτράροντας τις αποχρώσεις του νερού και της γύρω βλάστησης σαν θερμοκήπιο. Περιβάλλεται πλήρως από μια κουρτίνα όπου τα κομμένα σχήματα επιτρέπουν στο φως να διηθείται με διαφορετικούς τρόπους, δημιουργώντας μια πρόσοψη φτιαγμένη από φως που είναι προσανατολισμένη στον άξονα Βορρά-Νότου, ακολουθώντας τις πλανητικές ευθυγραμμίσεις: τα τέσσερα παράθυρα κοιτούν τον άξονα της αυγής και του δειλινού του χειμερινού και του θερινού ηλιοστασίου, ενώ η οροφή καλύπτεται από κοχύλια, φιλτράροντας το νερό της βροχής.

«Σκεφτήκαμε το μουσείο χερσαίας τέχνης και πολυμέσων στο Flevoland ως ένα μέρος που θα μπορούσε να δώσει τις δυνατότητες έκθεσης, αλληλεπίδρασης και παράστασης στο νερό, να λειτουργήσει ως λιμάνι για την τέχνη, αλλά και κυριολεκτικά ως λιμάνι, όπου σκάφη ή άλλες πλωτές εγκαταστάσεις μπορούν να ελλιμενιστούν στην κλειστή λίμνη του – ένα μέρος που θα παραμείνει δημόσιο ακόμη και όταν το μουσείο είναι κλειστό, να γίνει ένας τόπος στον οποίο μπορείς να περιηγηθείς με κανό, ή όπου μπορεί κανείς να ψαρέψει και να κολυμπήσει το καλοκαίρι και να κάνει πατινάζ το χειμώνα», λένε οι αρχιτέκτονες.

Ένα μουσείο που επιπλέει στο νερό συνδέει τη φύση με την τέχνη Facebook Twitter

Art Pavilion M Facebook Twitter
Ο χώρος του πλωτού μουσείου | Art Pavilion M / Studio Ossidiana - © Riccardo de Vecchi

Art Pavilion M Facebook Twitter
Οι εσωτερικοί χώροι του μουσείου | Art Pavilion M / Studio Ossidiana - © Riccardo de Vecchi

Art Pavilion M Facebook Twitter
Το μουσείο και οι εξωτερικοί του δακτύλιοι | = Art Pavilion M / Studio Ossidiana - © Riccardo de Vecchi

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Ellinikon Park: To πάρκο που θα αλλάξει το «πράσινο» μέλλον

ADM 5 - The Green Issue / The Ellinikon Park: To πάρκο που θα αλλάξει το «πράσινο» μέλλον

Στα νότια της πρωτεύουσας περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες έχουν πάρει ήδη μια πρώτη γεύση για το πώς η LAMDA Development δημιουργεί μια πόλη-πρότυπο μέσα από την κατασκευή ενός καινοτόμου πάρκου.
THE LIFO TEAM
ADM 2023 - THE GREEN ISSUE

Αφιερώματα / ADM5/23: THE GREEN ISSUE

Το δεύτερο «Green Issue» της σειράς ADM, της συνεργασίας της LiFO με το archisearch.gr και την Design Ambassador, καταπιάνεται ξανά με το σημαντικό ζήτημα της βιωσιμότητας, μας συστήνει κορυφαίους εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής σκηνής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανακαλύπτει νέα υλικά, εξερευνά πράσινους πύργους, νέα μουσεία και οικείους αστικούς πνεύμονες, προβληματίζεται γύρω από το ενεργειακό ζήτημα και παρουσιάζει τις καλές πρακτικές της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
THE LIFO TEAM
Η «εξωτική» πλευρά της Ερμού

ADM 5 - The Green Issue / Έτσι θα γίνει η Οδός Ερμού - Τα νέα σχέδια για τον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας

Ο Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος και το γραφείο Tense Architecture Network αλλάζουν τον πιο πολυσύχναστο δρόμο του ιστορικού κέντρου. Με συνέπεια απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και στο μέλλον της Αθήνας, πραγματοποιούν μια αισθητική αλλά και λειτουργική παρέμβαση από την Καπνικαρέα έως τον σταθμό του Θησείου. Η ευρύτερη πρόταση του γραφείου για την πόλη διεγείρει τη φαντασία, δείχνοντας νέους τρόπους βίωσής της.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Φτιαγμένη από πράσινο μέταλλο

ADM 5 - The Green Issue / Φτιαγμένη από πράσινο μέταλλο

Σε μια εποχή που η υψηλή αισθητική πρέπει να είναι ταυτόσημη της ηθικής, η Aluminco συνεχίζει να δημιουργεί καινοτομώντας, μαθαίνοντάς μας από την αρχή πως το αλουμίνιο δεν είναι απλώς φιλικό προς το περιβάλλον αλλά πλέον οφείλει και να αγαπάει τον πλανήτη.
ΝΤΟΓΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΗ
EUROPA ELEMENT: Συνδυασμός ανώτερης αισθητικής για πολλαπλές χρήσεις σε κάθε κατασκευή

ADM 5 - The Green Issue / EUROPA ELEMENT: Συνδυασμός ανώτερης αισθητικής για πολλαπλές χρήσεις σε κάθε κατασκευή

Ως μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στην προϊοντική βεντάλια της Europa, το σύστημα καθιερώνεται ως κορυφαία επιλογή όσων επιθυμούν υλικά και λύσεις που ξεπερνάνε κάθε περιορισμό σχεδιασμού και πρωτοτυπίας.
THE LIFO TEAM
Δημήτρης Ποτηρόπουλος: «Η Αθήνα είναι μια πόλη που δεν μπορείς εύκολα να τη θεραπεύσεις»

ADM 5 - The Green Issue / Δημήτρης Ποτηρόπουλος: «Η Αθήνα είναι μια πόλη που δεν μπορείς εύκολα να τη θεραπεύσεις»

Ο επικεφαλής του γραφείου Potiropoulos+Partners μιλά για τις σύγχρονες προκλήσεις στον σχεδιασμό και τα νέα παραδείγματα που μπορούν να δημιουργήσουν οι αρχιτέκτονες, όταν τους απασχολούν η αειφορία και ο ανασχηματισμός των τόπων όπου ζούμε, με γνώμονα τη φύση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πέντε σπουδαίοι μέντορες αρχιτεκτονικής, οι μαθητές και τα έργα τους στο Μουσείο Μπενάκη

Design / Πέντε σπουδαίοι μέντορες αρχιτεκτονικής, οι μαθητές και τα έργα τους στο Μουσείο Μπενάκη

Μια ομαδική έκθεση των πέντε υποτρόφων αρχιτεκτονικής της Rolex μάς ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα στην Ιορδανία και τον Νίγηρα, από την Ελβετία στην Παραγουάη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους ανεκμετάλλευτους χώρους της Αθήνας;

Αρχιτεκτονική / Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους ανεκμετάλλευτους χώρους της Αθήνας;

Μιλούν στη LiFO οι καταξιωμένοι αρχιτέκτονες Anne Lacaton, Gloria Gabral και Ηλίας Παπαγεωργίου με αφορμή τη συζήτησή τους στο Μουσείο Μπενάκη την ερχόμενη Πέμπτη για την αρχιτεκτονική στον δημόσιο χώρο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ