Σίκινος: Ο επιβλητικός ναός της Επισκοπής κατέκτησε μια σημαντική βράβευση

Περήφανοι για τη Σίκινο Facebook Twitter
Ο επιβλητικός ναός της Επισκοπής.
0

Η Σίκινος είναι ένας υπέροχος, αυθεντικός και αμόλυντος τόπος, όπου κυριαρχεί η ηρεμία και κάποιος μπορεί κάλλιστα να απομονωθεί ή να ικανοποιήσει την όρεξή του για εξερεύνηση. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνει αυτό είναι περπατώντας. Μάλιστα, το νησί διαθέτει ένα καλοδιατηρημένο δίκτυο μονοπατιών, ενώ μία από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές είναι εκείνη που ξεκινά από το Κάστρο, περνάει από την Επισκοπή και την παραλία του Αγίου Παντελεήμονα και καταλήγει στο γραφικό λιμάνι της Αλοπρόνοιας. 

Στον δρόμο θα συναντήσετε γαϊδουράκια και άλογα που κάνουν τις αγροτικές εργασίες και σπίτια που κατοικούνταν από τους εξόριστους της δικτατορίας Μεταξά. Προχωρώντας θα δείτε να ξεπροβάλλει σταδιακά μπροστά σας ο επιβλητικός ναός της Επισκοπής. Απέχει περίπου μιάμιση ώρα με τα πόδια από τη Χώρα της Σικίνου. Αυτό το εντυπωσιακό αρχαίο μαυσωλείο της Σικίνου συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε με υποδειγματικό τρόπο, γι’ αυτό τιμήθηκε με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς/Βραβείο Europa Nostra 2022. H σημαντική διεθνής βράβευση οφείλεται στη μεθοδική έρευνα και στη σχολαστική συντήρηση του μνημείου αλλά και στη μοναδικότητα και στην αξία του ως πολιτισμικού τοπόσημου. 

Ο ναός βρίσκεται στο νότιο τμήμα της κεντρικής ράχης της Σικίνου και περιβάλλεται από καλλιέργειες σε πεζούλες. Το μνημείο της Επισκοπής Σικίνου είναι ένα μαυσωλείο των ρωμαϊκών χρόνων που ανοικοδομήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. και διατηρήθηκε μέχρι σήμερα σχεδόν ακέραιο λόγω της μετατροπής του σε βυζαντινό ναό. Διαχρονικά, δε, αποτελεί τοπόσημο του νησιού. Στο αρχαίο οικοδόμημα έγιναν διαδοχικές επεμβάσεις κατά τον Μεσαίωνα και τα νεότερα χρόνια, προσφέροντας ένα μοναδικό παλίμψηστο. Αρχικά, ήταν κατασκευασμένο προς τιμή του Πυθίου Απόλλωνα, αργότερα έγινε ρωμαϊκό μαυσωλείο και τελικά μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. 

Αναμφίβολα, όποιος έχει βρεθεί στο συγκεκριμένο σημείο της Σικίνου γνωρίζει καλά ότι πρέπει να σταθεί και να το περιεργαστεί. Θα αντιληφθεί αμέσως ότι εκπέμπει μια ξεχωριστή ενέργεια, ενώνει το αρχαίο με το νέο, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ακουμπήσει τα χνάρια της Ιστορίας.

Από το 2016, αρχαιολόγοι, συντηρητές και εργάτες δούλευαν πυρετωδώς υπό την καθοδήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η οποία αποφάσισε την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία του για το κοινό. Τη μελέτη αποκατάστασής του ανέλαβε το επιστημονικό προσωπικό της εφορείας. Το εγχείρημα υποστηρίχθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Τη χρηματοδότηση της στατικής και γεωτεχνικής μελέτης ανέλαβε το Ίδρυμα Μαρτίνου, ενώ το συνολικό έργο χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το εντυπωσιακό αρχαίο μαυσωλείο υπήρξε.

Η αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά την αναστήλωση του μνημείου εμπλούτισε τις γνώσεις μας για τα ταφικά μνημεία της ρωμαϊκής περιόδου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και για τη βυζαντινή ναοδομία στις Κυκλάδες. Κατά τις εργασίες αποκατάστασης της Επισκοπής αποκαλύφθηκαν πολύτιμα τεκμήρια του παρελθόντος, όπως επιγραφές και σπαράγματα ρωμαϊκών και βυζαντινών τοιχογραφιών, για τη διατήρηση των οποίων εγκαταστάθηκε σύστημα παρακολούθησης μικροκλίματος. Το σημαντικότερο εύρημα ήταν ο ερμητικά σφραγισμένος και ασύλητος τάφος μιας γυναίκας της ανώτερης τάξης που ονομαζόταν Νεικώ.

Η κοινότητα της Σικίνου βοήθησε καταλυτικά στην αναστήλωση του μνημείου. Με το μνημείο κλειστό για το κοινό επί μισό αιώνα, η τοπική κοινωνία προσδοκά να αποκαταστήσει τον ζωτικό δεσμό της με αυτό, αρχικά με τον ετήσιο εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου και στη συνέχεια εγκαινιάζοντας πολιτιστικές δραστηριότητες σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Περήφανοι για τη Σίκινο Facebook Twitter
Ο ναός της Επισκοπής απέχει περίπου μιάμιση ώρα με τα πόδια από τη Χώρα της Σικίνου.

Κατά τις εργασίες αποκατάστασης επιδιώχθηκε η κατά το δυνατόν επανάχρηση αυθεντικών αρχιτεκτονικών μελών και ενσωματώθηκαν σε αυτό λίθοι που περισυλλέχθηκαν από τον περιβάλλοντα χώρο. «Ο συνδυασμός αρχιτεκτονικών στοιχείων ενός μαυσωλείου της ρωμαϊκής εποχής με αυτά ενός βυζαντινού ναού δημιουργεί ένα μοναδικό μνημείο που είναι απλώς καθηλωτικό», τόνισε η Κριτική Επιτροπή Απονομής του Βραβείου.

«Η αναστήλωση της ετοιμόρροπης Επισκοπής Σικίνου υπήρξε ίσως το απαιτητικότερο έργο με το οποίο έχω καταπιαστεί. Η δυσκολία τού να εργαστείς σε ένα μικρό και δυστυχώς απομονωμένο νησί και οι σύνθετες απαιτήσεις του μνημείου είχαν κρατήσει το μνημείο κλειστό επί μισό αιώνα. Το έργο δεν θα είχε γίνει ποτέ αν η ομάδα που εργάστηκε γι’ αυτό δεν είχε την ποιότητα αλλά και την αφοσίωση που απαιτούνταν για να αντιμετωπιστούν σύνθετα προβλήματα υπό ακραίες συνθήκες. Η βράβευση του έργου από τη Europa Nostra ήταν η ηθική ανταμοιβή όσων δώσαμε ένα κομμάτι της ζωής μας στην αγαπημένη μας Επισκοπή Σικίνου», δήλωσε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης.

Αναμφίβολα, όποιος έχει βρεθεί στο συγκεκριμένο σημείο της Σικίνου γνωρίζει καλά ότι πρέπει να σταθεί και να το περιεργαστεί. Θα αντιληφθεί αμέσως ότι εκπέμπει μια ξεχωριστή ενέργεια, ενώνει το αρχαίο με το νέο, δίνοντάς του τη δυνατότητα να ακουμπήσει τα χνάρια της Ιστορίας.

Περήφανοι για τη Σίκινο Facebook Twitter
Επισκοπή/Σίκινος

Περήφανοι για τη Σίκινο Facebook Twitter
Τη μελέτη αποκατάστασής του ναού ανέλαβε το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Περήφανοι για τη Σίκινο Facebook Twitter
Οι σύνθετες απαιτήσεις του μνημείου το είχαν κρατήσει κλειστό επί μισό αιώνα.

Περήφανοι για τη Σίκινο Facebook Twitter
Επισκοπή/Σίκινος

Περήφανοι για τη Σίκινο Facebook Twitter
Επισκοπή/Σίκινος

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διασχίζοντας τη Σίκινο μέσα από μονοπάτια που μυρίζουν μέλι κι άγρια ρίγανη

Ταξίδια / Διασχίζοντας τη Σίκινο μέσα από μονοπάτια που μυρίζουν μέλι κι άγρια ρίγανη

Ένας τόπος ανεξερεύνητος, ανόθευτος, αυθεντικός, έτοιμος να αποκαλυφθεί στον ταξιδιώτη που αντιμετωπίζει τα ταξίδια ως εμπειρία ψυχανάλυσης, ενδοσκόπησης, εσωτερικής αναζήτησης και αλλαγής.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΛΕΙΤΣΙΚΑΣ
Η Νεικώ της Σικίνου στο μικροσκόπιο - Τι λέει ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για το σπάνιο ταφικό εύρημα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Η Νεικώ της Σικίνου στο μικροσκόπιο - Τι λέει ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για το σπάνιο ταφικό εύρημα

Μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων έγινε πριν από λίγες μέρες στη διάρκεια αναστηλωτικών εργασιών στην Επισκοπή Σικίνου
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορίες περιθωρίου και σεξεργασίας στην Τρούμπα και τα Βούρλα

Βιβλίο / Ιστορίες περιθωρίου και σεξεργασίας στην Τρούμπα και τα Βούρλα

Το νέο βιβλίο του Βασίλη Πισιμίση είναι μια ιστορική καταγραφή της «ιερής πορνείας» και των ανθρώπων που τη διαχειρίζονταν στις περιοχές του Πειραιά, με συγκλονιστικές αφηγήσεις και ντοκουμέντα.
M. HULOT
Δημήτρης Παντερμαλής (1940-2022)

Απώλειες / Δημήτρης Παντερμαλής (1940-2022): «Στο μουσείο έρχεσαι για να συνομιλήσεις με αυτά που βλέπεις»

Ο Δημήτρης Παντερμαλής, ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολόγους της εποχής μας και ο άνθρωπος που βρέθηκε στο τιμόνι του Μουσείου Ακρόπολης από την πρώτη μέρα της θεμελίωσής του, πέθανε σε ηλικία 81 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αρχαία Ρώμη: Χοιρινό για τους πλούσιους, κοτόπουλο για τους φτωχούς και βρόμη για τις γυναίκες

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαία Ρώμη: Κοτόπουλο για τους φτωχούς, βρώμη για τις γυναίκες

Τι φανερώνει η μελέτη ταφικών γευμάτων στη νεκρόπολη της Villa de Μadrid για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία; Απαντά στη LiFO η επίκουρη καθηγήτρια Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ελένη Φάσσα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο πολυεκατομμυριούχος που επιστρέφει 161 κυκλαδικές αρχαιότητες στην Ελλάδα

Λέοναρντ Στερν / Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος που επιστρέφει 161 κυκλαδικές αρχαιότητες στην Ελλάδα

161 αρχαιότητες, μοναδικά δείγματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού, που ανήκουν στο ελληνικό κράτος θα εκτεθούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στο MET της Νέας Υόρκης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ιερογλυφικά: Ξεκλειδώνοντας την αρχαία Αίγυπτο», μια έκθεση για τα μυστικά του Αιγυπτιακού πολιτισμού

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Ιερογλυφικά: Ξεκλειδώνοντας την αρχαία Αίγυπτο», μια καθηλωτικη έκθεση

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών, η έκθεση μάς ταξιδεύει στις κοπιώδεις προσπάθειες που προηγήθηκαν και στις αποκαλύψεις που ακολούθησαν αυτή την πρωτοποριακή στιγμή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΠΕΜΠΤΗ 21/07 - ΗΧΗΤΙΚΟ ΥΠΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ- Υπήρχε όντως παράδοση παιδεραστίας στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχε όντως παράδοση παιδεραστίας στην αρχαία Αθήνα;

H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον ιστορικό Κώστα Βλασόπουλο για ένα είδος σεξουαλικής σχέσης που θεωρήθηκε από τους Έλληνες, ειδικά της Αρχαϊκής και Κλασικής περιόδου πολύ σημαντικό για τη συνοχή της πόλης
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η Αυστραλή ανθρωπολόγος που έκανε την Ανάφη δεύτερη πατρίδα

Μάργκαρετ Κένα / Η Αυστραλή ανθρωπολόγος που έκανε την Ανάφη δεύτερη πατρίδα

Έφτασε πριν 50 χρόνια για την ανάγκη μιας διατριβής και ερωτεύτηκε τη φύση, τους ανθρώπους της και την ιδιαίτερη ιστορία της ως τόπος εξορίστων. Μια συνομιλία μαζί της και 18 ανέκδοτες φωτογραφίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
O Μαρκ Μαζάουερ μιλά για την Θεσσαλονίκη των συναγωγών και των χαμάμ

Ιστορία / O Μαρκ Μαζάουερ μιλά για την Θεσσαλονίκη των συναγωγών και των χαμάμ

Μόλις είχε εκδοθεί στα ελληνικά το σπουδαίο βιβλίο του Μαζάουερ για την Θεσσαλονίκη, «Η πόλη των φαντασμάτων», ο Γιώργος Καρουζάκης του είχε πάρει μια σύντομη συνέντευξη στην έντυπη LIFO για την σχέση του με την πόλη και την Ιστορία της. Ψηφιοποιείται σήμερα για πρώτη φορά.
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ