«Μην πετάτε μάσκες και γάντια στους μπλε κάδους» - SOS από τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης

«Μην πετάτε μάσκες και γάντια στους μπλε κάδους» - SOS από τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης Facebook Twitter
1

Οι μάσκες και τα γάντια που φορούν οι πολίτες για την προστασία τους από τον κορωνοϊό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καταλήγουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. 

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύλωσης (ΕΟΑΝ) εξέδωσε οδηγίες τονίζοντας ότι για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού αυτά τα προστατευτικά μέσα δεν πρέπει να καταλήγουν στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΟΑΝ, Γιάννη Σιδέρη, «τα γάντια και μάσκες μίας χρήσεως κατασκευάζονται από υλικά, που έτσι κι αλλιώς δεν ανακυκλώνονται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταλήγουν σε κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών».

«Επειδή ο ιός έχει αντοχή και ζει και στο περιβάλλον και στις επιφάνειες, καλό είναι να τα πετάμε στον πράσινο κάδο, προκειμένου να κατευθυνθούν κατευθείαν για ταφή. Έτσι ώστε πραγματικά να θάψουμε τον ιό», αναφέρει, προειδοποιώντας πως ο «κίνδυνος που ελλοχεύει έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον μπλε κάδο μάσκες και γάντια ανακατεύονται και με άλλα υλικά ανακύκλωσης, ενώ καταλήγουν σε χειροδιαλογή. Άρα, ένα μολυσμένο από τον ιό αντικείμενο, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα».

«Με αυτή την οδηγία προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε κ ενημερώσουμε τους πολίτες προκειμένου να αποφύγουμε τη διασπορά του ιού. Βασική προτεραιότητα για τον ΕΟΑΝ είναι η προστασία των ανθρώπων που δουλεύουν στα κέντρα διαλογής», τονίζει ο Γιάννης Σιδέρης.

«Προέχει η δημόσια υγεία. Αν θεωρούμε ότι στο σπίτι μπορεί να υπάρχει άτομο που έχει μολυνθεί και είναι σε περιορισμό, τότε θα πρέπει να αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση την ανακύκλωση υλικών [...] όλη η ουσία είναι να μην καταλήξει ένα "ύποπτο" υλικό σε μονάδα διαλογής».

Ο ίδιος επικρίνει την πρακτική ορισμένων να πετούν τις μάσκες και τα γάντια τους στον δρόμο. «Σε όλες μας τις υποθέσεις προέχει η δημόσια και η ατομική υγεία. Κάνουμε το καλύτερο για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού. Σε κάθε περίπτωση προστατευόμαστε και μένουμε σπίτι».

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
για 1000στη φορά: ο κοσμος ακομα δεν εχει ενημερωθεί σωστα για τους καδους, ειδικα γιατι ειναι τοσο γενικόλογοι σε αντίθεση με τους χωριστούς καδους για χαρτι, γυαλι, μεταλο, πλαστικο. Γενικα οτιδήποτε μπορει να σαπίσει η να λιώσει μονο του (βιοδιασπώμενο) δεν μπαίνει στους καδους, (γαντια απο λατεξ/λαστιχο λιώνουν μονα τους, δεν μπορουν να ανακυκλωθούν. ενα αλλο παράδειγμα που βλέπουμε συνεχεία ειναι τα υφάσματα, ρούχα και παπούτσια, που καταλήγουν στην ανακύκλωση, επειδη ο κοσμος θεωρει οτι επειδη δεν τρώγονται, οπότε πανε στην ανακύκλωση, που ειναι επίσης λάθος.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ