Deda & Architects: Μια νέα αρχιτεκτονική συνθήκη χωρίς όρια

Deda & Architects: Μια νέα αρχιτεκτονική συνθήκη χωρίς όρια Facebook Twitter
Άποψη περιβάλλοντος χώρου σε μαγαζί εστίασης / Η σχέση με το φυσικό περιβάλλον
0

Στη νέα εποχή του hospitality και της εμπειρίας διαβίωσης που διαμορφώνεται το γραφείο Deda & Architects έχει χαρτογραφήσει ήδη την αρχιτεκτονική του διαδρομή, χτίζοντας παράλληλα μια ισχυρή ταυτότητα που συνδέεται δημιουργικά με το ευ ζην, μια έννοια που αποτελούσε, και αποτελεί, ύψιστο αγαθό, μαζί με την ποιότητα ζωής. 
Κάθε άνθρωπος επιδιώκει τρόπους επίτευξης του ευ ζην στην καθημερινότητά του, αναζητώντας ευκαιρίες και δραστηριότητες που του προσφέρουν καλή ζωή, καλοπέραση.

Μαρία Δέδα
Μαρία Δέδα

Η έννοια της καλοπέρασης συνδέεται άρρηκτα με το εκάστοτε πλαίσιο, ιστορικό, πολιτιστικό, οικονομικό κ.ο.κ. Σήμερα, περισσότερο απ’ ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες, όλοι έχουν ανάγκη να ανακαλύπτουν ή να δημιουργούν «οάσεις καλοπέρασης» στην καθημερινότητά τους, η οποία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα. Για τη Μαρία Δέδα, την επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου, «κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων η πανδημία και τα συνεχή lockdowns οδήγησαν στον επαναπροσδιορισμό της “καλοπέρασης”, ωθώντας τους ανθρώπους στην αναζήτηση νέων εναλλακτικών. Σταδιακά, οι νέες αυτές εναλλακτικές αρχίζουν να προσαρμόζονται στις ανάγκες της προηγούμενης κανονικότητας, συνθέτοντας ένα νέο πλαίσιο. Η αρχιτεκτονική καλείται να αναγνωρίσει τις νέες ανάγκες και να προσαρμοστεί σε αυτές, όπως και στις συνθήκες διαβίωσης».

Θολώνοντας τα όρια του μεταξύ έσω και έξω

Deda & Architects: Μια νέα αρχιτεκτονική συνθήκη χωρίς όρια Facebook Twitter
Αποκατάσταση υφιστάμενων υποδομών camping. Ενσωμάτωση του φυσικού υποδοχέα και ένταξή του στον σχεδιασμό.

Η αρχιτεκτονική αναζητά νέους τρόπους αλληλεπίδρασης του εσωτερικού με το εξωτερικό, θολώνοντας περίτεχνα και λειτουργικά τα όρια μεταξύ έσω και έξω. Τουριστικές εγκαταστάσεις καθώς και εγκαταστάσεις αναψυχής και διασκέδασης έχουν υιοθετήσει οργανικά όρια με το έξω. Η φύση αλληλεπιδρά με το εσωτερικό, με τον άνθρωπο, γίνεται μέρος της εμπειρίας. Η απόλαυση του ηλιακού φωτός, ο φυσικός αερισμός, το νερό, αποτελούν τα φυσικά στοιχεία που προσδίδουν το αίσθημα της ελευθερίας στους επισκέπτες, με την αρχιτεκτονική να τα αναδεικνύει και να τα καθιστά ακόμα πιο βασικό ζητούμενο του σχεδιασμού.

Οι προτάσεις του γραφείου Deda & Architects, ειδικότερα όσον αφορά χώρους FnB και αναψυχής, κάνουν σαφές πως τα φυσικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν είναι σημαντικά και ως απώτερος σκοπός τους είναι η δημιουργία ενός χώρου ατμοσφαιρικού, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις φυσικές ομορφιές και θέες.
«Στόχος μας είναι η σχέση τεχνητού - φυσικού να γίνεται εύκολα διακριτή όχι μόνο σε έργα που βασίζονται κυρίως στην open air διαμόρφωση χώρων εστίασης αλλά και σε εκείνα όπου η σχέση με το περιβάλλον δεν είναι τόσο άμεση. Σε προτάσεις για χώρους ευεξίας και spa ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει την ανάδειξη φυσικών στοιχείων, όπως το φυσικό φως, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια ένταξης κι άλλων φυσικών στοιχείων για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που μπορεί να προσφέρει νέες εμπειρίες στον επισκέπτη, εξασφαλίζοντας την καλοπέρασή του», αναφέρει η Μαρία Δέδα.

Deda & Architects: Μια νέα αρχιτεκτονική συνθήκη χωρίς όρια Facebook Twitter
Χώρος πισίνας σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Φυσικός φωτισμός και βλάστηση για τη δημιουργία ατμόσφαιρας στο χώρο.

H ειδική έκδοση Architecture Design Map: The Leisure Architecture Issue δωρεάν στο σπίτι σας με ένα κλικ.

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE

Η νέα συνεργασία της LiFO με το archisearch.gr και την Design Ambassador παρουσιάζει τις καινούργιες τάσεις στον χώρο του design, της αρχιτεκτονικής, του real estate και του hospitality, ενημερώνει για την εξέλιξη των σημαντικών έργων ανάπτυξης και μας συστήνει μερικούς από τους πιο επιδραστικούς και αξιόλογους αρχιτέκτονες. Με την έκδοση The Leisure Architecture Issue χαρτογραφούμε το νέο τοπίο στον τουρισμό και την ανάπτυξη, υπό το πρίσμα της καλής ζωής, του τόπου, της επιχειρηματικότητας, του οράματος των thought leaders, αλλά και των επιχειρηματιών που πρωταγωνιστούν με έργα, ιδέες, καινοτόμες προτάσεις και στρατηγικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα αγαπά το design

Design / Η Αθήνα αγαπά το design

Σε μερικούς από τους νέους χώρους που επισκεπτόμαστε καθημερινά στην Αθήνα, οι υφές, τα φώτα, το πάτωμα, τα υλικά, η χρωματική παλέτα, κάθε στοιχείο του σχεδιασμού επιλέχθηκε με προσοχή. Από έναν φούρνο μέχρι ένα νυχάδικο, ο σύγχρονος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός καλείται να αφηγηθεί ιστορίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τάση: Μία νέα βίλα

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Iδέες για τη νέα βίλα

Tο παρόν αποτίει φόρο τιμής στο παρελθόν ολοένα και συχνότερα, έχοντας όμως το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ακριβώς εκεί όπου ο εξωτικός μπρουταλισμός φλερτάρει με τις νέες προδιαγραφές βιωσιμότητας και εμπνέεται από την ένωση του ακατέργαστου με το εκλεπτυσμένο γεννιούνται οι ιδέες για τη νέα βίλα.
ΝΤΟΓΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΗ
Fluid geometries: Οι νέες γεωμετρίες στις πισίνες

ADM 3/22: The Leisure Architecture Issue / Fluid geometries: Οι νέες γεωμετρίες στις πισίνες

Τα αρχιτεκτονικά γραφεία έχουν ανακαλύψει πεδίο δόξης λαμπρό στον σχεδιασμό της πισίνας, μεταξύ άλλων, γιατί έτσι αυξάνεται η αξία του ακινήτου. Ποιες είναι οι νέες γεωμετρίες αυτής της τάσης;
ΝΤΟΓΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΗ
Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο;

ADM3/22: THE LEISURE ARCHITECTURE ISSUE / Ποιο διαμέρισμα ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη του αύριο;

Επενδύσεις, νέα μεγάλα έργα αλλά και οι αλλαγές στον διεθνή τρόπο ζωής δίνουν νέα πνοή στην ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης. Η νέα γενιά κατοίκων που επιλέγει να ζήσει στην πόλη με τη μεσογειακή ατμόσφαιρα και την πολυπολιτισμική παράδοση αναζητά την αρχιτεκτονική που ταιριάζει στον τρόπο ζωής της. Γι’ αυτούς σχεδιάζει το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ασπασίας Τάκα.
ΑΣΠΑΣΙΑ ΤΑΚΑ
Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Design / Τα νέα λόμπι της Αθήνας έχουν γούστο

Χρησιμοποιώντας έργα τέχνης, εμβληματικά αντικείμενα design, επιβλητικά γλυπτά, πολυτελή ή urban στοιχεία και μη τυπικές ρεσεψιόν, περιμένοντας και όσους δεν διαμένουν στους επάνω ορόφους να δοκιμάσουν μπέιγκελ και να χορέψουν σε υπόγεια κλαμπ, τα καινούργια ξενοδοχειακά λόμπι της πόλης είναι κάτι παραπάνω από απλοί χώροι υποδοχής και αναμονής: αποτελούν μέρος μιας εμπειρίας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ