Σπάνια ντοκουμέντα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν - Μπέλζεν

Σπάνια ντοκουμέντα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν - Μπέλζεν Facebook Twitter
1

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν - Μπέλζεν στην περιοχή ανάμεσα στο χωριό Μπέλζεν και την κωμόπολη Μπέργκεν της Κάτω Σαξωνίας, υπολογίζεται ότι βρήκαν φρικτό θάνατο περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και αρκετοί ομοφυλόφιλοι , Εβραίοι, τσιγγάνοι και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου. Σε αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης πέθανε και η Άννα Φρανκ. Το στρατόπεδο δεν διέθετε θαλάμους αερίων, καθώς δεν ήταν στρατόπεδο εξόντωσης. Οι κρατούμενοι σε αυτό πέθαιναν από την πείνα, το κρύο και τις ασθένειες.

Με αφορμή μια ακόμη επέτειο απελευθέρωσης ο 27χρονος Tom Marshall, εγγονός του αιδεσιμότατου αποφάσισε πως ο κόσμος έπρεπε να δει αυτά τα ντοκουμέντα. "Πάντα αναρωτιόμουν γιατί ο παππούς μου δεν μιλούσε γιοα όσα είχε δει στο στρατόπεδο, αλλά τώρα καταλαβαίνω" λέει ο Tom.

Η Wikipedia αναφέρει το σύντομο ιστορικό του στρατοπέδου: Στις 15 Απριλίου 1945 τα βρετανικά στρατεύματα φθάνουν στο στρατόπεδο. Οι Γερμανοί και Ούγγροι φρουροί διαπραγματεύονται με τους Βρετανούς τη δημιουργία μιας "ουδέτερης ζώνης" για το φόβο μετάδοσης του τύφου, που ενδημούσε ανάμεσα στους κρατουμένους. Η ζώνη πράγματι δημιουργήθηκε και μερικοί από τους φρουρούς την εκμεταλλεύθηκαν για να διαφύγουν στις γερμανικές γραμμές. Οι υπόλοιποι παρέμειναν φορώντας λευκά περιβραχιόνια, σε ένδειξη παράδοσης. Οι διαφυγόντες, ωστόσο, ως τελική πράξη εκδίκησης, έκοψαν την παροχή νερού στο στρατόπεδο, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στις απελευθερωτικές δυνάμεις.

Όταν, τελικά, οι Βρετανοί μπήκαν στο στρατόπεδο, βρήκαν χιλιάδες βαριά άρρωστους και λιμοκτονούντες κρατουμένους, ενώ κανείς δεν είχε γλιτώσει από τις ψείρες. Τις επόμενες ημέρες οι επιζώντες μεταφέρθηκαν σε παρακείμενο στρατόπεδο θωρακισμένων της Βέρμαχτ, το οποίο μετονομάστηκε σε "στρατόπεδο εκτοπισμένων Μπέργκεν - Μπέλζεν" (Bergen - Belsen Displaced Persons Camp), ενώ οι αιχμαλωτισμένοι SS υποχρεώθηκαν να θάψουν τα άταφα πτώματα, βοηθούμενοι από μηχανήματα του βρετανικού στρατού. Όταν και αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε, όλες οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου πυρπολήθηκαν με τη βοήθεια φλογοβόλων, ώστε να μην αποτελούν εστίες μετάδοσης του τύφου και των ψειρών.

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των Βρετανών και των Καναδών, συνολικά άλλοι 13.400 κρατούμενοι πέθαναν μετά την μεταγωγή τους στο στρατόπεδο περίθαλψης, ενώ η Λουφτβάφε, 13 ημέρες μετά την απελευθέρωση, βομβάρδισε το στρατόπεδο, σκοτώνοντας μερικούς κρατουμένους και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Οι περισσότεροι από τους απελευθερωθέντες κρατουμένους που επέζησαν επέστρεψαν στις εστίες τους, ενώ όλοι οι Εβραίοι έφυγαν είτε για το Ισραήλ είτε για τις ΗΠΑ είτε για τον Καναδά.

Ο Βρετανός αιδεσιμότατος Charles Martin King Parsons βρέθηκε εκεί και είχε μαζί του μια από τις ελάχιστες φωτογραφικές μηχανές που κατέγραψαν τις τελευταίες εικόνες από το στρατόπεδο. Οι φωτογραφίες που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, βρέθηκαν από τον εγγονό του σε ένα κουτί στο πατρικό της οικογενείας. Με αφορμή μια ακόμη επέτειο απελευθέρωσης ο 27χρονος Tom Marshall, εγγονός του αιδεσιμότατου αποφάσισε πως ο κόσμος έπρεπε να δει αυτά τα ντοκουμέντα. Μιλώντας στα βρετανικά μέσα αναφέρει πως δεν γνώρισες τον παππού του και δεν ήξερε πως είχε τραβήξει αυτές τις φωτογραφίες. Η γιαγιά του, έλεγε πως ο άντρας της δεν μιλούσε σχεδόν ποτέ για εκείνες τις μέρες στο Μπέργκεν - Μπέλζεν, όσα είχε δει και καταγράψει εκεί. "Πάντα αναρωτιόμουν γιατί, αλλά τώρα καταλαβαίνω" λέει ο Tom.

Σπάνια ντοκουμέντα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν - Μπέλζεν Facebook Twitter
Ο Βρετανός αιδεσιμότατος Charles Martin King Parsons που απαθανάτισε τη φρίκη και τις τελευταίες μέρες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν - Μπέλζεν. Οι φωτογραφίες αυτές δημοσιεύονται για πρώτη φορά φέτος.

Σπάνια ντοκουμέντα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν - Μπέλζεν Facebook Twitter
Όταν οι βρετανικές δυνάμεις έφτασαν στο στρατόπεδο ο τύφος είχε θερίσει τους αιχμαλώτους των Ναζί. Οι αναφορές κάνουν λόγο για πάνω από 500 νεκρούς κάθε μέρα. Οι Ναζί δεν είχαν ασχοληθεί να θάψουν ή να αποτεφρώσουν τις σορούς και συχνά απλά τις μετέφεραν στο δάσος και τις στοίβαζαν εκεί.

Σπάνια ντοκουμέντα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν - Μπέλζεν Facebook Twitter
Οι ελάχιστοι επιζώντες που βρέθηκαν να έχουν κατασκηνώσει στο κέντρο του στρατοπέδου

Σπάνια ντοκουμέντα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν - Μπέλζεν Facebook Twitter
Σοροί σκορπισμένοι στην έκταση του Μπέργκεν - Μπέλζεν

Σπάνια ντοκουμέντα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν - Μπέλζεν Facebook Twitter
Βρετανοί στρατιώτες και ντόπιοι συνεργάστηκαν για να θάψουν τις σορούς στις μέρες που ακολούθησαν

Σπάνια ντοκουμέντα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν - Μπέλζεν Facebook Twitter
Ανοιχτοί ομαδικοί τάφοι γεμάτοι πτώματα

Σπάνια ντοκουμέντα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν - Μπέλζεν Facebook Twitter
Το πλήθος παρακολουθεί το στρατόπεδο καθώς τα βρετανικά στρατεύματα του βάζουν φωτιά

Αρχαιολογία & Ιστορία
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν η Ομόνοια ανέκαθεν σημείο συνάντησης μοναχικών ανθρώπων;

Ιστορία μιας πόλης / Ήταν η Ομόνοια ανέκαθεν σημείο συνάντησης μοναχικών ανθρώπων;

Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Τάσο Χαλκιόπουλο, τον blogger Athensville, που από το 2009 καταγράφει φωτογραφικά, ειδησεογραφικά, σχολιαστικά το κέντρο της Αθήνας, για την πλατεία της Ομόνοιας
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η συναρπαστική ιστορία των ρωμαίικων νοσοκομείων Μπαλουκλί που κάηκαν στην Πόλη, σε 36 σπάνιες εικόνες

Ελληνισμός / Η συναρπαστική ιστορία των ρωμαίικων νοσοκομείων Μπαλουκλί που κάηκαν στην Πόλη, σε 36 σπάνιες εικόνες

Τα πρότυπα νοσοκομεία Μπαλουκλί, οι φωτισμένοι γιατροί, η ακμή και η παρακμή της ελληνικής κοινότητας και η εξέλιξη της ιατρικής στην Πόλη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ Η συναρπαστική ιστορία του ναυαγίου των Αντικυθήρων και του μοναδικού (και μυστήριου) Μηχανισμού του, ενός επιστημονικού θαύματος του αρχαίου κόσμου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Η συναρπαστική ιστορία του Ναυαγίου των Αντικυθήρων και του μυστήριου μηχανισμού του

Γοητευτικές πληροφορίες και μαρτυρίες για το πιο σημαντικό ελληνικό ναυάγιο της αρχαιότητας και το χρονικό της αποκρυπτογράφησης ενός επιστημονικού θαύματος.
M. HULOT
Το Μεξικό χρησιμοποιεί τα social media και την κοινωνική πίεση για να ανακτήσει τις κλεμμένες αρχαιότητες της χώρας

Πολιτισμός / Το Μεξικό χρησιμοποιεί τα social media για να ανακτήσει τις κλεμμένες αρχαιότητες της χώρας

Το Μεξικό κάνει εκστρατεία χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προχωρά στον εξευτελισμό των οίκων δημοπρασιών. Έχει ανακτήσει χιλιάδες κειμήλια και έχει αναστατώσει τις διεθνείς αγορές αρχαιοτήτων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
γιαννακοπουλος

Επέτειος / 1922: Για εμάς ήταν Μικρασιατική Καταστροφή. Για την Τουρκία θρίαμβος. Για τον υπόλοιπο κόσμο τι ήταν;

Αυτό που για εμάς είναι η Μικρασιατική Καταστροφή στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου γιορτάζεται ως θρίαμβος. Στον υπόλοιπο κόσμο τι πιστεύουν ότι έγινε το 1922; Ένα συνέδριο στη Σάμο μελετά τις συνέπειες, τις αναλογίες και τον παγκόσμιο αντίκτυπο εκείνων των γεγονότων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 28/07- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ- Σε ποια ξενοδοχεία πολυτελείας, μπαρ και καμπαρέ διασκέδαζαν οι Ναζί στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Σε ποια ξενοδοχεία πολυτελείας, μπαρ και καμπαρέ διασκέδαζαν οι Ναζί στην Αθήνα;

Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον ιστορικό Ιάσονα Χανδρινό για την καθημερινή ζωή κατά την περίοδο της Κατοχής αλλά και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους διασκέδαζαν και εκτονώνονταν οι κατακτητές.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πεζοπορία προς την ακρόπολη της αρχαίας Καρθαίας στην Τζια

22 λόγοι που αγαπάμε την καλοκαιρινή Ελλάδα / Πεζοπορία προς την ακρόπολη της αρχαίας Καρθαίας στην Τζια

Ακολουθώντας ένα αρχαίο μονοπάτι ανάμεσα στα βράχια, έπειτα από πεζοπορία μιας ώρας, καταλήγεις, κάθιδρος αλλά ευτυχής, στα παραθαλάσσια ερείπια της αρχαίας Καρθαίας (8ος αι. π.Χ.), στην Τζια.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ