Ώρα αποφάσεων - Συγκαλείται η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ώρα αποφάσεων - Συγκαλείται η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Facebook Twitter
2

Το γιορτινό κλίμα της σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου σήμερα ξεθωριάζει καθώς διατυπώνονται οι πρώτες αμφιβολίες και έντονες αντιδράσεις.

Τη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις, μετά τη χθεσινή συνάντηση του αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

«Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία "πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης''».

Παράλληλα, τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών.

Εξάλλου, η ΔΙΣ εκφράζει την ικανοποίησή της που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι:

(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»

(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»

(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»

(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και (ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι με την ευκαιρία αυτή, περιμένει από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού και εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Οργη κληρικών

Εν τω μεταξύ, οι κληρικοί εκφράζουν την οργή τους για τη συμφωνία προειδοποιώντας πως θα αντιδράσουν.

«Θα πολεμήσουμε τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου» διαμηνύουν οι περίπου 8.000 ιερείς του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, λέγοντας ότι, αν χρειαστεί, θα απευθυνθούν ακόμα και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Η συμφωνία με την οποία οι κληρικοί πλέον δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, παρά το γεγονός ότι ο κράτος θα επιδοτεί την Εκκλησία με ποσό ίσο με τις ανάγκες μισθοδοσίας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κληρικών που εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους.

«Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν».

Αμβρόσιος: Πιάστε τα λάβαρα της Αντιστάσεως

 

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε μέσα από το προσωπικό του ιστολόγιο και ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος.

Σε ένα κείμενο με υπέρτιτλο «Μπράβο κύριε πρωθυπουργέ! Δεν κρύβετε το μίσος σας για τον ιερό κλήρο!», ο μητροπολίτης Καλαβρύτων υποστηρίζει ότι η «ορθοδοξία πουλήθηκε» με δικαιολογία και επικάλυμμα την θρησκευτική ουδετερότητα.

Ο ίδιος εκφράζει την ανησυχία ότι η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας κινδυνεύει «να ευρεθεί και αυτή στα πλοκάμια του λεγομένου Υπερταμείου όπου σήμερα έχουν ενταχθεί ακόμη και ιεροί Ναοί-Μνημεία!».

Μάλιστα καλεί τους Έλληνες κληρικούς να ξεσηκωθούν, παίρνοντας τα λάβαρα της αντίστασης στα χέρια τους.

Δυσφορία στο Φανάρι

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, δυσφορία επικρατεί και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την συμφωνία του Αρχιεπίσκοπου Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, το «Φανάρι» δεν έχει ενημερωθεί από τον Έλληνα αρχιεπίσκοπο για τα ανακοινωθέντα, παρά το γεγονός ότι, τόσο η αυτοκέφαλη εκκλησία της Κρήτης, όσο και εκείνη των Δωδεκανήσων υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αναπάντητα επομένως μένουν τα ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση της περιουσίας αυτών των δύο εκκλησιών, αφού δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδας. 

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ