Μόλις καταρρίφθηκε ένας ακόμα περίφημος μύθος περί σχέσεων

Μόλις καταρρίφθηκε ένας ακόμα περίφημος μύθος περί σχέσεων Facebook Twitter
Η «σωστή απόσταση» είναι εκείνη όπου αναγνωρίζεις πως εσύ αλλά και ο αγαπημένος σου είστε διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές κοσμοθεωρίες και ερμηνείες και πως δεν χρειάζεται να αντικατοπτρίζετε ο ένας τον άλλον σαν καθρέφτες.
1

«Η πραγματική αγάπη μπορεί να υπάρξει όταν ξέρεις τα πάντα για τον άλλο και ο άλλος τα πάντα για σένα». Ανήκεις και εσύ σε εκείνους που το πιστεύουν; Ανυπομονείς να νιώσεις κοντά στον σύντροφό σου, σαν να είστε ένα και αγχώνεσαι όταν απομακρύνεστε; 

Μπορεί οι έρωτες των βιβλίων και της μεγάλης οθόνης να διακηρύττουν το αντίθετο, όμως η ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Polly Young-Eisendrath εξηγεί, στο παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο της "Love Between Equals", τον λόγο που η απόσταση ανάμεσα στους συντρόφους είναι ζωτικής σημασίας.

Ποτέ μην υποθέτεις πως γνωρίζεις ήδη τι συμβαίνει στο μυαλό του άλλου.

Για να μπορέσεις να δεις τον εαυτό σου μέσα στα μάτια του άλλου, αλλά και για μπορείς να τον κοιτάξεις, πρέπει να υπάρχει απόσταση μεταξύ σας – αυτό που μου αρέσει να αποκαλώ «συνειδητή απόσταση». Ανάμεσα σε εσένα και τον αγαπημένο σου πρέπει να μάθεις πως οφείλεις να υπάρχει απόσταση. Πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να θυμάσαι πως δεν ξέρεις ή βλέπεις ή νιώθεις επακριβώς τι συμβαίνει στον σύντροφό σου ή ακόμα και σε εσένα τον ίδιο.

Συχνά όταν μιλώ για τη συνειδητή απόσταση οι άλλοι αντιδρούν λέγοντας «Μα δεν θέλω απόσταση! Θέλω να είμαι κοντά στον σύντροφό μου. Θέλω να ξέρω τα πάντα και να μοιράζομαι τα πάντα».

Ίσως πιστεύεις πως θα ήταν υπέροχο να διαβάζεις το μυαλό του αγαπημένου σου αλλά αν το σκεφτείς λίγο καλύτερα θα καταλάβεις πως δεν είναι έτσι. Ίσως μάλιστα έχεις ήδη κάποιον στη ζωή σου που κάνει σαν να διαβάζει το μυαλό σου. Αυτού του είδους η συμπεριφορά έρχεται από την υπόθεση πως παραμένεις ίδιος από μέρα σε μέρα, χρόνο σε χρόνο. 

 

Στην πραγματικότητα όμως όλοι αλλάζουμε συνεχώς. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε καν αρκετά καλά τον ίδιο μας τον εαυτό. Το πρώτο βήμα είναι, λοιπόν, να μην ξεχνάς την απόσταση. Ποτέ μην υποθέτεις πως γνωρίζεις ήδη τι συμβαίνει στο μυαλό του άλλου.

Για να λειτουργεί σωστά όμως, η «απόσταση» πρέπει να έχει και τις κατάλληλες διαστάσεις. Διαφορετικά γίνεται χάσμα. Για παράδειγμα αν ένας από τους δύο λείψει σε ταξίδι για πολύ καιρό ή αν αρρωστήσει σοβαρά ή αν ζήσει μια έντονη μεταμορφωτική εμπειρία μόνος, τότε η απόσταση μοιάζει με χάσμα.

Χάσμα δημιουργείται επίσης όταν δύο σύντροφοι πληγώνουν επανειλημμένα ο ένας τον άλλο με το να είναι συναισθηματικά ή και σωματικά βίαιοι ο ένας προς τον άλλο ή με το να προδίδουν ερωτικά ή ακόμα και οικονομικά ο ένας τον άλλο. Η εμπιστοσύνη πληγώνεται ανεπανόρθωτα και δεν μπορούν να είναι μάρτυρες στη ζωή του άλλου, αλλά ούτε θέλουν να εκθέσουν τη δική τους ζωή στα μάτια του άλλου.

Όλοι θέλουμε να αγαπηθούμε γι' αυτό που είμαστε αληθινά αλλά κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε πως αυτή η αγάπη μπορεί να έρθει μονάχα από κάποιον που μας μοιάζει απόλυτα.

Αν, από την άλλη, πιστεύεις πως γνωρίζεις τον αγαπημένο σου «σαν την παλάμη του χεριού σου», ξανασκέψου το. Αν νομίζεις πως ήδη γνωρίζεις (πώς ο σύντροφός σου νιώθει, τι σκέφτεται, τι θέλει να πει), χωρίς να έχεις ρωτήσει, τότε η απόσταση μεταξύ σας είναι υπερβολικά μικρή.

Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις που έχει υπάρξει βία ή απιστία, όταν μία σχέση υποφέρει είναι συνήθως επειδή ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν έρθει υπερβολικά κοντά. Όταν δεν υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε δύο συντρόφους, η αίσθηση είναι πως ο άλλος δεν σε γνωρίζει και δεν μπορεί να σε δει καθαρά ή να σε ακούσει.

Η «σωστή απόσταση» είναι εκείνη όπου αναγνωρίζεις πως εσύ αλλά και ο αγαπημένος σου είστε διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές κοσμοθεωρίες και ερμηνείες και πως δεν χρειάζεται να αντικατοπτρίζετε ο ένας τον άλλον σαν καθρέφτες. Είναι αδύνατον να έχετε τις ίδιες ακριβώς αξίες, στυλ, ιδέες κ.λπ. ακόμα κι αν συμφωνείτε σε κάποια από αυτά.

Όλοι θέλουμε να αγαπηθούμε γι' αυτό που είμαστε αληθινά αλλά κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε πως αυτή η αγάπη μπορεί να έρθει μονάχα από κάποιον που μας μοιάζει απόλυτα. Τελικά, όμως, αυτό που μας κάνει να αγαπάμε τον άλλο δεν είναι τόσο οι ομοιότητες όσο οι διαφορές μας. Ό,τι νέο κι αν φέρνει ο σύντροφός σου στη ζωή σου, αυτό είναι που θα σου λείψει όταν εκείνος λείπει.

Όταν η απόσταση έχει τις σωστές διαστάσεις, μπορεί να γίνει διάλογος ακόμα και σε φάσεις προκλήσεων και διαφορών. Μπορείς να μιλήσεις με σεβασμό στον ισότιμο αλλά διαφορετικό από σένα σύντροφό σου, ακόμα και για τις πιο δύσκολες ή ευαίσθητες πτυχές και ανάγκες σου. Και μπορείς να ακούσεις με σεβασμό και ηρεμία, ακόμα κι όταν εκείνος σου λέει πράγματα που μπορεί να σε αναστατώσουν βαθιά.

Συντετμημένο απόσπασμα από το βιβλίο «Love Between Equals», της Polly Young-Eisendrath

 

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Εκπαίδευση / Back to school με στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Στο μάθημα της πρόληψης γονείς και παιδιά παίρνουν άριστα, κάνοντας στάση στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών στον δρόμο για το σχολείο, προκειμένου οι μαθητές να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στον προληπτικό έλεγχο «Νέα σχολική χρονιά – Back to school».
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

Υγεία & Σώμα / Tι να έχει το lunch box ενός παιδιού, για μυαλό-ξυράφι και γερό ανοσοποιητικό

«Είμαστε ό,τι τρώμε», έλεγε ο Ιπποκράτης και τα λόγια του επιβεβαιώνονται καθημερινά μέσα από τις ιστορίες των μαθητών, των εφήβων και των ενηλίκων που διατρέφονται σωστά και γίνονται υπερήρωες της δικής τους καθημερινότητας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Συνεντεύξεις / Αναστάσιος Σταλίκας: «Να δίνεις απλόχερα, να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να μαθαίνεις διαρκώς»

Ο διακεκριμένος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και «πατέρας» της θετικής ψυχολογίας στην Ελλάδα μιλά στη LiFO για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την εποχή μας αλλά και για το πώς μπορεί η ζωή μας να έχει νόημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι, δεν είναι η ευλογιά των πιθήκων μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Υγεία & Σώμα / Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι μια «γκέι επιδημία», χρειάζεται όμως προσοχή

Μετά τον HIV ένας άλλος ιός, όχι τόσο επικίνδυνος ευτυχώς, ανακαλεί μνήμες στίγματος, ηθικού πανικού, ρατσισμού και ομοφοβίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Το όχι στην τρομοϋστερία δεν σημαίνει, ωστόσο, ναι στην άρνηση και τον εφησυχασμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πέτρος Λεβούνης: Ο Έλληνας γιατρός που εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης μιλά στη LiFO

Πέτρος Λεβούνης / Ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης εξηγεί πώς η πανδημία άλλαξε την ψυχική μας υγεία

Ο διακεκριμένος επιστήμονας και πρώτος ανοιχτά γκέι ψυχίατρος που εξελέγη στην προεδρία της APA μιλά στη LiFO για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των διαδικτυακών εξαρτήσεων στην ψυχική μας υγεία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Άννα Κ. / Η απενοχοποίηση της γυναικείας μασχάλης

Η Άννα Κόκορη μιλάει με την 20χρονη Ισαβέλλα για τη γυναικεία τριχοφυΐα, τα στερεότυπα, τα πρότυπα ομορφιάς, τα σχόλια του περίγυρου σχετικά με τις τρίχες στα σώματα των γυναικών και το απελευθερωτικό συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν αποδέχεσαι και αγκαλιάζεις το φυσικό σου σώμα, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας «The artpit collection» by Dove.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υγεία & Σώμα / Χρήστος Κυρατσούς: Ο Έλληνας που βρίσκεται πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron μιλά στη LiFO για τη δημιουργία του κοκτέιλ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, την πορεία της πανδημίας και τα μυστικά μιας επιτυχημένης διαδρομής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εσύ που ξέρεις τόσο ωραία να φιλάς: 7 συμβουλές

Υγεία & Σώμα / Ένα φιλάκι είναι λίγο: 7 συμβουλές για να το κάνεις πολύ

Το να φιλάς κάποιον μπορεί να είναι το πιο ωραίο -αλλά και το πιο δύσκολο- πράγμα του κόσμου, γι' αυτό μερικές (και επιστημονικές) συμβουλές δεν βλάπτουν για εκείνη τη στιγμή που δεν μένει πολύς χρόνος για σκέψεις
THE LIFO TEAM
TETARTH 15/06- EXEI PROGRAMMATISTEI-Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Άκου την επιστήμη / Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμη Τσίτσικα για την ψυχοσύνθεση των εφήβων, τα σύγχρονα αδιέξοδά τους αλλά και τις ακραίες εκφράσεις βίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από long covid

Υγεία & Σώμα / Πώς ανακάλυψα σιγά-σιγά ότι πάσχω από Long Covid

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid και ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19; Ασθενείς καταθέτουν τη μαρτυρία τους στη LiFO και γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» εξηγούν τον σοβαρό του αντίκτυπο στην καθημερινότητα καθώς και γιατί θεωρείται μια δεύτερη πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 05/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Άκου την επιστήμη / Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ψυχίατρο–ψυχαναλυτή Σάββα Σαββόπουλο για τα διαχρονικά τραύματα της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, την ψυχική υγεία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τη σχέση ψυχής-σώματος και την ευτυχία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Επαναστατικες πραγματι ανακαλυψεις, ενας μυθος 'μολις' κατταριφτηκε. Μολις και μολις, για αλλες χωρες το μολις ηταν πριν κατι δεκαετιες. Βαδιζομεν ολοταχως μπροστα, τρεχουμε για να βρισκουμε, μολις, αυτα που οι αλλοι εχον βρει καιρο τωρα.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ