Erika Lust: Η σκηνοθέτιδα ερωτικών ταινιών που θέλει να αλλάξει την αντίληψή μας για το πορνό

Erika Lust: Η σκηνοθέτιδα ερωτικών ταινιών που θέλει να αλλάξει την αντίληψή μας για το πορνό Facebook Twitter
0

«Περιγράφω τον εαυτό μου ως μια κινηματογραφίστρια ανεξάρτητων ερωτικών ταινιών που δημιουργεί sex-positive adult σινεμά, απεικονίζοντας ιστορίες με σεξ και χαρακτήρες με τους οποίους μπορούμε να συνδεθούμε, προσφέροντας μια πιο ανοιχτή κινηματογραφική εναλλακτική από το mainstream πορνό μαζικής παραγωγής», μας συστήνεται η Σουηδή σκηνοθέτιδα ερωτικών ταινιών Erika Lust, λίγες ώρες πριν έρθει στην Ελλάδα ως ομιλήτρια στο TEDxAthens 2022 (Σάββατο 28 Μαΐου, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), σίγουρα ένα από τα highlights της φετινής διοργάνωσης.

Με έδρα, εδώ και αρκετά χρόνια, τη Βαρκελώνη, η Erika Lust χτίζει το δικό της όραμα πάνω στον ερωτικό κινηματογράφο και τις ταινίες πορνό, μέσα από άκρως δημοκρατικές διαδικασίες, όπου όλοι μπορούν να συμμετάσχουν, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας και ηλικίας. Διευθύνει μία σειρά από site και στούντιο παραγωγής και θέλει όλοι να πληρώνονται και να αντιμετωπίζονται δίκαια και ισότιμα.

Η ανεξάρτητη δημιουργός και παραγωγός μιλά στη LiFO γι' αυτό που την ώθησε να γυρίσει ερωτικές ταινίες και για τη συνεχή μάχη της να σπάσουν τα στερεότυπα και το στίγμα στη βιομηχανία του πορνό.  

— Από την πρώτη σας ταινία μικρού μήκους, το «Good Girl» του 2004, μέχρι και σήμερα, πώς ήταν αυτό το ταξίδι; Μετανιώνετε για κάτι;
Μπορώ με υπερηφάνεια να πω ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχω σκηνοθετήσει πολλά φιλμ και σειρές, πάνω από 130 φιλμ μικρού μήκους, υπήρξα παραγωγός σε άλλα 150 και έχω χτίσει μια ευρεία κοινότητα, online και offline, sex-positive δημιουργών και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Η αποστολή παραμένει η ίδια, να έχω θηλυκότητες, μη λευκούς και ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους πίσω από την κάμερα σε όλες τις θέσεις-κλειδιά, για να φέρουν τη δική τους μοναδική ματιά στο πώς παρουσιάζεται το σεξ, να αμφισβητήσουν το status quo της βιομηχανίας πορνό που κυριαρχείται από τους άνδρες, και να διεκδικήσουμε ένα genre που δεν θα έπρεπε να είναι αποκλειστικό πεδίο των λευκών cis ετεροφυλόφιλων ανδρών.

Θέλω το θηλυκό και queer βλέμμα να είναι η νέα νόρμα, ο κανόνας, όχι η εξαίρεση, γι’ αυτό από το 2013 υποστηρίζω τα ταλέντα που «ανθίζουν» σε κάθε γωνιά του κόσμου, με το να είμαι παραγωγός και να χρηματοδοτώ γυναίκες και queer guest σκηνοθέτες για τις online adult cinema πλατφόρμες μου, XConfessions, Lust Cinema, Else Cinema και The Story of Erika Lust.

Και να σου πω κάτι, δεν μετανιώνω καθόλου! Το μοντέλο διανομής μας και ειδικά το project XConfessions έγινε σχολή ολόκληρη, είναι φοβερό να βλέπεις πόσοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο είναι μαζί μας στην αποστολή να αλλάξουμε το πορνό από μέσα και πόσοι άλλοι ανεξάρτητοι παραγωγοί ακολουθούν το επιχειρηματικό μας μοντέλο. Το να γυρίσω τότε το «The Good Girl» ήταν η καλύτερη απόφαση που θα μπορούσα να πάρω. Νιώθω πολύ τυχερή.

Το σινεμά μου έχει τις φεμινιστικές μου αξίες πίσω του και βάζω τη γυναικεία σεξουαλικότητα και απόλαυση στο προσκήνιο. Τα φιλμ μου στις πλατφόρμες XConfessions, Lust Cinema και Else Cinema δεν παρουσιάζουν τις θηλυκότητες αποκλειστικά σαν αντικείμενα του ανδρικού πόθου, αλλά μάχονται να απεικονίσουν ανθρώπους κάθε φύλου σαν ισότιμους σεξουαλικούς συντρόφους.— Τι σας ώθησε να γυρίσετε αυτό το πρώτο φιλμάκι; Ήταν κάτι εντελώς DIY;
Όταν σπούδαζα Πολιτικές Επιστήμες και Σπουδές Φύλου στο Πανεπιστήμιο του Λουντ στη Σουηδία, έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο «Hard Core: Power, Pleasure, and the “Frenzy of the Visibile”» της Linda Williams, μέσα στο οποίο δηλώνει τη διαφωνία της με την άποψη ότι το πορνό είναι ένας τρόπος για να επικοινωνήσουμε συγκεκριμένες ιδέες για το φύλο και το σεξ. Στην πραγματικότητα δεν φανερώνει καμία πραγματικότητα για το σεξ.

Μετά τις σπουδές μου, έφυγα για τη Βαρκελώνη το 2000 και άρχισα να δουλεύω σε μια γνωστή διαφημιστική εταιρεία, έχοντας γρήγορη ανέλιξη, από εκεί που ήμουν «για όλες τις δουλειές», τελικά στη θέση της παραγωγού. Σύντομα αγάπησα την ατμόσφαιρα των γυρισμάτων, έτσι άρχισα και μαθήματα κινηματογράφου.

Όταν μου ανέθεσαν να φτιάξω ένα ταινιάκι μικρού μήκους, ένιωσα ότι χρειαζόταν να κάνω κάτι δικό μου, και αυτό που ήθελα να κάνω είναι να γυρίσω ένα τολμηρό φιλμ. Ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό μέσα σε ένα υπάρχον φιλμικό είδος, ένα πορνό φιλμ του δικού μου γούστου, που να εκφράζει τις αξίες μου, δείχνοντας τη σημασία της θηλυκής απόλαυσης.

Έτσι, γύρισα αυτό το ταινιάκι με τον τίτλο «The Good Girl», μία χιουμοριστική ματιά στο κλασικό θέμα των πορνό αγόρι-ντελιβεράς-φέρνει-την-πίτσα. Το πόσταρα online, προς δωρεάν download. Δεν περίμενα κάτι, ειλικρινά, αλλά είχε πάνω από 2 εκατομμύρια downloads σε λιγότερο από δύο μήνες. Λάμβανα email από ανθρώπους από παντού που μου έγραφαν ότι τους άρεσε το ταινιάκι και με ρωτούσαν πότε θα βγει το επόμενο.

Κάπως έτσι κατάλαβα ότι και άλλοι άνθρωποι έψαχναν κάτι το διαφορετικό και εναλλακτικό στο δωρεάν online πορνό. Αποφάσισα να συνεχίσω να κάνω adult ταινίες που «αντανακλούσαν» στα δικά μου γούστα και τις δικές μου αξίες πάνω στο σεξ και στο φύλο… και έτσι γεννήθηκε η Erika Lust!

Erika Lust: Η σκηνοθέτιδα ερωτικών ταινιών που θέλει να αλλάξει την αντίληψή μας για το πορνό Facebook Twitter
Erika Lust. Credits: Monica Figueras

— Πώς γεννήθηκε το ενδιαφέρον σας για τις adult ταινίες;
Βλέποντας την πρώτη μου πορνοταινία ως έφηβη, θυμάμαι ότι ένιωσα σε σύγκρουση. Αυτά τα βίντεο με διέγειραν κάπως, αλλά την ίδια στιγμή δεν ήταν τόσο απολαυστικά, μια και ένιωθα ότι υπήρχε κάτι λάθος, τόσο σε σχέση με τους κανόνες της ηθικής αλλά και με όρους περιεχομένου.

Ήταν επίσης ξεκάθαρο ότι αυτά τα βίντεο δεν φτιάχτηκαν λαμβάνοντας υπόψη και τις γυναίκες που τα βλέπουν. Ο ιδανικός θεατής πάντα εικάζουμε ότι είναι άνδρας και η εικόνα της γυναίκας έχει φτιαχτεί έτσι για να τον ικανοποιεί. Όταν είσαι έφηβη, εύκολα βγάζεις το συμπέρασμα πως κάτι πάει στραβά με εσένα και πως το πορνό δεν είναι για εσένα ως γυναίκα. 

Έτσι, η κινητήρια δύναμη, ήδη από το πρώτο μου φιλμ, πάντα υπήρξε πολιτική. Ξεκίνησα αυτήν τη δουλειά πριν από 20 χρόνια γιατί ήθελα να δώσω κάτι δικό μου, αλλάζοντας τους κανόνες του πορνό από μέσα. Κουράστηκα με το πορνό που εστιάζει στις αθλητικές επιδόσεις, τα στερεότυπα περί ομορφιάς, και τις άψυχες, χωρίς συναίσθημα, ιστορίες. Επίσης, ήθελα να αποδείξω ότι μπορούμε να απεικονίσουμε το σεξ στο οποίο άνθρωποι κάθε φύλου αντιμετωπίζονται σαν ίσοι σεξουαλικοί σύντροφοι. Ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πορνό για να δείξει πιστευτές ιστορίες και χαρακτήρες που δεν ακολουθούν τα κουρασμένα στερεότυπα και τις ανισορροπίες με βάση το φύλο.

Θέλω να δώσω χώρο σε ποικιλόμορφες επιθυμίες, φύλα, εθνικότητες, ικανότητες, ηλικίες, τρόπους να κάνουν σεξ χωρίς να γίνονται φετίχ. Αυτό επιτρέπει στο κοινό να γίνει πιο δεκτικό στο ευρύ φάσμα διαφορετικών εκφράσεων της σεξουαλικότητας που υπάρχουν και πρέπει να γίνουν ορατές.

Erika Lust: Η σκηνοθέτιδα ερωτικών ταινιών που θέλει να αλλάξει την αντίληψή μας για το πορνό Facebook Twitter
360 of Lust, XConfessions. Credits: Aleix Rodón

— Πώς ήταν τα πράγματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Έγινε παύση στα γυρίσματα και πώς αυτό επηρέασε την adult βιομηχανία;
Όταν η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε κατάσταση συναγερμού τον Μάρτιο του 2020, έκλεισα τα γραφεία στη Βαρκελώνη και όλη η ομάδα δούλεψε από το σπίτι μέχρι το καλοκαίρι. Για να διασφαλίσουμε την υγεία των περφόρμερ και της ομάδας, αναβάλαμε όλα τα γυρίσματα που ήταν προγραμματισμένα για τότε.

Ευτυχώς, είμαστε 6 μήνες μπροστά από το πρόγραμμα και έτσι καταφέραμε να κυκλοφορήσουμε κανονικά τις νέες μας ταινίες. Αλλά, μια και οι περφόρμερ και οι άνθρωποι των γυρισμάτων είναι κυρίως αυτοαπασχολούμενοι, χωρίς κάποιο σταθερό εισόδημα, αντιμετώπισαν μεγάλα οικονομικά και προσωπικά προβλήματα στην πανδημία, με όλες τις ακυρώσεις ή τις αναβολές των γυρισμάτων.

Τότε ήταν που σκέφτηκα να δουλέψω ως παραγωγός στο ντοκιμαντέρ «Sex & Love in the time of Quarantine». Δύο σόλο περφόρμερ και δύο ζευγάρια ανοίγουν τα σπίτια τους και μοιράζονται μαζί μας το πώς η ζωή τους επηρεάστηκε από το social distancing και πώς κρατάνε τη σεξουαλική απόλαυση και το κλίμα θερμό κατά τη διάρκεια του lockdown. Γύρισαν τις σκηνές μόνοι τους, και μετά η ομάδα μας τις έφτιαξε σαν μία ταινία.

Σε μία στιγμή που οι θεάσεις πορνό είχαν ανέβει κατακόρυφα, ήθελα το κοινό να δει πως είναι η ζωή των εργατών του σεξ και πίσω από την κάμερα, έτσι αποφάσισα να τη διαθέσουμε δωρεάν και είχε τεράστια επιτυχία. Μετά από αυτό, κυκλοφορήσαμε φιλμ σκηνοθετημένα επίσης από περφόρμερ και ζευγάρια, όπως τo «Rituals», «Bailo Conmigo», «Monogamish», «Homesick».

Erika Lust: Η σκηνοθέτιδα ερωτικών ταινιών που θέλει να αλλάξει την αντίληψή μας για το πορνό Facebook Twitter
Tease Cake, XConfessions. Credits: Natália Zajačiková

Επισήμως, εδώ στην Ισπανία, επιστρέψαμε στα γυρίσματα το καλοκαίρι, όταν η κυβέρνηση μας το επέτρεψε, μπαίνοντας στη Φάση 1 του σχεδίου επαναλειτουργίας. Έχουμε φτιάξει ένα νέο υγειονομικό πρωτόκολλο, βασισμένο στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Επιτροπής και το προσαρμόσαμε στη φύση των γυρισμάτων.

Όταν χτύπησε η πανδημία, τον πρώτο χρόνο, οι συνδρομές μας αυξήθηκαν κατακόρυφα. Ένα στοιχείο που καταγράψαμε ήταν ότι οι άνθρωποι πέρναγαν πολύ περισσότερο χρόνο στις πλατφόρμες μας.

Επίσης, παρατηρήσαμε πως ανέβηκε πολύ και ο αριθμός των γυναικών χρηστών. Πάντα ήμασταν ένας δημοφιλής τόπος για γυναίκες που ψάχνουν για πορνό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο για το σεξ και τη σεξουαλικότητα, αλλά ποτέ δεν είχαμε τόσο μεγάλη αύξηση σε γυναίκες χρήστες από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η πανδημία οδήγησε στον αποστιγματισμό της αυτοϊκανοποίησης και της αγάπης για τον εαυτό μας, με πολλούς ανθρώπους να νιώθουν την επιθυμία να δώσουν περισσότερο χώρο στον εαυτό τους και στην προσωπική τους ικανοποίηση κατά το lockdown.

Κυβερνήσεις, υγειονομικές μονάδες και άλλοι οργανισμοί οδηγήθηκαν στο να εκδώσουν οδηγίες για τη σεξουαλική συμπεριφορά, κάτι που δημιούργησε ένα ανέλπιστα θετικό αφήγημα σε πολλές χώρες. Οι οδηγίες συχνά ανέφεραν την αυτοϊκανοποίηση ως μία ασφαλή και απολαυστική δραστηριότητα, χαμηλού ρίσκου για COVID-19.

Erika Lust: Η σκηνοθέτιδα ερωτικών ταινιών που θέλει να αλλάξει την αντίληψή μας για το πορνό Facebook Twitter
Στα γυρίσματα ταινίας με συνεργάτιδες. Credits: Adriana Eskenazi
Erika Lust: Η σκηνοθέτιδα ερωτικών ταινιών που θέλει να αλλάξει την αντίληψή μας για το πορνό Facebook Twitter
Η Erika Lust δίνε τις σκηνοθετικές οδηγίες της στα γυρίσματα της ταινίας Female Pleasure Circle. Credits: Monica Figueras

— Πώς τα φιλμ της Erika Lust διαφέρουν από εκείνα άλλων adult στούντιο;
Το σινεμά μου έχει τις φεμινιστικές μου αξίες πίσω του και βάζω τη γυναικεία σεξουαλικότητα και απόλαυση στο προσκήνιο. Τα φιλμ μου στις πλατφόρμες XConfessions, Lust Cinema και Else Cinema δεν παρουσιάζουν τις θηλυκότητες αποκλειστικά σαν αντικείμενα του ανδρικού πόθου, αλλά μάχονται να απεικονίσουν ανθρώπους κάθε φύλου σαν ισότιμους σεξουαλικούς συντρόφους.

Θέλω να δείξω το σεξ σαν ένα φυσικό κομμάτι της ζωής μας και όχι μία δραστηριότητα που βασίζεται στις επιδόσεις, με μη ρεαλιστικά σωματικά πρότυπα. Θέλω να εμπνεύσω τους ανθρώπους να ζήσουν θετικά με το σεξ, να το απολαμβάνουν, και να τους εκπαιδεύσω να βλέπουν την εργασία στο σεξ σαν αληθινή δουλειά.

Φροντίζω οι θηλυκότητες, τα μη λευκά και τα queer άτομα να βρίσκονται πίσω από τις κάμερες και να παίρνουν ενεργές αποφάσεις για το πώς γυρίζονται και παρουσιάζονται τα φιλμ. Αυτό τους επιτρέπει να ξαναγράψουν το σενάριο πάνω στη δική τους συμμετοχή, όχι μόνο στη σκηνή του σεξ, και να κάνουν κάτι διαφορετικό από το στερεοτυπικό πορνό μαζικής παραγωγής των περισσοτέρων δωρεάν tube sites.

Γυρίζοντας adult ταινίες με κανόνες ηθικής σημαίνει ότι υπάρχει κατανόηση και συναίνεση μεταξύ όλων στο κινηματογράφικό πλατό, περιλαμβάνοντας όλη την ομάδα των γυρισμάτων, που πρέπει να έχει πλήρη επίγνωση της εγγενούς πολυπλοκότητας της σεξεργασίας.

Επίσης σημαίνει ότι όποιος συμμετέχει σε αυτές τις ταινίες πληρώνεται και αντιμετωπίζεται όπως αρμόζει. Πολλοί οι λόγοι γιατί τέτοιες adult ταινίες είναι διαθέσιμες επί πληρωμή. Τα χρήματα χρειάζονται για να πληρώνουμε δίκαια τους πρωταγωνιστές, το συνεργείο των γυρισμάτων, την post-production και όλους τους freelance συνεργάτες και να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Στις πλατφόρμες μας δεν παρακολουθείς απλά τις ταινίες, σου δείχνουμε και τι συμβαίνει στα γυρίσματα, περιλαμβάνουμε συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές και τους σκηνοθέτες. Όλα αυτά είναι σημαντικά για εμένα γιατί δίνουν μια αίσθηση του πώς είναι να παίζεις σε ταινία σεξ και τι ιδανικά, όνειρα και πιστεύω έχουν οι δημιουργοί που δουλεύουν μαζί μας.

Ελπίζω αυτό να βοηθήσει για να αλλάξει η οπτική των θεατών για τους εργάτες του σεξ και τη ζωή τους, να μπει ένα τέλος στο στίγμα, την ποινικοποίηση και την αντιμετώπισή τους σαν να μην είναι άνθρωποι. Οι άνθρωποι γουστάρουν να βλέπουν πορνό αλλά δεν δίνουν ανθρώπινη αξία στη δουλειά όσων φτιάχνουν αυτές τις ταινίες, δεν είναι ενημερωμένοι.  

Erika Lust: Η σκηνοθέτιδα ερωτικών ταινιών που θέλει να αλλάξει την αντίληψή μας για το πορνό Facebook Twitter
Another Sex Dimension, XConfessions. Credits: Lucia Faraig

— Χτίστηκε η βιομηχανία του πορνό, εκ των θεμελίων της, για να ικανοποιεί αποκλειστικά τις ανάγκες των ανδρών θεατών; Τι θέλετε να αλλάξετε σε αυτό;
Το δωρεάν online πορνό που βλέπουμε υπαγορεύεται από tech τύπους και όχι από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη σεξουαλικότητα και το πώς παρουσιάζεται αυτή. Σε πολλά βίντεο, στα δωρεάν tube sites, δεν υπάρχει η συναίνεση ως προτεραιότητα, ίσως μάλιστα παρουσιάζουν τη βία και τον εξαναγκασμό ως κάτι το σέξι.

Ο ιδανικός τύπος θεατή πάντα υποτίθεται είναι άνδρας και η εικόνα της γυναίκας σχεδιασμένη πάντα για τον κολακεύει. Στο πορνό των ετεροφυλόφιλων ανδρών σκηνοθετών, η γυναίκα μετατρέπεται σε αντικείμενο στο βλέμμα του σκηνοθέτη, του άνδρα πρωταγωνιστή και του άνδρα θεατή.

Γι’ αυτό, ναι, γυρίζω adult ταινίες γιατί θέλω αυτό να αλλάξει. Οι γυναίκες είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της βιομηχανίας, τον περισσότερο χρόνο δεν βλέπεις τα πρόσωπα των ανδρών, παρά μόνο το πέος τους να διεισδύει στις γυναίκες, και την ίδια στιγμή τα σώματα των γυναικών παρουσιάζονται σαν αντικείμενα μπροστά στο βλέμμα ενός θηρευτή.  

Αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη βιομηχανία του πορνό, αλλά και σε άλλα πεδία των media και της κοινωνίας μας συνολικά. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια ουσιαστική ανάλυση για τον τρόπο που οι θηλυκότητες, τα ΛΟΑΤΚΙ+ και τα μή λευκά άτομα παρουσιάζονται στην καθημερινότητά μας. Οι άνδρες και οι στερεοτυπικές τους φαντασιώσεις χρησιμοποιούνται ως κάτι το σύνηθες και σε οτιδήποτε άλλο έξω από αυτό μπαίνει η ταμπέλα «διαφορετικό».

Η πορνογραφία παραδοσιακά δεν υπήρξε πρωτοπόρος σε θέματα εκπροσώπησης, με γενικά και στερεοτυπικά πορτρέτα γυναικών, ανδρών και μη δυαδικών ταυτοτήτων.

Αλλά η πορνογραφία, καθώς και άλλα media, έχουν επίδραση στην αντίληψη της κοινωνίας για το πάθος και τη γοητεία. Όταν συγκεκριμένοι σωματότυποι, εθνικότητες και ηλικίες αποκλείονται από αυτή την εικόνα, δίνεται το μήνυμα ότι αν έχεις αυτά τα χαρακτηριστικά τότε δεν είσαι ελκυστικός και δεν σου αξίζει η απόλαυση.

Είναι πολύ σημαντικό για το πορνό να είναι ανοιχτό σε διαφορετικούς σωματότυπους και φυσικά χαρακτηριστικά, ταυτότητες φύλου, ικανότητες και εκφράσεις της σεξουαλικότητας. Με έναν τρόπο που δεν φετιχοποιεί τον περφόρμερ ή τα γνωρίσματα και τα προσόντα του.

Η απλούστευση και η τυποποίηση είναι ευρέως διαδεδομένες στην adult βιομηχανία. Οι πρωταγωνιστές μπαίνουν σε κατηγορίες ανάλογα με την εθνικότητα, την πληθυσμιακή ομάδα, την ηλικία, τον σωματότυπο, τις δυνατότητες, μέσα από στερεότυπα. Θέλω οι πρωταγωνιστές να είναι ικανοί να βγουν έξω από τα φυσικά όρια της εμφάνισής τους, του φύλου και του χρώματος του δέρματος.

Erika Lust: Η σκηνοθέτιδα ερωτικών ταινιών που θέλει να αλλάξει την αντίληψή μας για το πορνό Facebook Twitter
Hirsute, XConfessions. Credits: Michelle Gutierrez Fernandez

— Έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα πράγματα για τη βιομηχανία του πορνό τα τελευταία χρόνια;
Από ό,τι βλέπω, υπάρχει μια άνοδος σε ταινίες πορνό που γυρίζονται σε διαφορετικές χώρες και μια μοναδική ποικιλομορφία, αλλά είναι ακόμα μικρή η αγορά για αυτές. Το μονοπώλιο της MindGeek στην παραγωγή πορνό είναι κυρίαρχο, με τις μικρότερες εταιρείες να επιβιώνουν δύσκολα (σ.σ. η MindGeek είναι εταιρεία-κολοσσός από τον Καναδά, με sites όπως το Pornhub, YouPorn και Brazzers, ανάμεσα σε δεκάδες άλλα, και γραφεία σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Κύπρο).

— Γιατί επιλέγει κανείς να παίξει σε μια adult ταινία;
Όπως και σε κάθε άλλη δουλειά, υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι επιλέγουν να παίξουν σε μια adult ταινία, πολύ πιο σύνθετοι από ό,τι νομίζουν κάποιοι.

Τα mainstream media προωθούν το αφήγημα των εργατών του σεξ, τους παρουσιάζουν σαν κάποιους δυστυχισμένους μέσα στην βιομηχανία του πορνό, δουλειά «ταπεινωτική», που την κάνουν επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή (ιδιαίτερα οι γυναίκες) ή, στην εντελώς άλλη πλευρά, απεικονίζουν τους σεξ περφόρμερ να απολαμβάνουν μια πλούσια και λαμπερή ζωή.

Εύχομαι να ξεφύγουμε από αυτόν το διαχωρισμό στην αντίληψη της κοινωνίας για τη σεξεργασία και να αναδείξουμε τη βαθύτερη πολυπλοκότητα αυτής της βιομηχανίας. Το πραγματικό πρόβλημα της βιομηχανίας μας είναι το στίγμα που μας περιβάλλει. Αν δούμε τη σεξεργασία ως μια δουλειά σαν όλες τις άλλες, οι συνθήκες εργασίας και γενικότερα η ποιότητα των παραγωγών και του περιεχομένου θα βελτιωθούν, οι άνθρωποι θα σταματήσουν να συμπεριφέρονται στους εργάτες του σεξ σαν να μην είναι άνθρωποι, μόνο και μόνο επειδή δουλεύουν στο σεξ.

Αυτή η δουλειά συνήθως υποβαθμίζεται και λοιδορείται από ανθρώπους που απολαμβάνουν δωρεάν τις ταινίες ή δεν σέβονται τα όρια των εργατών του σεξ, τις αμοιβές τους, τους κανόνες και την αξιοπρέπειά τους. 

Δεν θέλω να προσποιηθώ ότι δεν υπάρχει μια δύσκολη πραγματικότητα. Νιώθω, όμως, ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερο χώρο για πιο θετικές απεικονίσεις της βιομηχανίας του πορνό και των εργατών του σεξ και να ενημερώσουμε το κοινό ώστε να τους αντιμετωπίζει σαν ανθρώπους, όπως και κάθε έναν από εμάς.

Ένα σημαντικό κομμάτι της αποστολής μου είναι να ενθαρρύνω μια πιο θετική παρουσίαση των εργατών του σεξ και του πορνό. Η κοινωνία μας είναι γεμάτη από απεικονίσεις των πρωταγωνιστών των πορνό να ζουν στην αβεβαιότητα, μακριά από την υπόλοιπη κοινωνία ή να κουβαλάνε μια άσχημη ιστορία.

Erika Lust: Η σκηνοθέτιδα ερωτικών ταινιών που θέλει να αλλάξει την αντίληψή μας για το πορνό Facebook Twitter
Girl Friday, Lust Cinema. Credits: Alex Kacha

— Ποιος είναι ο ρόλος σας ως σκηνοθέτιδας και παραγωγού; Πώς δουλεύετε, μαζί με τους πρωταγωνιστές, πάνω σε μια σκηνή;
Όταν γυρίζω ένα φιλμ με την ομάδα μου, κάνουμε την ίδια δουλειά που θα έκανε κάθε άλλη ανεξάρτητη, μη πορνογραφική παραγωγή. Από μια ιδέα αναπτύσσουμε το σενάριο και τα storyboards, συμβουλευόμαστε τον καλλιτεχνικό διευθυντή και δουλεύουμε σε ενδιαφέρουσες τοποθεσίες.

Μόλις έχουμε μια ιστορία, ψάχνουμε το τέλειο ταίριασμα για τον κάθε ρόλο. Μαθαίνουμε τους περφόρμερ μέσα από συνεντεύξεις, κάνουμε κλήσεις Zoom μαζί τους και, αν μπορούμε, τους συναντάμε από κοντά. Πάντα είμαστε σίγουροι ότι οι πρωταγωνιστές είναι σε ηλικία άνω των 18, έχουν ήδη τις δικές τους σεξουαλικές εμπειρίες, έχουν θετική στάση απέναντι στο σεξ και είναι 100% ενθουσιασμένοι με το να πάρουν μέρος στο project. 

Άπαξ και έχουμε το καστ για το φιλμ, κανονίζουμε οι περφόρμερ να γνωριστούν καλά μεταξύ τους, αν δεν γνωρίζονται ήδη. Τους ρωτάμε αν θέλουν και κάποια sex toys ή αξεσουάρ, αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικά και να έχουν αρνητικό τεστ για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, μαζί και με αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό.

Ό,τι σχετίζεται με τη σκηνή του σεξ πρέπει να έχει συζητηθεί και εγκριθεί προηγουμένως από τους πρωταγωνιστές, προτού πάνε στο σετ. Όταν είναι στο γύρισμα, τους μιλάω πριν γυρίσουν τη σκηνή, για να είμαστε ξανά σίγουροι ότι είναι ΟΚ με τη σκηνή που πρόκειται να γυρίσουν και μετά αφήνω τα πράγματα να κυλήσουν.

Δεν έχουμε αυστηρό σενάριο για τις σκηνές σεξ, απλά ένα γενικό κλίμα, που εξαρτάται από το concept της κάθε ταινίας. Όλες οι σκηνές σεξ είναι ελεύθερες, αυτό τις κάνει πιο ενδιαφέρουσες και ρεαλιστικές.

Είναι σημαντικό όλοι στο γύρισμα να φέρονται στους άλλους με σεβασμό. Η ομάδα μου και εγώ πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σετ είναι ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο οι περφόρμερ μπορούν να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους με άνετο και χαλαρό τρόπο. Αγωνιζόμαστε οι πρωταγωνιστές να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη και τα συναισθήματά τους και να σταματήσουν το γύρισμα όποτε νιώθουν άβολα και για κάθε λόγο. Έχω έναν talent manager στο σετ που συνεχώς είναι κοντά στους περφόρμερ και φροντίζει να έχουν ό,τι χρειαστούν.

Erika Lust: Η σκηνοθέτιδα ερωτικών ταινιών που θέλει να αλλάξει την αντίληψή μας για το πορνό Facebook Twitter
Female Pleasure Circle, XConfessions. Credits: Monica Figueras

— Site σαν το OnlyFans και άλλα έχουν βοηθήσει τους δημιουργούς-περφόρμερ να πάρουν τη δύναμη στα χέρια τους ή εμπεριέχουν άλλες παγίδες;
Site όπως το OnlyFans επιτρέπουν στους πρωταγωνιστές adult περιεχομένου και δημιουργούς να έχουν μεγαλύτερη δύναμη από ποτέ. Χάρη σε αυτές τις πλατφόρμες, οι adult δημιουργοί έχουν λιγότερη εξάρτηση από τα στούντιο ταινιών πορνό και, για παράδειγμα, νιώθουν πιο δυνατοί να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα και συμπεριφορές εταιρειών, σκηνοθετών ή ατζέντηδων.

Ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, που εξανάγκασε τις παραγωγές να σταματήσουν τα γυρίσματα τουλάχιστον για έναν χρόνο, οι περφόρμερ άρχισαν να δημιουργούν και να πουλάνε το δικό τους οπτικοακουστικό περιεχόμενο, μέσα από τα δικά τους κανάλια. Όχι μόνο αυτό, αλλά μπορούν να το κάνουν μέσα στην ασφάλεια του δικού τους σπιτιού, με τους ανθρώπους με τους οποίους οι ίδιοι θέλουν να δουλέψουν, βάζοντας τους δικούς τους κανόνες, χτίζοντας τα δικά τους brands και έχοντας νέες πηγές εισοδήματος.

— Κινήματα σαν το #MeToo εκπροσωπούν και κάποιες από τις δικές σας αξίες;
Κινήματα σαν το #MeToo έχουν αναδείξει ό,τι ξέραμε από πριν, ότι υπάρχει μια έμφυλη ανισορροπία δυνάμεων στην κοινωνία μας, που φτάνει μέχρι τον πιο βαθύ πυρήνα της.

Η δημιουργία περιεχομένου που έρχεται αντιμέτωπο με το παλαιομοδίτικο αφήγημα γύρω από τη σεξουαλικότητα και τον ρόλο των φύλων και πορνό που παρουσιάζει με ακρίβεια την ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι καταλύτης για την αλλαγή

Απεικονίζοντας τις γυναίκες ως σεξουαλικά αυτόνομα όντα, που οι επιθυμίες τους είναι ίσες με αυτές των ανδρών, προωθούμε την έμφυλη ισότητα, κάτι που πιστεύω ευθυγραμμίζεται με το κίνημα #MeToo.

Erika Lust: Η σκηνοθέτιδα ερωτικών ταινιών που θέλει να αλλάξει την αντίληψή μας για το πορνό Facebook Twitter
Η Erika Lust. Credits: Monica Figueras

— Τι είναι η νέα πλατφόρμα XConfessions και τι νέο υπάρχει στη ζωή της Erika Lust;
Η πλατφόρμα XConfessions δημιουργήθηκε μέσα από ένα blog που ξεκίνησα για ανθρώπους που ήθελαν να εξομολογηθούν ανώνυμα τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις. Καθώς λάμβανα όλο και περισσότερες εξομολογήσεις, συνειδητοποίησα ότι κάποιες από αυτές τις ιστορίες θα μπορούσαν να γίνουν τέλεια φιλμ! Έτσι, αποφάσισα να γυρίσω αυτές τις εξομολογήσεις σε μικρά τολμηρά φιλμ.

Σήμερα, το XConfessions είναι μια online κοινότητα από θεατές, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και περφόρμερ που ψάχνουν ένα εναλλακτικό όραμα σε σχέση με το πορνό μαζικής παραγωγής. Κάθε μήνα, επιλέγω δύο ανώνυμες εξομολογήσεις που ανέβηκαν στο XConfessions και τις γυρίζω σε μικρά φιλμ. Η φαντασία του κόσμου είναι μοναδική και πολύ δημιουργική.

Το XConfessions, κατά κάποιο τρόπο, καταγράφει τις φαντασιώσεις των ανθρώπων σήμερα. Άνθρωποι κάθε φύλου και background θέλουν να δουν μια πραγματική σύνδεση, χαρακτήρες για τους οποίους νοιάζονται και σεξ που τους εμπνέει.

Είμαι ερωτευμένη με αυτό το project, είναι τόσο μοναδικό. Οι άνθρωποι μπορούν να αφήσουν σχόλια για το κάθε φιλμ και προσπαθώ να απαντώ σε όσα περισσότερα μπορώ. Πραγματικά είναι σαν μια κοινότητα, μια όλο και μεγαλύτερη κοινότητα από γενναίους καλλιτέχνες και καταναλωτές.

Τώρα, για νέα projects, ένα από τα πιο πρόσφατα κύρια projects είναι το μη κερδοσκοπικό The Porn Conversation, που ξεκίνησα με τον άνδρα μου, τον Pablo, με σκοπό την καθοδήγηση οικογενειών και εκπαιδευτικών στο πώς να μιλήσουν στα παιδιά και τους έφηβους για το πορνό.

Οι οδηγοί συζητήσεων που υπάρχουν στο site φτιάχτηκαν για να βοηθήσουν τους ενήλικους να κάνουν εμπεριστατωμένες συζητήσεις με τα παιδιά τους για το σεξ, ξεκινώντας με το θέμα «πορνό» και τις λανθασμένες –μη ρεαλιστικές– σεξουαλικές προσδοκίες που παρουσιάζουν τα δωρεάν sites.

Erika Lust: Η σκηνοθέτιδα ερωτικών ταινιών που θέλει να αλλάξει την αντίληψή μας για το πορνό Facebook Twitter
Estate Sale, XConfessions. Credits Simone T

erikalust.com
xconfessions.com

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για τους ύμνους στον Γκουσγκούνη: μία (βολικά ξεχασμένη) λεπτομέρεια

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Για τους ύμνους στον Γκουσγκούνη: μία (βολικά ξεχασμένη) λεπτομέρεια

Πολλά γράφτηκαν για τον θρύλο του ελληνικού πορνό εκτός από ένα - το πώς κάποιοι πήραν τις «ένδοξες» ατάκες του τοις μετρητοίς, αδυνατώντας να διαχωρίσουν το... σενάριο από την πραγματικότητα
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ρέπλικες δεν πεθαίνουν ποτέ: 40 χρόνια Blade Runner

Σαν Σήμερα / 40 χρόνια «Blade Runner»: Οι ρέπλικες δεν πεθαίνουν ποτέ

Η θρυλική ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ που έκανε πρεμιέρα ακριβώς πριν από 40 χρόνια έσμιξε μοναδικά το φιλμ νουάρ με την επιστημονική φαντασία για να αναρωτηθεί τι σημαίνει τελικά να είσαι άνθρωπος.
ΑΚΗΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ
10 επιλογές για τα θερινά (και όχι μόνο) σινεμά

Οθόνες / 10 ταινίες, 10 λόγοι να βρεθείς σε ένα θερινό σινεμά αυτό το καλοκαίρι

Η ενισχυμένη δεκάδα των ταινιών που περιμένουμε στα μέσα του καλοκαιριού μέχρι και τις ζεστές πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει τα πάντα: παγκόσμιες πρεμιέρες, Μarvel και σταρ, οσκαρικά φιλμ που ποντάρουν στην επιθυμία του κοινού να τα απολαύσει κανονικά, στην αίθουσα δηλαδή, κωμωδίες και επανεκδόσεις, και μια πολυαναμενόμενη μεταφορά μαζικού μπεστ σέλερ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
4 λόγοι να δεις Borgen

Οπτική Γωνία / Τέσσερις λόγοι να δεις «Borgen»

Καθώς το ελληνικό καλοκαίρι προχωράει, το κόστος ζωής ανεβαίνει και τα ελληνικά νησιά ακριβαίνουν, η ιδέα των διακοπών με Νetflix και κλιματιστικό κερδίζει έδαφος. Το «Borgen» είναι ένα πολιτικό δράμα από τη Δανία. Ξεκίνησε το 2010 και πρόσφατα επανήλθε με την 4η σεζόν. Αξίζει!
ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Βραβείο Κοινού LUX 2022: Τρεις Ευρωπαίοι σκηνοθέτες, τρεις εξαιρετικά επίκαιρες ταινίες

EU Arts & Culture / Βραβείο Κοινού LUX 2022: Τρεις Ευρωπαίοι σκηνοθέτες, τρεις εξαιρετικά επίκαιρες ταινίες

Η LiFO βρέθηκε στο Στρασβούργο, παρακολούθησε από κοντά την τελετή απονομής του φετινού Βραβείου Κοινού LUX στο Ευρωκοινοβούλιο και συνομίλησε με τους σκηνοθέτες Σεμπάστιαν Μάιζε («Μεγάλη Απόδραση»), Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν («Flee») και Τζασμίλα Ζμπάνιτς («Κβο Βάντις, Άιντα;»).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
ΣABBATO 18/06- Το Μεγάλο Αφιέρωμα: Μέσα στις σειρές του Γιώργου Καπουτζίδη 

Μικροπράγματα / Μέσα στις σειρές του Γιώργου Καπουτζίδη 

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για τις συναρπαστικές ιστορίες πίσω απ' τις σειρές «Σαββατογεννημένες», «Παρά 5», «Εθνική Ελλάδος» και «Σέρρες», όπως τις αποκαλύπτει ο ίδιος ο δημιουργός τους.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
«Το τρίγωνο της θλίψης»: Είναι, τελικά, καλή η ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα;

Οθόνες / «Το τρίγωνο της θλίψης»: Είναι, τελικά, καλή η ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα;

Η νέα ταινία του Σουηδού Ρούμπεν Έστλουντ γυρίστηκε στη Χιλιαδού Εύβοιας, κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών και, όπως όλα δείχνουν, θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στα μέσα του Σεπτεμβρίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Explainer: Γιατί μας κάνει τέτοιο trigger η Σοφία Χατζηπαντελή

Οθόνες / Explainer: Γιατί μας κάνει τέτοιο trigger η Σοφία Χατζηπαντελή

Η μηδενική ανοχή, η ματσίλα που δεν αντέχει άλλα πρότυπα ομορφιάς, ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός, το ugly shaming, όλα μαζεμένα σε αχαρακτήριστες αντιδράσεις των Ελλήνων στα social media, εναντίον μίας γυναίκας που αποφάσισε να μην πειράξει ένα βασικό χαρακτηριστικό του προσώπου της
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ