Το 62% των Ελλήνων αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Στον αντίποδα, το 27% υποστηρίζει την προτεινόμενη λύση για το μακεδονικό.  

 

Η δημοσκόπηση καταγράφει επίσης προβάδισμα 10,5 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, αφήνοντας ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές. 

 

Οι «Πρέσπες» και η αποχώρηση Καμμένου


Αναλυτικά, το 62% διατηρεί αρνητική γνώμη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το 27% θετική ενώ το 11% δεν απαντά.

 

Αρνητικό απέναντι στη συμφωνία δηλώνει το 40% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015 ενώ στην εκλογική δεξαμενή της Νέας Δημοκρατίας, αντίθετο στη Συμφωνία δηλώνει το 79% των ψηφοφόρων. 

 

Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 72% θεωρεί ότι ήταν προετοιμασμένο, έναντι του 14% που διατηρεί την αντίθετη άποψη.

 

Η πρόθεση ψήφου

 

Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ΝΔ προηγείται με 10,5 ποσοστιαίες μονάδες - όσες και στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse.

 

Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση, αν γίνονταν σήμερα εκλογές η ΝΔ θα ελάμβανε 33% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,5%.

 

Στην τρίτη θέση φαίνεται πως περνά η Χρυσή Αυγή με 8% και ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5% όπου συμπληρώνει και την πεντακομματική Βουλή που προβλέπει η δημοσκόπηση. 

 

Κάτω από το όριο του 3% και εκτός Βουλής, φαίνεται πως μένουν η Ένωση Κεντρώων και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 2% καθώς και ΑΝΕΛ, Ποτάμι, ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας και ΛΑΟΣ που συγκεντρώνουν από 1%.

 

Συσπειρώσεις και μετακινήσεις

 

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 53%, ενώ της ΝΔ το 81%.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το 17% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές τώρα προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ, ενώ το 6% αναμένεται να κάνει την ακριβώς αντίστροφη μετάθεση.

 

Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 24%.