Παρά τα αυστηρά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και την απόφαση για ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών στους ναούς λόγω κορωνοϊού, παραβάσεις καταγράφηκαν σε αρκετές εκκλησίες της χώρας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. 

 

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ναοί άνοιξαν τις θύρες τους και πιστοί μπήκαν για να προσκυνήσουν τον επιτάφιο, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση. 

 

Στους Αμπελόκηπους, ο Ιερός Ναός του Αγίου Θωμά άνοιξε τις πόρτες του και, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», πολίτες εισέρχονταν και προσκυνούσαν. Μάλιστα σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν από το σημείο, δύο νεωκόροι φαίνονται να στέκονται στην είσοδο, ενώ ο κόσμος περιμένει σε ουρά για να μπει στην εκκλησία. Τελικά η πόρτα του ναού έκλεισε και αρκετοί αποχώρησαν από το προαύλιο χωρίς να προσκυνήσουν.

 

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, παρόμοια εικόνα παρατηρήθηκε και στον Άγιο Νεκτάριο της Νέας Ιωνίας, όπου οι πόρτες άνοιγαν κατά διαστήματα και οι πιστοί έμπαιναν για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο. 

 

Στον Βόλο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου, η εκκλησία φέρεταινα άνοιξε για τους πιστούς κατά παράβαση των περιορισμών. Όπως μεταδίδει το e-thessalia.gr, περίοικοι αντιλήφθηκαν την είσοδο πιστών στην εκκλησία και ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία. Αξιωματικοί που έφτασαν στο σημείο, εντόπισαν μία οικογένεια με δυο παιδιά και τους απομάκρυνε. 

 

Λαμία: Αγνόησαν τον ιερέα και μπήκαν στον ναό την ώρα που έβγαινε

 

Στη Λαμία, στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας, μόλις ο ιερέας τελείωσε την ακολουθία της αποκαθήλωσης και επιχείρησε να εξέλθει από την εκκλησία, περίπου 20 άτομα εισέβαλαν στον χώρο αγνοώντας τις εκκλήσεις του ιερέα και του επιτρόπου να παραμείνουν εκτός. Στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία και για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο μητροπολίτης κ. Συμεών. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους πιστούς και η πόρτα κλειδώθηκε. 

 

Όπως μεταδίδει το τοπικό, lamiareport, πολλοί ιερείς και επίτροποι αναγκάστηκαν να κρατήσουν εκτός ανθρώπους που πλησίασαν σε εκκλησίες. «Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε ρόλο αστυνομικού. Σήμερα θα έπρεπε έξω από την Μητρόπολη και άλλους κεντρικούς ναούς να υπάρχει ένας αστυνομικός ώστε να μην αναγκαζόμαστε να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση εμείς με τους πιστούς», δήλωσε ένας ιερέας στο LamiaReport.

 

Στη Θεσσαλονίκη, πιστοί έσπευσαν έξω από τον ιερό ναό Άγιας Μαρίνας, Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Φανουρίου στην Τούμπα, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χαλάστρα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

 

Αστυνομικοί κάνουν διαρκώς περιπολίες ενώ με νέα υπουργική απόφαση, ναοί και χώροι λατρείας θα παραμείνουν κλειστοί, τουλάχιστον έως τις 28 Απριλίου. Οι λειτουργίες αναμεταδίδονται μέσω τηλεοπτικών σταθμών αλλά και καναλιών του διαδικτύου. Τα μεγάφωνα έξω από τους ναούς παραμένουν κλειστά.