Ζήτησα από την ομάδα του THE MONITOR (που έφτιαξε και το εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο) να μου γράψουν για την περιοχή, το βίντεο, αλλά και το σάιτ τους:

 

 

 Αναφιώτικα, «η Άλλη Αθήνα»

 

 

Τα Αναφιώτικα

Είναι πολλές οι ξεχασμένες και μαζί ιστορικές γωνιές της Αθήνας. Έχουν ριζώσει και βγάζουν τη γλώσσα στο πέρασμα του χρόνου, παίζοντας το ρόλο του δασκάλου και αφηγητή σε κάθε διαβάτη που θα το ζητήσει. Μια τέτοια σκονισμένη αλλά περήφανη ιστορία είναι και τα Αναφιώτικα. Μια σταλιά γης, σπιτάκια λευκιασμένα και χαμηλά, ένα κυκλαδίτικο «χαμίνι» που δεν έχει σταματήσει να βολτάρει στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης απ’ τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά! Ήταν τότε που ο βασιλιάς Όθωνας έφερε στην Αθήνα Σαντορινιούς και Αναφαίους μάστορες για να αναλάβουν την ανέγερση των ανακτόρων (της σημερινής Βουλής), αλλά και των υπόλοιπων λαμπρών κτηρίων της νέας Αθήνας. Ήταν οι πιο ξακουστοί τεχνίτες και έπρεπε να εγκατασταθούν στην Αθήνα. Επέλεξαν να χτίσουν το δικό τους νησί κάτω απ’ την Ακρόπολη, γιατί -λέγεται πως- ο βράχος τους θύμιζε την πατρίδα τους. Κάπως έτσι χτίστηκαν τα Αναφιώτικα και άντεξαν στην τσιμεντοποίηση της Αθήνας, για να φτάσουν σχεδόν ατόφια ως τις μέρες μας.

 

 

Ολόκληρο το ντοκιμαντέρ - επιλέξτε μεγάλη οθόνη

 

 

Οι πρώτες βόλτες 

Η ομάδα του www.themonitor.gr ξεκίνησε τις βόλτες στα Αναφιώτικα τον περασμένο Νοέμβρη. Εξερευνητικοί περίπατοι, κουβέντα με περαστικούς και κατοίκους, μια επιτόπου έρευνα στο «γαλατικό χωριό» της Αθήνας. Οι φιλόξενες πόρτες δεν άργησαν να ανοίξουν, τα ποτήρια γέμισαν με σπιτικό κρασί και οι κάμερες κατέγραψαν εικόνες, κουβέντες και τραγούδια μιας Αθήνας που δεν γνώρισαν ποτέ οι νεότεροι και μάλλον ξέχασαν οι παλιότεροι. Της γοητευτικής μποέμισσας που έχει πολλές αθέατες -πια- ιστορίες να αφηγηθεί, αλλά εδώ και χρόνια την πνίγει το τσιμέντο και την αδικεί η ασταμάτητη «τρεχάλα» των κατοίκων της.

 

 Αναφιώτικα, «η Άλλη Αθήνα»

 

 Αναφιώτικα, «η Άλλη Αθήνα»

 

 

Μέσα σε 24 λεπτά το ντοκιμαντέρ «Η Άλλη Αθήνα» φιλοξενεί αποσπάσματα του τρόπου ζωής των σημερινών κατοίκων (απόγονων των πρώτων Αναφιωτών), αλλά και τις καταθέσεις ανθρώπων του πνεύματος και των τεχνών για την ιδιαίτερη αυτή συνοικία. Ο ζωγράφος και καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Σεβαστάκης δίνει τη δική του εμπεριστατωμένη ματιά για το φαινόμενο Αναφιώτικα. Η Πολωνή συγγραφέας Ιλόνα Φον Λεντεμπούρ-Γιαγκέουο παρουσιάζει το βιωματικό της μυθιστόρημα για τα Αναφιώτικα και ντύνει το video με αποσπάσματα του έργου της (δοσμένα αισθαντικά με τη φωνή της ηθοποιού Φαίης Βολόρου).

Ο Γιώργος Γερολυμάτος ξαναθυμάται ένα απ’ τα τραγούδια που τον καθιέρωσαν και είναι γραμμένο για την αρχαιότερη γειτονιά της Αθήνας. Ένα συγκινητικό φινάλε μας επιφυλάσσει ο Κωνσταντίνος Βήτα με την ιδιαίτερη διασκευή και ερμηνεία του «μινόρε της Αυγής».

 

 Αναφιώτικα, «η Άλλη Αθήνα»

 

 Αναφιώτικα, «η Άλλη Αθήνα»

 

Ένα νέο ξεκίνημα

Το ανανεωμένο themonitor.gr ανέβηκε στα μέσα Απρίλη στον διαδικτυακό αέρα. Μια σελίδα που δημιουργήθηκε από «λάτρεις των ποιοτικών απεικονίσεων» με σκοπό να αφηγούνται μέσα από τα videos, τις φωτογραφίες και τα κείμενα τους, ξεχωριστές ιστορίες. Ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2012 με το «Dum Σπύρο Spero», ένα αφιέρωμα στον δημοσιογράφο και ποδηλάτη Σπύρο Παπαγιάννη και συνέχισαν τον Οκτώβρη με την «Επιστροφή», ένα ντοκιμαντέρ για την Εφημερίδα των Συντακτών.

Το themonitor.gr απαρτίζουν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Βασιλείου, Βασίλης Κωνσταντόπουλος, Αποστόλης Λάμπος και ο μοντέρ Νίκος Αράπογλου. Πολύτιμοι συνεργάτες τους ο οπερατέρ Γιώργος Πετράκης, ο φωτογράφος Γιώργος Γαβριλάκης και ο μουσικός Φώτης Καραογλάνης. Αναζητείστε τους σε facebook (The Monitor Productions) και twitter (@themonitor.gr).

 

 Αναφιώτικα, «η Άλλη Αθήνα»