Bullying μαθήτριας: «Επειδή έγλειψες σκ*** να χάσω τη δουλειά μου;» - Ο δικηγόρος μιλά για τους δασκάλους

Bullying μαθήτριας: «Επειδή έγλειψες σκ*** να χάσω τη δουλειά μου;» - Ο δικηγόρος μιλά για τους δασκάλους Facebook Twitter
EUROKINISSI
13

Μετά την αποκάλυψη του σκληρού bullying με θύμα μια 8χρονη που υποχρεώθηκε να γλείψει τουαλέτα σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, ο δικηγόρος της οικογένειας μιλά για την συμπεριφορά των δασκάλων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Χαράλαμπο Χατζηπαναγιώτου, οι δάσκαλοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν το περιστατικό που συνέβη σε ώρα μαθήματος και όχι διαλείμματος. Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους επιβλέποντες δασκάλους αντέδρασε με οργή προς το θύμα, όταν πληροφορήθηκε το περιστατικό, φωνάζοντας στην ανήλικη «επειδή εσύ έγλειψες σκ@@ά, εγώ θα χάσω τη θέση μου;»

Όπως αποκαλύφθηκε, τρεις μαθητές του 17ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης υποχρέωσαν τη συμμαθήτριά τους να γλείψει μια «τουρκική» τουαλέτα. Τώρα ο δικηγόρος αποκαλύπτει πως αυτό έγινε δύο φορές. Τα παιδιά παραδέχθηκαν αρχικά το γεγονός, επιρρίπτοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Από εκείνη την ημέρα το παιδί δεν έχει πάει σχολείο. 

Ο συνήγορος της οικογένειας καταγγέλλει πως μέχρι στιγμής οι γονείς δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση: «Επισήμως περιμένουμε σήμερα την ανακοίνωση του πορίσματος της ΕΔΕ. Δυστυχώς οι γονείς των παιδιών, που εμπλέκονται, δεν εκδήλωσαν μία συγνώμη ή μία συμπάθεια στο παιδί. Απλώς επιβεβαίωσαν, ότι το περιστατικό έλαβε χώρα. Μεταφέρουν την άσκηση βίας το ένα στο άλλο. "Ναι το κάναμε, αλλά δεν είμαστε αυτοί, που την ανάγκασαν"». 

Το χρονικό

Όπως περιέγραψε, το περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της 16ης Ιανουαρίου. «Στις 2:20-2:25 μ.μ. κατά τη δεύτερη διδακτική ώρα του ολοήμερου. Η εκπαιδευτικός, που ήταν υπεύθυνη για την επιστασία και διδαχή, επέτρεψε στα παιδιά, με την προϋπόθεση, ότι είχαν κάνει τις εργασίες τους για την επόμενη μέρα, να εξέλθουν και να παίξουν στους σχολικούς διαδρόμους ή στον αύλειο χώρο, αν και απαγορεύεται η έξοδος των παιδιών από την αίθουσα διδασκαλίας, παρά μόνο για σοβαρό λόγο και μόνο με τη συνοδεία δασκάλου.

»Το θύμα, ένα παιδί ιδιαίτερα ντροπαλό, επειδή είχε την ανάγκη να παίξει, παρακάλεσε συμμαθητές της, που έπαιζαν λάστιχο, να παίξει μαζί τους. Αυτά δέχθηκαν, με την προϋπόθεση, ότι θα εφήρμοζε τη δοκιμασία, που θα της έθεταν. Το παιδί αποδέχθηκε, χωρίς να έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα και ελπίζοντας, ότι αυτό δε θα ισχύσει.

»Έχασε και τα παιδιά την οδήγησαν στις τουαλέτες, με μία άσκηση βίας, την πίεσαν και το έκανε. Το πιο φρικιαστικό είναι, ότι μετά της απαγόρευσαν να πλύνει το στόμα της. Συνέχισαν το παιχνίδι, αλλά τα άλλα παιδιά, που έχαναν αρνήθηκαν να εκτελέσουν τη δοκιμασία, λέγοντας, ότι για εμάς δεν ισχύει αυτό. Επαναλήφθηκε 2η φορά το ίδιο πράγμα για το κοριτσάκι, μόλις έχασε ξανά στο παιχνίδι. Είναι φοβερό ως προς την έμπνευση και την υλοποίηση», είπε σοκαρισμένος ο δικηγόρος της οικογένειας της 8χρονης.

«Όταν σχόλασε το παιδί ανακοίνωσε στη μητέρα της, ότι επιτέλους την έπαιξαν τα παιδιά και εκεί ξέσπασε σε κλάματα "αλλά με υποχρέωσαν να κάνω αυτό". Όλοι είναι συγκλονισμένοι, το παιδί παρακολουθείται από ειδικό παιδοψυχολόγο, δεν μπορεί να κοιμηθεί μόνο του και ξυπνάει λέγοντας "γιατί εγώ"; Δεν έχει πάει ακόμη στο άλλο σχολείο, γιατί δεν μπορεί».

Ελλάδα
13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
Βασικά επειδή ήταν ανάξιοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους θα τη χάσουν. Αλλά το βασικό γνώρισμα του Έλληνα είναι η μετάθεση ευθυνών σε άλλους. Από πολιτικούς μέχρι δασκάλους αυτό γίνεται εδώ και αιώνες.
Παρόλο που δεν είναι γνωστά όλα τα γεγονότα, εδώ πρέπει να γίνουν νομίζω κάποιες παρατηρήσεις. Πρώτον, κατά τη γνώμη μου, η συμπεριφορά του δασκάλου ή δασκάλας που έκανε την πιο πάνω παρατήρηση χρήζει πειθαρχικού και θα έπρεπε γι' αυτό και μόνο να απολυθεί, αν όντως έτσι μίλησε στη μαθήτρια. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι ακριβείς κανόνες του σχολείου για την επιστασία και συμφωνώ ότι δεν είναι δυνατόν ενας/μία επιστάτ@ να παρακαλουθεί τα πάντα, αλλά η μετέπειτα συμπεριφορά είναι αντιδεοντολογική αι αντιπαιδαγωγική. Δεύτερον, δεν καταλαβαίνω γιατί οι μαθητές που ήταν υπεύθυνοι για το bullying δεν έχουν αποβληθεί από το σχολείο. Ίσως η διεύθυνση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας, όμως αυτός δεν είναι λόγος να επιβραβεύονται οι θύτες! Απαράδεκτο! Όσο για τους γονείς των μαθητών, είναι λογικό από τη μεριά τους να μη ζητάνε συγνώμη, γιατί αν το έκαναν θα παραδέχονταν την ευθύνη των παιδιών τους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν πειθαρχικές ευθύνες για τους μαθητές και ίσως ποινικές για τους γονείς. Ας είμαστε ξεκάθαρ@: εδώ πρέπει να ληφθούν ριζικά μέτρα!
Τι να πρωτοσχολιάσω... την συμπεριφορά του δασκάλου προς το παιδί, την αδιαφορία των γονιών που δεν συναισθάνονται την κατάσταση. Ενημερωτικά, συχνά θύματα του bulling είναι ντροπαλά παιδιά που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.Υ.Γ Το γεγονός ότι δεν έκανε κανείς παρέα το κορίτσι δεν ανησύχησε τους δασκάλους;
Δεν με εκπλήσσει καθόλου η αντίδραση του δάσκαλου/της δασκάλας που περιγράφεται στο άρθρο. Οι περισσότεροι τέτοιοι είναι, γι' αυτό και αλληλοϋποστηρίζονται και τους καλύπτουν οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι. Φέτος κλείνω 13 χρόνια επαφής με δημοτικό σχολείο, έχω μπουχτίσει. Η κατάσταση είναι όπως την διαβάζετε. Άξεστοι, απαίδευτοι, άσχετοι με παιδιά, δεν ξέρουν να διαπαιδαγωγήσουν, δεν ξέρουν να τιμωρήσουν, γι' αυτό και κουράζονται γρήγορα και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Ας πάνε αλλού. Πρέπει να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα στο εκπαιδευτικό σώμα αν θέλουμε να αλλάξει η παιδεία στην χώρα μας προς το καλύτερο.
Τελικά ο κ@λοπαιδισμός αναδεικνύεται σε εθνική ιδεολογία με σπόνσορες τους γονείς και με εκφάνσεις που ξεκινούν από την γεμάτη βία καθημερινότητα και καταλήγουν μέχρι και στην πολιτική όταν αυτά τα παιδιά μεγαλώσουν και “εκφράσουν τις ανησυχίες" τους ...Από την άλλη ευθυνόφοβοι Δ.Υ. αντί να προβούν σε σκληρή παραδειγματική τιμωρία των κακομαθημένων ξεσπούν στο θύμα, πραγματικά οι διάλογοι των μαθητών, γονέων και των δασκάλων σοκάρουν ! Τελικά μπορεί να το τραβάω αλλά όλα έχουν εξήγηση γι’αυτα που καθορίζουν τη συλλογική συμπεριφορά σε αυτή τη χώρα (κουλτούρα μίσους, μηδενικός σεβασμός για τους γύρω τον δημόσιο χώρο κλπ, κλπ. …)
Σιγουρα δε μπορεί να παρακολουθεί καθε δευτερολεπτο που βρισκεται καθε παιδί αλλα μονο για αυτη τη δηλωση πρεπει να χασει τη δουλεια της.Τι σοι ανθρωποι ειναι αυτοι, γονεις, καθηγητες, μαθητες που ασκουν ακομη περισσοτερη βια σε ενα ανηλικο θύμα το οποιο ηδη εχει υποστεί βια.
ΔΕΝ υπάρχουν μηχανισμοί στο ελληνικό δημόσιο ώστε οι ακατάλληλοι υπάλληλοι να χάνουν τη δουλειά τους. Μια χαρά συνεχίζουν να υπηρετούν οι εκπαιδευτικοί-συνβασανιστες του Γιακουμάκη, αστυνομικού που πιάστηκαν να βασανίζουν πολίτες, υπάλληλοι που αποδεδειγμένα καταχρωνται δημόσιο χρήμα. Αίτημα της κοινωνίας τις τελευταίες δεκαετίες ήταν η ατιμωρησία. Δωθηκαν σκληροί αγώνες για αυτό και το καταφέραμε: γίναμε μια χώρα μπαχαλο.