Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζεται σήμερα η αναζήτηση για τον αντικαταστάτη του Γιούνκερ - Ποιος θα εκπροσωπήσει τον Τσίπρα

Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζεται σήμερα η αναζήτηση για τον αντικαταστάτη του Γιούνκερ - Ποιος θα εκπροσωπήσει τον Τσίπρα Facebook Twitter
3

Συνεχίζεται σήμερα η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα την επιλογή των προσώπων που θα καταλάβουν τις ηγετικές θέσεις στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και την επιλογή διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις 18 ωρών τη Δευτέρα δεν είχαν αποτέλεσμα. «Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Τρίτη στις 12 (ώρα Ελλαδος)», ανέφερε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ερωτηθείς μετά τη διακοπή των συνομιλιών της συνόδου κορυφής ποιο είναι το προβληματικό σημείο, ο αξιωματούχος δήλωσε: «Ολόκληρο το πακέτο». Διπλωματική πηγή δήλωσε εξάλλου πως την επίτευξη συμφωνίας εμπόδισαν επιφυλάξεις εκ μέρους της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας και της Ουγγαρίας.

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα επιλεγεί η νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων, για την επόμενη πενταετία, καταγράφηκε μια συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που δεν ενώνει αλλά διαιρεί την Ευρώπη και η οποία τελικά απορρίφθηκε», υπογράμμισε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

«Καταγράφηκε επίσης -προσθέτει- μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας του Φρανς Τίμερμανς, την οποία στηρίζουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης.Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, μέχρι να εξαντληθούν οι δυνατότητες απόλυτης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια ανοικτή, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη. », τόνισε στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη σημερινή συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

«Στην αυριανή συνάντηση των ηγετών, δεν θα παραβρεθώ λόγω των ανελαστικών υποχρεώσεων της προεκλογικής εκστρατείας. Θα με εκπροσωπήσει ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Για «αποτυχία» που βγάζει μια «αρνητική εικόνα» για τη λειτουργία της ΕΕ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, ενώ έδειξε ως κύριο υπεύθυνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

«Τελειώσαμε την ημέρα με κάτι που μπορούμε να ονομάσουμε αποτυχία. Είναι μια πολύ αρνητική εικόνα που δίνουμε για το Συμβούλιο και την Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτό που συνέβη τόσες ώρες», δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτή η αποτυχία έρχεται σε συνέχεια της «διαίρεσης» στο ΕΛΚ και το «γεωγραφικό διαχωρισμό στο Συμβούλιο».

«Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή», συνέχισε, προσθέτοντας ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν «προσωπικές φιλοδοξίες» και «κρυφές ατζέντες». Επιπλέον, εξέφρασε «επιφυλάξεις» για το αν το «μέλλον της ΕΕ» τελικά βρίσκεται σε μια νέα διεύρυνση, όταν δεν μπορούν ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των 28.

«Θα αρνηθώ κάθε είδος διεύρυνσης, εάν δεν υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη θεσμική λειτουργία της ΕΕ», σημείωσε.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Σε μια πολύωρη συζήτηση που οι συσχετισμοί και αποφάσεις αλλάζουν δυναμικά, το να λέμε ότι ο Τσίπρας εκπροσωπείτε απο κάποιο άλλο μέλος της συνόδου, είναι συμφωνία εκπροσώπησης χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, δεν υποστηρίζει τα Ελληνιά συμφέροντα και τελικά δείχνει και την συνέπεια του Ελληνα πρωθυπουργού.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ