666: Ο αριθμός του Θηρίου

666: Ο αριθμός του Θηρίου Facebook Twitter
Η σύνδεση του αριθμού 666 με τον Σατανά έχει προκαλέσει από τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού τόσο μεγάλη φοβία σε τόσους ανθρώπους, που αποφεύγουν οποιαδήποτε αναφορά σε αυτόν.
0Ο «ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ»
(στα ελληνικά «χξς», που αντιστοιχεί στο νούμερο «666») πρωτοεμφανίστηκε πριν από τη γέννηση του Χριστού, ως σύμβολο δύναμης και κακίας του προφήτη του χριστιανισμού Μελχισεδέκ.

• Το 666 αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη ως ο αριθμός των ράβδων χρυσού που συγκέντρωνε ετησίως ο Βασιλεύς Σολομών των Ιουδαίων.

• Σύμφωνα με το τελευταίο βιβλίο της Αγίας Γραφής, την Αποκάλυψη του Ιωάννη, το 666 είναι ο αριθμός ή αλλιώς το όνομα «του Θηρίου με τα εφτά κεφάλια και τα δέκα κέρατα, το οποίο αναδύεται από τη θάλασσα». (Αποκάλυψη 13:1, 17, 18).

• Η Αγία Γραφή λέει ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν το «σημάδι του Θηρίου» επειδή το ακολουθούν «με θαυμασμό», φτάνοντας στο σημείο να το λατρεύουν. (Αποκάλυψη 13:3, 4· 16:2)

• Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ακραίου προληπτικού ήταν ο πρόεδρος Ρίγκαν (ή η σύζυγός του, Νάνσι, ή και οι δύο), που μόλις μετακόμισαν στο Μπελ Έαρ, στο Λος Άντζελες, άλλαξαν το νούμερο του σπιτιού τους από 666 σε 668.

Στην Αμερική υπάρχει ειδική προσευχή για τις εγκύους, που τις «προστατεύει» ώστε να μη γεννήσουν στις 6 Ιουνίου μιας χρονιάς που τελειώνει σε 6.

• Η σύνδεση του αριθμού 666 με τον Σατανά –που κάνει το νούμερο ένα από τα πιο γνωστά παγκοσμίως σύμβολα του Αντίχριστου, και άρα του Κακού– έχει προκαλέσει από τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού τόσο μεγάλη φοβία (στα όρια της παράνοιας) σε τόσους ανθρώπους, που αποφεύγουν οποιαδήποτε αναφορά σε αυτόν. Κάποιοι αποφεύγουν και τους αριθμούς μεμονωμένους, 6-6-6. Η φοβία αυτή, που έχει τις ρίζες της σε θρησκευτικές δοξασίες αλλά και σε δεισιδαιμονίες, έχει και λατινικό όνομα, που δεν μπορεί να προφέρει κανείς: hexakosioihexekontahexaphobia.

• Στην Αμερική υπάρχει ειδική προσευχή για τις εγκύους, που τις «προστατεύει» ώστε να μη γεννήσουν στις 6 Ιουνίου μιας χρονιάς που τελειώνει σε 6.

• Στην αγγλοσαξονική ποπ κουλτούρα το 666 υιοθετήθηκε από μπάντες σκληρού ροκ και πανκ, οι οποίες, συνήθως χαριτολογώντας, συνδέουν το νούμερο με την ατίθαση συμπεριφορά. Ή με τον Σατανά (οι Iron Maiden, στο άλμπουμ του 1982 «The Number of the Beast»).

• Στην Κίνα το νούμερο 666 θεωρείται τυχερό και συχνά εμφανίζεται σε βιτρίνες καταστημάτων με φωτεινές επιγραφές νέον. Στα κινέζικα σημαίνει «όλα θα πάνε ομαλά» (το νούμερο έξι έχει την ίδια προφορά με τον χαρακτήρα που σημαίνει «ομαλός).

• Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τρόμου για το 666 είναι η μετονομασία μιας διάσημης λεωφόρου στον αμερικανικό Νότο. Ο αυτοκινητόδρομος που είχε ονομαστεί «Λεωφόρος 666» (της περίφημης Route 66) το 1926 έγινε αργότερα, το 2003, ο «Highway 491» στο New Mexico, στο Κολοράντο και στη Γιούτα. Ήταν πολλοί εκείνοι που πίστευαν ότι ο μεγάλος αριθμός θανατηφόρων δυστυχημάτων οφειλόταν στο όνομά του (λόγω του 666 είχε γίνει γνωστός και ως «Λεωφόρος του Διαβόλου»).

• Η ακαδημαϊκός Κιμ Χάινες Άιτσεν, που ειδικεύεται στον παλαιοχριστιανισμό και στον πρώιμο ιουδαϊσμό, αποκάλυψε πρόσφατα στην εκπομπή του Μόργκαν Φρίμαν στο Netflix πως στα εβραϊκά, πίσω από τον αριθμό 666, βρίσκεται το όνομα «Νέρων». «Πρόκειται περισσότερο για μια πολιτική αναφορά στην αιτία του κακού. Δηλαδή, όταν αθροίσει κάποιος τις αριθμητικές τιμές του ονόματος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα, προκύπτει το 666» είπε.

• 666 είναι συνολικά το άθροισμα όλων των αριθμών στον τροχό μιας ρουλέτας.

• 666 ήταν το αρχικό όνομα που έδωσε η Apple το 1998 στον ιό που έπληττε συγκεκριμένους υπολογιστές Mac (τους Classic Mac OS). Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «ιός Macintosh SevenDust».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σωτήρης Ριζάς: «Δεν διδασκόμαστε σωστά την Ιστορία μας»

Βιβλίο / Σωτήρης Ριζάς: «Η απόβασή μας στη Σμύρνη ήταν μια ατυχής επιλογή»

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών εξηγεί πώς φτάσαμε από τον θρίαμβο στην εθνική τραγωδία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Απόηχοι κλονισμένου μεγαλείου ανάμεσα στα γλυπτά

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εθνική Γλυπτοθήκη: Απόηχοι κλονισμένου μεγαλείου ανάμεσα στα γλυπτά

Μια συναρπαστική περιήγηση στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Γλυπτοθήκης και μια συζήτηση με την επιμελήτρια Τώνια Γιαννουδάκη για την περιπετειώδη ιστορία της συλλογής του ιδρύματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χούντα, καταστολή, αντίσταση και πολιτική βία

Ο επόμενος κόσμος / Χούντα, καταστολή, αντίσταση και πολιτική βία

Ο Θοδωρής Αντωνόπουλος συζητά με τον ιστορικό Πολυμέρη Βόγλη για τη σημασία της επετείου του Πολυτεχνείου με έναυσμα το τελευταίο του βιβλίο του όπου φωτίζει μια εν πολλοίς άγνωστη και αποσιωπημένη πλευρά της αντίστασης στη δικτατορία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
H περιπετειώδης ιστορία των Μαγεμένων ή αλλιώς των «Καρυάτιδων της Θεσσαλονίκης»

Ηχητικά Άρθρα / H περιπετειώδης ιστορία των Μαγεμένων ή αλλιώς των «Καρυάτιδων της Θεσσαλονίκης»

Οι Μαγεμένες, ή «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης», όπως χαρακτηρίστηκαν επειδή η περιπετειώδης ιστορία τους είναι παρόμοια, είναι ένα μνημείο που καταστράφηκε το 1864 από τον Εμανουέλ Μιλέρ, τον Γάλλο Έλγιν, και από τότε παραμένει ένας από τους θρύλους της πόλης.
M. HULOT
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια ξενάγηση στις πρωτοκυκλαδικές αρχαιότητες που επιστρέφουν στην Ελλάδα

Δύο μήνες μετά την κύρωση της ιστορικής συμφωνίας που προβλέπει τη σταδιακή επιστροφή στην Ελλάδα της συλλογής των 161 αρχαιοτήτων του Αμερικανού συλλέκτη Leonard Stern, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά παγκοσμίως δεκαπέντε από αυτές.
M. HULOT
Νατάσα Λαιμού: Εμείς, οι Τούρκοι και «το έπος του άλλου»

Συνέντευξη / Νατάσα Λαιμού: Εμείς, οι Τούρκοι και «το έπος του άλλου»

Η ιστορικός, τουρκολόγος και επισκέπτρια ερευνήτρια του Kings College εξηγεί πώς βίωσαν και ερμήνευσαν την απόβαση του ελληνικού στρατού οι Τούρκοι και πώς συναντιέται η τουρκική λογοτεχνία με την ελληνική πάνω από τα αποκαΐδια της Σμύρνης των Ελλήνων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ