Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς

Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς Facebook Twitter
Τα κτίρια της αποβάθρας του Λιβερπουλ | Adjaye Associates
0

Το βρετανικό στούντιο του βραβευμένου αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Ατζάγιε ανέλαβε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό για την ανάπλαση του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας και του Ναυτικού Μουσείου του Λίβερπουλ, ενώ ο Ραλφ Άπλμπαουμ ανέλαβε τον σχεδιασμό της έκθεσης.

Η ανακαίνιση ύψους 57 εκατομμυρίων λιρών θα μετατρέψει το υπάρχον κτίριο του μουσείου Dr Martin Luther King Jr σε μια νέα είσοδο του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας (ISM), ενώ θα περιλαμβάνει επίσης πρόσθετα καταστήματα λιανικής πώλησης, καφετέρια, χώρους εκδηλώσεων και χώρους προσωρινών εκθέσεων.

«Το έργο αυτό μας δίνει την ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε τον ιστορικό ιστό αυτού του διατηρητέου κτιρίου και να το επανατοποθετήσουμε στο ισχυρό πλαίσιο της προκυμαίας του Λίβερπουλ και της σχέσης του με το υπερατλαντικό δουλεμπόριο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ατζάγιε.

«Αναμένουμε με ανυπομονησία να συνεργαστούμε με τα Εθνικά Μουσεία του Λίβερπουλ, την ευρύτερη ομάδα του έργου και την τοπική κοινότητα σε μια διαδικασία συμπαραγωγής χωρίς αποκλεισμούς, η οποία τοποθετεί τους απογόνους των ανθρώπων που επηρεάστηκαν από τη ναυτική ιστορία του Λίβερπουλ στο επίκεντρο της συζήτησης και της αναδυόμενης μουσειακής εμπειρίας».

Το 2021, η UNESCO αφαίρεσε από το Λίβερπουλ το καθεστώς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού μια επιτροπή του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του έργου Liverpool Waters, προκάλεσαν «μη αναστρέψιμη απώλεια χαρακτηριστικών».

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στο Λίβερπουλ, στο Royal Albert Dock, και επικεντρώνεται στη θαλάσσια ιστορία της πόλης. Βρίσκεται μέσα σε μια αποθήκη του 19ου αιώνα, σχεδιασμένη από τον Jesse Hartley, η οποία παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για τη φύλαξη τσαγιού, λευκής ζάχαρης και οινοπνευματωδών ποτών.

Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς Facebook Twitter
Το μουσείο του Λίβερπουλ στην αποβάθρα της πόλης | Adjaye Associates

Το Διεθνές Μουσείο Δουλείας βρίσκεται σήμερα στον τρίτο όροφο του Ναυτικού Μουσείου και είναι αφιερωμένο στην ιστορία των σκλαβωμένων ανθρώπων, στο υπερατλαντικό δουλεμπόριο και στη σύγχρονη δουλεία.

Το ISM θα επεκταθεί στο κοντινό κτίριο Dr Martin Luther King Jr, ένα διατηρητέο κτίριο που χτίστηκε το 1846. Αυτό θα μετατραπεί σε κεντρική είσοδο για το μουσείο, ώστε να δημιουργηθεί καλύτερος προσανατολισμός των επισκεπτών κατά την άφιξή τους, καθώς και ειδικοί χώροι υποδοχής.

Το περίπτερο Hartley Pavilion του Ναυτικού Μουσείου θα ανακαινιστεί για να συμπεριλάβει μια σειρά από εμπορικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες, όπως χώρους λιανικής πώλησης, καφετέρια, χώρο προσωρινών εκθέσεων και χώρους εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί η κυκλοφορία του κτιρίου.

«Ποτέ δεν υπήρξε πιο σημαντική στιγμή για την αντιμετώπιση της κληρονομιάς του υπερατλαντικού δουλεμπορίου και η ανάπλαση του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας συμβολίζει τη δέσμευσή μας και της περιοχής μας στην αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που έπαιξε η πόλη στον βρετανικό ιμπεριαλισμό», δήλωσε η διευθύντρια των Εθνικών Μουσείων του Λίβερπουλ Laura Pye.

Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς Facebook Twitter
Η νέα είσοδος του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας (ISM) | Adjaye Associates

«Μαζί, θα τιμήσουμε την προκυμαία του Λίβερπουλ ως ιερό έδαφος – ένα μέρος που αντηχεί από τις εικόνες, τους ήχους και τις ψυχές όλων όσων συνδέονται με την παγκόσμια ιστορία του», δήλωσε ο διευθυντής του στούντιο σχεδιασμού Ralph Applebaum Associates, Φίλιπ Τεφτ.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης του μουσείου, οι Adjaye Associates και Ralph Appelbaum Associates θα συνδέσουν το εσωτερικό σχέδιο του μουσείου με το ιστορικό εξωτερικό.

Για την ανάπλαση του Διεθνούς Μουσείου Δουλείας και του Ναυτικού Μουσείου ορίστηκαν μαζί με τον Ατζάγιε οι αρχιτέκτονες Ασίφ Καν και Μάριαμ Καμάρα και ο εικαστικός καλλιτέχνης Θίαστερ Γκέιτς, για το έργο Waterfront Transformation – ένα σχέδιο που αποσκοπεί στην ανάπλαση του πολιτιστικού χώρου της προκυμαίας ως μέρος του δεκαετούς σχεδίου μετασχηματισμού των Εθνικών Μουσείων του Λίβερπουλ.

Το 2021, η UNESCO αφαίρεσε από το Λίβερπουλ το καθεστώς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού μια επιτροπή του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του έργου Liverpool Waters, προκάλεσαν «μη αναστρέψιμη απώλεια χαρακτηριστικών».

Ένα μουσείο και μια αποβάθρα στο Λίβερπουλ ως υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της σκλαβιάς Facebook Twitter
Το Ναυτικό Μουσείο του Λίβερπουλ | Adjaye Associates

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τρελά πολύχρωμα σχέδια του Γίνκα Ιλόρι γιορτάζονται στο Μουσείο Design

Design / Τα πολύχρωμα σχέδια του Γίνκα Ιλόρι έχουν την τιμητική τους στο Μουσείο Design

Εγκαταστάσεις με Lego σε δημόσια πλυντήρια, πολύχρωμες διαβάσεις πεζών και μεταμορφωμένες πεταμένων επίπλων σε έργα τέχνης, με χρώματα και σχέδια που αντλούν έμπνευση από τη νιγηριανή καταγωγή του διάσημου σχεδιαστή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αθήνα αγαπά το design

Design / Η Αθήνα αγαπά το design

Σε μερικούς από τους νέους χώρους που επισκεπτόμαστε καθημερινά στην Αθήνα, οι υφές, τα φώτα, το πάτωμα, τα υλικά, η χρωματική παλέτα, κάθε στοιχείο του σχεδιασμού επιλέχθηκε με προσοχή. Από έναν φούρνο μέχρι ένα νυχάδικο, ο σύγχρονος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός καλείται να αφηγηθεί ιστορίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τάση: Μία νέα βίλα

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Iδέες για τη νέα βίλα

Tο παρόν αποτίει φόρο τιμής στο παρελθόν ολοένα και συχνότερα, έχοντας όμως το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ακριβώς εκεί όπου ο εξωτικός μπρουταλισμός φλερτάρει με τις νέες προδιαγραφές βιωσιμότητας και εμπνέεται από την ένωση του ακατέργαστου με το εκλεπτυσμένο γεννιούνται οι ιδέες για τη νέα βίλα.
ΝΤΟΓΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΗ
Fluid geometries: Οι νέες γεωμετρίες στις πισίνες

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Fluid geometries: Οι νέες γεωμετρίες στις πισίνες

Τα αρχιτεκτονικά γραφεία έχουν ανακαλύψει πεδίο δόξης λαμπρό στον σχεδιασμό της πισίνας, μεταξύ άλλων, γιατί έτσι αυξάνεται η αξία του ακινήτου. Ποιες είναι οι νέες γεωμετρίες αυτής της τάσης;
ΝΤΟΓΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΗ
Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο;

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE / Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο;

Επενδύσεις, νέα μεγάλα έργα αλλά και οι αλλαγές στον διεθνή τρόπο ζωής δίνουν νέα πνοή στην ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης. Η νέα γενιά κατοίκων που επιλέγει να ζήσει στην πόλη με τη μεσογειακή ατμόσφαιρα και την πολυπολιτισμική παράδοση αναζητά την αρχιτεκτονική που ταιριάζει στον τρόπο ζωής της. Γι’ αυτούς σχεδιάζει το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ασπασίας Τάκα.
ΑΣΠΑΣΙΑ ΤΑΚΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ