Για περισσότερα από είκοσι χρόνια η doxiadis+ δημιουργεί έργα βασισμένα στη φιλοσοφία της συμβίωσης του ανθρώπου με τη φύση (forming symbiosis), συνδυάζοντας την κληρονομιά της ελληνικής κλασικής σκέψης με τις πρωτοποριακές ιδέες του σήμερα. Το γραφείο ιδρύθηκε το 1999 από τον Θωμά Δοξιάδη, αρχιτέκτονα-αρχιτέκτονα τοπίου ASLA, B.A. MArch, MLA Harvard University, και αναλαμβάνει έργα αρχιτεκτονικής και αρχιτεκτονικής τοπίου. 


Με βασική αξία τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, η εταιρεία δραστηριοποιείται σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, εργαζόμενη στο «LIFE-IP AdaptInGR - Boosting the implementation of adaptation policy across Greece» για την προσαρμογή της Ελλάδας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, έχει επιλεγεί από τον curator της φετινής Βiennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, Hashim Sarkis, για να συμμετάσχει/εκθέσει στην έκθεση με τίτλο «How will we live together?». Το γραφείο doxiadis+ ξεχωρίζει για την τεχνογνωσία διεθνούς επιπέδου σε περίπλοκα έργα που απαιτούν τη διεπιστημονική συνεργασία αρχιτεκτονικής, αρχιτεκτονικής τοπίου, αστικού σχεδιασμού και προστασίας τοπίου, έχοντας στο επίκεντρο την αρχή της συμβίωσης, που, πέρα από την άρτια τεχνική υλοποίηση, περιλαμβάνει και το υψηλής ποιότητας design με οικολογικό σχεδιασμό. 

 

Μεταξύ των δημόσιων έργων που έχει αναλάβει η εταιρεία, είναι το Αχίλλειο στην Κέρκυρα, όπου, μαζί με τον διεθνή ειδικό Louis Benech, μελέτησε την αναβίωση των 80 στρεμμάτων των κήπων του ανακτόρου, καθώς και το Αρχαιολογικό Πάρκο της Μήλου, ένα μακρόπνοο σχέδιο που συνδυάζει τη σταδιακή αποκάλυψη της σημαντικότατης αυτής αρχαίας πόλης.

 

Working with leaders

Η doxiadis+ θεωρείται από τα πιο πρωτοπόρα και καταξιωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας και έχει υπογράψει σημαντικά έργα υψηλής ποιότητας σε επίπεδο εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής, έργα hospitality για ξενοδοχειακά θέρετρα 6 αστέρων, αποκαταστάσεις τοπίου και αστικό σχεδιασμό έως ιδιωτικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο πελατολόγιο περιλαμβάνονται η Lamda Development για το έργο του Ελληνικού και οι Aman Resorts, Oliaros Properties, Four Seasons, Dolphin Capital Partners, Ελλάκτωρ, Dogus, Imerys, Τιτάν, Prodea Investments, Temes κ.λπ.


 Ανάμεσα στα εμβληματικά εγχώρια έργα της είναι τα Landscapes of Cohabitation, 350 στρέμματα πανέμορφου κυκλαδικού τοπίου με βίλες στην Αντίπαρο, κτίρια και ιθαγενή φυτά, απόλυτα εναρμονισμένα με το τοπίο. Το έργο έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις και ήταν φιναλίστ για το κορυφαίο διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικής τοπίου Rosa Barba, ενώ έχει γίνει και σχετικό αφιέρωμα στους «Financial Times». 

 

Amanzoe
Ο τόπος ως αξία, Amanzoe 6* hotel, Aman Hotels, Πόρτο Χέλι, Ελλάδα - Landscape Architecture


Μεταξύ των δημόσιων έργων που έχει αναλάβει η εταιρεία, είναι το Αχίλλειο στην Κέρκυρα, όπου, μαζί με τον διεθνή ειδικό Louis Benech, μελέτησε την αναβίωση των 80 στρεμμάτων των κήπων του ανακτόρου, καθώς και το Αρχαιολογικό Πάρκο της Μήλου, ένα μακρόπνοο σχέδιο που συνδυάζει τη σταδιακή αποκάλυψη της σημαντικότατης αυτής αρχαίας πόλης.


Στον τομέα του hospitality ξεχωρίζει το Amanzoe, το υψηλότερης ποιότητας θέρετρο στην Ελλάδα, καθώς και το Four Seasons Αστέρας Βουλιαγμένης, του οποίου όλοι οι υπαίθριοι χώροι, με εξαίρεση τα εστιατόρια, σχεδιάστηκαν από την doxiadis+. Στον σχεδιασμό κτιρίων ξεχωρίζουν δύο έργα: ένα στην Άνδρο, που εντάσσει την κατοικία μέσα σε βραχώδη πλαγιά, δίνοντας την αίσθηση του βράχου, και ένα επιπλέον κτίριο υπό ολοκλήρωση στην Πάρο, το οποίο συνδυάζει σύγχρονες και ελληνορωμαϊκές μορφολογικές αρχές για να δημιουργήσει ένα συγκρότημα-κήπο.


Με πνεύμα εξωστρέφειας και διεθνή αντίληψη, η doxiadis+ αναλαμβάνει σημαντικά έργα και στο εξωτερικό, όπως το site planning και το landscape architecture του μεγαλύτερου νέου οικολογικού θερέτρου, έκτασης 3.000 στρεμμάτων, εντός περιοχής Natura στην Πορτογαλία. Τέλος, ολοκλήρωσε πρόσφατα έργο στο Beverly Hills, ενώ εκτελεί ένα μακροχρόνιο έργο στο Hudson River Valley βόρεια της Νέας Υόρκης, σε ένα πανέμορφο κτήμα 300 στρεμμάτων που δημιούργησε το 1850 η οικογένεια Astor.

 

The Hellinikon Project
The Hellinikon Project, Αθήνα, Ελλάδα - Landscape Architecture